Nu utökar jag min flock!

”………….1) Hur bemöter jag när hunden kommer tillbaka? Har hon redan glömt det där rådjuret? Jag vill inte tala om för henne att det är fel när hon väl sitter vid min sida.

2) Har du tips på hur man tränar vidare för att förhindra jakt? Hunden springer gärna efter (eller drar i kopplet för att nå fram till) fåglar, rådjur och harar, men vi vill kunna ha henne lös oftare och är bredda att jobba på detta. Oftast är det inga problem då vi bara har henne lös på säkra ställen och vi försöker förekomma henne, men det går inte att ha 100% koll. Hon springer inte efter joggare, cyklister eller bilar.
Jag vet många som har problem med detta så kanske fler kan få nytta av ditt svar!……………..”

Svar på ovan ”utklippt del av mejl/fråga –

1/om hunden har jagat och ignorerat dig, och senare då ni tappat ”kontakten” kommit tillbaka tycker jag inte man ska göra ett dugg. Det gör inte jag i alla fall, för det kommer inte hunden att förstå.
Jagar hunden och vänder då du ropar – Belöning!
Jagar hunden och du kan genomskjuta hunden och ”fånga” den – Tala då om för den att den måste vara uppmärksam på dig då du ropar.
Att skälla på en hund för att den jagar går enligt mig inte. Att jaga är friskhetstecken för en hund.

2/ Det skulle bli ett långt svar. Men om jag får uttrycka mig kort – Bli hundens/flockens jaktledare!
Det är lösningen – ”det jagar vi inte, den jagar vi”
Att förbjuda jakt menar jag inte går, men att styra jakten kan man göra och därmed få kontroll.
Att jaga ett rådjur, eller att jaga ”något annat” är lika mycket värt för en hund. ”Något annat” kan jag med lite fantasi lösa.
Har skrivit om det i böcker och på bloggen tidigare, men kan gå in lite mer på det i eftermiddag här på bloggen om ni önskar (?)
/ Fredrik Steen

Denna vecka blir en spännande vecka.
Dels har jag redan nu lämnat ifrån mig bokmanuset (en vecka tidigare), och jag hoppas bokförlaget blir lika nöjd som jag är.

Senare i veckan har jag ett kul möte med ett produktionsbolag för TV. Jag har ingen aning om vad det handlar om, det är dom som ber om ett möte.

Sen får jag tillbaka en tik och utökar min flock, en halvsyster till Ziegerkamp Ice och till Ziegerkamp Denver, vilket jag tycker ska bli kul och spännande.

Och om jag inte minns fel så är det TV4 och Nyhetsmorgon senare i veckan.

Sen har jag lite annat smått och gott på gång 🙂

 

Men just nu är det dags att slänga sig i bilen för att åka in till stora staden Stockholm innan köerna slår till.
Åker jag nu är jag inne i City på 15 minuter. Väntar jag 30 minuter med att åka kan samma resa ta upp till 1,5 timme.

God morgon!

 

6 svar på ”Nu utökar jag min flock!”

 1. Låter spännande med TV-bolaget och TV4. Hoppas det blir något i stil med hundcoachen som gick förut.

  Ser ut att bli en skön dag idag så vi får väl se vad vi hittar på, Zita och jag. Känner det som jag får börja om från scratch, när vi är ute. Har nästan helt tappat kontakten med henne då, när det gäller den enklaste koppelträningen som till exempel fot. Nu är det snön och lek och bus, som gäller och då är hon med på noterna. Vågar på grund av halkan inte gå någon längre sträcka med henne. Räcker med att ”guben” går på kryckor.

  Ha en bra dag alla.

 2. Bra svar! Gärna mer om att bli flockens/hundens jaktledare! Många av oss är nog den bästa flockledaren inomhus för hunden, men utomhus är det inte alls lika lätt att vara den som är mest spännande och intressant ;-).

  Ha en fin dag!

 3. JAAAAA TACK ! jag vill hemskt gärna att du skriver om detta hur du gör för att undvika att hunden jagar, hur du ”ger” godkänd jakt. förutom blodspår och dyl är jag helt ide’lös

  1. Ja, Fredrik! Mer jaktstopp o inkallning!!!!! Jag vågar inte ha min 2:åriga schäferkille lös. Extrema undantagsfall. O jag vet hur roligt vi har då. Han kommer ju oftast till mig – men det är det där ”oftast” som ställer till det.

 4. Jaaa ett eget tv program! Iochmed såååå många mail du får så måste det finnas massor med material till tv?
  Jag skulle titta 🙂

Kommentarer inaktiverade.