Visst gör det, men vad är det du ska belöna?

Det finns många sätt som säkert fungerar men så här försöker jag att göra då det gäller hundar som jagar vilt.

Först och främst vill jag understryka det jag skrev i morse, detta om att jakt efter byte är så djupt i våra hundar – å speciellt då på de som verkligen vill jaga – så att det är i princip lönlöst att skälla eller fya hunden då den gör detta.
Det skapar bara konflikter och du uppfattas av hunden som en dålig ledare.

Jag har via mejl bland annat fått frågor om varför jag inte berömmer hunden då den efter en tids jakt kommer tillbaka?
Och då vill jag svara först med en motfråga – Varför ska man göra det?
Men känner man för det kan man väl göra det men jag har väldigt svårt att se att hunden skulle ta detta som en belöning och ha med sig detta i någon minnesbild då den jagar nästa gång.
Då hunden kommer tillbaka till dig har ju jakten avslutats redan sen länge, vad är det du ska belöna?

För att lösa detta med en hund som jagar vilt anser jag att man bör ha en stark och bra inkallning, en riktigt bra inkallning även om detta antagligen inte är nog i alla lägen. Men det är något man måste ha som en ingrediens.

Men sedan måste man lära hunden att se dig som en bra, den bästa, jaktledaren.
Här måste man lura hunden, och framförallt träna hunden.

En hund som vill jaga, måste få jaga, men ni ska göra det tillsammans och det ska löna sig att följa dig som jaktledare.
I de allra, allra flesta fall, fångar inte hunden det den jagar. Detta är bra eftersom du inte heller då behöver göra det för att imponera på hunden.

En övning som kan verka löjlig, men jäkligt bra är att du själv helt plötsligt börjar jaga. Var i skogen med din hund, helt plötsligt stannar du upp och ser ett byte (som inte finns), du står still och din hund märker att du har något på gång. Helt plötsligt börjar du jaga och struntar i hunden. Efter kanske 20 meters jakt stannar du och återgår till ditt ursprungliga ställe. Detta gör du utan att bry dig om hunden.
Nu har du jagat ett byte, hunden fick följa med, och att du är bra förstår hunden eftersom hunden själv inte ens sett, eller fått vittring på nåt.

Hunden kommer att älska dig för detta. Sen kan du ha hunden i koppel och gå i ett vilt-tätt område.
Plötsligt ser ni nåt vilt och hunden blir intresserad. Nonchalant visar du hunden att ni struntar i den, samtidigt ser du ett ”byte” åt andra hållet du börjar jaga likt ovan.

Variationer på dessa övningar är superbra.

Har du en hund som älskar att jag efter bollar kan du slänga i väg en boll till höger, och en till vänster. Hunden kommer då sannolikt vilja springa efter den till vänster. Det får den inte – Ni jagar tillsammans efter bollen till höger och du tar täten.

Det är en bra jaktledarövning!
Och denna övning går att göra i en mängd olika variationer.

Helt enkelt, du ska vara den vassaste jaktledaren i flocken!

 

20 svar på ”Visst gör det, men vad är det du ska belöna?”

 1. Du har ofta skrivit att det inte går hindra hunden att jaga vilt. Vet inte hur du menar eller om jag förstått dej rätt. Mina hundar går nämligen att hindra att jaga vilt.

  Ibland ser vi rådjur när vi är ute i skogen. Hundarna ser dom,kan stanna upp och titta och vädra,men dom sticker inte iväg efter dom.
  Vi fortsätter att gå åt motsatt håll. Hundarna hänger med.

   1. Jaha,var mer än jag visste. Eller rättare sagt,jag har aldrig sett det så. Men det var ju bra att veta 😉

   2. eller kanske som min hund, hon bryr sig INTE om rådjur efter hon fattade att hon inte hinner ifatt dom..mina andra border collie´s funkade likadant.. däremot hare , DET är kul att jaga, och RÄV.. den sista för att det är ett rovdjur.. den ska bara bort.. haren för att hon och en av mina katter gemensamt hade ”tur” och lyckades ta en..

 2. Hehe…gäller att se till så ingen annan ser en bara, när man låtsasjagar vilt…

  Kul övningar, ska absolut testa.

 3. Värt att prova att låtsasjaga. Jag har en hund som får ”tunnelseende” när den får upp viltvittring , tyvärr. Har inte hittills lyckats bryta detta. Men det flyter mkt jakthundsblod i ådrorna så……. Får försöka bli jaktledare. En fråga, ska man enbart jaga låtsasvilt, eller ska man även sätta av efter levande byten ex skator ?

  1. Tror att man kan ”jaga” levande byten när det sitter bra hos hunden. När hunden vet att du börjar och avslutar jakten. Skulle jag tro iallafall.

   Jag har aldrig jagat låtsas-byten för mina hundar. För oss har det funkat ändå.

  2. Är hunden kopplad är det nog ingen fara att sätta efter vilt, men jag hade inte gjort det med en lös hund (bl.a. av de skäl Fredrik tar upp)!

   Jag har lekt jaktledare med min hund i koppel när vi stött på harar och rådjur och det har fungerat rätt bra. Fick faktiskt stopp på min (jakt)hund när hon var lös och vi stötte på en hare som hon drog efter.
   Husse var sjukt nöjd då kan jag säga! 🙂

   Dock för tidigt att säga hur väl det sitter, men skulle inte utesluta att det kommer komma bakslag…

   Mvh,
   Johan

 4. Om det inte vore oetiskt, och kanske förbjudet, så skulle man teoretiskt kunna göra så att man hetsar hunden på en skata. Och när hunden blir intresserad av den skatan riktar man om hunden mot en annan skata och jagar den tillsammans med hunden.
  På så sätt blir man också en jaktledare. ”Titta, men inte jaga- men den jagar vi”

   1. Föressten, kan det inte bli väldigt stressande för hunden om man gör så? Är det inte bättre att lära hunden att inte bry sej om skatorna (viltet)

    Som vid hundmöten,typ?

    Är så vi gjort och det har faktiskt funkat.

 5. kan det verkligen va olagligt att springa med kopplad hund efter en skata som flyger iväg ??
  jag tänkte bara att man då å då skulle låta hunden se att det faktiskt finns ett ”byte” man sätter efter, så att det inte alltid är ett som ”bara jag” ser, att det skulle bli tydligare för hunden om den faktiskt också ser bytet ibland ?
  eftersom jag har en hund som är otroligt jaktintresserad så kanske detta vore en lösning ?

  1. Om jag kommer ihåg rätt så säger lagen att vilt inte får förföljas, med undantag vid jakt eller vissa fall av jaktträning.

   Så rent strikt skulle säkert en rigid paragrafryttare hävda att du begår ett lagbrott genom att springa efter en skata med hunden i kopplet.

   Dock har jag svårt att tro att någon skulle anmäla en sån sak och än mindre att en åklagare skulle ta sig än ett sånt fall. Känns som det finns allvarligare brott som bättre förtjänar att drivas…

   Så jag hade helt klart chansat och testat med hunden i koppel för att se om det hjälper. Tror inte skatorna far särskilt illa av detta heller, vilket ju är syftet med lagen…

   Mvh,
   Johan

 6. Vi har kört på en kanon inkallning och en matte med hök ögon ;D
  När han var i jakttankar och sprang ifrån mig var jag då i chock, han hade aldrig brytt sig och första reaktionen var att gapa som en tok, vilket såklart inte hjälpte 😛

  Efter det var det lina på, när jag såg en hare först var jag berädd på att han skulle se den och i samma sekund flög en leksak upp ur jackan som flög åt andra hållet och jag sprang efter den och lekte massa.

  Såg han först och stack ropa jag stanna, stanna han inte klev jag på linan 😛

  Utöver detta massa inkallning och ganska snabbt försvann faktiskt hans intresse. Idag går han förbi hararna här utanför huset (2 år senare) 1/20 gånger så kanske han råkar små springa efter en hare om han redan springer och den korsar hans väg så ändras riktningen efter i samma tempo men han tvärvänder bara jag säger hans namn, behöver inte en inkallningen längre. Så himla skönt!! 😀

 7. Har två som jagar på spår. Man hinner knappt reagera när det bara swischar till över ett dike för att räven eller grannens katter gått där! Hur löser man det då??
  Går ju bättre nu när det är snö o man ser spåret och kan hindra dom i förväg då. Men annars? Svårt att förekomma då….man Kan se på den stora men det är microsekunder innan det dras iväg. Och ja, i koppel. Har flygit ett antal gånger man jag ju säga!

  1. Bli spårledare? ;P Hehe, långlina på och stoppa dem när dom sticker och lägg egna spår som dom får gå.

   hehe kanske ^^’

   1. Lägger egna spår till dom. Kör mkt sök-spår o personsök. Att Stoppa dom när dom redan dragit, känns för sent… förekomma är ju bra. Annars blir det ju samma som med kopplet, stoppa dom när dom drar…stora problemet är att stora hunden rent av Hatar katter så det blir ett ännu lite större problem samtidigt.

Kommentarer inaktiverade.