Lösningen är förmodligen relativt enkel.

God morgon.
I dag vaknade jag med gott samvete efter som jag hela kvällen igår satt och svarade på mejl 🙂
Jag var extremt duktig, även om jag vet att kanske någon (några) inte fått svar än.
Till er som inte fått svar vill jag verkligen säga – Till 99,9% säkerhet har jag tagit upp din frågeställning tidigare på bloggen.
Så har du lite tid över så kan du leta lite på bloggen så kanske du kan få ett svar i alla fall.
Men jag fortsätter att svara på mejl efter den tid jag har.

I vilket fall så ska ni veta det att jag älskar era mejl. Och det är era mejl som ger mig inspiration till denna blogg, mina böcker med mera 🙂 🙂

Stort tack till dig som mejlar mig frågor!

Nu på förmiddagen har jag ett möte med ett produktionsbolag. Jag vet inte alls vad det handlar om, men det ska bli spännande 🙂

Fråga –

Hej, har en Ridgeback tik på snart 5 mån. Allt går bra förutom att hon väcker oss var natt. Det går alltid till på följande sätt: hon kommer till min sida sängen, ställer sig och tittar på mig. 
Jag ignorerar henne tills hon tröttnar och går till kortsidan. Där slickar hon våra fötter tills vi drar dem utom räckhåll. 
Därefter går hon till min sambos sida och ställer sig tills hon(sambon) tröttnar och ber henne ”gå och lägg dig”. Tillslut går hon och lägger sig och sover en timme till därefter samma förfarande. Hon har inga problem med att hålla sig hela natten så jag tror inte att hon är nödig. 

Hon sover ganska mycket på dagarna. Vi brukar inte väcka henne om hon somnar på dagen. Vi går minst trettio minuter om dagen med henne och hon är med sambon på dagarna på jobbet.

Hur får vi henne att sova hela nätterna?

Tack på förhand 

Svar  –

Hej.
Lösningen är förmodligen relativt enkel – Ett begränsat utrymme!
Lär hunden att slappna av i ett utrymme av exempelvis 4 kompostgaller. Dessa kompostgaller kan du ha i sovrummet, men det begränsar hunden att vandra omkring och göra det du beskriver.
När det är ”natti natti” så är det där hunden får vara.
Jag är hyfsat säker på att det inte är svårare än så 🙂

Att hon sover mycket på dagarna är naturligt och det gör hundar och speciellt kanske valpar. Tänk inte på det utan låt hon slappna av precis som du gjort tidigare.

Du kan också öka på den tiden hunden rör på sig. Så länge valpen är lös och kan röra sig fritt kan valpen röra sig mer tid än 30 minuter per dag.
Dessutom kan ni innan läggdax träna sökövningar, lydnadsövningar, cirkuskonster en stund i bostaden innan ni går och lägger er.

Ibland ger mental stimulans bättre ”trötthet” en fysisk aktivitet.

Lycka till, jag tror det löser sig // Fredrik Steen

4 svar på ”Lösningen är förmodligen relativt enkel.”

 1. Blir full i skratt :-)! Så typiskt ridgebacks! Min rodda fick tillbringa den periodens nätter i bur för inget annat funkade. Spårar ni? Om inte, börja nu för det är en av rasens starka sidor. Leta upp saker inomhus likaså om vädret suger. Faktum är, att som långdistanshund blir roddan aldrig helt trött o återhämtar sig fort så Fredriks råd att trötta mentalt o minska utrymmet rekommenderas absolut!

 2. Vad gör man åt en hund som skvätter inne?
  Jag själv har en handhund och är dagmatte till en tik och nu har min bror skaffat flickvän som har 2 hanhundar, den ena (Jack Russel) går och markerar inne, han gör det inte hos andra, bara oss så jag tror att det är för att det finns en tik hos oss.
  Vi ”löste” problemet med kisskydd och han skvätter inte längre, vi har dock inte vågat prova ta av det. Men nu är tiken påväg in i löp och han försöker skvätta igen (Förståligt absolut!)
  Om det bara är under löpet är det egentligen skitsamma, men hur ska man reagera när sånt händer?
  Om det händer nu när hon löper, vad gör jag?
  Om det händer annars vad gör jag då?

  Förutom att försöka agera innan det händer dvs. Han är väldigt svår för han kissar aldrig på samma ställe och han gör det nästan i farten, typ småspringer, stoppar och pinkar, inget sniff, ingenting innan.

  Just nu är han instängd i ett annat rum så han ska slippa löptiken

 3. Hej brevskrivaren!

  Jag tror som Fredrik skriver att lite mer rörelse för valpen är en bra idé. Kanske påverkar det valpens sovovanor också, i vilket fall är kompostgaller toppen.

  Vår labradoodlevalp är snart 7 månader. Hon var minsta tjejen i kullen men den med mest energi. Sedan hon var ca fem månader tar jag henne på ca en timme löspromenad i skogen varje morgon. Ofta blir det en och en halv. Men just nu när det är mycket drivsnö och jag får pulsa en del så blir det runt timmen. Sedan är hon i trädgården på egen hand ca fyra-fem gånger varje dag i ungefär tio minuter per gång. Hon letar då hundmat som jag kastar ut på lite olika ställen. Och en timme minst spenderar hon med att gnaga på märgben eller tjurmuskler och annat naturligt med tuggmotstånd i köket (kombinerad tandvård och ensamhetsträning).

  Utöver det går vi ner till affären på koppelpromenad nästan varje eftermiddag och tränar gå fint på vägen dit. Och så gör vi lite småövningar i ”lydnad” varje dag med varierad framgång. Resten av tiden ligger hon och sover. På kvällarna får hon ligga med oss i vår säng/soffa och kolla på film. På nätterna ligger hon knäpptyst nedanför sängen och inget i världen verkar kunna väcka henne. Men om jag inte vaknat av mig själv vid sju-tiden så buffar hon igång mig precis som eran ridgebackvalp. Hon är inställd sedan starten på att komma ut och kissa och få sin frukost vid den tiden.

  En bonuseffekt på att hon får vara i rörelse mycket är att hon inte hittar på bus inomhus. Hon låter alla våra personliga ägodelar och inventarier vara ifred. Och rusar aldrig omkring och stojar inomhus ö.h.t. Förutom när det kommer besökare och andra hundar då hon blir hur uppspelt som helst. Och en och annan kvarlämnad tomathalva eller kvarglömd brödbit har hon nappat åt sig från köksbänken.

  Lycka till med valpen!

Kommentarer inaktiverade.