Nej nej nej, inte bra tycker jag. Vad tycker du?

Skärmavbild 2014-01-30 kl. 17.26.07

 

Bilden tagen av syrran direkt på teven i morse.
Jag var ju på TV4 och pratade lite om olyckliga hundar och hundar som inte vill vara själv hemma.
Samtidigt var en kattexpert i studion och pratade om samma sak.

Det verkar rätt så likt allting, men på en punkt skilda vi oss åt dramatiskt – Aktiveringsleksaker!

Att ge en katt något att göra då den lämnas själv är tydligen bra för katten.
Jag tycker inte det är en bra grej för en hund.

Aktivering, gärna med aktiveringsleksak, tycker jag man gör tillsammans med sin hund.
När jag lämnar mina hundar hemma ska hunden slappna av. Jag vill inte ge hunden uppgifter som i sig ökar hundens stress.
Då man har problem med – hund ensam hemma – är stress det man ska få bort, och absolut inte ”sätta igång”.

Om jag lämnar en hund ensam låt oss säga en timme – Då kommer förmodligen hunden leka en stund med aktiveringsleksaken, sedan vilja göra annat.
När den vill göra annat börjar ideerna hos hunden, och när ideerna hos hunden sätter igång, ökar också stressnivån. Ökad stressnivå kommer att skapa beteenden som vi anser är besvärliga.

Så tänker jag, även om jag vet med säkerhet att det säkert varit bra med aktiveringsleksak för någon hund och hundägare.
Inget är ju som tidigare sagt – ”hugget i sten”.

I kväll får jag besök över en kopp kaffe av ”hunddoktorn” Kjell Ström.
Det lär bli en del hundsnack, skulle jag tro.

8 svar på ”Nej nej nej, inte bra tycker jag. Vad tycker du?”

 1. Håller med dig :-)! Aktiveringsleksaker tillsammans men inte när jag går hemifrån. Been there done that! Har aldrig fått så mkt söndertuggat som när jag provade det. Tack o lov hade jag bara shih tzu då men fyra sådana kan de åxå :-)!

 2. JAg försöker alltid se till att min hund har t.ex. sin snuttefilt (kamptrasan eller vad de nu kallas) när hon är själv, just för att hon ska fokusera på det istället för mina skor eller soffan. Det har fungerat bra. Iof. har det fungerat bra även utan den så det kanske inte säger så mycket?! 🙂

  Dock kan jag tänka mig att det är en skillnad mellan hur lätt hundar och katter bygger upp stress och att det kanske är det som skiljer. Det är iaf min erfarenhet, .någon som har lite mer kunskap om det?

  Sitter och småler lite åt kattens och hundens uttryck. Har jag fel om jag skulle gissa att de inte var jätteförtjusta i varandra och att katten gärna skulle vilja köra bort hunden medan hunden gärna skulle vilja vara bortkörd, i.e. längre ifrån katten? 🙂

  Mvh,
  Johan

 3. Lämnar jag min hund ensam utan något att göra så hittar han på egna aktiviteter. Som t.ex att jaga katten som en skållad råtta runt hela huset. 60kg stor hund som tror han är en chihuahua, de blir inge bra.

 4. I mitt fall så har jag eget företag med kontoret hemma. Så han är aldrig ensam.
  Dock utnyttjar jag tiden och leker med hans leksaker flertal korta stunder framför tv, n
  Och samma med våran dvärgpinscher i Thailand. Korta lekar framför tv n
  Min fru som inte leker lika mycket med hundarna. Är lite frustrerad varför båda hundarna i första hand vänder sig till mig. Men då jag leker med dom så är jag en roligare typ helt enkelt 🙂
  Jag har köpt rep där jag knyter apans hand och kampar med honom.
  Så Fredriks råd om att vara roligare stämmer.
  Dom få gånger han varit ensam har inte varit några problem.
  Dock blir man väldigt glatt mött när man kommer hem.

 5. Jag har försökt allt med min hund men hon blir inte bättre!
  Är nu i panik då jag är rädd att grannarna inte ska acceptera det och måste flytta.
  Så rädd! Ska jag behöva köpa lugnande för att jag ska gå till jobbet?!
  Rädd matte!!!

 6. Mycket bra att veta angående leksakerna när hunden är hemma ensam. Nu leker inte min hund med leksaken ändå när den är ensam. Nu kan jag iaf känna mig trygg med att lämna honom utan leksak. Vatten och trygg miljö räcker.

Kommentarer inaktiverade.