Jag tror du missuppfattat din hund helt – Det handlar inte om rädsla!

Hej Fredrik!

Mitt namn är XXXX och jag har en kastrerad Siberian Husky hane på 3 år tillsammans med min sambo.

För några dagar sen upptäckte jag ett problem som gör mig väldigt orolig. Vår hund har alltid varit mycket snäll och lugn, han har aldrig visat några aggressiva tendenser. Men häromdagen upptäckte jag hur han gjorde utfall mot vissa människor då han var bunden utanför en affär. Jag har alltid bundit honom kortare stunder när jag ska handla något snabbt och detta har aldrig varit några problem.

Efter lite noggrannare observerande har vi nu märkt att detta händer bara utanför en specifik affär mot en specifik målgrupp av människor (medelålders män). Det börjar med att han blir väldigt upprörd när han inser att jag är på väg att lämna honom, vilket jag själv uppfattar som rädsla. Sen kommer utfallen mot alla medelåldersmän som går för nära. Jag är nu rädd att han ska ta med sig detta beteende från denna plats och bygga upp en ännu större rädsla.

Hur tar jag redan nu tag i problemet på bästa sätt?
Är det bästa att sitta med honom utanför just denna affär så jag kan stoppa beteendet när det är på väg så att han känner sig trygg igen?

Väldigt tacksam för svar!

Hej, jag tror du missuppfattat din hund helt.
Jag kan inte på något sätt se att detta skulle ha med rädsla att göra.

När du binder upp hunden och lämnar hunden så skapar det stress hos hunden (av olika anledningar man måste titta närmre på för att veta varför)
Denna stress blir frustration och hela hundens sinnesstämning ändras då den lämnas ensam.

Detta gör att hunden är aktiv då den sitter där istället för passiv.

Tillsammans med detta så har hunden lärt sig att den kan skrämma folk. Den kommer att fortsätta med det, och dessutom bli starkare i vad den gör.
Man skulle kunna säga att detta är en sorts ”vakthundsdressyr”.

Detta kommer att tillta i styrka och lösningen finns inte i att göra hunden ”mindre rädd”, eftersom jag inte tror din hund är rädd.

För att kunna hjälpa dig mer måste jag träffa hunden, men jag kan säga så mycket att det inte är lämpligt att fortsätta binda upp hunden ensam, samt att det inte har med rädsla att göra. // Fredrik Steen

27 svar på ”Jag tror du missuppfattat din hund helt – Det handlar inte om rädsla!”

 1. Det här låter kanske hårt och elakt, men jag har ytterst svårt att förstå varför folk envisas med att binda sin hund utanför affärer och annat. Lämna hunden hemma, den har det sannolikt bättre där och då finns heller ingen risk att hunden ska råka illa ut eller bli stulen. Dessutom är det ganska respektlöst mot omgivningen, främst hundrädda, att lämna en hund på det sättet. Sist, men inte minst, så kan det bli fråga om brist i tillsyn och det vet vi ju hur illa det kan gå. 🙁

  Ska poängtera att detta svar gäller överlag och inte bara personen i mailet.

  1. Jag håller med dig, Cicci. Att lämna hunden utanför affären idag är helt galet. Hoppas alla lämnar den hemma istället!

  2. Förstår hur du menar, men tycker det är ännu mer korkat varför folk ska envisas med att gå fram till okända hundar. Varför ska inte vi få ha friheten att kunna smita in på Ica 1min för att köpa ett paket mjölk när man ändå är ute?

   1. Förstår hur du tänker och kan till viss del hålla med. Det borde inte förorsaka några problem, men verkligheten ser ju inte ut så. Sen behöver det ju inte vara så att okända går fram till hunden, även om vissa gör så också. Ett koppel på ett par meter är ju en trottoar om man säger så. Otäckt att gå förbi en hund som gör utfall kan till och med jag tycka. Ska folk behöva gå omvägar för att komma förbi en hund? Känns lite respektlöst kan jag tycka.

    1. Inte binder man hunden med 2 meter i kopplet? Det är nog inte så vanligt. Sedan skulle jag själv aldrig binda upp min hund men det är mer för att jag inte kan vara säker på att ingen skulle gå fram till henne vilket hon absolut inte skulle gilla.

  3. Håller med till 100%!!! När riskerna är.så stora ef att binda kan jag definitivt inte förstå varför man måste….

  4. Håller också med om det olämpliga i att binda upp hunden utanför affärer och även på andra platser och lämna dem där, om det så bara är för en kort stund.

  5. Håller med, jag tycker det är lathet/bekvämlighet att ta med hunden nät man ska handla, varför inte först gå ut med hunden och sen gå hem med den och själv gå till affären, för utanför den affären kan så mycket hända Din hund, det finns barn som kan roa sig genom att reta hunden, det finns vuxna som är hundhatare som också kan hota hunden där den sitter kopplad . Vill inte klandra Dig men Du verkar vara en klok människa som vill Din hunds bästa

 2. Det är ALDRIG bra att ställa en hund ensam utanför en affär. Du vet inte vad
  som händer, alla vill inte djur väl. Har tagit folk på bar gärning då de kastat
  sten på uppbundna hundar.

 3. Jag fattar inte hellre varför man sak ta med hunden då man ska handla. Man hade ALDRIG satt sitt barn där utanför. Jag fattar det inte,

  1. Jag tror inte man tar med sig hunden när man ska handla. Jag tror det är som så att man passar på att köpa det där paketet jäst eller litern mjölk man glömde förut när man ändå passerar affären när man är ute med hunden. Det tar en minut eller två istället för att man kanske ska lämna hunden hemma själv en halvtimme eller nåt sånt för att inhandla det där man glömde.

   Folk verkar utgå från att andra passar på att rasta hunden när man ska handla som om hunden kommer i andra hand. Jag tror det är tvärt om – hunden kommer i första hand och handlingen i andra – man kanske inte heller vill/kan lämna hunden ensam hemma pga olika orsaker.

   Det är inte alltid allt är svart när det gäller folk som har hundproblem (människoproblem).

   1. Tycker inte man sätter hunden i första hand om man binder den utanför en affär. Det kanske är under ett av de tillfällena brevskrivarens hund har fått en negativ upplevelse som nu visar sig i utfall mot människor.

    1. Jag blev biten av en bunden hund utanför en affär för ett tag sedan. Den hunden hade bundits utanför staketet till kundvagnarna men krupit under staketet. Jag såg honom i mörkret så för att inte köra på honom när jag rykte till i vagnen så satte jag ned handen för att lirka ut vagnen istället. Pang så satt han i min hand.
     Det är ju så här olyckor sker. Man tror att man bundit hunden på ett säkert ställe men när man går därifrån är det mycket som kan hända. Hundar ska inte lämnas ensamma på en plats där folk rör sej!

 4. Eftersom hundens målgrupp är utpekad ,så kan man väl nästan räkna ut att just en medelålders man är boven till detta beteende hos hunden.Jag har själv Husky så vet jag att dom kan vara grymt reserverad på främmande människor och är otroligt känsliga och observanta på människor och deras olika signaler, så det hunden uppfattat som ett hot behöver egentligen inte vara mer än att en person har passerat och halkat till och slagit ut med sina armar. Men det är bara spekulationer…. I övrigt håller jag med om
  -Varför binda hunden utanför affären, när vi dagligen läser om stulna och misshandlade hundar ?

 5. Jag förstår heller inte vitsen med att lämna hunden ensam utanför affären. Är man två personer och en står kvar ute och håller hunden är det ok. Men absolut inte annars. Det kan hända så mycket på den tiden man är inne. Om det så bara är en kort stund. Den kan ta sig lös och smita i ren panik för att du gått, den kan bli stulen, den kan skada folk som kommer för nära eftersom det finns folk som inte kan låta bli utan bara MÅSTE dit och klappa, den kan bli misshandlad. Så lämna hunden hemma och gå och handla sen.

 6. Det är sällan man säger ”nu tar jag hunden till affären” utan det är snarare ”när man ändå är ute kan man väl smita in”.

  Och det är det man gör – smiter. Hela tiden finns tankarna ”Tänk om …” Någon tar hunden? Retar hunden? Klappar hunden? Slår hunden?

  Man är snabbt ute igen.

 7. Träna detta på annan men liknande plats. Sätt fast hunden utan krav kommando.. Ge den godis. Säg typ Kommee snart. Gå bort några meter. Låssas att du är i affären. Kolla din telefon eller nåt.Titta ej på hunden. Säg inget! Vad som än händer! Eftet typ två minuter gå tillbaka. Ge hunden godis. Koppla loss och gå lugnt därifrån. Kör så några gpnger men längre o längre birt. Och efter några gånger ur synhåll för hunden. Du belönar att hunden är passiv och ger gott efter för att den ska veta att den varit duktig typ.. Efter några gånger kommer du att märka att hunden vill till uppbindnings ställer! Byt till DET stället. Äh du förstår! Detta har jag gjort och det fungerar! Lycka till!

 8. Hej, jag håller till viss del med de som tycker att man inte ska lämna hunden utanför en affär.

  Jag har själv en hund som ABSOLUT INTE vill bli lämnad ensam – han biter sönder ALLT och jag är inte villig att ta risken att han skadar sig om jag lämnar honom – då får han följa med och sitta utanför affären – det går i exakt 10sek efter att jag är utom synhåll innan han börjar skälla som besatt.
  Träningen med att vänta utanför går framåt, men det kommer att ta tid – iblan funkar det och jag kan vara ”osynlig” i 2min utan att han börjar skälla men iblan så börjar det igen efter 10sek.

  Samma sak om jag tränar hemma med honom – fast då är det inte skall – då är det att han börjar bita på saker.

  Förstår båda sidorna – men det finns alltid en anledning till att hunden sitter utanför affären.

 9. Jag håller med tidigare att bind inte hunden utanför affärer. Vad beträffar hundens beteende så tolkar jag att orsaken till den stressen du talar om Fredrik helt bottnar i att någon medelålders man gjort något mot hunden vid den affären där problemen uppstår.
  Det är alltså inte frågan om allmän stress av att bli bunden utan bottnar i en speciell händelse på en speciell plats.

 10. Det finns de som p.g.a. funktionsnedsättningar måste binda hunden utanför, så låt oss inte smälla dessa på fingrarna!

  Denna övning bör göras när hunden är färdigrastad och nöjd, men också vid en tidpunkt då det är lite aktivitet i affären – allt för att hunden ska lyckas med ”uppdraget”. Observera att det är viktigt att aldrig lämna en hund i ett stressat tillstånd!

  Eftersom problemet uppges bara finnas utanför en viss affär kan man binda upp hunden utanför denna utan att själv gå in och istället göra ”viktiga” saker inom hundens synfält. När hunden är lugn går man tyst fram och hämtar den och går vidare. Det är viktigt att inte göra en big deal av att man kommit tillbaka så att hunden bibehåller lugnet man strävar efter.
  När hunden klarar av denna övning är nästa steg att binda upp hunden och gå ur dess synfält en snabbis för att direkt dyka upp igen innan hunden hunnit agera. Och samma sak här – gör ingen big deal över att du kommit tillbaka utan knyt bara loss hunden och gå.
  Nästa steg är att gå in och ställa sig en stund i affären utan att handla för att på detta sätt höja hundens tålamod. Alla hundar har olika hög tålamodströskel, så ta den tid du behöver på att träna på att hålla just din hund lugn och trygg.

  Viktigast att tänka på när det gäller tålamodsövningar är att se till att hunden är färdigrastad och inte lider av överskottsenergi, men också att man under ”utbildning” övar med så lite yttre belastning som möjligt. Det handlar nämligen inte om hur fort hunden lyckas utan ATT den lyckas!

 11. ..när det gäller funktionshindrade med hund är väl hundarna tränade för detta ändamål att sitta och vänta… men i övrigt anser jag oavsett hur rastad/tränad hunden är, aldrig att jag lämnar den bunden utanför en affär … tänk tanken, du är inne i 1 minut kommer ut och hunden, din bästa finaste kompis är borta, stulen, eller traumatiserad av ngn idiot som vill plåga den ..

  1. Att lida av funktionsnedsättning innebär inte att man per automatik har en utbildad assistanshund. Funktionsnedsättning är så mycket mer än rullstol och blindkäpp och därför ska man aldrig säga ”aldrig”, för alla har inte samma förutsättningar.

   Assistanshund eller inte – hunden måste tränas, för ingen hund föds färdig.

 12. Så tror jag också ofta att det är. Att hunden kommer i första hand så att säga. Men det fattar ju inte hunden. Den förstår ju inte varför den blir lämnad där. Jag har själv gjort så EN gång. Med min första hund. En Golden. Ärendet tog ca en minut och när jag kom ut hängde det en unge runt halsen på honom och pappan stod bredvid och tittade på…..Vet inte om de skulle göra samma med min schäfer eller amstaff , men jag skulle aldrig ta risken.

Kommentarer inaktiverade.