Fem ”No, No’s” för valpägaren.

Skärmavbild 2014-02-16 kl. 18.39.25

 

Men först ett trevligt mejl –

”Hej Fredrik! Du gör skillnad! Jag är så oerhört glad för dina tips ang min valp som gärna vill kampa med kopplet, främst då vi ska gå ut.

Och att du svarade så fort är fantastiskt 😀 Tänk om du kunde utbilda instruktörer på brukshundsklubbarna, vad hundsverige skulle se bättre ut.

Jag kan säga såhär..

Min hund har inte kampat i kopplet en enda gång sen jag läste ditt svar!! Jag varierar mej och nu är hon nästan mer fundersam/uppmärksam på vad som komma skall då vi går ut. Ibland kontakt innan, ibland efter,ibland söka lite godis, i vissa fall springer jag lite i förväg osv. Nu fortsätter jag med detta och slipper känna mej irriterad,frustrerad och vi kan ha lika skoj som annars  Vi kanske ses på nåt evenemang framöver.

Mvh X”

Jag blir oerhört glad över mejl som dessa.
Även jag mår bra av lite feedback ibland 🙂
De allra flesta instruktörer på hundklubbarna är trots allt väldigt duktiga. Men ibland tror jag att jag har den fördelen att jag ”inte låser mig” i olika tekniker eller annat.

Hur som helst, stort tack för din feedback 🙂

 

5 ”no, no’s” för valpägaren –

1/ Att tro att en valp förstår – sitt, ligg, stanna, fot, eller andra kommandon.
Ingen valp kan detta, och det är bara du som ägare som med hjälp av belöningar kan lära valpen dessa kommandon.
Det tar dessutom tid!

2/ Att på promenader låta valpen gå fram och hälsa på allt och alla. Glöm inte bort att det är du och din hund som ska ha kul, inte din hund och andra.
Detta kan skapa rejäla bekymmer då hunden blir äldre.

3/ Att inte redan från valptiden träna på att hunden ska kunna klara sig själv hemma en stund. Denna träning börjar man med då man själv finns hemma i bostaden.
Att lämna en valp hemma själv i korta stunder är ingen träning, det är kontroller.

4/ Att inte träna kontaktövningar. Lär valpen att kommunicera med dig, enklast genom godis och leksaker hunden vill ha – Men att den måste göra något först (ögonkontakt, med mera)

5/ Att inte vara fysisk med valpen. Ta i valpen, visa valpen genom att röra vid den. Belöna genom att ta i valpen, tillrättavisa genom att ta i valpen.
Fysisk kontakt är enligt mig oerhört viktigt och kan inte göras för mycket.

 

5 svar på ”Fem ”No, No’s” för valpägaren.”

  1. Har två 5 månaders hemma – snart 6 månader och listan är klok, mycket klok
    Nr 2 har jag lite annat system, valparna får gärna hälsa – men dom får lära sig att det sker på mina vilkor
    Hittills funkar det mycket bra och förstås kommer det bli bättre med kommande ålder
    Ingen av mina hundar har problem med att lyssna på när jag säger att det inte är ok att gå fram till två- eller fyrbeningar
    Såklart är detta ingen mall för hur alla andra ska göra
    Det finns många faktorer som spelar in men jag vill bara skriva att andra möjligheter förekommer…om man får det att fungera =)

    1. Det är jätteviktigt att sätta upp regler för om det ska hälsas och hur, men självklart måste man låta valpen få ha kul med andra hundar. Vi kan inte konkurrera där, och ska inte göra det heller. Och genom att tillåta lek på våra villkor så är det ytterligare en anledning för valpen att se sin ägare som en resurs.

      Dessutom hittade jag faktiskt en undersökning på nätet som visade att valparna lär sig kommandon bättre om det ingår valplek i träningen!

      http://www.appliedanimalbehaviour.com/article/S0168-1591(98)00232-9/abstract

      Men man ska förstås undvika ”spontansocialisering” under promenaderna, särskilt när det är på valpens villkor dvs den drar sig fram. I stället kan man ju planera i förväg vilka hundar valpen ska få träffa, och hur.

  2. Snälla Fredrik jag sicka mail för 2-3 veckor sedan o för några månader sen men ej fått svar:( ja behöver hjälp.

  3. Bra punkter. Första punkten är många ggr lika aktuell för vuxna hundar upplever jag.
    Förståelse är väl iofs fel ord kanske, snarare betingning. Men strunt samma.

Kommentarer inaktiverade.