”Fy, inte tigga!” – Eller ska man uppmuntra det?

Skärmavbild 2014-02-18 kl. 16.47.52

 

Cirkuskonster, eller lydnad, vad gör din hund då?
Tigger!

Alla känner till hundar som tigger vid matbordet, och väldigt många vill inte att hunden ska göra detta.
Det har jag full förståelse för, men glöm inte bort att tiggandet kan bli bättre och bättre ju mer hunden tigger och får utdelning av det, samt at det är exakt samma beteende du lär hunden saker med.

Hunden vill ha något (motivation), hunden gör olika saker för att få det den vill ha, du belönar.

En hund som tigger, passa då på och lära den saker.
Då är det som enklast eftersom hundens motivation då är hög.

 

 

Fråga –

Hej

Skulle vilja höra vad du anser om en fråga ang sk muskel/kamphundar och hur dessa bör hanteras jämfört med andra hundraser.
Fick i en diskussion som handlade om utfall mot andra hundar höra att med dessa måste man verkligen ”ta i” för att visa vad man menar, nedläggning mm.
Då jag har en hund av retrieverras menade man att jag inte förstod hur tuffa dessa hundar är. 

Är det så att man med muskel/kamphundar måste vara fysiskt hårdhänt? 

Tacksam för svar!

Hälsningar X

Svar –

Hej och tack för en intressant fråga.
Allt beror på vad man menar med fysiskt hårdhänt. En enkel regel är att ju mer våldsam man är, desto sämre kommunikation har man med sin hund – Oavsett ras!

Att dessutom ge sig på en hund genom att lägga den på rygg eller annat gränsar enligt mig till en form av djurplågeri. I vilket fall är det helt värdelöst och försämrar relationen än mer.
Då det gäller dessa ”muskelhundar” så är min erfarenhet precis tvärtom. Ju mer man ”brottas” med dom, desto svårare blir det att kommunicera och det brukar vara en totalt meningslös metod.
Jag är för fysisk kontakt både då det gäller belöning och tillrättavisningar, då det gäller precis alla raser. Men det är viktigt att komma ihåg att belöningar kan bestå av brottning och långvarig fysisk kontakt, medan en tillrättavisning alltid ska vara ”kort och direkt”.
Detta oavsett ras.

Min slutsats är att de personer du diskuterat med är helt ”ute och cyklar”, hälsa dom det från mig.

// Fredrik Steen

20 svar på ””Fy, inte tigga!” – Eller ska man uppmuntra det?”

 1. Min hund FÅR tigga vid matbordet.Jag belönar när hon gör det ”snyggt”. Dvs sitter stilla vid MIN sida. Det är bästa alternativet i vår familj. Annars springer hon runt till alla andra, får barnen att skrika, försöker komma upp på bordet och lever rövare i största allmänhet. Nu börjar hon fatta vilket beteende som lönar sig och det är riktigt lugnt och skönt vid middagen 🙂 (Hon är bara 14 veckor)

 2. Här tiggs det både högt och lågt beroende på hur man ser det. Jag puttar bort dem om jag inte vill ha dem i tallriken och vill jag inte ha dem i köket så får de gå ut. Jag har lärt mina att inte tigga genom att tigga. Tiggeri betyder typ gott i matskålen.

 3. Följdfråga på att lägga ned en muskelhund vid tex hundmöten.
  Bortsett från att det alltid är en dålig lösning att lägga ned sin hund oavsett ras.

  Har jag en hund som agerar ilsket mot en annan hund så är det för mej lösningen att få hunden att vilja jobba med mej och strunta i andra hundar.
  Ur hundens synvinkel måste det vara jättekonstigt om hundens flockledare ger sej på sin egna hund. Hunden möter en annan hund(flock) och blir stressad eller aggressiv, en för hunden bra flockledare kan då agera på två sätt.
  Antingen att även flockledaren ger sej på den mötande flocken tillsammans med sin hund vilket naturligtvis inte är en lösning men ur hundens synvinkel kan det inte vara konstigt.
  Eller så säger flockledaren att vi struntar i den flocken, den andra flocken kommer inte fram till oss och jag tar ansvar så du kan koppla av.
  Om flockledare istället blir förbannad på sin hund och kastar den i backen framför den andra flocken så måste det vara otroligt svårt för hunden att förstå varför. Hur kan man tro att hunden ska välja och se upp till en ledare som gör så?

  Om man har en mjukare ras så kanske hunden finner sej i behandlingen men förtroendet för ägaren försvinner och den blir osäker och fjäskig.
  Om jag har en starkare ras så kanske inte hunden finner sej i att bli omkullvräkt framför den andra hunden. Den blir också osäker på sin ägare men visar det genom att försvara sej. Det blir en väldigt farlig hund mao.

  Tänker jag fel?

   1. Ja, eller hur?

    Det logiska måste vara att tala om för hunden att det är VI som är ute och går och VI struntar i dom andra. Eventuellt får man ta tag i sin hund men då är det ju för att den ska lyssna på ägaren och inget annat. Är hunden redan uppe i en hög stress så är det inte så mycket annat att göra än att ta den bort från situationen. Hunden lär sej inget av det men man förstör inget heller.

    Att tvinga hunden att ”engagera” sej genom att tvinga ned den på rygg framför den andra flocken kan omöjligt leda till något bra. Eventuellt får man en hund som därefter tydligt visar att den inte vill fram till andra hundar eftersom den är rädd för att samma sak ska hända igen. Knappast något bra även om det löser ”problemet”, jag får en hund som är rädd för vad jag som flockledare ska utsätta den för. Tjosan vad andra problem VI (jag o hunden) skulle få då.

    Jag vet att andra tänker annorlunda men jag fattar inte logiken.

  1. Jag tycker också att du tänker rätt. Jag har en fråga hur du bär dig åt när du säger att vi inte ska bry oss om den andra hunden? Om ¨min¨ hund har total fokusering på den andra skällande hunden så har jag det svårt med att säga strunt i den hunden, nu går vi. När jag tar fram hans tugg leksak så brukar det bli lättare. Finns det andra knep? Utan att dra hunden med mig i kopplet.

   1. Jag skulle försöka ligga steget före. Om du redan när du ser en annan hund försöker påkalla din hunds uppmärksamhet kommer det bli lättare än att vänta till den mötande hunden är nästan framme vid er och din hund redan har gått upp en massa i stress. Få kontakt med din hund innan din hund ser den andra hunden.

    Efter ett tag kommer din hund veta att du är den bästa som finns på promenader och du får då även lättare att få kontakt med din hund i svårare situationer.

    Jag tränar med min hund på promenader hela tiden. Han får godis när han söker kontakt. Jag gör olika former av mindre inkallningar för att lära honom ordet kom. Han ska gå fint osv. Detta har gjort att vi fått mycket bättre kontakt ute även i situationer där vi tidigare bara kunde släpa honom ifrån situationen.

    1. Tack Anna för den förklaringen. Att alltid ligga steget före och vara viktigare än den andra hunden. 🙂

   2. Marcus!
    Jag tycker att du själv har svaret. Du förfogar över en leksak som är så viktig för hunden att den lättare ignorerar den andra hunden om den får sin tuggis.

    Att skapa en bra kontakt kan aldrig fungera genom krav. Hunden ska vilja att lyda och vara med mej för att det ska fungera. Har ni ett gemensamt intresse i tuggisen så blir den viktig för er båda och det blir viktigt för er båda att samarbeta. Tuggisen blir jaktbyte, du blir jaktledaren och hunden förstår att den ska samarbeta i flocken för en lyckad jakt. Jakten blir viktigare för hunden än allt annat runt den OM du tänker till om reglerna och deltar helhjärtat.
    Att bara få tuggisen som avledning och för att ta ut sin frustration på, hur viktig blir du då?
    Att få tuggisen efter att ha koncentrerat sej en stund och för att du ger den uppmärksamhet och belöning gör dej superviktig.

    Klura på hur du ska lägga upp det så att hunden tjänar på att samarbeta hela promenaden, hundmöten eller inte. Tänk ur hundens synvinkel hela tiden.Du kommer fixa det kanonbra OCH få en rolig utmaning!

  2. 🙂 Detta är nog den bästa förklaringen jag läst på varför man aldrig ska kasta omkull sin hund. Genom att förklara det såhär kan man nog få de flesta att sluta hålla på med detta trams.

   Träffade en förra sommaren som stolt berättade att hon minsann tryckte ned sin hund minst en gång i veckan och detta var anledningen till att hunden var så lugn och fin. Antar att den var rädd. Hon tyckte att vi borde göra det samma eftersom vår lille finis (då 8 månader) inte kunde hälsa på folk på ett fint sätt. Utan hoppade och kunde nafsa för att han blev stressad av personer som kom fram.

 4. Min hund tigger också vid matbordet. Hon går till den som nästan har ätit färdigt först och sedan till den andra. Hon är inte bufflig eller så, sitter bara där helt tyst och stilla och ser så sorgsen ut. Likadant är hon med när jag står vid köksbänken och har börjat förbereda matlagningen. Hinner knappt ta fram potatis och kastrull förrän hon sitter där. Gäller inte bara potatis för resten, går lika bra med kålrötter, morötter, gurka, tomater, sallad you name it. Det är bara lök som hon inte får. Tar jag en bit hushållspapper eller en servett vet hon att det är apelsiner som gäller och då vill hon vara med. MEN, däremot när vi har gäster är hon väldigt väluppfostrad – självlärd ??? – då går hon undan från matbordet. Likadant om vi är borta, då går hon och lägger sig någon annan stans.

 5. Jag har en sådan kallad muskelhund, som kan vid hundmöten bli så frustrerad över att inte få gå fram och hälsa, jag har valt det så att slänga fram en trasa han kan få ruska runt med lite (fortfarande utan drag i koppel och kamp från min sida) för att frustrationen skall släppa, vilket har fått att han istället för att dra och se läskig ut i den andra hundägarens ögon faktiskt uppföra sig och få ur sig frustrationen vid ett möte. Jag har valt att förekomma vårt problem utan hårda tag och faktiskt vunnit ännu mera kontaktsökande från min hund gentemot mig! Jag kan förstå resonemanget om att man måste vara hårdare mot en muskelhund, ja det behöver man lydnadsmässigt, men den som tar till hårda fysiska metoder är ingen bra hundägare, man vinner aldrig något med slag, ned brottning och dyl.
  Givetvis har jag behövt ta tag i min hund, men det ligger en skillnad om man tar ett tag i honom för att få uppmärksamhet och ta i för att få en överlägsenhet gentemot sin hund..

  när det gäller tiggandet, så tigger min hund, får mat vid bordet, bra eller dåligt kan man diskutera i oändligheter. Inte alltid så socialt korrekt när man har gäster, men jag vill att relationen mellan mig och min hund är bra, och lägger större vikt vid lydnad när det gäller ex hundmöten och att veta att han älskar ”mutor” så hjälper det också för oss att han släpper sin frustration, vill inte att han skall förknippa mat med ett NEJ… dock får han aldrig ta någon mat på bordet när jag inte är hemma… detta har vi tränat massor! Kan nu lägga mat, godis och dyl på bordet och gå hemmifrån och det ligger kvar när jag kommer hem… dock kan han inte hålla sig om jag lägger fram grillad kyckling eller stekt lever…

 6. Alla mina tigger men slutar så fort jag säger till dem. Räcker med att lågt säga: gå bort. Detta är något jag inte riktigt vet hur de lärt sig men alla hundar över åren har funkat lika dant.

 7. Ser ingen poäng med att mata hunden vid bordet.
  Våra hundar är med men tigger inte för dom vet att det inte lönar sig. Med undantag när svärmor kommer. Då kan dom ibland sitta nära henne och tigga och det beteendet förstärker hon gärna genom att proppa i dom mat. Typiskt fruntimmer.

 8. Mina hundar går och lägger sig när jag sätter mig vid matbordet. Har belönat det med gobit när jag ätit klart, det behövs inte längre. Försökte äta samtidigt härom dagen, det gick inte, så fort jag satte mig vid matbordet så slutade de att äta å gick ut ur köket…fick vänta tills de hade ätit färdigt. Kanske borde ha låtit dem vänta.? Vanedjur precis som vi. 🙂

Kommentarer inaktiverade.