Polisen – Trygghetshund!

20140219-164602.jpg

 

http://polisen.se/Orebro_lan/Aktuellt/Nyheter/Orebro-lan/jan-mars/Det-basta-som-hant-mig/

Alltför många kvinnor blir förföljda och till och med misshandlade och mördade. Polisen i Örebro ger nu dessa utsatta kvinnor en ”trygghetshund” till några av dessa kvinnor som en typ av skydd.

Att detta ens ska behövas i Sverige 2014 är en skandal, men jag tycker initiativet – trygghetshund – är ett fint och bra initiativ.

Jag är dock lite skeptisk i vissa avseenden.

Dels så tror jag att dessa hundar kan skapa en viss falsk trygghet, eller att dessa hundar kan bli lite farliga för samhället.
Den största skepticismen gäller det förstnämnda – Falsk trygghet!

Hundar som blir trygghetshundar är hundar som inte riktigt duger till polisiärt bruk. Det måste också vara hundar som är socialt kompetenta, dvs inte farliga.
Tyvärr är detta motsägelsefullt många gånger.
En stark och stabil hund, som dessutom är social och snäll ställer givetvis upp och försvarar sin ägare. Men för att det ska fungera då det blir skarpt läge krävs enorm träning och även viss erfarenhet av ägaren.

Jag har skrivit om det förut här på bloggen – Din hund är inte Lassie!
Bara för att man har en stark hund så innebär inte det att hunden försvarar dig i alla situationer.
Det är också så att situationerna i skarpa lägen många gånger ser annorlunda ut mot hur träningen ser ut.

Jag har själv varit med och utbildat poliser och polishundar i detta efter ett otäckt fall med en polishundförare och dennes hund.
Polishundföraren åkte på ett jobb med stökiga personer. Polishundföraren plockade ut sin hund ur bilen som ett skydd.
Folkmassan skingrade sig, men plötsligt kommer en man lugnt och stilla upp bakom polishundföraren och tar med sin arm ett kraftig grepp runt polisens hals.
Polishundföraren var satt ur spel, och polishunden bara stod och tittade.

Andra kollegor kom till undsättning, och en oro kom igång över hunden.

Därför testade man flera bra polishundar i denna situation och kom med fasa fram till att de flesta hundarna inte agerade i denna för hunden lugna situation.
Det är klart, vad är det för skillnad på en lugn men stark strypning och en kärleksfull kram? (för hunden alltså)

Detta la vi då ner en hel del krut på, men det var inte så enkelt som man kan tro.
Det är svårt för en bra, men snäll hund, att veta om/hur/när den ska agera.

Har man en aggressiv hund som inte tycker om folk, då behöver man inte oroa sig för detta. Men sådana hundar utbildar man inte till skyddshundar eftersom de inte kan styras.

Jag tycker som sagt initiativet är kanon, och jag hoppas att polisen i Örebro funderat över detta.
Annars kan tyvärr det ena bli värre än det andra.
Men å andra sidan har en välutbildad skyddshund ett preventivt syfte oxå – Vem vill ”prova” en skyddshund?

Jag har själv utbildat ett par liknande hundar tillsammans med ”hotade personer”, och det krävs en del träning, och denna träning måste vara kontinuerlig.
Detta är färskvara!

Bara det att kvinnorna kan leva, vågar leva, ett mer normalt liv är bra nog 🙂

46 svar på ”Polisen – Trygghetshund!”

 1. Håller med dig helt o fullt- igen :-)! Men det är fan vansinne vi ska behöva detta i Sverige 2014- eller öht!!!!

 2. Det är faktiskt lite skrämmande hur folk tror att en hund ska skydda i alla lägen. Hade en diskussion med en okänd man som var tvärsäker på att min hund skulle skydda mig om något hände.
  Jag själv hävdade motsatsen, att han antagligen skulle fly platsen, men nehe då så fel jag hade, när det väl gällde då skulle min hund agera tydligen.
  Värsta han skulle göra är backa och morra medans matte gick under 😎

  Men vad gör det mig, det är ju inte därför jag har min vovve ^^

 3. Jag är för lite mer offensiva försvarsmetoder och detta kan trilla inom de ramar jag tycker är lämpliga. Förstås vore det bättre med strängare lagar och faktiska straff och det är fruktansvärt att sådant här ska behövas, men samtidigt tycker jag att om någon vill ha en skyddshund med riskerna det innebär (falskt skydd, potentiellt aggressiv hund) så ska hen kunna få det.

  1. Om nu detta är en bra ide, vilket jag personligen inte tycker, VEM står som skyldig om/när hunden biter ?? Den den skyddar ? Förövaren ? Eller den instans som lämnat ut hunden ?

   1. Jag har ingen juridisk utbildning så den frågan kan jag inte svara på…men du kanske menar vad jag personligen anser?? Om det finns någon som kan kallas för ”förövare” i sammanhanget så är givetvis han skyldig till bettet tycker jag. Anses bettet ha skett utan rimlig förklaring och mentaltester eller liknande var undermåliga är det myndigheten som lämnat ut hunden som kan hållas ansvarig. Var ägaren vårdslös är det denne som är skyldig.

    Vilken tuff fråga 🙂 Men alltså det är ju klart att det finns frågetecken och tveksamheter och man får ta varje enskilt fall för sig vid indicidenter, som garanterat kommer att ske förr eller senare. Det är detta framtiden får utvisa. Är det värt det, helt enkelt.

    1. Troligen blir det hunden som får stå till svars….Nä, Farbro Blå får allt tänka om för det här ogillas skarpt !!

     1. Ja hunden kan också få konsekvenser indirekt men man ska tänka på sammanhanget och den samhällsnytta man anser att en sådan tjänstehund kan utgöra för en utsatt person.

      Djurets vara eller icke vara de gånger det går snett är säkert inräknade.

 4. Trygghetshund som ungefär servicehund? Det är klart att den hunden förmodligen inte försvarar. En sån hund ska ju vara stabil och lugn i alla situationer.
  Konstigt tänkt av polisen här..

  Varför inte skottpengar på alla kvinnomisshandlare istället? (seriöst)

  Btw,har du utbildat poliser?

 5. Jag tycker idén är bra. Ett skäl till detta kan vara psykologiska orsaker.
  Om en kvinna är ängslig att gå ut och därav då stannar hemma så kan detta vara ett sätt att kringgå rädslan.
  En hund har dessutom samma skrämmande effekt som ett billarm har. Man undviker helt enkelt att gå på någon med en stor hund.
  Så jag tror att hunden gör större nytta för att man inte ska hamna i situationer där hunden måste visa sig på styva linan.
  I Fredriks exempel är det ju även så att polisen gick in i situationen uppsökande. Istället för att polisen var på en fredlig promenad där någon okänd hoppade fram.
  Så i det stora hela är det ett bra initiativ.
  Men jag förutsätter att dom som får hundarna får erforderlig utbildning att hantera hundarna. Då det lätt annars kan bli både en och annan olycka.

  1. Rätt att det skulle vara en psykologisk trygghetsgrej för kvinnan.
   Fel att det skulle skydda henne från den som misshandlar henne.

   En kille/man som misshandlar/stalkar en kvinna bryr sej inte om hunden. Han tar först reda på om hunden är något hot. Alt ’oskadliggör’ han hunden före han går på kvinnan.

   1. Jag tror att du underskattar det preventiva syftet. Vill en stalker på allvar oskadliggöra sitt offer så hjälper inte en hund eller ett vapen eller något annat…nu vågar man knappt uttala sig för det här har ju beviljats av personer med god insyn och kunskap men jag skulle tro att det är ett fåtal stalkers som skulle gå så långt som exemplet du precis skrev. Och därför skulle en hund hjälpa de allra flesta att leva mer normala liv.

   2. Thea
    All är inte svart eller vitt.
    Det finns stalkers som är totalt bindgalna. Och mot dom stoppar nog ingenting. Sen finns det dom som inte är direkt våldsamma. Men nog så besvärliga.
    Och sen finns det nog stalkers däremellan på hela färgskalan.
    Mot dom flesta utom den första så är en stor biffig hund ganska avskräckande. Så jag betvivlar inte att det finns dom som inte bryr sig om en hund.
    Men en hund är ganska bra ur preventivt syfte att skrämma en stalker att gå för nära.
    Jag har ingen aning hur min Schäferhane skulle reagera. Men om någon har gått och skojbråkat med mig. Så har han direkt försökt att försvara mig. Genom att hoppa upp mot den andra personen.
    Men visst är syftet att skada den man stalkar. Så finns det säkert dom med en djävulsk plan att oskadliggöra hunden först.

    1. Nu är det ju en viss skillnad på stalkers,kvinnomisshandlare och psykopater.
     Eller är det någon skillnad? Kanske inte.

     Och hur skulle en hund hjälpa en kvinna som förföljs av en man som bombarderar henne med mess,samtal och mejl? Okej,ett psykologiskt stöd får hon så klart av hunden. Men sen då?

     En psykopatisk man däremot,skulle göra allt i sin makt för att få bort hunden.

     En man som systematiskt misshandlar en kvinna,slutar inte pga en hund.
     Tro mej…

     1. Detta ”fina” förslag med hund till utsatta kvinnor är bara ytterligare ett bevis på att polis och andra myndigheter inte klarar av att hjälpa dessa kvinnor..

     2. Som jag skrev så finns det olika grader i helvetet. Och män som misshandlar kvinnor är fega uslingar. Som ofta är mycket rädda och dessutom patetiska.
      Dock gillar jag inte att generalisera. Och jag nöjer mej med att konstatera att jag tror att servicehundar hjälper vissa. Och mot andra är det helt verkningslöst eller kontraproduktivt.
      Men som fredrik konstaterar. så är det ju inte bara att sätta en skyddshund i händerna på vem som helst.
      Och man måste då naturligtvis väga in övriga omständigheter.

     3. Så idén med skyddshund är dum därför att den inte är 100%-ig? Inget är fullt effektivt….

      Om det nu finns ett intresse hos kvinnor (eller män), de får gå löpande utbildningar för att ha möjligheten att ha denna hund närvarande. Vem är du, jag, vi att säga att detta är fel? Om det underlättar Hennes/Hans vardagliga liv? Detta är förmodligen få förunnat. Vill man ha möjligheten och man anses lämplig så ska man absolut få det. Man är ju medveten om riskerna, dessutom.

 6. Varför kan man inte ha ett kommando på att hunden ska agera? Det hade väl varit på sin plats i fallet du beskrev?
  Knepigt dedär.

 7. För att spä på lite till, då….Kan i visst fall förstå tryggheten, då hunden larmar om någon kommer m.m…men, i ett tidigare inlägg skrevs om att/inte att binda hunden utanför affären…hur gör man i dessa fall ? 1 hund av den kalibern detta skulle krävas skall icke bindas utanför affären ! Ska även tjejer/kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt inkl. grupp våldtäkt också få ha 1 ? De lever ju också i rädsla…Nä, utbilda fler poliser, förbättra överfallslarm, men framför allt skärp straffen o håll dem inlåsta !! Det skapar ju dessutom fler arbeten !!

 8. Svår fråga!
  Alla hundar reagerar nog olika men i ett skarpt läge så undrar jag om inte en hund agerar o försvarar. Uppväxt med världens snällaste tax, mig veterligen gjorde han inte en fluga förnär. Med ett undantag; min syster som då var 6-7 år satt kvar i bilen tillsammans med hunden medans mamma handlade. Plötsligt rycker en man upp dörren och sätter sig i förarsätet. Min syster skrek till o hunden fullkomligt flög som en raket mot mannen; riktigt aggressiv; morrade o högg. Den mannen valde definitivt fel bil…..kom undan med blotta förskräckelsen! Hunden förvandlades till ett monster på två röda och har varken före el efter visat någon som helst aggressivitet. Vår tuffa lilla hjälte!
  Att träna sådana situationer tror jag är svårt, om det ens är möjligt, de känslor som förmedlas vid reella hot tror jag inte går att ”spela” och jag blev efter den incidenten övertygad om att hundar känner av vår sinnesstämning.

 9. Jag tycker delvis att detta är ett bra initiativ.
  Jag känner mig trygc m mina hundar. Den lilla larmar, den stora biter 🙂

 10. Idén är god men detta är typiskt ”svenskt”.
  Som många nämner, se till att polisen gör sitt jobb och att det blir fler poliser i landet.
  Nu lägger man över ansvaret på offret….igen.
  För att hantera en hund av denna typ så måste man ha kunskap och för att få denna kunskap så måste man vara seriöst intresserad av hund.
  Sedan är det ju riktigt illa att det kan bli en falsk trygghet, för det innebär att offret exponerar sig än mer för risker.
  Vad händer om hunden attackerar en helt främmande person bara för att den passerade för nära eller ringde på offrets dörr ?

  Bättre att låsa in dom ansvariga och ha koll på dom, det daltas för mycket i detta land.
  Det skrivs alltid om utövaren och vad denne har gjort men offret glöms oftast bort.

  1. Det är snarare typiskt svenskt att räkna upp alla nackdelar och glömma bort att det är ”offret” själv som valt att använda sig av denna hund. Det är inget tvång från något håll.

 11. En psykopat på droger skulle möjligen inte backa inför en stor hund. Men för alla andra kan man nog utgå från att stora hundar (speciellt de som liknar vargar) är skräckinjagande. För oss alla. Trots att många av oss hundälskare är vana vid stora raser skulle de flesta ändå aldrig gå i närheten av en okänd hund oavsett om den beter sig vaktande eller inte. Det är ren självbevarelsedrift.

  ps,

  Det är i mina ögon vansinnigt att förespråka dödstraff för män som förgriper sig på kvinnor på olika sätt. Eller att låsa in dem och ”slänga nyckeln”. Vi är alla föränderliga och kan med hjälp få kontroll över aggressivitet och sjuk maktutövning (eventuellt förutom den som lider av våldsam psykopati). Dessutom är det så att de flesta män som misshandlar kvinnor lever fullt fungerande liv på övriga områden.

  Vi behöver massivt utöka verksamheter mot våld. Fler Kriscentrum för män där man genom verkningsfull terapi försöker hitta realistiska lösningar. Mer superprofessionell terapi på anstalterna.

  Det finns ju ingen motsättning mellan att ge behandling till män som misshandlar och att sam,tidigt hjälpa, stötta och skydda de kvinnor som blir utsatta.

  1. Nu skojar du väl ?? Lever fullt fungerande….ja, så länge de har 1 offer de kan tracka, men vad händer när det offret försvinner ?? Ett nytt ?? Nä, du, sluta dalta med dem !!!

   1. Nu är det inte bara ”män” som har detta problem, det finns även kvinnor som har samma problematik, dock inte lika vanligt, men det finns …

    Och som Sanna säger, du kan inte se ”på ytan” vem/vilka som är dessa personer, för de fungerar fullt normalt med jobb, socialt umgänge, oavsett OM de har ett offer eller inte …

    Ska man ”dalta” med dessa personer (oavsett kön), nej, men inget blir ju bättre genom att ”bara låsa in dem” utan behandling, snarare tvärt om

   2. Men Annica. Det finns en anledning till att män slår kvinnor. Att män slår barn. Eller att kvinnor slår män eller barn. En hel del handlar om att de själva blivit utsatta för våld eller djupt kränkande och skadlig uppväxt. Det kan handla om maktlöshet inom familjen. Det kan handla om att det samhälle som formar oss är hårt och maktfullkomligt. Det kan handla om att man straffar barn, på samma sätt som en del människor straffar en hund som gör fel.

    Vad är motsättningen att hjälpa en skadad människa, eller hund, till ett balanserat och fredligt liv?

    Min pappa satt inne två gånger för misshandel av min mamma. Och nu pratar vi grov misshandel med insparkade tänder. Knäckt näsben och brutna revben. Inte gjorde det honom någon nytta alls. Och sedan söp han ihjäl sig.
    Naturligtvis hatar jag det han gjorde.
    Naturligtvis önskar jag att han kunde ha fått hjälp.

    Han var också en fin och känslig kille, bakom allt det toxiska våld som vällde upp inom honom. Våldet han skoningslöst riktade mot min mamma under 17 års äktenskap.

    1. Tråkigt att läsa..Men..hur många av de våldsbenägna förövare har blivit ”friska” efter behandling då ? Aldrig mera slagit någon ? Aldrig mer återfallit i sitt beteende ? O då utan uppsikt från något håll ? Har också en ”ryggsäck” att bära

 12. Detta är en grej jag alltid undrat, varför har man inte gjort detta tidigare?

  Utomlands där det finns ”dignitärer” och ”diverse kändisar”, som har sina problem med stalkers, risk för kidnappningar av barn etc. så har ju t ex CPI (Canine Protection International) utbildat just den typen av hundar, dvs för person- och egendoms- skydd, utan större problem.

  Den som vill veta mer om deras verksamhet, och vilka kunder de har (bl a Steven Seagal), kan göra det här:

  http://www.protectiondogs.com/videos/steven-seagal-interview/

  M a o, jag gillar initativet starkt, och jag tror nog man kan utbilda hundarna till att vara lugna fina familjehundar, men som på ”kommando” går igång på hundradel av en sekund 😀

   1. Kikat lite på filmerna o det ser ju trevligt ut 😀 Ännu en följdfråga…hur många förövare går runt med skyddsdräkt/skyddsärm ? Vem ska utbilda dessa hundar ? Vad ska de pengar tas ifrån som utbildningen kostar ? Är det icke godkända L-testade hundar man ska använda då ? De har ju av någon orsak inte blivit godkända…Vad sker med de offer som inte klarar hantera en hund av denna kaliber ?

    1. Dessa hundar sätts faktiskt ut till ”oerfaret hundfolk”, men de som får hundar får ”lite utbildning” i HUR de ska sköta hundarna, det finns uppföljning m.m

     Och, dessa hundar, är inte ”skiten” som inte polisen vill ha, utan dessa hundar skulle jag tro även skulle fungera som tjänstehundar inom polis etc.

     Nu vet jag att de även gör ”träning” där hundarna ska tjänstgöra, fingerade angrepp så att säga, och då i en ”mindre bitdräkt” med ”kläder ovanför”, och jag skulle nog inte vilja ha en av de hundarna sittandes i mig utan heldräkten 😉

     Vem som ska utbilda? Ja, bra fråga, men den som har kunskap om det … CPI kanske 😀 … de har lång erfarenhet och gott renome bland sina kunder 😛

     Dessa situationer kostar nog ändå en hel del pengar, över tid, och i det långa loppet skulle det nog ”jämna ut sig”, handlar ofta om att ”omfördela” de pengarna … och, en annan sak. Kan man sätta ett pris på någon annans liv? Kosta vad det kosta vill, för att skydda dessa offer tycker jag då 😮

     1. Bra skrivet, Patrik!

      Och din kommentar på Annicas inlägg var också mycket vettigt!

      Här i Skåne är det härligt idag. Nästan 8 +grader där jag bor. Snödroppar och andra gula små blommor kryllar i rabatten. I skogen porlar det i högljutt och vårlikt i bäckar och åar. Valpen gick fot utan koppel hela vägen hem från skogskanten genom villaområdet. Och häromdagen plockade jag årets första fästingen från hennes bringa. Hepp!

     2. Men Sanna, du skulle ju inte kommentera mig något mer 😉 😛

      Här är det dock inga +8 grader, utan någon minusgrad och det har under natten fallit ca 1 dm snö!!!! OK, hellre det än ”lervällingen” som varit senaste veckorna.

      Ha det, i vårvädret nere i Skåne, och tänk på oss här uppe i ”norr” som inte har det lika bra, just idag 😛

  1. Inget att ursäkta sig för, du får ha din åsikt, och jag respekterar din åsikt, däremot kanske jag inte håller med den till 100% … men, din åsikt respekterar jag, och alla andras också för den delen 😀

   1. Ramla inte omkull nu Patrik, men jag måste säga att jag håller med dig om det du skriver. 😉 🙂
    Det är väl tack vare att vi repekterar varandra åsikter här på bloggen som gör att vi kan ha ganska högt i tak. Sen att diskussionerna fladdrar iväg lite ibland har man på nåt sätt lärt sig att leva med. 🙂

    Och du, kan du ta och skicka hit den där snön? Jag är trött på regn och gråväder…

 13. Kl 6.50 imorgon i tv 4 så tar dom upp detta ämne.
  Man sa just att man skulle utöka det till hela landet om det faller väl ut.

 14. Jag läste denna tråd först nu och undrar spontant HUR man tränar en hund att agera vid ett ”lugnt” hot, som i exemplet ovan när boven kommer upp lugnt bakom och försöker strypa någon långsamt. Eftersom det var dilemmat att en socialt fungerande hund kan misstolka situationen. Funderar på en bidragande lösning..: Om den utsatte skapar oro och använder ett agressivt kroppspråk genom att flaxa, skrika (om möjligt) och/eller röra sig häftigt. Kan det vara en lösning för att öka chansen för en sådan stabil och social hund skall ingripa till försvar? Kanske ofta är svårt att göra i praktiken, man blir nog lätt lamslagen i en sådan situation. Kan man använda ett kommando el tecken? Jag är inte hundkunnig och har ingen erfarenhet av att ha hund. Jag tror man bör vara hundvan för att säkert kunna hantera och uppfostra en skarp hundras/-individ, men kanske kan även ovana hantera en sådan om den är utbildad innan och mentalt testad..
  Efter ett antal ofredanden och andra lite hänsynslösa beteenden från män när jag försökt vara själv ute och träna, röra mig och rehabilitera mig i naturen funderar jag på att se om det går att låna hund under promenader/träning. (Är ju väldigt dyrt och krävande att äga hund själv). Stalkning och att konstant vara utsatt för hot från den typen av mer gravt farliga personer som det gäller här är dock mycket värre och jag blev intresserad av frågan när det gäller dessa utsatta kvinnor som det oftast är.
  En annan fråga. Hur mår hunden av att byta ägare/ledare? Skall de inte helst bara ha en person eller familj att fästa sig vid och följa kontinuerligt under sitt liv?

Kommentarer inaktiverade.