En hund ”att hålla sig i då det blåser!”

Skärmavbild 2014-02-20 kl. 11.27.23

 

Ja, det här är det sista blogginlägget på en vecka ifrån Sverige. Om några timmar sticker vi till Zanzibar och värmen i Indiska oceanen.
Jag kommer att blogga även där ifrån, men det kan ta någon dag för ett datageni som jag att komma igång där nerifrån.  🙂

Lite mer angående detta med polisens trygghetshundar, ett initiativ jag verkligen gillar men är dock lite skeptisk till.

Då det gäller våldsanvändning med hund för en envar (alltså en ”vanlig person”), så handlar detta endast om nödvärn, rätten att försvara sig, någon annan, eller en tillgång.
Här har alla personer i Sverige rätt att försvara sig fullt ut, med i princip alla medel.

Samtliga väktarhundar i Sverige arbetar efter samma regelverk som en ”vanlig person”.

Men nödvärnsrätten är inte så enkel alla gånger. Du får bara använda dig av den vid omedelbar och direkt fara, och när hotet avtar kan du inte längre använda dig av nödvärnsrätten.
I denna rätt finns även en viss proportiallitetsprincip.
Det vill säga – Ett hundbett är sannolikt inte okej om någon stjäl din plånbok. Detta eftersom brottet inte står i någolunda proportion till din fara för liv och hälsa.
Men om någon försöker slå dig eller våldta dig, då är sannolikt ett bett okej.

Jag är ingen jurist, och detta kan tolkas olika i olika domstolar. Men helt enkelt eller solklart är det inte.

Problematiken med en trygghetshund/vip hund som jag ser det är balansgången.
Om jag går en kväll och någon rusar fram emot mig bakom ett hörn för att angripa mig, då bör hunden försvara mig.
Men om jag går en kväll, och någon rusar fram mot mig vid ett hörn, men denna person vill bara hinna med bussen…………….. Hur ska hunden veta detta?

Sannolikt och troligtvis ”går” hundarna endast på kommando. Det vill säga att de endast angriper på ett kommandoord.
Detta är inte heller så lätt som många tror, och dessutom är kommandoordet många gånger i en våldsanvändning klart överskattat.
I en våldssituation kan man verkligen ställa sig frågan hur mycket hunden bryr sig om ett kommando?

Min bestämda uppfattning är följande – Om en hund som denna ska fungera tryggt och fullt ut, då måste hunden vara av högsta kvalitet. Samt att ägaren måste vara rutinerad och vältränad tillsammans med sin hund.
Det är här jag blir skeptisk.
Hur mycket träning får hund och ägare, och hur konsekvent är denna träning?

I teorin är detta fantastiskt, men i praktiken är det nog så att en hund man alltid ”kan hålla sig i då det blåser”, den hunden är sannolikt inte världens snällaste och lättaste hund att ha.

Nu lite fix, sen järnet ut till Arlanda!
Vi hörs från värmen igen.

Följ mig dessutom på Instagram @hundcoachen

23 svar på ”En hund ”att hålla sig i då det blåser!””

 1. Instämmer här! En hund av denna kaliber är ett vapen.
  Man kanske skulle starta ett företag som erbjuder trygg eskort.

 2. Jag säger som tidigare, att det förmodligen räcker långt – i de flesta fallen – om människor som lever med en hotbild har en stor trygg hund vid sin sida. Gärna vargliknande, eller en rottweilerblandning. Bara den skäller så backar nog de flesta undan. Jag tror inte att en hund som utbildats att gå till angrepp vid fara/attack kan hanteras av ”gemene man”. Det kan gå riktigt illa om en – i skarpt läge – skarpladdad hund hamnat med fel ledare, precis som Fredrik befarar.

  Ha en härlig resa, familjen Steen!
  Hoppas ni klimatkompenserar!

  1. Ja det kan gå riktigt illa. Är personen i fråga osäker också känner ju hunden det och kan bli ännu värre. Oftast räcker det ju med åsynen av en större hund för att folk ska backa. Speciellt av de lite skarpare raserna.

 3. För många herrans år sedan – tror det var i Huddinge – var det en väktare som blev ihjälskjuten av en rånare som han jagade. Hunden han hade gjorde ingenting för att försvara honom, det blev senare klarlagt, att väktaren aldrig hunnit ge hunden kommandot.

 4. Första tanken är -ja, bra ide!

  Andra tankarna är många fler och mindre possitiva.

  Det är inte så ”bara” att äga en ”normal familjehund” är ju väldigt många sådana som blir problemhundar hos ägare som inte klarar just den hunden -hundmötesproblem, tiggeriproblem, bett mot barn problem osv osv… En hund som då är tränad att ”vara ett vapen” vill jag INTE se ute hos människor som inte har rätt utbildning/erfarenhet/kunskap att hantera dessa…
  Jag kan dock tro att blotta närvaron av en hund kan skrämmas tillräckligt för en del förövare, men i ett sånt läge räcker det ju med en normalutbildad hund med kanske skall kommando…?

  Ha det toppen i värmen!
  /inteallsavundsjuk

 5. Jag tänker även på att personen i fråga MÅSTE gå ut, oavsett kvällsmörker. Det går inte bara att låsa in sej. Känner att man kanske blir en lättare måltavla utomhus. :/
  Ha en kanonsemester! 🙂

 6. Jag har jobbat med militära tjänstehundar med skyddsutbildning.
  Och dom är lika goda familjehundar som vilken hund som helst.
  Vad gäller skillnad i skydd så är en utbildad hund lättare att styra än en vanlig hund.
  Och det man har då i risk vad gäller skärpa. Det tar man igen i lydnad.
  Så visst går det att få hundarna att fungera bra med dom utsatta kvinnorna. Det framkommer ju även i artikeln att Örebro polisen utbildar kvinnorna. Samt har löpande kontakt med dom.
  Då är jag mera orolig hur en outbildad familjehund skulle fungera i skarp situationen. Då en sådan hund troligen skulle antingen inte göra nånting. Eller tugga sönder angriparen.
  Men framför allt det preventiva syfte en hund uppnår är nog det viktigaste.

  Och till Fredrik. Trevlig resa!
  Och se till att du får semester nu. Då du nog kan behöva det? .

  1. Jag tänker nog som dig.

   Sedan är jag rätt övertygad om att en person som är utsatt för en sådan här hotbild, och vill ha en sådan här hund, troligtvis varmt välkomnar möjligheten att både få lära sig att träna och att sedan träna denna hund.
   Har man inte kunnat röra sig utanför sitt hem, inte kunnat ha några intressen, då tror jag att man med glädje tillbringar timmar och åter timmar på bruksklubbar och i träningsgrupper.

   har man någon gång varit utsatt för allvarlig förföljelse så tror jag man förstår.

 7. Känner mig lite elak o provocerande, men måste bara…Hur kommer ni sen resonera när denna hund biter ? För det kommer den göra…En del av er anser ju att hund som biter är ett ägarproblem..( enligt tidigare inlägg under div. trådar ).men i kommande fall ”ska” ju hunden bita, eller ? För att skydda personen. Sen om hunden, vilket är troligt, kommer bita fel person…tänker på det F ger som ex. på springande person…

  1. Jag har aldrig blivit hotad, slagen eller psykiskt nedtryckt av någon men jag kan ändå föreställa mej hur det är att vara så rädd att man blir helt paralyserad i ett förhållande. Så nertryckt att man inte vågar gå ut, inte vågar ringa till någon och inte vågar berätta hur man har det.
   Dom kvinnorna som en dag vågar att berätta, vågar polisanmäla, orkar sitta i en rättegång och berätta. Dom vet att mannen kommer att förfölja dom resten av livet och för att överleva måste dom flytta, ofta utan att någon närstående vet exakt var dom befinner sej, dom får byta identitet och ständigt vara på sin vakt. Trots åratal av helvette så vill dom leva, kunna gå ut och ta sej till ett jobb. Dom vill kämpa för sin frihet. Just dom kvinnorna är så otroligt starka att jag har svårt att se varför dom inte skulle klara av att hantera en skyddshund.

   Jag är ganska säker på att dom som blir erbjudna en hund är inställda på att göra det som krävs för att det ska fungera. Dom kommer utbilda sej, träna hunden och älska hunden. Troligtvis blir hunden även ett intresse som skingrar tankarna, någon man kan umgås med som inte påminner om allt gammalt. Efter att ha känt sej värdelös under lång tid finns det något som kan bevisa att man är duktig. Jäkligt duktig på hund.
   Nej, jag tror inte risken att dom misslyckas med att ha kontroll på hunden är så stor. Kan poliser ha sina tjänstehundar hemma så kan dessa kvinnor ha det utan att någon oskyldig kommer skadas av hunden.

  2. Annica
   Du provocerar nog ingen annan än dig själv.
   Kardinalfelet du gör är att du fått för dig att en skyddshund springer och biter folk till höger och vänster. En skyddshund tycker att det är lika roligt att bita som att apportera som exempel.
   Hur ofta läser du om olyckor där polis eller väktarhundar råkar bita någon av misstag?

   Olyckor händer oftast med outbildade hundar som agerar utefter andra perspektiv än vad en skyddshund utbildas till.
   Och lär man en hund att agera på kommando så gör den det.
   Om en outbildad hund får för sig att försvara sin förare. Så gör den det för att den vill det. Och har den inte blivit utbildar så slutar den bita när den själv vill det. Till skillnad mot en skyddshund som är mer disciplinerad.
   I övrigt så är oftast en skyddshund lika snäll som en vanlig familjehund.

   1. Inget kardinalfel här, vet vad en skyddshund är !! Är bara lite mer inne på F:s linje : Teorin verkar bra, men funkar det i praktiken ?

    1. Läste ditt ”svar” en gång till o blir lätt arg…”har fått för dig…” Vet att inte alla hundar platsar som skyddshundar, vet att det kräver en helans del lydnad, vet också att det emellanåt används vissa metoder till dessa hundar, så vad jag vet kan vi släppa !!! För det handlar inte om det !! Utan HUR man ska gå tillväga för att genomföra detta, VAD händer om det går åt fanderns, blir ägarna ”uthängda” här som dåliga ägare ? OM nu inte hunden agerar som den ska ( är dock levande varelse) finns det då en back up plan för offret ? Kommer det kunna tas fram tillräckligt många hundar med så pass stabil mentalitet som klarar av en ägare med den oron de lever med ? VAD händer om ägaren plötsligt inte klarar gå ut på kvällen ? Alltså, återigen, bra i teorin, men….

     1. Då kan vi vara eniga om att du provocerade dig själv? 🙂
      Och att bli arg kan ju inte vara bra om man vill provocera.

      Jag tror nog att polisen har tillräckligt bra omdöme och kunskap för att minimerar risken för olyckor.
      Läser du artikeln så står det även att dom har löpande tillsyn.
      Och hela ditt resonemang bygger på)(som det framstår för en utomstående) att du förutsätter att det finns brister och dåliga hundar. Och därav är hela idén dålig.

 8. Suck…..Brister o dåliga hundar finns det, likväl som det finns det motsatta, så mer intressant OM någon sak kunnig hade svarat

  1. Annica
   Ja eftersom jag har arbetat med militära tjänstehundar med skyddsutbildning
   Även om det var ganska många år sedan, så betyder det inte att jag inte är sakkunnig.
   Jag skriver naturligtvis ur egna erfarenheter av skyddshundar som jag jobbat och tränat med.
   Jag antar att du inte är sakkunnig eftersom du suckar över att du vill att en sakkunnig ska skriva? 🙂

   Men jag antar att du tycker att det är mer intressant att få medhåll än att få mothugg när du är ute efter att provocera? 🙂
   Ha nu en trevlig helg. Och låt inte mig provocera dig 🙂

   Vad gäller vad Fredrik skriver har jag den fullaste respekt för det han skriver.
   Där du går på samma linje fast ännu hårdare.
   Allra helst då han tränar skydds med sina hundar. Och har jobbat med polisen.
   Men jag tror personligen att oron över projektet är överdriven.
   Och den preventiva samt den psykologiska fördelen överskuggar dom eventuella problem som eventuellt kanske kan uppstå.
   Blir lite som kärnvapen. Dom finns där för att INTE användas.

 9. Hej!
  Jag är ett stort fän av dig!
  Jag gillar och tror verklingen på dina metoder och tycker också att du lär ut bra och man förstår lätt.
  Jag är själv väldigt intresserad av hundar och undrar därför vad du har gått för utbildningar och om det är något av dom du skulle rekomendera? eller tvärtom inte rekomendera.
  Ha en bra dag! Tilda

Kommentarer inaktiverade.