Hundattack på Zanzibar, det kunde gått illa.

William oc jag var nere i havet och badade idag mitt på dagen.
När vi stod där på strandkanten kom 4 hundar springande längs med stranden. Alla 4 hade halsband på sig, men de var lösa på stranden.

Plötsligt rusade de mot William och jag skrek åt William att stå stilla.
William stod stilla.
Jag gick fort mot William och när jag var några meter från William gjorde en av hundarna en attack mot Wiliam med visade tänder.
En hyfsat otäck flockreaktion sattes igång och för att göra det säkraste tog jag med William ut på djupare vatten.

Inte alls speciellt skoj faktiskt. Märkliga hundar och märkligt att dom bara får springa så där.

Efter cirka 5 minuter av bad gav sig hundarna och drog sig vidare likt en grabbgäng mot nya ”fighter”.

Just nu är det helvetes varmt här nere. I princip går det inte att vara ute i solen. Det är i vattnet eller under parasoll som gäller.
Skulle gissa att det är nära 40 grader i skuggan just nu.

Poolområdet och hotellet är underbart, stränderna likaså. Men stränderna är helt naturliga tror jag, vilket innebär koraller, sjöborrar, och väldigt stora vågor och starka strömmar.
I förmiddags sänktes vattennivån med nästan 3 meter tack vare tidvattnet. När tidvattnet går in och ut blir det hyfsat strömt och inte så badvänligt.

Jag har fått frågor förut om hur man hanterar ”vildhundar” och jag tänkte svara på hur jag anser att man ska göra.

Stå still, och fronta hunden. Var lugn och gör inga yviga rörelser. Men behåll hela tiden fronten mot hunden.
Många gånger har dessa hundar en ”osäkerhet” och då är det viktigt att inte vända rumpan till, då kan man bli biten.
En sån här hund angriper inte mot fronten, det har den inte mod till.
Förflytta dig till säkerhet, men hela tiden försiktigt, sakta, och stelt, samt hela tiden med fronten mot hunden.

En näve sand eller grus kan vara bra att kasta mot hunden, men jag tycker man bör undvika detta så långt man bara kan. Detta eftersom denna häftiga handrörelse kan utlösa angrepp.

Har man fronten mot hunden hela tiden, då blir man till 99,9 % inte biten.

Jag kan inte lägga upp bilder här på bloggen, uppkopplingen är för dålig. Men bilder lägger jag ut mer eller mindre hela tiden på instagram @hundcoachen

Nu mot poolen!  🙂

14 svar på ”Hundattack på Zanzibar, det kunde gått illa.”

 1. Fy vad otäckt!
  Tur då, att du vet hur man ska göra, och att ni hade havet fanns där, då jag antar att hundarna inte gjärna ville kliva ut i det.
  En som är hundrädd/vet inte hur man går till väga, hade kunnat råka rejält illa ut.

  Ha en underbar semester, och hoppas ni slipper råka ut för fler otäckheter.

 2. Har alltid trott att man skall vända ryggen till? Att man utgör minst hot då och att en hund aldrig anfaller en ryggtavla? Sa man inte så förr? Vet bara att det var väligt länge sedan jag fick det inpräntat.

 3. Att de får springa på det viset kan vara att de blir utsläppta när ägarna går till jobbet och insläppta när desamma kommer hem.

  Jag vet att det var så I Chicago, för ett antal år sedan, vet inte om det är så fortfarande.
  Hundarna bildar flockar under dagen och återgår till familjeflocken på kvällen.

  För oss svenskar så känns det ju jätteknäppt, men å andra sidan så håller vi ganska mkt katter på det viset.

  Vännen i Chicago beskrev samma problem med hundar där, som vi har med katter här, med att de blivit övergivna.

  1. Vet att det är väldigt vanligt i Frankrike att hundarna springer lösa vind för våg. Har inte varit med om att det varit något slagsmål i den lilla byn jag var i.

 4. ”Har man fronten mot hunden hela tiden, då blir man till 99,9 % inte biten.” Är det så idag? Minns den nyimporterade schäfern, som gick upp o. tog ett rejält i bröstet på ”Ludde”..
  Vad Ludde gjorde? Han högg tag i jycken och skickade iväg honom längs hela hotell-korridoren, och sen var de vänner för resten av livet.. 🙂

 5. Jag har ganska stor erfarenhet av detta. Då jag befinner mig i Thailand ett antal månader om året.
  Minns speciellt ett tillfälle när vi med familjen var på Stranden i Sattahip i Thailand. Min Schäferhane Viper som är i Sverige nu var med vid detta tillfälle.
  Det dök upp en flock på 5 Thaihundar som oprovocerat stod och morrade mot mig och Viper. En stund tidigare hade samma flock plågat en ytterligare hund på stranden som fick fly denna flock.
  Jag visade hundarna offensivt att vi inte viker. Och gjöt mod i Viper. Så vi gick framåt istället för att backa. Och Thaihundarna vek av en efter en.
  Medicinen om man hamnar i dylika situation är att gå framåt och inte backa. Då visar man hundarna att man inte är rädd och dom vågar inte anfalla.
  Skulle man däremot backa och visa rädsla så kommer hundarna garanterat att anfalla i dylika situation. Har sedan råkat ut för dylika situationer där vi råkat beträda andra hundars revir.
  Det som går som en röd tråd i detta. Är att sådana hundar är fegisar när det gäller. Så tänker men på vad jag skriver och går framåt istället för att backa så kommer det att gå bra. I Fredriks fall ansåg jag att det var ett bra råd att säga till William att stå still.
  Vad man kan göra är ju även at ha med sig ett tillhygge som man kan vifta med. Som till exempel ett solparrasoll eller nåt.
  En gång när jag på kvällen var ute och motionerade Viper på området där vi bodde. Jag åkte moped. Och han sprang brredvid utan koppel. Så kom det fram en Thaihund och nafsade Viper i ändan. För att han tyckte att Viper inkräktade när vi passerade. Viper tvärvänder jagar Thaihunden ca 100 meter innan han kommer tillbaka till mig.
  Baksidan av detta när han nu är i Sverige. Är att han gärna vill sätta andra hundar som vi möter på promenader på plats. I.o.m att han aldrig förlorat en psykning mot en Thaihund. Så tycker han dessa bråk/psykningar med andra hundar är roligt. Då han är van att vinna.
  Vilket svenska andra hundägare inte har samma förståelse för.
  Dock har han aldrig hamnat i ett regelrätt hundslagsmål på detta sätt. I.o.m att hans brösttoner alltid gjort att den andra hunden viker av innan det blir slagsmål på riktigt.

  Och till sist. Fredrik underskatta inte solens verkan. Och se till att smörj in barnen riktigt ordentligt.
  Då att bli bränd i solen . Kan förstöra en hel semester.

  1. Intressant, Janne!

   Kan dessa flockar hävda revir på områden där det är mycket turister, inte bara mot andra hundar utan även mot människor??

   Råkar thailändare / den inhemska befolkningen i landet också ut för dessa vildhundar, eller får de lära sig sedan barnsben hur de ska göra?

   1. Det kan dom mycket väl göra.
    Det händer emellanåt att Thailändare och turister blir anfallna.
    Dessa hundar lever vilt. Men får ofta mat av människorna i deras närhet.
    Och dom flesta Thailändare är nog försiktiga. Och får lära sig att undvika främmande hundar.
    Hund hållning är annorlunda i Thailand.
    Även familjehundar springer oftast fritt på gatan. Men då håller dom ganska hårt på reviret.
    Vad gäller hundar på stranden så är dom oftast rätt inaktiva på dagen. Då det är ganska varmt. Och vaknar till till kvällen. Dock ska man alltid ha respekt för dessa hundar. Då dom kan vara farliga smittade av sjukdom etc.

 6. Att tänka på för den som blir djurbiten utomlands är att få spruta mot rabies så fort som möjligt. Det går att stoppa innan det brutit ut men när det visar symptom så är det för sent att göra något.
  Hundar, katter, hästar och andra djur kan vara smittade, tänk på det!

Kommentarer inaktiverade.