Obehag och orm, pip och gnäll i lydnaden.

God morgon här i från Zanzibar.

Som vuxen är Zanzibar och solen underbart härligt, men just nu har vi problem att skydda William från solen.
Eftersom William ligger i poolen eller i havet 8 timmar per dag så tar solen rejält på ansiktet.
Båda ungarna har heldräkter på sig, men just ansiktet som ligger precis ovan vattnet hela tiden är det lite klurigt med.

Jag har varit i bland annat Thailand 7 gånger men jag har aldrig varit med om en sån brutal sol som det är här i Zanzibar.

Dagen får därför handla om att försöka hitta på saker med William i skuggan, hur det nu ska gå till eftersom det är nästan 40 grader i skuggan.

Fråga –

Hej Fredrik.
Jag är hundägare till en härlig labradortik och vi har inga problem alls. Men nu ska vi flytta till Singapore där det finns väldigt mycket orm. Eftersom min hund är tokig i pinnar är jag nu orolig för att hon ska försöka ta en orm i tron av att det är en pinne, och undrar om du har några bra lösningar/träning på detta?
Tacksam för svar X

Svar –

Hej.
Jag har faktiskt varit i just Singapore och bland annat tränat detta. Tyvärr händer det du beskriver då och då där borta.
Det är ingen rolig träning eftersom denna träning bygger på obehag. Hunden ska lära sig att det är otäckt att gå nära en orm.
Det kan trots allt vara nödvändigt för din hunds säkerhet och träningen går relativt fort.
Jag mejlar dig kontaktinformation till en man på Singapore som var med mig i träningen av detta. Han är duktig och har specialiserat sig på hund och orm.
Lycka till / Fredrik Steen

 

Fråga –

Hej. min hund gnäller så något förfärligt i lydnaden. Det innebär att jag alltid trots mer eller mindre perfekt utförande får låga betyg.
Jag har provat det mesta för att att ska bli tyst, men inget fungerar. Har du något tips eller ide?

Svar –

Hej.
Pip och gnäll i lydnaden kan vara svårt att få bort. Och många gånger blir man arg eller sur som förare och tror att lösningen är att skrika – tyst, eller korrigera hunden.
Detta ska du bara glömma eftersom allt bara blir värre då. Hunden är själv sällan medveten om att den ger ifrån sig ljud.

Lösningen är att bygga på förväntan samt ”ställa till det lite för hunden”.

Några tycker det är bra att vänta ut hunden innan momentet startar, själv tycker jag att den metoden är i princip värdelös. Väntar man ut hunden blir det mer som en tryckkokare och när momentet påbörjas blir pipet ännu värre.

Jag föredrar träning där hunden får tänka till och koncentrera sig. Ett exempel på det kan vara att ställa upp för momentet ”fritt följ”, säga ”fot” men gå bakåt istället för framåt. eller träna fritt följ i en trappa eller i annan miljö som gör att hunden måste fokusera.
Eller vid apportering, stå precis som vanligt men istället för att kasta apportbocken framåt så kastar du den helt bakåt, eller kanske bara droppar den vid era fötter.

Ge hunden en mängd variation där hunden måste använda sig av koncentration för att lösa uppgiften. Detta givetvis tillsammans med att bara belöna hunden då den är tyst.

Att belöna hunden då den är tyst är för visso en självklarhet. Men det kan vara svårt att ens komma till det att hunden är tyst. Därför är ”bökiga moment” ett bra sätt att få hunden tyst så att man kan belöna.

Jag lovar att jag ska skriva mer om detta ämne då jag kommer hem från semestern. // Fredrik Steen

 

Jag har som ni vet svårt med att lägga ut bilder här ifrån Zanzibar. Uppkopplingen är inte den bästa. Men på Instagram @hundcoachen lägger jag hela tiden ut bilder.

Följ mig på Instagram @hundcoachen

9 svar på ”Obehag och orm, pip och gnäll i lydnaden.”

 1. Hej. Min Collie tjej 6 år, har jagat orm i alla år, o jag har försökt allt tycker jag för att hon ska gå undan vid orm möte. Har massor med snok här vid Gömmarn -Huddinge tack vare alla paddor. Hon ser ju inte skillnad på hugg eller snok. Som tur är har hon klarat sig från bett hittills. Tips tar jag glatt emot hur jag får bort detta nöje.( spinner vidare från föregående fråga).

 2. Det här med ormar är läskigt.
  Vid vårat hus i nordöstra Thailand som ligger ute bland risfälten. Så finns det en hel del ormar. Jag har själv varit orolig för att någon av familjens hundar ska råka på en orm och bli biten på gården.
  Då det händer ibland att hundar stryker med.

  För några år sedan så hade familjen en svrt hund som hette Damm (svart på Thai). Han larmade så fort han såg en orm. Och minns en gång när han stog och skällde mot en kobra. Som vi senare dödade. Då den förirrat in sig på tomten.

  Det råd jag kan ge till brevskrivaren är att se till att ha mur runt tomten. Det ger ormen svårare att komma in. Ha inga bräd eller lövhögar där orm kan gömma sig.

  Sen ska man inte sticka under stolen med att hundar är ganska smarta och ofta naturligt tycker att orm är läskigt. Men att lära den ytterligare är aldrig fel.

  Har själv en gång råkat på en Kobra när jag en dag varit ute och åkt motorcykel. Den låg på asfalten vid vägkanten och solade. Och när 200 kilo motorcykel närmade sig som höll på att köra över ormen. Så reste den sig och måttade ett hugg mot motorcykeln.
  Dock hann jag förbi innan ormen hann attackera. Så den fick troligtvis bara bett om bakdäcket. Men det var mycket läskigt. Då jag först inte visste om ormen drogs med bakom motorcykeln?

 3. Glömde att skriva det. Att under regnperioden så svämmas ofta hålorna där ormarna gömmer sig över. Dom tvingas då ofta at söka nya boplatser. Vilket ökar risken för orm vid dessa tidpunkter på året.

 4. Hej
  Själv hade jag aldrig ens kommit på tanken att ta med så små barn till länder där det är
  Så varm eller behöver ta sprutor, never ! Men det är jag det 🙂
  När det gäller ormar så brunkar normalt funtade hundar inte ta i ormar. Ormar
  lukter även om inte vi känner det speciellt och ormar väser.
  Har faktist aldrig varit med om att en hund tar i en orm och tror att det skulle vara
  Pinne eller liknande. Det är mer vanligt att dem trampar på dem av misstag. Hundar som visar intresse för ormar gör det av nyfikenhet.
  Själv har jag haft hund,men det är oxå speciell ras, ovtjarka som dödat ormar, som kommit in i hundgården. Riktig duktig var hon ( fast hon fick inte detta för mig ) Hon viste iallafall vilken ände hon skulle ta dem i, baken och bet tag och slängde den i marken. Riktig hemskt men effektivt. Givetvis var det huggorm -:S Min ena hund hemma nu, markerar ormar men tar aldrig i dem 🙂

 5. När jag bodde i södra Kalifornien och hade min hund så gick jag på en ¨rattlesnake avoidance class¨. Detta var runt 1994 och ledaren tränade med el halsband. Jag fick själv sätta på halsbandet på min hand för att känna kraften. Jo, det var obehag. I alla fall. De hade lagt ut 3 ormar i olika burar och träningen gick ut på att:
  1. Så fort hunden såg ormen så fick han en stöt.
  2. Så fort hunden hörde ormen av skallret så fick han en stöt.
  3. Så fort han fick lukten med hjälp av vinden av ormen så fick han en stöt. (Nu är jag lite osäker hur exakt hunden eller vi visste om just det ögonblicket.)
  Jag var lite osäker om jag ville gå i kursen eftersom det gällde el halsband. Jag var också väldigt ny med att ha hund och oerfaren. Men jag gjorde det för att om vi skulle möta en orm så ville jag att han skulle bli rädd och fly.
  Senare när min mamma var ute med hunden och han skulle sätta sig för att göra sitt behov så låg en skallerorm bredvid och slängde sig mot hunden för att bita. Vår hund blixt snabbt hoppade undan och både var tydligen i luften, så nära var det. Detta blixt snabba reaktionen räddade han att bli biten.
  Jag undrar om det finns andra sätt idag? Jag förstår att det finns en viss chansning med el koppel. Efter det så har vi inte använt el koppel. Min hund som jag har nu blev biten av en huggorm när han var 6 månader. Ormen bet honom i benet. Mycket tragiskt, vi fick lämna honom över natten på akuten, sedan fick han vila i 3 veckor. Säg det till en 6 månader jakthund! Tur att vi hade försäkring, vi fick betala ca 5000:-
  Själv tycker jag bättre om skallerormar än huggormar. Skallerormar varnar med skallret. Jag hade ingen aning om att det låg en huggorm just där.
  Det var min lilla story.

 6. Min gamnelhund drog fram en hund ur sitt hål en vår. Som tur va, så va den slö 🙂

  Pipandet håller jag inte riktigt med.. för mig och min gapiga hh, så har det funkat m att vänta ut. Dock har hon inte varit så pipig som andra hundar jag träffat, men tillräckligt.
  Dock har jag två ggr vänt när vi kommit till klubben, då jag kände att det inte skulle gå för allt pip.
  Tog ut henne, kollade dagsformen, för mkt pip för min dagsform. Satte in henne i bilen igen och åkte och gjorde nåt annat ist.

  1. Underbar din första mening är! Om min gammelhund drar ute en hund ur ett håll så vill jag nog ha en med fart i!

 7. Min hund blev huggormsbiten för två år sedan och blev jättedålig. Eftersom det finns mycket huggorm där vi bor (utanför Sundsvall) har vi henne numera alltid kopplad i skogen sommartid. Det är så tråkigt då hon är en vallhund som älskar att springa runt lös när vi går i skog och mark.

Kommentarer inaktiverade.