Hur hård kan jag vara mot en valp.

Hej Fredrik Steen

Tre frågor jag önskar svar på – 

1/ Hur motion fysisk stimuli bör en 12 veckors valp ha?
2/ Hur hård kan jag vara mot en 12 veckors valp?
3/ När kan jag börja lämna min valp själv korta stunder?

Tacksam för svar X

Hej.
1/ En valp behöver man inte ens fundera över fysisk stimuli. Ta med valpen på ett naturligt sätt och fundera ingenting över detta med motion innan valpen blivit, beroende på ras, 10 – 14 månader.
Det är dock bra att valpen får röra sig fritt över stock och sten. Det gör både skellett och leder starkare. Men ren motion behöver du inte ens fundera över.

2/  Att vara ”hård” är inget ord som jag tycker är bra då man pratar om en relation överhuvudtaget. Men redan från början kan man vara bestämd över vissa saker, som ex vis – att man kan kontrollera valpens tassar och mun. Men detta gör man inte med våld, utan mer med hjälp av konsekvens och träning. Bygg din relation med din valp på kärlek, inlärning, och kravställning som en ung valp kan hantera. Tänk – hur hård kan du vara mot en baby? Men även om babyn gråter då du byter blöjor, så byter du blöjor. Detta har inget med att vara ”hård” att göra.

3/ Att lämna en valp eller vuxen hund ensam korta stunder har inget med hundens ålder att göra. Det handlar mer om hur trygg hunden är då man gör detta. Du kan redan nu börja träna detta genom att lära valpen att den ibland (då den är trött) får sova i kanske köket även om du själv är i rummet intill.
Träningen med att lära en hund att känna sig trygg då den lämnas ensam, den träningen görs då du fortfarande finns i bostaden med hunden.

/ Fredrik Steen

2 svar på ”Hur hård kan jag vara mot en valp.”

  1. Hej Fredrik!
    Vi ska snart skaffa en liten valp på tio veckor, är det något speciellt man ska tänka på? Vi har haft en flatcoated retriever men det var länge sen så vi kommer inte riktigt ihåg hur det är att ha en valp. Nu satsar vi på en cavapoo. Det är en blandning mellan pudel och cavaliere spaniel. Föreldrana är båda cavapooblandningen. Är det någon skilnad mellan stora och små hundar? Leker man på samma sätt? När ska man låta den träffa andra hundar? Vi känner nämligen några som har vår valps syster och det skulle vara kul om de kunde träffa så snart som möjligt den kommer på måndag.

    tacksam för dina svar 🙂

  2. Jag har ett annat valpproblem. Jag har en väldigt liten valp hon är 16 veckor och väger 2.8 kg. Jag har även en vuxen hund av samma korsning som väger 10.8 kg. Jag har försökt stängsla runt tomten och hundarna har fram till för några dagar sedan kunnat vara ute och leka själva kortare stunder men nu har valpen hittat vissa kryphål och smiter iväg. Inkallningen går så där. Jag satte då upp en lina, tänkte hon kunde vara i den en stund tills jag hann göra nåt åt stängslet men det var inte populärt utan då kissade hon inne i stället så fort hon kom in. Hon är så gott som rumsren. Sedan är hon galen i katten hon kastar sig över katten hänger runt halsen på honom och viftar på svansen och tycker det är väldigt roligt vilket inte katten tycker och ibland drar han inte in klorna heller. Hur kan jag lösa det? Katten är ju ganska hundvan men han är gammal och orkar inte med bus.

Kommentarer inaktiverade.