Funderar på att göra en nattlig räd i skydd av mörkret och helt enkelt stjäla den.

20140226-100849.jpg

 

På ett hotell intill vårat hotell finns en liten affär. Utanför affären har dom denna lila apa kopplad till en palm.
Jag har gått och sneglat på denna apa i flera dagar och funderat på vad jag kan göra.
Idag, nu på morgonen, tog jag ett samtal med föreståndaren i affären och erbjöd mig köpa apan för en ansenlig summa US-dollar.

Ett heltiskt samtal mellan flera olika parter kom igång inne i butiken, och de blev irriterade på mig. Det märktes!
Jag erbjöd dom då en större summa pengar än vad jag har med mig. Det blev ännu en diskussion som senare blev att de bokstavligen puttade ut mig ur affären…………… (?)

Jag hade ingen plan för apan om köpet gått igenom, men i värsta fall hade jag väl bara släppt den lös i djungeln utanför hotellets grindar.
Jag är fullt medveten om att det med största sannolikhet inte var den bästa lösningen för denna stackars apa, men det är den bästa ideen jag har just nu.

Detta är en av baksidorna med dessa paradisöar!
Men jag har inte gett upp än. Funderar på att lämna min Mac-dator som ytterligare betalning (den börjar ändå bli gammal)
Vi får se vad vi hamnar, och i värsta fall får jag väl göra en nattlig räd och helt enkelt stjäla apan.
Just nu är jag manisk på apan, och min fru gör allt för att jag ska tagga ner. (lycka till, jag har siktet inställt)

I dag är den sista heldagen för oss här på Zanzibar. I morgon kväll åker vi hem. För mig är det mer än nog, och perfekt. Det ända negativa är den långa och bitvis bökiga resan hit och hem.
Skönt med värme, men jag längtar hem 🙂
Vi reser cirka 18 timmar med byten av flighter på Kilimanjaro och på Addis Adebba Ethiopien. Dessa flygplatser känns så där om jag ska vara ärlig. På vägen hit lyckades jag komma ombord på flyget utan att ens passera en säkerhetskontroll (?)

Ett annat svenskt par som är här har en resväg som tar ytterligare 5 timmar längre än vår, med ännu fler byten i Afrika.

 

 

Fråga-

 

Hej Fredrik!

Du nämner ofta att man inte kan lära en hund som är rädd för män t.ex att börja tycka om män genom träning, utan den kommer möjligen bara lära sig tycka om de män du tränar hunden med. 

Då har jag en fråga om lydnadsmomentet ”tandvisning”.

Jag har en hund som inte alls gillar när främmande personer kommer fram och tar i honom, min fråga är då om jag kan lära honom att tandvisningen är okej eller kommer samma regel gälla där, att han bara lär sig med de personer som vi tränar med?

 

Svar –

Hej, en förbaskat bra fråga och jag är självkritisk till att jag inte varit tydligare i detta i tidigare svar.

Detta kan du lära din hund relativt enkelt.
Detta eftersom momentet ”tandvisning” ser ungefär likadant ut gång efter gång. Det blir att du lär hunden att klara momentet, inte att du lär hunden att gilla tandvisningen eller domaren som gör denna.

Jag har själv lärt flera hundar detta med mycket bra resultat. Hundar som nästan varit paniska för andra människor.
Det finns säkert flera bra sätt men så här ungefär gör jag –

Jag har hunden sittandes vid mig vid min sida. En person går fram mot mig och stannar på lämpligt avstånd (beroende på hund). När personen står där gör jag själv en kontroll av tänderna på hunden eftersom jag då kan ställa krav på uppförande och att hunden ska sitta (det är ju jag som gör kontrollen i denna övning). När jag gjort detta tackar jag personen och personen går därifrån. Jag ger hunden en godis.

Nästa gång kommer personen närmre, annars ser övningen likadan ut. Ställ krav på hunden att sitta samt att du kan kontrollera tänderna. Belöna som tidigare.

Till slut (det går fort) kan personen komma ända fram, jag ställer krav på hunden och gör som tidigare.
När detta fungerar går jag vidare till nästa steg.

Nu kan personen lägga ett finger vid nosen på hunden, fortfarande med kravställning från mig. Sen kontrollerar jag tänderna själv, personen lämnar och jag belönar.

Detta bygger jag på eftersom och till slut har detta blivit ett lydnadsmoment som vilket som helst och hunden kommer att klara detta galant.

Den stora grejen är den att hunden kommer att klara momentet, men i vardagen kommer känslorna för andra personer finnas kvar. Men momentet och tävlingarna kommer att går bra.

Kör hårt och hör av dig igen då det funkar är du snäll / Fredrik Steen

 

26 svar på ”Funderar på att göra en nattlig räd i skydd av mörkret och helt enkelt stjäla den.”

 1. Heja Fredde, nu blir jag imponerad och glad!
  Detta påminner mig om när jag var i Paris och passerade en Fransk djurbutik. Det satt små hundvalpar utan sina mamma i små burar och lika så med små kattungar. Jag gick in och pratade med mannen som ägde butiken (dock erbjöd jag mig inte att köpa dem) men jag skällde på honom och talade om att detta var ovärdigt och djurplågeri. Sa även att i Sverige var detta förbjudet och påminde honom om att båda våra länder tillhör EU och borde ha samlagar gällande detta. Jag skällde nog rätt bra då mannen vart tyst. Denna butik fanns på Paris mest kända shoppinggata!!

  Bra tips gällande tandvisning!
  Hoppas ni mår bra och får en bra resa hem!

 2. Ja, Fredrik!!!

  Gulliga små apor som sitter fastkedjade i baren på turistorter är ett jävla otyg!!! När jag backpackade med min lilla dotter i Thailand under tre månader på 90-talet så kryllade det av dem. Apan ditt hjärta klappar för liknar på pricken en apa jag träffade på en bar i Krabi. Mango hette den. Onda människor hade lärt den dricka alkohol och den var oberäknelig och emellanåt vildsint. Stackars krake…

  Jag förstår inte hur vi människor kan behandla våra artfränder djuren på det viset vi gör. Hur vi kan förslava dem för vårt nöjes skull. Föda upp dem i vidriga miljöer där de inte kan utföra några av sina naturliga beteenden. Bara för att sedan under vidriga former avrätta dem.

  Jag älskar att du är besatt av att befria apan!!! Hoppas det lyckas. Och ta den sedan i en taxi långt ut i djungeln, eller hyr en bil. Jag läste om Zanzibar att man ska vara försiktig med taxiresor då man kan bli rånad av oseriösa åkare…

  Förresten har jag tagit beslutet att gå från vegetarian till nästan vegan. Ska bara äta upp alla döda djur vi har i kylen och frysen först. Kaviaren och makrillen och äggen. Några odlade laxar och ett par vilda tonfiskar. De har alla fått sätta livet till för att jag ska bli mätt. Det här beslutet har grott inom mig i några år nu medans jag fortsatt att äta djur från hav. Men nu har jag kommit fram till att det inte finns någon vettig anledning att äta artsfränder på planeten. Vi är dessutom helt och hållet skapta för att äta vegetariskt. Våra organ, hjärtan och vårt tarmsystem tar skada av köttätandet. Och våra förslavade, köttlobbyindoktrinerade själar, vår förmåga till empati och solidaritet.

  Befria apan i dig, Fredrik!

  1. Sanna, drick åtminstone lite ekomjölk ibland. Annars är det tillskott som gäller, för människor mår mycket dåligt av ren veganmat. Men det kommer du upptäcka när dina B12-förråd är slut…

   Jag vet inte om man ska stjäla apan… det blir en droppe i havet och lär inte apans ägare något. Men kanske köpa någon leksak till den?

   1. Tillskott? Risken är stor att tillskotten vi äter är producerade på ett totalt icke miljövänligt sätt plus att det är på bekostnad av andra människors välfärd.

    1. Precis som med mycket frukt, grönsaker och andra vegatariska produkter. Inte lätt att göra rätt idag…

     Mvh,
     Johan

   2. Hej Gunilla,

    Jag vet inte om jag ska bli 100 % vegan riktigt än. Tills jag vet mer om risker och fördelar så fortsätter jag med mjölkbaserade produkter tills vidare.
    Och vad gäller B12-brist är det tydligen lite kruxigt för oss alla. Oavsett om vi är vegetarianer/veganer eller inte.

    Jag citerar:

    ”Den främsta orsaken till B12-brist är inte ett alltför lågt intag i kosten. I de allra flesta fall beror B12-bristen på att kroppen inte kan absorbera B12, även om rekommenderade dagliga intaget (2 (g) uppfylls.

    För att B12 ska kunna tas upp i kroppen, krävs att en inre faktor, IF, (intrinsic factor) bildas i magsäckens slemhinna. IF binder till B12 vilket gör att vitaminet i sin tur kan binda till receptorer i tunntarmen där absorption sker.

    Vitamin B12 är nödvändig för nervsystemets funktion och ingår som cofaktor vid proteinsynteser. B12 krävs för bildandet av röda blodkroppar.

    Att lida B12-brist är mycket allvarligt och kan orsaka blodbrist eller nervskador. Ett högt intag av folsyra kan bota själva blodbristen och på så sätt maskera att man i själva verket lider av B12-brist. Då kan den obehandlade B12-bristen utvecklas till nervskador.

    Nervskadorna yttrar sig i form av slöhet, trötthet, vibrationsokänslighet och stickningar i fingrar och tår och leder i extrema fall till varierande grad av förlamning.”

    Källa: Vaganföreningen i Sverige

    1. ps,

     Citatet ovan är skrivna av Åsa Strindlund, Nutritionsstuderande vid Karolinska Institutet.

     Hon anger i sin tur följande källor:

     Abrahamsson m fl, Näringslära för högskolan, Malmö, Almqvist & Wiksell Förlag AB (1992).
     Albert M.J., Mathan, V.I. & Baker, S.J., Vitamin synthesis by human small intestinal bacteria (1980) Nature 283:781-782.
     Kihlberg R., Homocystein-en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom, Scan J Nutr Vol39:66-72,1995
     Langley G., Vegan Nutrition, East Sussex, Vegan Society (1995).
     Shils, M.E., Olson, J.A., Shike, M., Ross, A.C., Modern Nutrition in Health and Disease, Williams & Wilkins, Pennsylvania (1999).
     Whitney, E.N., Rolfes, S.R., Understanding Nutrition, St Paul, West Publishing Company (1996).

    2. Hej Sanna!

     Det låter bra att du kör mjölkprodukter tills vidare. Du köper väl ekologiskt? De korna får gå ut och beta på betesmarker. De ”vanliga” korna kanske inte går ut alls (bonden kan ha dispens från beteskravet) eller de får bara gå ut i rastfållor utanför ladugården. Det håller på att bli riktig stordrift av mjölkproduktionen, med hundratals kor per gård. Alla som vill stoppa denna utveckling SKA välja ekologiska mjölkprodukter!

     Och köpa SVENSKT griskött om ni vill ha kvar några svenska grisbönder! Allra helst ekologiskt.

     Det borde vara en SJÄLVKLARHET för t ex alla som har hund eller katt. Då tycker man ju om djur! Även husdjur ska ha det bra, även om de slutar på tallriken.

     Om man inte tycker att man har råd så kan man lägga mindre pengar på… t ex resor. Fredde, om du ömmar så mycket för fängslade apor, så ömma också för t ex kossor som inte får ta hand om sin kalv, som inte får beta, och som lever i bara ca 5 år fast den kan bli 15-20 år.

     Låt korna beta ute i markerna, låt grisarna böka i jorden, låt hönsen vara ute i solen och leta insekter – köp ekologiskt!

  2. Onda människor?
   Jag tror nog aporna lär sig dricka lite vad som helst själva. Vildar apor stjäl gärna drinkar från människor.

 3. Tack för ett jättebra svar Fredrik!
  Vi ska börjar träna seriöst med lydnaden nu så kanske det blir tävlingsdebut i höst för oss, jag hör av mig om hur det går med tandvisningen (och resten också förstås).

  Håller tummarna för att du hittar en bra lösning för den stackars apan också..

 4. Jag får väl vara den som agerar djävulens advokat. Det kan kanske vara tillrådigt att fundera på vad som skulle hända med apan efter att den blivit frisläppt. Kommer den klara sig i det vilda eller finns en risk att den kommer fara (mer?) illa? Ett djur som suttit fastkedjad hela livet kanske inte har möjlighet att klara sig själv?

  Även om tanken och avsikten är väldigt god så är det min övertygelse att man måste tänka lite kritiskt på konsekvenserna om man inte vill göra djuret en björntjänst!

  Jag hade kontaktat ZESPA (Zanzibar Environemental Society for Protection of Animals) och pratat med dem om detta. Kontaktuppgifter finns här:
  https://envaya.org/zespazanzibar/contact

  Mvh,
  Johan

  1. tänkte samma sak jag Johan.
   tanken på att befria den tilltalar mig, och jag förstår att man vill göra det. Men kommer den klara sig själv i djungeln om den är uppfödd hos männsikan och handmatat?

  2. Bra tips om ZESPA, Johan.

   Efter vad jag vet om djurs instinkter så är de urstarka. Ta t.ex en vanlig gris som fötts upp i grisfabrik (sen oräkneliga generationer tillbaka) och aldrig sett solen lysa, aldrig andats frisk luft eller bökat i jord. Och hur snabbt de återövra sitt naturliga beteende om de släpps ut i frihet.

   En annan viktig aspekt i det här scenariot är faktiskt också vad som frigörs i Fredrik om han hjälper detta nödställda djur.

  3. Möjligt att apan inte klarar sej i det vilda. Men det är ändå ett ’bättre’ öde,än att sitta fastkedjad så där.
   Fredrik,att erbjuda pengar,och t.om dator kan göra dej till ett rånoffer. Butiksinnehavaren har nog kontakter både i och utanför området som kan gå till handling.

   Bra tänkt,men lite naivt.

   1. Håller med. Hellre dö i djungeln än att vara fånge för att behaga människor. Kanske den klarar sig utmärkt om den släpps fri, kanske inte varit fånge så länge heller. Men visste är det tyvärr en droppe i havet även om jag aldrig gillat det tankesättet. Droppar är också värda att kämpa för, annars kan man ju ge upp på många områden…

 5. Usch det där låter inget vidare med apa, men jag får nog hålla med din fru !
  Släpp tankarna om den hur hemskt det än är.
  Hemskt men sant, det är en droppe i havet.
  Fanns det inget närmare Varmt ställe att resa till ? 😉
  Varför resa till ställen där man vet att det finns en hel del kriminalitet och
  mkt fattigdom.och alla dessa sprutor ni har tagit, tog ni även rabies ?
  För mig hade Maldiverna varit mera aktuellt än Zansibar 😉
  Moster och hennes dotter har nu varit på filipinerna i 3 mån.
  Min morbror bor där sedan minst 15 år tillbaka.
  Mkt varrmt har det varit hela tiden. Dem går upp när solen går upp vid 5.30
  Och promenerar långt, dagtid går inte promenera för det är för varmt.
  Gå ut när det mörknar är helt uteslutet då det är mkt kriminalitet i landet
  Och min morbror bor inte i turist omr. Det finns inte mkt att göra där kvällstid
  då det inget ljus finns ute på gatorna. Det värsta är att filipinarna tror att dem är rika amerikanare 🙂
  Själv hjälper han barn där med mat och annat dem behöver.
  I julas var han tomte och delade ut julklappar till barnen för egna pengar.
  Ca 40.000 kr hade han köpt leksaker för. Nu skall han bygga ett till barnhem där.
  Hans hus är omringat av ett hög mur och högt staket, vaktas av hans schäferhund
  Han har köpt där nere. Skall vara en mkt effektiv tik som verkligen Biter om någon
  Kommer in på fel ställe 🙂
  Hoppas att ni får en safe tripp hem <3

 6. Släpps apan lös blir hon antagligen dödad av andra apor vilket kan vara bruttalt. En apa som troligtvis fångats när hennes mamma dödades har inget apspråk och hon är traumatiserad så hon vet inte hur hon ska få tag i mat.
  Får du en seriös organisation att hämta henne till ett bra liv i en seriös djurpark så är det det bästa. Avliva henne det näst bästa, tyvärr. Svältdöd eller offer för andra djur är inget bra öde.
  Många turister tycker det är gulligt när dom får träffa en apunge eller en tigerunge och betalar bra för att få klappa eller ta ett kort. Naturligtvis ”tror”dom att apungen tagits omhand av dom snälla personerna, oja, apmamman dog i en olycka..Så länga det går att tjäna pengar så fortsätter eländet.

Kommentarer inaktiverade.