Man kan inte belöna ett ”ickebeteende”!

Att belöna, det handlar om att ge hunden fördel i att göra något.
Det vill säga – Gör du så här, då får du den här!

Om jag har en hund som biter barn. Och nu har jag bestämt mig för att ge hunden en belöning varje gång hunden inte biter ett barn, så har det ingen funktion eller utdelning.

Du kan aldrig få bort en hund bitska intresse eller beteende genom att belöna då den inte gör detta.

Men du kan göra så att du kan belöna din hund varje gång din hund tittar på dig då den ser ett barn – men då belönar du att hunden tittar på dig, och inte att hunden inte biter.

Vill man då använda denna teknik som lösning på en hund som biter barn, då får man hoppas att hunden väljer rätt då den ska välja vilket beteende den ska göra.

Om en hund är besvärlig vid hundmöten och vid just detta hundmöte väljer hunden att ha kontakt med mig istället för att engagera sig i den andra hunden – Vilket jag belönar!

Vad har jag då belönat?

Har jag belönat – duktig hund som inte tittar på andra hunden?
Har jag belönat – duktig hund som tittar på mig trots störning?

Det sistnämnda givetvis – duktig att du tittar på mig!

Men vad har jag då lärt min hund om andra hundar? Absolut ingenting!

Men hunden kan lära sig mönstret – ”åh en hund, och om jag tittar på min ägare så vet jag att jag får en godis”

Men då får man hoppas att godiset är mer värt än andra hundar även senare!
För vissa hundar och hundtyper kan det vara det, för andra blir det aldrig det.

En hund gör bara den det får fördel i att göra, var inte helt säker på att din belöning är mer belöning än beteendet hunden vill göra är för hunden.

Det mesta hunden lär sig i livet är faktiskt utan dig.
Att fundera lite över detta, tillsammans med det faktum att en hund alltid gör det den får fördel i, kan vara lite spännande.

Varför gör hunden si eller så ( i vardagen)?
Vad ”ligger belöningen i det beteendet”?

Intressanta tankar och funderingar tycker jag 🙂

God morgon!

14 svar på ”Man kan inte belöna ett ”ickebeteende”!”

 1. Våra hundar ligger i vardagsrummet och vilar nu.
  Du menar att jag kan inte gå dit och belöna att dom inte skäller då. 😀

   1. Gunilla
    Är du säker på att du belönar tystnanden
    Jag antar att detta görs i anslutning till när hunden skäller?

    1. Jodde, jag är inte helt säker på att jag belönar för ”vara tyst”. Det kan också vara så att jag belönar för ”håll munnen stängd” eller ”håll struphuvudet stilla”.

     Min polska hund vaktar och det går nog inte att ta ur henne. Men jag vill att hon ska förstå ordet ”Tyst” riktigt ordentligt. Jag håller mat framför henne som hon vill ha, och hon får bitar av maten bara när hon inte gör något slags ljud. Det är svårt, men ibland tycks hon fatta.

   2. Om man har en hund som skäller vid dörren så börjar man med att belöna hunden när den är lugn och utan störningar. Sedan lägger man på små störningar tills hunden förstår att den ska vara lugn för att bli belönad oavsett vad som händer runt den, mao den ligger lugnt kvar när dörrklockan ringer.

    Om det fungerar har jag ingen aning om men det finns dom som jobbar med hundproblem som hävdar att det fungerar. Gör man så är man rättvis mot hunden och jobbar på ett sätt hunden förstår.

    1. Anna
     Jag tror du är på rätt spår, belöna beteenden som inte är kompatibla med att skälla. Gunilla var inne på det först sen blev det fel.

     1. Jodde,
      Jag tog orden från en debatt när det diskuterades om man kan belöna icke beteenden. För mej känns det främmande att göra så men andra har säkert andra erfarenheter.
      Vi har en hund som sover på kvällarna men flyger upp som en raket och stormskäller när han hör en bil. Det är inget problem, antingen haffar man honom och ber honom hålla tyst eller så får han skvallra för en godis.
      Men, skulle jag kunna jobba bort ”raketen” genom att belöna honom när han ligger lugnt och sover och sedan öka störningen med småljud utanför huset tills han skiter i bilarna? Tveksamt..raketen är aldeles för självbelönande för att han skulle strunta i den.

 2. Oj, detta var ett lite oväntat, men kul, inlägg!

  Ett spännande koncept detta med ”inte”. Det fyller så sjukt stor funktion i vår kommunikation för att beskriva verkliga situationer och händelser och ändå existerar det inte ens som fenomen utanför språkets värld.

  Man kan bli snurrig för mindre… 🙂

  Mvh,
  Johan

 3. Jag lär aldrig ut att hundar INTE ska ta matskålen, frestelsen etc.

  Jag lär ut att de ska välja bort, titta bort, ignorera – så får de något annat i stället.

  Det går att träna så länge man har hunden i koppel eller har full kontroll över det hunden vill ha.

  I BAT ger man förstärkning på att hunden gör lugnande signaler eller annat – i stället för att t ex utmana/göra utfall, vid hundmöte. http://empoweredanimals.com/

  Jag tror att tekniken bygger bl a på att man belönar diverse annat som är oförenligt med felbeteendet. http://www.behavioradvisor.com/DRI.html

  I exemplet med hunden som biter barn (som Fredde ofta tar upp) så skulle man i teorin kunna ställa mycket modiga barn bakom en stadig grind. Den bitska hunden är på andra sidan och försöker bita/anfalla. Barnen ignorerar och hunden lyckas inte få bort dem, dvs den får ingen vinning av beteendet.

  Så fort hunden lugnar sig (eller tittar bort eller sätter sig) så kastar barnen köttbullar till hunden.
  Och hunden får inte mat vid något annat tillfälle, bara när den är lugn och barn är nära.

  När hunden är bekväm med de barnen så byter man barn. Då blir det samma visa igen. Men kör man processen så borde det bli så att när barn nr 10 eller nr 15 kommer så borde hunden börja vänta sig ”jag är lugn så kastar de köttbulle”.

  Och då har man gjort hunden åtminstone lite mer barnsäker. Säker kan man aldrig vara med en sådan hund. Och det får inte vara några resurser i närheten som hunden vaktar. Men då har man väl ändå kommit ganska nära att belöna ”INTE bita barn”…

  Man kan rentav lyckas om barnen kastar köttbullar medan hunden fortfarande försöker anfalla, men då handlar det ju om ren klassisk inlärning, där man vill ändra på känslan och struntar i beteendet.

 4. Tycker det är mycket bra att du belyser detta, mer av sånt. Detta är bra tankevurpor som förhoppningsvis får hundägare att tänka till och inte alltid bara få lösningen serverad hela tiden. En hund är väldigt logisk men logik är inte samma för alla människor, människan går lite för ofta till sig själv (mänskliga verderingar) istället för att ”fråga” hunden.
  Jag kanske tänker lite knäppt men det funkar för mig och mina hundar 🙂

 5. Spontan reaktion på detta:
  Dra i kopplet är ett icke-beteende som går och bör tränas med positiva metoder i min mening. (Då hunden drar gör den fel, annars gör den rätt.)

  Att ha problem med hundmöten borde gå att jämföras med att dra i koppel, man visar hunden vad man vill att den ska göra genom att förstärka ofta när hunden gör rätt och hålla sig strax utanför retningströskeln. (då hunden skäller/utfall gör hunden fel, annars gör den rätt)

  I ett inlägg högre upp i bloggen är det en person som har problem med att hunden slänger sig ned i diket när bilar kör förbi. Det är ett icke-beteende som även där någon hade tränat bort genom att ta det varligt och hålla sig strax utanför retningströskeln.
  (ni fattar)

Kommentarer inaktiverade.