Titta på filmen där en hund angriper, fundera sedan en stund……….

http://www.nrk.no/hordaland/her-gar-hunden-til-angrep-pa-erik-1.11629333

Titta på filmen där hunden attackerar ett barn, och det är en ras du inte är van att se i dessa sammanhang, och avgör sedan om det är hunden det är fel på, eller om det är en idiot till ägare?

Jag vill oxå nämna att filmklippet inte är en ”10” på ”obehagskalan”   🙂
Även om det med säkerhet var väldigt otäckt för den stackars kille som blev utsatt för detta.

Detta ska ha hänt i Norge, och jag vet att norrmän läser min blogg.
Om jag kan hjälpa killen på nåt sätt, så får han höra av sig 🙂

 

Sen vill jag att ni tar er en titt på denna länk –

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18611175.ab

En ”Pitbull” i USA som bitit en pojke illa i ansiktet får efter en dom i USA rättsväsende leva vidare.
Men i domen fastslår domstolen att hundens tänder ska slipas ner, att hunden ska kastreras, samt att den ska bo på ett anvisat ”hundhem” resten av livet……

Intressant dom, man blir glad då man läser om det………. men ändå så känns det konstigt.
Nerslipade tänder, ett hundhem resten av livet?

Kanske är det bra, förmodligen är de det 🙂
Men samtidigt vet jag inte riktigt vad jag ska tycka, vad tycker du?

 

Den 10e April föreläser jag på Eskilstuna hunddressyrklubb för den som är intresserad.

www.ehdk.se är deras webbsida 🙂

 

God morgon!

22 svar på ”Titta på filmen där en hund angriper, fundera sedan en stund……….”

 1. Bc i sig är ju inte aggresiv, men aningen ostimulerad och noll fostran. Man ser ju att denna hunden vallar det är därför den biter eftersom de biter fåren i hagen för att kontrollera fåren. Tycker det finns ett problem i hundvärlden med bc då många tar sig frihet och inte har på kopplet på hundarna. De må vara lbland de lydigare raserna, men åter igen alla ska inte äga en bc för de kräver väldigt mycket jobb:)

 2. I detta fall och som i många andra så skyller jag mycket på ägarna. En hund blir som man lär och samma är det med barn.
  Spelar ingen roll vad det är för ras. I detta fallet så gjorde ägaren ingenting redan efter första anfallet ( IDIOT ) Sätt på koppel på hundarna om man inte har absoluta stenkoll på dom.
  Har själv en BC och jag älskar den rasen.
  Man ska inte skaffa djur alls om man inte kan ge dom tid/kärlek/motion och uppfostran.
  En nervös människa får tyvärr också en nervös hund tyvärr.

 3. Ett exempel på en bc som inte får tydliga ramar . Utan agerar ut sina instinkter på egen hand när det inte får det stabila ledarskap den så väl behöver.

  1. Sen tycker jag att man ska valla med en bc. För det första är det förbaskat roligt men framförallt så får bc utveckla sin förmåga som bc och det är fantastiskt att se.

 4. Håller med ovan angående BC. Pitbullen i USA däremot? Slipa tänder, kastreras o hamna på hundhem resten av livet? För lite info för att döma men då hoppas jag verkligen de pratar om ett ordenligt ” pitbull haven”- o om den bits oavsett så gissar jag att skador blir det även med slipade tänder…. Eller?

 5. Det jag ser är en understimulerad hund. Man ser ju att den vallar både människor och bilar. Troligen har hunden varit inaktiv för länge. Och ägaren tror mer på hundens förmåga att vara lös än den har för stunden.
  Under andra förhållanden med rätt motion. Så skulle troligtvis hunden ha en helt annat sätt.
  Och det är väl ett problem med folk när man väljer hundraser. Att vissa hundraser kräver mer av vissa saker än andra. Och är man själv en soffpotatis? Så är nog BC ett dåligt val. Då denna behöver röra sig mycket.

  När jag skulle skaffa min schäfer så hade jag även funderingarna kring malle. Men vad jag vet så kräver dom mera aktivitet än en schäfer för att må bra. Därav höll jag mig fortsatt till schäfer som jag vet att hantera bra. Många har inte den insikten vad olika raser kräver av en själv. Därav har vi många problem med hundar i samhället som gör saker som dom inte ska. Därav är det extra viktigt att välja ras som passar ens egen personlighet.

  1. Jag håller med dig. Man behöver ha självinsikt i sitt val av hund. Inte alltid det roligaste att inse att ens drömras inte är för en men det lönar sig i längden vill jag tro.

 6. Det är väl ett generellt problem inom hundvärlden att vissa ser mer på utseende än egenskaper på hunden. Hunden är ju inte aggresiv utan ”jobbar” ju efter instinkt.
  Att hunden sliter sig en gång enligt texten kanske kan vara ”förlåtligt” men då får man ju se till att det inte händer igen som i fallet ovan.

  Tycker det finns alldeles för många som går med hunden lös inne i samhällen. Varför? Visst hunden går fint vid din sida men då kan du väl lika gärna ha den kopplad för kopplet kommer ju bara hänga där? Nonchalant mot hundrädda individer och en övertro på att man har kontroll över hundens instinkter. Den lydiga hunden ställer plötsligt inför ett nytt scenario, mitt i stan springer ett rådjur ut, stannar den verkligen kvar då?

 7. En ostyrd bc som ger sig på att valla allt den ser. Den behöver stimulans, träning och styrning av en ledare.
  Det är vad jag ser.

 8. Och pitbullen… Det där är ju bara sorgligt. Den hunden är antagligen inte farligare än nån annan.

 9. Tänk er nu om denna hund hade varit en amstaffblandning…… Hade känslorna ni / andra har, varit desamma?

 10. Ang. hunden i Norge så tror jag få personer skulle skylla på hunden i detta fall…hoppas jag iaf. Är som alla andra här inne på att det är ett solklart fall av hur man brustit i sin roll som hundägare och inte tagit det ansvar som krävs.

  Ang. hunden i USA så blev jag klart upprörd när jag läste att tänderna skulle slipas ner. Dock står det ju i artikeln att de ska oskadliggöras, vilket jag tolkar som att de ska opereras bort. Jag hoppas det annars får man nog anmäla deras rättsväsende för djurplågeri om de ska slipa ner gaddarna på hunden.

  Mvh,
  Johan

 11. Hej Fredrik! Såg att du skulle till Eskilstuna o föreläsa. Du kommer möjligtvis inte lite längre neråt landet, runt Halmstad trakten i föreläser nångång? 🙂

 12. Det där är inte alls ovanligt att en BC gör. Har själv varit med om detta. Äg till stallet jag hyrde hade tagit hand om sin sons understimulerade BC. Den gjorde precis likadant, dock ej på mig för jag blev kompis med honom rätt fort och han respekterade mig. När han till slut hoppade upp och bet en äldre herre i näsan var måttet rågat för ägaren. Det slutade med avlivning. Lite synd för detta var en utmärkt och mkt orädd vallare med tyvärr osocial. Och hunden hade tyvärr ingen uppgift att utföra. Detta var absolut ingen sällskapshund.

 13. Jag håller med ovanstående angående valet av ras utifrån ens egna preferenser vad gäller motion med mera. Det jag vill tillföra är att rasklubbarna måste bli bättre på att förmedla hur rasen är, både positiva och negativa sidor. (sen är det ju självklart indivduellt mellan hundar med).

  När vi försökte prata med rasklubben får vår hund medan han var valp fick vi höra att egenheterna vår hund hade var individuellt och inte rasbetingat. När han sedan blev lite äldre och vi träffade duktiga människor inom hunddagisvärlden och hundtränare så skrattade de och tyckte att det var jätte typiskt för vår ras. Alltså tvärtemot vad de i rasklubben sagt. Samma sak gäller för rasen som första gångs ägare. Rasklubben säger perfekt medan kunniga människor säger att de är svåra.

 14. BC´n…. Vems var hunden? Många rörde sig runt den, men jag uppfattade inte att någon försökte sätta koppel på den. Så var var ägaren?
  Som jag ser det, är det ägarens ansvar. Den skulle överhuvudtaget inte gå lös.

 15. Definitivt är det ägaransvarsfel el ovetskap i båda fallen. Här är det ju två olikartade skador. Border Collien skrämmer o oroar en mängd olika människor med sitt nafsande i sitt lösspringande. Medan pittbullen ger kraftigare bitskador, fast i fastkedjat tillstånd. Bristande stimuli, socialisering o uppfostran som övergår i stressande överslagshandlingar är vad jag ser utan att veta ngns egentliga bakgrund..

  Ser heller inget fel att pittbullen får ett fortsatt liv om ngn med ansvar vill ta sig an honom, men om hundhem innebär ett instängslat liv, vet jag heller inte riktigt vad jag ska tycka..

 16. Filmen visar en frustrerad olydig bc vars ägare aldrig mer skulle ha hund ….. Jag vill oxå klargöra att en bc INTE ska bita i fåren när den vallar, vallhundar som biter i tid och otid är dåliga vallhundar alt har dåliga förare som inte kan hantera sin hund.

 17. Vad gör bordercollien lös i den miljön? Övermodig ägare som tror sig ha pli på sin hund men inte verkar veta alls vad han(?) gör. Inte hundens fel men det gör inte saken mindre allvarlig, de riskerar ju både hundens liv och skador på människor i omgivningen genom att ha sin hund lös på det viset. Inkallning verkar totalt saknas och frågan är hur den hunden är van att bli behandlad utav sin ägare…

  Sen får jag bli lite ”rasistisk” för jag bor nära gränsen, norskar släpper sina hundar lösa och har sina hundar lösa mycket mer än svenskar har här omkring. De löper lösa vilken tid på året det än är och ingen bryr sig om man anmäler det till polisen. Har norska grannar vars hundar är ute på vägen och springer titt som tätt, de bor precis vid en 70-väg, grusväg 20 m från huset, utan staket och hundarna, 3 st, springer efter folk, bilar och allt som kommer förbi.
  Skriver som jag skrivit förr, det är ingen rättighet att ha hunden lös, använd koppel!

  1. Glömde…
   Att hunden slitit sig från kopplet är ingen ursäkt. Ägaren visste vad hunden brukade göra, dvs bita, då bör man nog ha bättre utrustning och bättre koll. Pojkarna berättar ju att det inte är första gången det sker. Ägaren ”skyller på” att hunden ”vallar”…

   Hundräddandet i USA förstår jag mig inte alls på, varför rädda hundar till varje pris?

 18. Klassiskt BC beteende när den inte stimuleras på rätt vis samt inte blivit uppfostrad.

  Hunden vallar, triggas upp av ljuden från skateboardhjulen mot asfalten, rasen vallar gärna cyklar, bilar och allt som rör sig när de kommer upp i en viss ålder.

  Det är då upp till ägaren att visa/tala om för hunden klart och tydligt att detta INTE är okej för både hundens egen säkerhet och andras.

  Min egen BC började valla bilar och cyklister när han var åtta månader ca, livsfarligt så där fick han uppfostras sen fick han träffa får och valla på riktigt då slutade han leta substitutet för får att valla. Vad jag hört från många andra med BC så har de samma erfarenheter, rasen slutar inte helt förrän man låter dem valla på riktigt många gånger. Det är ju en ras som är extremt hårt avlat på just vallningen och då ska man ju inte bli förvånad om den inte fungerar som ren stadshus utan vettiga ”arbetsuppgifter”.

Kommentarer inaktiverade.