Brev till hyresnämnden

Jag har tagit råd av advokater, av politiker (på vår sida då det gäller hund), angående detta med bostadsbolag och ”listor”.

Jag ser mycket mörkt på detta och jag tror att det enda sättet vi kan få hyresnämnden att ”tänka efter” är att ställa frågor, upplysa, och skapa opinion.
Jag vet att många av oss gör det, men vi måste göra det ännu mer.

Detta brev nedan sände jag till hyresnämnden idag.

 

”Bästa Hyresnämnden (Den det berör)    

(All brevväxling i det här ärendet kommer att publiceras på min blogg)

 

Kort om mig själv –

Mitt namn är Fredrik Steen och är mer känd som Hundcoachen på TV4 och som programledare på RADIO1, MTG Radio.
Jag är hundexpert, bloggare och författare. Jag arbetar med hundar på olika sätt. Dels med så kallade problemhundar, ”farliga hundar”, samt under 6 år med utbildning av poliser, polishundsinstruktörer, samt polishundar. Detta har jag gjort både på polishundtjänsten Rikskriminalpolisen, samt Polishundtjänsten Polishögskolan (där polisens hundverksamhet låg tidigare). Domare inom Svenska kennelklubben sedan 1998.

I ett beslut jag funnit och känner till (Ärende nr 5543-10, 2010-12-22) kan man läsa att ni beslutat att det är möjligt för bostadsbolag att förbjuda vissa hundraser i deras bostadsområden.

Detta beslut innebär att bostadsbolag efter bostadsbolag inför dessa regler i hyresavtal.

Ert beslut oroar mig av flera anledningar och jag önskar därför lite svar på mina frågor nedan.

Hur främmande detta ändå kan låta så gör hyresnämnden val av hundras till en klassfråga.
Detta beroende på att den som har ekonomisk möjlighet att bo där den vill, kan också ha vilken ras den vill. Den som inte har ekonomisk möjlighet till detta får leva med att bostadsbolaget bestämmer vilken hund som kan komma i fråga, eller kanske i framtiden ingen hund alls.

Om jag förstår det hela rätt så kan varje bostadsbolag göra den lista de själv önskar. Det innebär att man godtyckligt kan ta bort raser från listan, och även lägga till raser på listan.
Oavsett vad hundexpert efter hundexpert säger – att det inte är rasen i sig som är farlig, utan att det är en oansvarig ägare som gör hunden farlig – så duckar man för detta.

I dessa listor skriver man olika raser, med andra ord kan detta bara handla om renrasiga och registrerade hundar, hur tänker man omkring detta i hyresnämnden?

Om jag har en oregistrerad hund, eller kanske till och med en blandras, då kan väl dessa listor inte gälla antar jag?

Varken jag som expert och domare kan titta på en blandras och säga med säkerhet vilka raser som finns i denna individ.
Då måste detta innebära att någon från bostadsbolaget, sannolikt med mindre kompetens om hundar än exempelvis jag själv, ska göra detta avgörande.
Det är i sig något som kan bli knivigt och i princip omöjligt.
Detta kommer att göra ert beslut än mer godtyckligt och otäckt. Och vid en eventuell tvist om detta, kommer man då att använda sig av DNA, eller vad?

Jag kan också tillägga att om Hyresnämnden tar del av den statistik som polisen har över omhändertagna och ”farliga hundar” så kan man se att omkring 70% av dessa är så kallade blandraser.

Alltså en ”ras” som inte går att skriva upp på någon lista.

Om jag bor i en hyreslägenhet där dessa förbud över vissa raser finns, och en vän till mig ska komma på besök, och min vän har en ras som finns på listan – Vad händer då?

Kan bostadsbolaget förbjuda dessa besök om besökaren har hund med, eller kan bostadsbolagen då sätta upp en tid om hur länge min vän får vara på besök?

Om exempelvis min mamma har en hund som finns med på listan, och jag som boende ska passa denna hund en tid då min mamma exempelvis ligger på sjukhus, kan jag då göra det och i så fall hur lång tid?

Jag skulle också vilja veta var Hyresnämnden kan finna sanning i frågan om att vissa hundraser är farliga än andra?

Eftersom varken jag som hundexpert eller annan hundexpert kan göra kopplingen – en viss ras är farligare än andra – så undrar jag hur ni tänkt omkring detta?

Vidare undrar jag också varför man från bostadsbolag, och för den delen Hyresnämnden, måste ha dessa listor överhuvudtaget?

Det finns redan stöd i hyreslagen om vad bostadsbolaget kan göra eller inte göra då det gäller exempelvis en hund som ställer till besvär, varför räcker inte denna lagtext och varför måste man peka ut vissa raser?
Hyreslagen täcker detta fullt ut, utan att nämna vissa specifika raser, och just denna fråga är jag mer än nyfiken på.

 

Jag ser fram emot svar från er på mina frågor.

 

Stockholm den 28 mars 2014

 

Fredrik Steen

info@fredriksteen.se

29 svar på ”Brev till hyresnämnden”

  1. Bra jobbat, o vi andra som ser de som missköter sej o sina hundar,det är ju de som förstör för alla andra 🙁 tyvärr

  2. Så j**la bra skrivet!!! Ser verkligen fram emot att se hur dom ska kunna svara på detta utan att dumförklara sig själva.

    Mvh
    Kristin

  3. Hyresnämnden: Vissa hundraser kan UPPLEVAS som farliga.
    -Hyresnämnden uppger även att det inte går att säga att en viss hundras kan anses som farlig.

    Hyresvärdar får förbjuda kamphundar 22 december 2010
    Förbudet kan bara påtvingas nya hyresgäster och hyresvärden måste informera tydligt.
    Ändå, menar Hyresnämnden, kan vissa hundraser,
    som till exempel Pitbullterrier och Amstaff, UPPLEVAS som farliga av hyresvärdar och hyresgäster och därför måste en hyresvärd ha rätt att ställa villkor om att hyresgäster inte får inneha vissa hundraser.

  4. Härligt Fredrik! Det du gör betyder mycket. Härligt med civil kurage! Det är inte så vanligt numera.

  5. Fredrik, jag tror inte att dina öppna brev får saker att hända… möjligen väcker de lite mer opinion.

    Här lite läsning om systemet med hyresnämnder.

    http://www.hyresnamnden.se/Om-Hyresnamnden/

    http://www.hyresnamnden.se/Sa-gar-det-till/Vad-kan-jag-overklaga/

    http://www.hyresnamnden.se/Sa-gar-det-till/Kostnader/

    Här också en några år gammal artikel i frågan:

    http://www.corren.se/bostad/far-man-ta-hunden-med-sig-in-i-lyan-5000643-artikel.aspx

    Kan du inte be att få kontakt med någon som har skrivit på hyresvillkor som på något sätt begränsar ens hundinnehav?
    Och så stöttar du denne att den juridiska vägen få hyresvillkoren prövade?
    Hen behöver inte ens ha egen hund. Man kan pröva villkoren ändå, vad jag förstår.

    Så att vi äntligen får ett prejudikat?

  6. På matrasten idag på jobbet så frågade jag mina kolegor om vilka hundar som dom inte skulle vilja bo granne med. Dom räknade upp en lista hundar som stämmer ganska bra med övriga farligahundlistor.
    Nästa fråga var om någon personligen blivit hotad av den rasen dom räknat upp eller om dom känner någon som har det. Ingen var drabbad av just en sån hund.
    Vi jobbar med akutsjukvård och får regelbundet in patienter som blivit hundbitna. Nästa fråga blev alltså vilka raser som bitit våra patienter. Kinesisk nakenhund var den senaste, golden, tax, drever och några till. Inget bett vad vi kom ihåg från någon hund på listan.
    Sista frågan var om någon av mina kolegor blivit bitna, skrämda eller hotade av en hund eller om dom har en nära vän/anhörig som blivit det. Jo, det var flera som råkat ut för hundar av varierande raser. Ingen dock från listan.

    Slutsats. Hundar kan vara farliga, hota och skrämma folk rejält. Något vi hundägare måste ta till oss och jobba i mot.
    Gör man en lista på dom hundar som skadat eller skrämt någon så finns i princip alla raser med.
    Hundar på ”farligahundlistan” är folk rädda för efter att dom läst om hundarna och blivit skrämda. Många tror att det är blodtörstiga monster som bara väntar på att få attackera. Självklart vill man inte bo granne med en sån.

    Jag avslutade det hela med att nämna ortens populära cafeägare och hans hundar som har sin hundgård bredvid cafet. Dom hundarna är genomgoa och trevliga mot alla(och det är många) som stannar till och pratar med dem. -Ja, sa alla. Så skulle alla hundar vara!
    Just det, båda två är blandraser. Den ena Amstaff/rottis den andra Amstaff/nåt annat. Ska dom förbjudas?? Nä, inte just dom….

    1. Tänk om folk ibland kunde tänka efter före…vad många problem som aldrig skulle uppstå då. 🙂

      Väl talande historia Anna!

      Mvh,
      Johan

      1. Jo men så är det, media har ett stort ansvar i hur saker upplevs.

        Man kan fråga sig varför detta inte verkar brådska för polisen i Härnösand.
        Inget omedelbart omhändertagande eller test av hunden.
        Ingen utpekad ras hittar jag heller, ingenting om händelsen i kvällspressen heller.

        Publicerad 12 mars 2014 Härnösand.
        Tioåring hundbiten i ansiktet och på armen. Kördes med ambulans till Härnösands vårdcentral. Enligt polisen ska hundägaren ha tagit rätt på hunden efter händelsen. Hundägaren har polisanmälts och händelsen kommer att utredas.

        Upprepade gånger försöker media göra kopplingar mellan SOS uppgifter och antalet ”amstaff”

        ”Kamphundarna har blivit många fler. Det finns över 6 000 amstaff i register. En sådan bet Tindra. Det finns omkring 784 000 hundar i Sverige. Och skadorna är drygt 300 per år, som tas om hand av sjukvård och läggs in på sjukhus.”

        Vad har amstaff med detta att göra, ingenting för det finns inget samband! Det är oinsatta journalister som spekulerar.

        Det finns inga uppgifter om hund/ras kopplat till de ca 300 personer som behöv lite mera vård än ett akutbesök (vårddygn) som socialstyrelsen uppger. Ej heller MSB som redovisar det totala antalet personer som söker akutsjukvård pga hund.

        Olyckor med hundar:
        Källa MSB 2011-08-22
        Hundbett Drygt 6.000 människor blir varje år så allvarligt bitna av hundar att de uppsöker ett akutsjukhus. Det är lika många män som kvinnor som bli bitna. Nästan tre fjärdedelar av skadorna drabbar armar, händer och fingrar. 15 procent drabbar huvudet, framförallt läppar och mun, och cirka tio procent benen. Flest hundbett inträffar under sommarmånaderna, och det inträffar fler sådana här olyckor under helgerna. Ungefär 1.800 människor skadas varje år så allvarligt att de behöver uppsöka ett akutsjukhus för att de dragits omkull av hunden eller hunden har dragit i kopplet så att händer och fingrar skadats. Tre fjärdedelar av de skadade är kvinnor och de flesta är i åldern 40 till 70 år. I knappt hälften av olyckorna föll den skadade och slog sig, en fjärdedel av olyckorna orsakades skadorna av slitvåld och liknande med koppel, och en femtedel uppkom skadorna genom kraftigt vridvåld.

        2012 registrerades 451 st renrasiga American Staffordshire Terriers i Svenska Kennelklubben. Samma år registrerades i Jordbruksverkets hundregister 909 st hundar under rasnamnet. Det är +101,6%. Det finns inget krav i Jordbruksverkets register att hunden är rasren, eller att ägarens uppgift om ras är korrekt.
        Man kan regga en pudel som tax om man känner för det…

    2. Jo men så är det, media har ett stort ansvar i hur saker upplevs.

      Man kan fråga sig varför detta inte verkar brådska för polisen Härnösand.
      Inget omhändertagande eller test av hunden.
      Ingen utpekad ras hittar jag heller, ingenting om händelsen i kvällspressen heller.

      Publicerad 12 mars 2014 Härnösand.
      Tioåring hundbiten i ansiktet och på armen. Kördes med ambulans till Härnösands vårdcentral. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/tioaring-hundbiten-i-ansiktet

      Upprepade gånger försöker media göra kopplingar mellan SOS uppgifter och antalet ”amstaff”

      ”Kamphundarna har blivit många fler. Det finns över 6 000 amstaff i register. En sådan bet Tindra. Det finns omkring 784 000 hundar i Sverige. Och skadorna är drygt 300 per år, som tas om hand av sjukvård och läggs in på sjukhus.”

      Vad har amstaff med detta att göra, ingenting för det finns ingen samband! Det är oinsatta journalister som spekulerar.

      Det finns inga uppgifter om hund/ras kopplat till de ca 300 personer som behöv lite mera vård än ett akutbesök (vårddygn) som socialstyrelsen uppger. Ej heller MSB som redovisar det totala antalet personer som söker akutsjukvård pga hund.

      Olyckor med hundar:
      MSB 2011-08-22 http://ida.msb.se/dokument/infoblad/Hundar.pdf
      Hundbett Drygt 6.000 människor blir varje år så allvarligt bitna av hundar att de uppsöker ett akutsjukhus. Det är lika många män som kvinnor som bli bitna. Nästan tre fjärdedelar av skadorna drabbar armar, händer och fingrar. 15 procent drabbar huvudet, framförallt läppar och mun, och cirka tio procent benen. Flest hundbett inträffar under sommarmånaderna, och det inträffar fler sådana här olyckor under helgerna. Ungefär 1.800 människor skadas varje år så allvarligt att de behöver uppsöka ett akutsjukhus för att de dragits omkull av hunden eller hunden har dragit i kopplet så att händer och fingrar skadats. Tre fjärdedelar av de skadade är kvinnor och de flesta är i åldern 40 till 70 år. I knappt hälften av olyckorna föll den skadade och slog sig, en fjärdedel av olyckorna orsakades skadorna av slitvåld och liknande med koppel, och en femtedel uppkom skadorna genom kraftigt vridvåld.

      2012 registrerades 451 st renrasiga American Staffordshire Terriers i Svenska Kennelklubben. Samma år registrerades i Jordbruksverkets hundregister 909 st hundar under rasnamnet. Det är +101,6%. Det finns inget krav i Jordbruksverkets register att hunden är rasren, eller att ägarens uppgift om ras är korrekt.
      Man kan regga en pudel som tax om man känner för det…

  7. Bra skrivet! Hur tänkte dom där? Jag ser fram mot att läsa deras svar. Vilka experter dom måste vara för att kunna välja raser som inte är farliga!! Eller hur?

  8. Hej Fredrik, jag har en lagottohane på ett år som är väldigt positiv till andra hundar. Men för en vecka sedan smet en boxerhane från sin ägare och sprang fram till mig och min hund som jag gick med i koppel. Boxern morrade och försökte trycka ner min hund såg det ut som och min hund svarade med att morra och skälla han också. Boxern bor i närheten och vi brukar möta dom ibland och jag är rädd att detta kan påverka min hunds syn på andra hundar. Så hur ska jag bete mig nästa gång vi möter dom för att min hund ska känna sig trygg?

  9. Väldigt bra!

    Jag fattar inte varför vi fortsätter att försöka mildra symptomen (folk är rädda för de ”farliga” raserna och vill undvika dem) istället för att försöka göra något åt orsaken till det onda (oseriösa uppfödare som säljer till fel, och lika oseriös, ägare).

  10. En sak som är värre än att hyresvärldar nekar vissa raser är att hundklubbar, SBK faktiskt också gör det på vissa ställen.
    Har du en Amstaffvalp är du tyvärr inte välkommen. Alltså en valp som nekas enbart för att andra valpägare inte vill delta med den eller för att instruktören säger att hon inte har tillräckligt med erfarenhet? OM man får vara med får man stå lite på sidan av.
    En VALP?

    1. Detta låter ju alldeles vettlöst! Ifrågasätter inte att du har rätt i det du säger, men man blir ju väldigt ledsen och besviken om det är såhär 🙁

      1. Jag har aldrig drabbats själv men dels läst insändare från ledsna hundägare och svar från klubbar.

        Det var ett reportage i Hundsport(tror jag) för några år sedan om just hur olika klubbar gör. Några tog i mot alla hundar. Några hade speciella krav på just kamphundar(munkorg och hålla sej på avstånd) Några hade specialgrupper enbart för kamphundar. Och några tog inte i mot dom öht.

        Jag tror även Fredrik har debatterat både på radio och tv med hundfolk som anser att dessa hundar ska hållas ifrån både folk och andra hundar?
        Det är nog tyvärr inte så ovanligt som man kan tro.

        1. Har också läst lite om detta, men dels var det längesen jag läste det och dels handlade det inte om valpar då… Hade hoppats på bättre utveckling i ämnet än detta 🙁

    2. Jag har tagit emot alla slags raser och blandraser på mina kurser sedan jag började med egna kurser 2001. Och jag har aldrig haft några problem med dem. Jag låter även hundarna leka, även det relativt problemfritt. Man måste ju regissera och planera, men jag hävdar bestämt att ”kamphundarna” – inom stora citattecken – aldrig har utmärkt sig mer än någon annan typ av hund på mina kurser vad gäller t ex hundaggressivitet. Några av dem kan jaga efter en liten hund och skrämma den med sin kraftfullhet, sådant måste förhindras, men det kan många andra raser också göra.

      En väluppfostrad och välsocialiserad ”kamphund” är en bra familjehund. Men de kan ha mycket energi!

      Och så gillar de att ”vara fysiska”… Men bits gör de bara om de har fått en dålig uppväxt, vilket för övrigt gäller alla hundar. Tillsammans med instinkten att ”vara fysisk” i stället för att hålla sig undan så kan då olyckor inträffa.

      Men i princip är de vanliga hundar. Är folk rädda för boxer också kanske? Hyfsat träningsbara är de också, helt vanligt godis som belöning är populärt och får dem fokuserade på uppgiften.

      Jag har haft några enstaka hundägare med chihuahua etc på samma kurs som har varit lite skeptiska – tills de har sett att det faktiskt går bra, att de inte är några monster inuti.

      Hoppas någon som håller kurser på SBK läser detta. Jag intygar att det inte är några problem med dessa raser på kurs och jag har ca 14 års erfarenhet. Det är tvärtom en viktig uppgift att försöka locka så många ägare till ”kamphundar” som möjligt att gå kurs och känna sig välkomna redan när hunden är valp.

      1. Bra att du föregår med gott exempel här och inte gör skillnad utifrån ras!

        Angående ägarna till småhundar som varit skeptiska så kan jag förstå dem. Har själv en yorkshireterrier och det behövs inte ett elakt menat bett från en stor hund för att orsaka stor skada, så det är klart att man vill vara försiktig och skydda sin hund. Det har för mig inte med rasen i sig att göra, utan själva storleksskillnaden och det är du ju själv inne på att man måste beakta.

  11. Nu är det ju inte de väldresserade, väl socialiserade hundarna med ansvarsfulla ägare som vill gå på kurs som är problemet.
    Jag kan, som ägare till små hundar, förstå frustrationen över nonchalanta hundägare. Stora hundar upplevs, med viss rätt, som mer hotfulla. Eftersom aggressiva hundar kan sprida skräck utan att något händer, försöker väl hyresvärdarna komma till rätta med ett reellt problem på detta sättet.
    Den bästa lösningen hade varit att man tog itu med aggressiva efter individuell bedömning. Och inte gett dem tusen chanser.

Kommentarer inaktiverade.