Funderar på att köra en 6 veckors kurs i höst.

Härligt med måndag igen.
Upp och hoppa, ligg inte i sängen och slöa! 🙂

Jag låg igår kväll och funderade på att under hösten dra igång en valpkurs för valpar i varierande ålder på nåt ställe i närheten av Stockholm.
Kanske för 10-30 valpar och ägare.  Kanske kan låta som mycket, men jag har en ide om hur man skulle kunna göra detta.
Kursens inriktning vill jag då ska vara kommunikation och grundläggande lydnad/cirkuskonster.
Det kan vara varierande ålder på valparna, från 3 mån till 9 månader, och jag hoppas att något företag kan finansiera detta.
En gång i veckan under kanske 6 veckor, varje gång praktik och teori.

Skulle det vara nåt tror du?

 

Hejsan Fredrik!

Jag heter X och är bosatt i Sigtuna. Vi i vår familj får snart hem en liten valp av rasen X, som då kommer vara 10 veckor. Exakt datum är den 27 maj. Jag själv har mångårig erfarenhet av djur (framför allt av hästar och katter) och har enligt mig själv bra hand med dessa. Detta är dock första gången jag är hundägare, men mina föräldrar har haft hund under hela sin uppväxt. 

Jag har lite frågor angående detta. Rättare sagt hela 8 stycken!

1. Jag är 12 år gammal. Har jag samma förutsättningar att vinna ledarskap och förtroende som en vuxen person, eller måste jag arbeta på något speciellt sätt?
2. Jag har den senaste tiden fått upp ögonen för lydnad och är mycket intresserad av detta. Hur gammal bör hunden vara innan man börjar träna?
3. Finns det tävlingsklasser i lydnad för min ålder om jag skulle bli intresserad av det, eller får man nöja sig med att ha det som hobby?
4. Håller du i valpkurser, eller vet du om någon (denna ska helst finnas i Uppland i så fall) som du rekommenderar?
5. Jag brukar ofta leka med våra grannars hund. I början med leksaker etc., men när jag ”upptäckte” dig började jag leka mer fysiskt med honom – vilket även jag själv tycker är roligast faktiskt. 
Tidigare i förmiddags busade jag med honom, och försökte sedan ta fram en boll för att testa på det igen. Denna brydde han sig dock inte om utan verkade mer intresserad av att leka med bara mig, utan några leksaker eller godis. Är detta bra eller dåligt?¨
6. Kan jag delta i utställningar med vår hund eller är jag för ung ännu?
7. Vår uppfödare rekommenderade Royal Canins foder åt oss, men i djuraffären sade dem att det fanns mycket bättre märken. Vem ska jag lita på och vad tycker du?
8. I affären fick vi också tips om att använda mjukt godis vid inlärning när vår hund fortfarande var valp. Detta alternativ var mycket dyrare, så har du några råd kring det?

Vill för övrigt ge dig beröm för dina böcker, blogg samt videos. Fantastiskt välskrivna och lärorika, tack så mycket 🙂

 

Hej.
Och tack för 8 riktigt bra frågor.

1. Du har trots din unga ålder inga problem med att bli en bra ledare. Snarare enklare skulle jag tro eftersom du med säkerhet vågar bjuda på dig mer. Glöm dock inte bort, vilket unga personer gärna gör, att din hund är ett djur och inget annat.

2. Lydnad är för mig att lära hunden gå fot, sitta, ligga, krypa med mera. Alltså, något man lär sin hund med hjälp av belöningar. Gör hunden inte rätt, så blir det ingen belöning, gör hunden rätt får den en belöning.
Detta kan du börja med mer eller mindre direkt då du får hem er valp. Ju tidigare du börjar lära valpen saker, desto finare och bättre relation får ni.

3. Här är jag faktiskt inte helt säker, kanske finns det någon annan på bloggen som kan mer. Men jag tror att tolv år är en ålder då du får börja tävla i allt inom Skk organisationen. Kör hårt, hoppas vi syns på klubben.

4. Det gör jag gärna, om jag hade haft tid.
Jag rekommenderar dig att söka dig till brukshundsklubben.

5. Då det gäller godis, och andra belöningar så som en boll, så ska man komma ihåg att dessa bara är ”istället för”.  Alltså – om du själv är så pass intressant så att det räcker med dig, det ser jag endast som positivt.
Men jag vill samtidigt säga att godis och bollar är fantastiska hjälpmedel då man ska lära en hund något. Blanda och ge, lagom är bäst.

6. Det kan du visst. Kör hårt även där så syns vi kanske i finalringen någon gång.

7. Det finns många bra foder, och RC är ett av dem. Oavsett vilket foder din uppfödare rekommenderar så skulle jag följa uppfödarens råd.

8. Nja….. Det som hunden gillar går bra. Äter din valp torrfodret med glädje kan du gott använda det som belöning. Men visst, mjukt hundgodis kan vara okej. Variera är det bästa då det gäller belöningar tycker jag.

Lycka till och kör hårt // Fredrik Steen

 

16 svar på ”Funderar på att köra en 6 veckors kurs i höst.”

  1. Blir säkert jätte bra och lärorikt för alla valpägare!
    Finns det även intresse för en träningshelg? Ha en bra dag!!

  2. Oj, 30 valpar låter spännande… 😉 Vad är det för idé du har som gör att du väljer en så stor grupp?

    Sen till brevskrivaren – mjukt godis behöver inte vara ”riktigt” hundgodis, det kan lika gärna vara små bitar av korv, köttbullar, skinkost på tub osv. Tanken är att det ska gå snabbt att äta och att hunden inte ska bli ”avbruten” i träningen av att behöva tugga godiset en stund.

  3. Du och dina idéer. 🙂 Vad hände med den där idén att hålla kurser för folk som bor ”problemområden” eller vad man ska kalla det? Eller kanske du rent av skulle kombinera de där två idéerna? Det tycker jag skulle vara det bästa.

    Bra svar på väldigt bra frågor för övrigt.

  4. Jag vill gå på valpkurs! Bor söder om stan men är beredd att åka en bit för att få bra träning. Säg till när man kan anmäla sig! Eller skriv upp mig högst upp på listan nu på en gång 🙂

  5. Hade jag haft valp i passande ålder (mina två är för gamla då) och bott nära så hade jag mer än gärna varit med på en sån kurs. Kul initiativ 🙂 hoppas du får till det 🙂

  6. Jag som bor så långt bort från sthlm är väldigt intresserad av det om det lyckas lösas med transport för min del. Annars är ju en valphelg eller träningshelg nått jag är helt på! 😀

  7. Vi är inne på detta, kopplar på husvagnen sen kör vi.Blir det något så anmäler vi oss direkt.

  8. Till brevskrivaren, kolla om det finns en lokal avdelning av Sveriges Hundungdom i närheten, ofta delar de område och lokaler med brukshundklubben. De brukar ha kurser i det mesta och där kan du träffa andra i din egen ålder.
    Här är en länk:
    http://www.shu.se/

  9. Hej Fredrik.
    Jag är fullt medveten om att du får ett kryss antal kommentarer och mejl varje dag, men jag gör ändå ett försök. Jag är desperat och förtvivlad! :O

    Jag har en jack russel på ca 3 månader och har dessutom småbarn i familjen. Den större av de stressar upp valpen och jag klarar inte av att få honom lugn. Han blir okontaktbar.
    När vi är ute på promenad utan grabben eller när grabben sover eller inte är hemma, då är han mycket lugnare. Men så fort han är i närheten och vaken så är han så uppe i varv och han får jättesvårt att slappna av.
    Det känns, i min hjärna, som att den enda lösningen är att valpen får flytta till nån annan som inte har småbarn, men min mage säger mig att jag absolut vill ha kvar honom.

    På mina knän ber jag dig att lämna en liten kommentar på vad du tycker att jag borde göra. Ska jag lämna iväg honom eller finns det hopp? Jag är så kluven.

  10. Tack så mycket för svar.
    Tycker det låter som en superidé men valpkurs, och bestämmer du dig för att göra det är vi absolut intresserade (sålänge det finns plats kvar och datumet passar) 🙂

  11. Söte du- lägg sedan tilltemakurser. Vore inte min hund för gammal för ditt upplägg- 2 år-så sutte jag redan var som helst du lägger kursen, och väntade. Tema: skäll o stök – hundmöte – kommunikation – lek – inkallning – nödkommandon ”stopp-stanna-farligt”- …. jag signar mig direkt på alla….

Kommentarer inaktiverade.