Obehag hunden inte förstår sig på är en form av djurplågeri.

Jag säger – ta tag i din hund, putta till din hund, visa med kroppsspråk och mimik – då du tillrättavisar din hund.

Jag får då och då lite frågor om detta och varför jag som är så ”hård” mot hundar ändå är så kritisk till ex vis – Att slänga nåt på hunden, till eldressyr, att spruta vatten osv…..

 

Anledningen till detta är för att en hund inte tänker som en människa.
Om någon slänger en sko på mig, så ser jag att det kommer en sko farandes. Jag vet då också att någon måste ha kastat skon. Dessutom vet jag redan från ung ålder att personer (barn) kastar saker på varandra.
Om en sko kommer farandes mot en hund så kan inte hunden se allt detta som jag själv ser.
Med största sannolikhet får man en reaktion genom att slänga nåt på hunden, men den reaktionen bygger endast på obehag och en viss nivå av osäkerhet.

Om jag får en elstöt så kan jag direkt relatera till vad som sker.
Jag kan göra kopplingen – Då jag tar på den sladden så får jag en stöt.
En relativt låg dos ström gör egentligen inte så ont, det är mer obehagligt. Men en hund har ingen aning om vad detta är. Det är bara kraftigt obehagligt och det är dessutom något hunden allmänt blir orolig för. – ”Var i hela friden kom det där ifrån?”
Det skapar många gånger en obeskrivlig allmän ängslighet, som jag tycker är vidrig att ge sin hund.

Men när jag tar i hunden på ett sätt som jag beskrivit tusen gånger förut, detta kan hunden relatera till, detta kan hunden förstå.

Tyvärr är det så att en del personer som arbetar för ett godkännande av eldressyr, eller som kanske själv redan nu använder el i dressyren, ofta försvarar sig med – ”Det är låg ström och det gör ju inte alls ont. Det skulle göra ondare att ta den i nackskinnet.”

Då det gäller ren fysisk smärta är jag beredd att hålla med om detta. Men då förstår man sig inte på detta med hur en hunds värld är.
Det är inte smärtan som är värst, hundar tål smärta. Det är att hunden inte kan förstå eller relatera till vad som sker.
Det är där det stora djurplågeriet är.

6 svar på ”Obehag hunden inte förstår sig på är en form av djurplågeri.”

  1. Mycket bra skrivet skulle vara bra om dom trångsynta Amerikanerna också förstod detta.

  2. Bra inlägg! Det låter inte bra att att en del försöker få tillbaka elhalsbanden.

    Men visst kan hunden liksom människan undvika en sladd som är strömförande? Det är ju samma sak som eltråden i elstängslet. Stor skillnad mellan en eltråd och ett elhalsband. Det är intressant det där att hundar verkar ha jättesvårt att koppla ett obehag till sitt eget beteende, men däremot kopplar de jättelätt ett obehag till något konkret i omgivningen, som går att uppleva med sinnena.

    Är det jaktfolk som vill ha tillbaka elhalsbanden? För om det vore bruksfolk så måste de vara ganska dåliga på hundträning? För där kan man ju styra och lägga tillrätta retningarna och förstärkningarna ganska bra…? Och öva upp en stor självkontroll i hunden, så att den kan göra rätt även under hög stress/upphetsning, för att få belöningen att t ex bita – i figgen eller bitleksak.

    Jag kan förstå lite mer att det är frestande att kunna ge en elstöt om ens fågelhund på fjället börjar jaga en ren, vilket ju är helt förbjudet. Men om bara hundar får utlopp för sin jaktlust mot ett alternativ, så är det väl inte så jättesvårt att styra…? Dessutom kanske man inte ska avla in så mycket jaktlust, motor, i hunden att den inte låter sig styras.
    Engelsmännen använder väl inte elhalsband och de har väl bra ”pli” på sina jakthundar?

    Visserligen kan elhalsband vara riktigt sofistikerade nuförtiden, men är inte dessa till för folk som inte är så kunniga i, eller roade av, hunddressyr? Som vill ha en genväg, även om det skapar en mer osäker hund? Som inte lägger ner tid på att följa Fredde Steens råd och vara hundens jaktledare och låta den uppleva jaktens tjusning mot tillåtet byte?

    Det är ju väldigt synd om det är många hundar som, när de verkligen går in i sin ”arbetsväxel”, inte kan nås på annat sätt än smärta, eller inlärd varningssignal om smärta.

    Spånar lite bara…

    Men vad har du för förslag, Fredde? Vad säger du till dem som vill ha tillbaka elhalsbanden?

    1. Varför skulle jaktfolket inte vara dåliga på hundträning om dom använder elhalsband? Eller tror folk att vi enbart släpper våra hundar utan någon träning öht så vi inte förstår annat än tex eldressyr?

      1. Anna, absolut, jaktfolket kan också vara dåliga på hundträning! Det är väl ganska känt att en del jägare är mer intresserade av själva jakten än av hunddressyr…? De lämnar ju till och med ofta bort hunden till någon som ska dresserar den, så att den är färdig att använda sedan, liksom…

        Men jag har inte någon förståelse för elhalsband varken i jakt, skyddsträning eller annan träning.

        Här en undersökning från Holland ca 2004.

        http://www.ingridtapper.se/publikationer/artiklar-2/kort-och-langsiktiga-effekter-av-hundtraning-med-hjalp-av-el-halsband/

        Mycket ”intressant” hur idiotiskt man avlar på skyddshundarna och hur idiotiskt de tränar! De fattar t ex inte att man inte ska först ryta FOT! och direkt därpå ge en elstöt!

        Kanske svenska hundtränare år 2014 är duktigare än i den holländska undersökningen… Hoppas kan man ju alltid.

Kommentarer inaktiverade.