Varför bestraffa, korrigera, något som ändå växer bort!

Skärmavbild 2014-05-29 kl. 10.48.33

Att bestraffa eller korrigera ett felaktigt beteende försämrar en relation. Så vågar jag nog påstå att det alltid är.

Sen kan det vara så, även om det tar emot att säga – att det faktiskt kan vara en nödvändigt åtgärd någon gång på någon individ.
I alla fall om kunskap och ideer för övrigt tagit slut.

Men visst, jag säger själv väldigt ofta till er – Romantisera inte detta med hund – och det är viktigt att tänka på.

Men jag tror vi alla kan vara överens om, att bestraffningar och korrigeringar inte är nåt bra och att det i något fall kan krävas i yttersta nödfall.

 

Valpar bits, valpar gör oss illa, valparnas tänder är bokstavligt talat sylvassa!

Jag får enormt många och förtvivlade frågor om hur man får bort detta bitande från en valp.

Och jag säger alltid – avled, få valpen att tänka på annat, håll ut!

Mesigt säger någon, en annan säger att jag ljuger, en tredje säger att en hund/valp aldrig ska få bita en människa.

Men att avleda, få valpen att tänka på annat, att stå ut, är det bästa!

Din tid med lilla valpen, framförallt i början, är oerhört viktig för er kommande relation. Valpen måste lära sig att du är bäst, att du är en resurs, att du är snäll, att du går att lita på…… Om någon bestraffar, gör dig illa, bara för att du vill leka, är det då en person du senare kommer att älska?

Två saker ska man komma ihåg då det gäller en bitande valp –
1- Dn valp som biter kommer inte att bli en vuxen hund som biter folk.
Bara den den tanken är lika dum som att tro att en bebis även då den blir vuxen kommer att bajsa på sig vid matbordet.

2- Det växer bort! Och det gör verkligen det. Detta med en bitande valp är inget problem man ska lösa. Eftersom det kommer att gå bort av sig självt inom tid så handlar det om att lösa situationen här och nu.

Var också noga med att tänka över ”skillnad på situation valp/hund biter!”

Om en hund aldrig bits, men vid matskålen bits den – Då är det fråga om problemlösning!
Men en valp som bits i leksituationer…….. AVLED!

Mina tips till desperata valpägare kan nog ibland tolkas som dåliga, tråkiga, mesiga – Men det är dom inte!

Kom ihåg att du ska bygga en relation, inte riva ner en som inte ens finns.
Att försöka bestraffa bort något som ändå kommer att försvinna, det är en ren idioti om du frågar mig 🙂

 

Mina vänner, jag vet att jag är tjatig. Men jag är oxå stolt och oerhört tacksam.
Hjälp till att dra in 500 000kr till utsatta hundar och katter genom att köpa och ge bort/sätta på sig – Armbandet!
Skärmavbild 2014-05-27 kl. 19.06.10

Du kan nu köpa detta på hund och kattevenemang eller direkt på agriashop.se

Även om ditt djur inte är försäkrat av Agria, hjälp till att rädda livet på hundar och katter i nöd – Sätt på dig armbandet!
Och sprid gärna information om detta armband på alla möjliga och omöjliga sätt / Tack

 

35 svar på ”Varför bestraffa, korrigera, något som ändå växer bort!”

 1. Att köpa armbandet i webbshoppen är ju värdelöst, då man inte får välja. Det tror jag stoppar en del av försäljningen. Själv väntar jag därför tills jag kan köpa det vid nästa evenemang vi åker på.

 2. Jag vill ju inte köpa kattarmbandet. Jag vill ju ha den med hunden! Dåligt att man inte kan välja vilket man vill ha.

 3. Går över av sig själv? Va e det för svar?
  Klart att det har att göra med vad vi gör eller inte gör.

  1. Jag har en ligist här hemma som bits. På kvällarna så sitter han i mitt knä och ”mysgnagar” på mina armar, när han leker bits han och gärna mot ansiktet(hårtofsen) om han kommer åt och blir han riktigt uppspelt så bits han inte utan hugger. Gör skitont.
   Jag gör som Fredrik skriver, oftast låter jag honom bita mej eller så avleder jag med något. Inget mao.
   Vad tycker du jag borde göra och vad skulle det finnas för risk med att låta honom bitas utan tillsägelse?

   1. Ibland är det svårt att veta vad det är man faktiskt gör.
    Beteendet är tämligen lätt att förstärka och det betyder oxå att beteendet kan försvagas. Det handlar om interaktionen som uppstår mellan er. Där påverkar ni varandra. Dom signaler du ger din hund kan aldrig vara betydelselösa om det påverkar hunden. Att göra ”ingenting” är att göra nånting. I vissa fall är detta helt rätt.
    Sen att avledning inte skulle påverka beteendet. Varför skulle det inte göra det? Hur påverkar det hundens association tex. Avledning är väl oxå i allra högsta grad att göra nånting.

    1. Jag vet exakt vad jag gör och varför jag låter valpen bita i mina händer och till stor del även lekbitas öht.

     Min fråga till dej var vad du skulle ha gjort om en valp bits (om du inte vill att den gör det)?
     Har du erfarenhet av en hund som det blev problem med pga att den var bitig som valp?

     Jag kan inte se något problem förutom att det är jobbigt under en period. Ge den ett tuggben eller leksak så slipper du få ont i näven, eller?

     1. Läs vad jag skriver. Jag har inte kritiserat ditt sätt att hantera situationen. Utan det jag skriver är att det är ett resultat av att du påverkar hunden!

     2. Min hund spelar ingen roll i sammanhanget.

      Nej, jag förstår inte vad du tycker att man ska göra om valpens bitande blir jobbigt eller om du anser att man kan förstärka beteendet så att det senare blir ett problem.
      Jag vill inte kritisera utan är nyfiken på din erfarenhet. Jag har inte erfarenhet av alla hundtyper så det kanske finns problem som jag inte ser?

 4. Hej! Jag har en anstaff på 7 månader. Under natten idag så hade han bitat av all tapet i köket. vet inte hur han ens fått tag i det men han har dragit av all tapet. Vad kan jag göra åt detta? Hade varit så tacksam för svar.

 5. Snygga armband.
  Jag beställde två stycken via webbshoppen, skrev i kommentarsfältet att jag vill ha ett av varje, då jag har både katt och hund. Blir en spännande överraskning att se vad som kommer med posten.

 6. Har just tittat på tv4 play Valpskolan. Snälla Fredde säg inte att du sätter in valp/hund i bur oavsett hur länge/lite. Du om någon måste väl veta att det är totalförbud att använda bur i hemmet enligt djurskyddslagen.
  Användning av bur i hemmet är straffbart. Snälla lär inte folk att sätta in valpar i bur.
  Du får endast ha en bur i hemmet om burdörren är borttagen.
  Det blir även en plump i protokollet om SKK kennelkonsulenter kommer hem till folk ( medlemmar ) och ser att man använder burar och stänger in valp/hundar i.
  Varför är detta fenomenet större hos bruksfolk ?
  Jag har haft bruksraser i många år och aldrig någonsin använt en bur i hemmet för avkoppling eller annat. Snälla lär inte folk detta!
  Tjing Pia

   1. Håller med. Bur-lagen är bra,men lite överdriven.
    En hund som ex är stressad,kan lättare slappna av i bur.

 7. Jag använder bur i träning, som jag beskrev på tv. Att några minuter då och träna hunden/valpen m hjälp av bur anser jag inte bryter mot någon bestämmelse eller lag. Att ha en hund i bur, är en annan sak.

  1. Fast det bryter mot lagen. Vi är flera stycken som har mailat och frågat JBV bla. Burar med dörr får inte förekomma i ett hem. Bilen är undantag, säger lagen. Man får inte ens dispens om hunden är sjuk. Jo jag vet lite väl hårt men så säger dem.
   Tjing

   1. Pia.
    Man måste kunna träna hunden med bur huruvida vad lagen säger. Som exempel så flyger jag min fru och våran Dvärg Pincher från Bangkok till Stockholm ikväll.
    Då verkar det ju konstigt om jag inte kan träna honom innan så han upplever buren som en trygg plats att vara i. Då han får flyga i lastutrymmet.
    Annars kan det ju bli rent djurplågeri om man bara kastar in hunden i buren när den ska transporteras.
    Vi har haft buren som en plats som hunden kan gå in och ut i i 1,5 månad nu för att förbereda honom och lära honom att dricka vatten ur flaskan som sitter på gallret. Och han går ofta in där själv och lägger sig. Vi har hela tiden kört med öppen dörr.
    Jag har provat att stänga dörren korta stunder utan problem.
    Så visst är lagen bra. Men lite väl hård.
    Nu lär ju våran träning i.o.f.s inte omfattas av lagen ändå. Då vi befinner oss i Bangkok. Men man kan undra om dom på JBV verkligen tänkt till där?
    Buren är för övrigt enligt Jordbruksverkets regler i storlek.

  2. Citerar : Får man ha sin hund instängd i en bur hemma? Svaret är rakt och tydligt: Nej, det får man inte, inte ens i två minuter, då bryter man mot lagen.
   När du har fått hem din valp är den åtta veckor fyllda och räknas enligt lagen som en ”hund”. Då gäller följande:

   Det är förbjudet att hålla hunden i bur inomhus – om burens dörr inte är borttagen helt och hållet. Att ha burdörren öppen räcker alltså inte.
   Det är förbjudet att hålla hunden i en ”lekhage” av fyra kompostgaller eller liknande – att det inte finns något tak på ”buren” spelar ingen roll.

   -Det kan liknas hårt men troligtvis har lagen kommit till för att hundägare har sina hundar i bur till och från, mer till än från tyvärr.
   Vet kenneluppf som har fått tillsägning av kennelkonsulenter där dem har påträffat burar med dörrar på.
   Själv sade min uppf till mig att använda bur till min malinoisvalp under natten.
   Vilket jag aldrig skulle komma på tanken att göra.
   Detta var dock 6-7 årsedan nu. Jag har aldrig någonsin använt bur till mina valpar. Burvänjning har gått utmärkt ändå, oavsett ras.
   Tjing

   1. Så strikta lagar är bättre på att ta hänsyn till våra hundar och är att föredra framför lite mer känsla och förnuft…?!

    Mvh,
    Johan

 8. Anna
  Jag skulle tex kunna göra som du. Eller ge den ett kort obehag vid ett par tillfällen
  Oavsett metod så påverkar vi valpen. Det växer inte bort.
  Många försöker förbjuda valpen att bita men deras felaktiga agerande triggar istället bitandet. Det blir nån form av ofrivillig brottningsmatch.

  1. Beror inte det lite på vad som orsakar bitandet!? Om det t.ex. beror på att det kliar eller känns konstigt i munnen när tänderna utvecklas så är det väl inte omöjligt att det kan gå över av sig själv?

   Mvh,
   Johan

 9. Jag har en fråga som inte har med detta att göra, men visste inte vart jag skulle skriva.

  Jag har en valp på 5mån, tik. Hon har för ett tag sedan börjat sätta sig på sin favoritleksak och morrar, sen vänder hon sig om och attackerar den.

  Jag undrar egentligen om det är något särskilt beteende eller om det bara är ren lek?

 10. Jag slår dig för att du gjorde som du gjorde = Bestraffning
  Jag puttar till dig för att få din uppmärksamhet. Detta för att du inte ska göra fel = Tillrättavisning

 11. Jag har hittills haft tre valpar hemma, mina tre dvärgpinschertikar. Alla har de haft en period när de har bitit, både vid bus och lek, och använt mig som tuggleksak när det kliat i tänderna.
  Så här har jag gjort:
  – Klituggandet har jag avlett med ben eller leksak.
  – hårdhänt lek: jag har suttit och tittat i timmar när valparna/min flock har lekt med varandra. När någon blir för hårdhänt svarar de med ett speciellt gällt skrik/gnäll och puttar bort eller smiter. Det där har jag härmat. När valpen blivit för hårdhänt piper jag till och drar bort handen /slutar leka. Det har inte tagit många dagar för dem att fatta hur hårt de kan bita för att få fortsätta leka med mig. Jag gör så fortfarande, fast de är 5, 4 och 2 år. Ibland glömmer de för stunden hur starka de är när vi leker, men så fort jag piper släpper de och börjar om mer försiktigt. Mina tjejer gör så när de leker med varandra och de fattar direkt när jag ”pratar samma språk”.
  Kanske är det ett sätt prova för er som undrar?

 12. Jag ska erkänna att jag blev lite förvånad över burlagen. Hade verkligen ingen aning om den!

  Vi har använt oss av en ”kompostkub” till våran valp som nu är 4 månader, där vi lägger in honom så att han får vila i lugn och ro. Vi har barn i familjen så jag själv tycker på riktigt att det kan vara skönast för honom att få ligga på en egen plats, för han kan dessutom ha svårt att koppla av. Man går liksom ”tvinga” honom till det.
  Men så då är jag alltså olaglig?
  Kan ju tillägga, innan folk blir förbannad, han ligger där när han ska vila, inte hela dagarna!
  Tycker också lagen verkar väldigt hård, jag kan själv tycka att om hunden ändå lägger sig och sover, vad kan det då göra..? De måste ju vila och skulle jag inte lägga honom där, skulle han nog fasen inte lägga sig själv..

  1. Jag skulle våga påstå att en valp som Inte är tränad eller lagt ibur innan, skulle frivilligt gå in i era hemmabyggda byggda bur. Någonstans har DU lärt hunden stt gå in och lögga sig där, eller hur !
   De flesta valpar som inte är vana från början att se galler framför sig, ill tjuter när dem sätts bakom galler.
   Någonstans har du eller annan börjat med bur/galler för att skapa trygghetinte valpen, det är jag rätt säker på.
   Tjing

   1. Bland det dummaste jag hört, inte fasen ”illtjuter” en valp den läggs/ställs framför galler.

    Har alltid delat av huset vi bott i, stoppat grind/kompostgaller i dörröppningar, men ALDRIG att jag hört valpen ”illtjuta” … då är det något annat som gått galet, antingen genom erfarenhet eller aveln 😉

   2. njae. jag ställde fram vår bur inne, med öppen dörr. För att vi tog in den från garaget med tanken att vi kanske kommer behöva ha den när vi tränar hund, nu när jag har två st. Så den ena kan sitta i buren i bilen (med skuffluckan öppen) medan jag tränar med den andra. I buren ligger en madrass. Min valp har självmant lagt sig där inne flera ggr. helt utan att jag tränat innan på att ha henne där. Väldigt praktiskt dock eftersom hon kommer vara van buren nu när jag ska börja ha henne med på träningstillfällen, även om jag inte hade en tanke på att den inne för träningens skulle så har hon nu vant sig vid den, genom sin nyfikenhet! hon utforskade den likväl som allt annat i hemmer o insåg väl att den madrassen va ju go att ligga på 🙂

 13. Våra två vuxna hundar äkskar sin bur! Samma bur som dom har i bilen tar jag in och stället i ett hörn i vårt vardagsrum. Dom får vara i soffan osv men ligger ofta i buren. Är det andra hundar hemma eller om vi har besök ligger dom gärna i buren när det blir för stojjigt. Det är deras trygga plats och jag tycker absolut inte det är fel att vänja en valp att vara i bur. Det är väl utmärkt om hunden alltid kan ha en plats där den kan söka sig för att få lugn o ro och det är just buren. Jag är övertygad om att Fredrik vet precis vad han håller på med och att han tar hand om sin valp på absolut bästa möjliga sätt!

Kommentarer inaktiverade.