Lite irriterad.

Skärmavbild 2014-05-30 kl. 08.08.06

Detta kan du finna på jordbruksverkets hemsida, och jag tycker detta är bra!

Jag har fått lite synpunkter och kritik över att jag nämnde att jag använder en bur hemma till min lilla valp i träningen av ensamhetsträning.
Jag tycker det är bra att man reagerar och jag kan säkert vara tydligare. Jag stöder dessutom denna bestämmelse och lag.

Men… för att jag ska kunna lämna min hund i en bur vid prov, vid träning, vid flyg, alltså lämna den ensam i buren – Då måste man träna på detta!
Annars är det elakt mot hunden.

Är det nu så att någon anser att jag genom att jag lämnar min valp i en bur några minuter, då jag sitter bredvid buren, att jag brutit mot någon lag alternativt missköter min valp så rekommenderar jag att du gör en anmälan.
Jag skulle mer än gärna debattera/stå till ansvar för denna träning.

Punkt slut!

Som sagt – Jag stöder denna bestämmelse och lag fullt ut, och tycker den är bra!

 

Sen till detta att ”bestraffa” är det samma som att ”tillrättavisa”, det är det INTE för mig!

Jag vet att en individ ska göra något. Jag väntar på att individen ska göra, så att jag omedelbart kan bestraffa den – Bestraffning

Jag vet att en individ förmodligen ska göra något. Jag tillrättavisar individen och får individens uppmärksamhet och på så sätt kan hjälpa individen att göra rätt – Tillrättavisa!

 

God morgon!

31 svar på ”Lite irriterad.”

 1. Tyvärr inte mer än väntat! Det var nog många som gned sina händer efter uttalande igår men att läsa på om jordbruksverkets regler kan de inte!
  Sicka kålsupare!!!

 2. När vi fick hem våran Rottistjej på 6mån som var van att bo i hundhus och hundgård så tyckte hon inte att man skulle sova på nätterna utan vandrade omkring oroligt , för henne hjälpte det att va i koppel en stund tills hon kopplade av och sov ! Samma hund är idag van vid bur och blir det många barn och stojigt då går hon in och lägger sej i buren , hon vet att där är det lugnt och hon behöver ibland ett begränsat utrymme för att koppla av !

  1. Men du stänger väl inte in henne i buren. Det blir ingen bur om du ingen DÖRR har. Stor skillnad !

 3. Ja, jösses. Hur i hela världen ska man kunna träna sin hund på att det är tryggt att vara i bur utan att faktiskt ha den i bur?

 4. Ja, jösses. Hur i hela världen ska man kunna träna sin hund på att det är tryggt att vara i bur utan att faktiskt ha den i bur? Min hund älskar sin bur. Den är hennes. Där får ingen störa henne och den är trygg. Hon är 11 år gammal och när hon vill vara ifred är det i buren hon lägger sig. Hon vandes vid den som ung när vi var hemma, korta stunder i taget. Nu tror jag, på fullaste allvar, att hon skulle kunna ha henne i sin bur mitt på torget under pågående karneval och hon hade varit fullkomligt lugn och trygg. (Dock skulle jag aldrig få för mig att verkligen prova)

 5. Ang. detta med burar. Bara för att en lag är strikt formulerad behöver det inte innebära att den tillämpas lika strikt. Ibland måste lagar vara strikt formulerade för att man ska kunna komma åt dem som missbrukar och missköter sig, men det behöver inte vara samma sak som att lagen strikt måste följas. Livet är sällan så svart eller vitt…

  Sen finns det alltid folk som tycks välja ut vissa lagar och bestämelser efter egna personliga preferenser att raljera över, men jag har än inte mött en person som konsekvent är lika noga med alla lagar utan det tycks mest handla om att välja ut dem som gagnar ens egna syfte eller värderingar…

  Mvh,
  Johan

   1. Inte alls. För min del får man gärna ifrågasätta. Det är ju lite av en paradgren för mig… 🙂

    Det jag menar är att det inte är helt ovanligt att folk ibland väljer ut en bestämmelse att följa strikt (och predika om) och den bestämmelsen tycks ofta gå i linje med personens egna preferenser. Däremot har jag än aldrig mött den personen som gör det konsekvent med alla bestämmelser, särskilt inte om bestämmelsen inte går i linje med personens egna värderingar.

    Men du kanske är undantaget, vad vet jag!? Följer du alla lagar strikt till punkt och pricka?

    Mvh,
    Johan

    1. Nej jag följer inte alla lagar 🙂 Jag vet inte ens om alla lagar och förodningar som finnes.
     Men jag bryter heller inte imot lagen ( medvetet )
     Och sunt förnuft kommer man långt med 😉

 6. Läser man senaste dagarnas inlägg och lägger ihop det så blir man fundersam
  För det första så har vi mängder av svenska hundar som misshandlas och lever i missär. Gissningsvis är det en bråkdel av dom som blir omhändertagna av ett djurhem.

  För det andra så diskuterar vi om det är lagligt att låta en valp burtränas i hemmet med ägaren i närheten, om det är ok att säga ifrån när valpen bits och om det inte är en bestraffning att knuffa till sin hund.

  Det är inte valpar som man näpsat till eller burtränat en stund som hamnar på våra djurhem. Det är hundar som slagits, svälts och som fått leva i sin egen skit under en längre period som hamnar där. Borde vi inte diskutera hur vi ska få mer koll och kunna rädda fler från det eländet istället och göra gemensam sak av det?

  1. Du kanske inte vet om att man enligt LAG inte ens får ta tag i sitt egna barn för att korrigera ett spottande, fräsande unge. Du får endast ta tag i ditt barn om det är för att hjälpa den i nöden. Ja så säger lagen och socialstyrelsen m.m. Detta får barnen lära sig redan i förskolan ( dagis) Ja det finns mkt man inte tycker om…. Och inte delar åsikt om !
   Sunt förnuft kommer man långt med 🙂

 7. Det är ju som man baxnar när man läser vad vissa vill framhålla som viktigt. Som jag skrev som kommentar till förra blogginlägget så åker vi från Bangkok om några timmar med våran Dvärg Pinscher till Sverige. Och om jag inte under 1,5 månader kunnat träna hunden hemma med bur. Så skulle ju nattens resa med flyg i flygplanets bagage utrymme vara rena djurplågeriet.

  Dessutom när man letar på Jordbruksverkets sida. Så kan inte jag hitta någon text om att man inte får ha buren framme så hunden får gå in frivilligt i buren. Däremot står det att man inte får förvara hunden. Vilket betyder att man håller hunden i buren under längre tid. Där den inte kan lämna buren när den vill.

  Med vänlig hälsning Janne

 8. En annan sak som för övrigt är en intressant fråga. Enligt Kennelklubben så står det att man inte får ha hunden i bur ens om dörren står öppen??

  Står ingenting om det vare sig i lagen eller jordbruksverkets text.
  Finns det någon praxis i någon dom som fastslagit tolkningen på det viset? Eller hittar kennelklubben på?

  1. Ganska fånigt eg att burdörren inte får finnas. Ska man vara tvungen att bryta loss dörren på en dyr bur för att inte bryta mot lagen? Vad spelar det för roll om dörren är öppen och hunden kan gå ut och in som den vill?

   Nu har vi tagit bort dörren på buren i rummet,men det finns burar (som den vi har i bilen)där man måste ha sönder buren för att ta bort dörren. Hur kul är det,med en bur för flera tusen?

   1. Man kan sätta fast burens dörr med tex buntband om man nu känner att man måste ha en Bur framme i stället för hundkorg/bädd 🙂

    1. Buntband?
     Men herregud! Va är det som händer, man blir ju mörkrädd. Va tog det sunda förnuftet vägen? ?

     1. Svaret är från SKK kennelkonsulent till SKK medlem. Inget svar till mig då jag inte äger några burar i mitt hem 🙂
      P.s. Vet du inte vad buntband ör för ngt.
      Det är utmärkt till mkt och passar utmärkt att sätta ” fast” en burdörr så den inte går igen.

    2. ett buntband är dock inte så bra för ex valp att tugga på! så skulle nog inte rekommendera det…

  2. Länsstyrelserna vill att man tar bort dörren eftersom de inte kan veta om du stänger in hunden om dörren på buren är kvar. Är dörren bortmonterad är det okej att ha buren (som en koja typ) i hemmet så hunden kan vara trygg i den. Kennelklubben har inget att säga till om det är länsstyrelserna och de godkänner burar med bortmonterade dörrar.

 9. Bra överlag om folk reagerar, men tycker ändå att man borde kunna förstå att man måste träna en hund att klara en bur. Det vore rent djurplågeri att bara sätta en hund i en bur utan att först ha vant den vid en sådan.

 10. Men hur gör man om man är någonstans med mycket folk, säg en park i fler än två timmar. Man är alltså olaglig om man inte känner att man vill ha sin hund lös där utan istället har den i kopplad eller i lina… Det känns väldigt konstigt… speciellt om linan eller kopplet inte sitter fast i något i andra änden utan mest finns som säkerhet…

 11. Å jösses, hur orkar folk? Finns väl värre saker att fokusera på än att man tränar sin valp att bli lugn i en bur en liten stund….

  1. Nej, sunt förnuft, vad det nu är, gäller inte i det här fallet. Inte heller gäller sunt förnuft när man ska bedöma hur fort man kan köra. Då är det max den tillåtna hastigheten som gäller.
   Man får alltså gärna låta bli att använda bur på utställningar till exempel men man får inte lägga till tillfällen då man själv tycker att det är bra att använda bur och inte heller rekommendera andra att använda bur. Det är ju så enkelt.

 12. Haha, jag kanske är lite olaglig! Jag har en canvasbur stående framme där jag inte har klippt bort nätet framtill… Ibland är det någon hund som går in där och tycker att det är mysigt. Men de flesta ligger utbredda på golvet, soffa, hundbädd el dyl.

  Jag kan förstå de hårda bestämmelserna mot bur. Det kan vara svårt att använda bur på ett ”måttligt” eller ”lämpligt” sätt. Bättre då att stoppa det helt. Jag var i USA (Kalifornien) för ca 10 år sedan och bodde hos en hundkompis. Numera kanske de har liite mer hundvett därborta, men då så var bur (crate) Guds gåva till både hund och ägare. Alla valpböcker satte likhetstecken mellan crate training och träning i rumsrenhet. Valpen vill ju helst inte göra ifrån sig där den ligger i ett trångt utrymme. Med bur kunde man köpa valp och ändå jobba. För man måste ju kunna jobba heltid och ändå ha hund, eller hur?!? Och i bur kan hunden inte tugga på sladdar (farligt!) eller förstöra saker för ägaren, vilket skulle leda till att den åkte till det lokala hundstallet ögonaböj. Mycket bättre då att vara i bur och få bo hos en familj än att bli avlivad, eller hur? En del hundägare hade hunden i buren hela tiden, även inomhus, men hade buren i samma rum som ägaren vistades i. Hunden var då som en burfågel ungefär…
  Och när min kompis tyckte att hon var en ansvarsfull hundägare som körde sporten flyball med sina hundar ibland på helgerna… så satt hundarna självklart i bur i skuggan all tid utom när de togs ut ur buren några gånger för att springa flyball-banan fram och tillbaka… Endast med tvekan accepterade kompisen mitt erbjudande att gå en promenad med ena hunden medan den väntade på att få springa sitt nästa lopp. Ingen annan rastade sina hundar. Folk tittade på de andra hundarna som sprang, och åt stora cookies, som gjorde dem ännu fetare än de redan var.
  Och att ställa ut sin hund utan medhavd bur var nog otänkbart och de förundrades över att många gjorde det i Sverige.
  Visst anpassade sig hundarna till burarna. Men om man överlåter åt ägarna att bedöma hur mycket burförvaring som är lämpligt så kan det alltså gå helt överstyr. Missbruk av buren skulle då högst troligt förekomma även i Sverige, t ex bland uppfödare.

  Amerikanarna försvarade (försvarar ännu?) sitt i våra ögon extrema användande av bur med att hävda att hundar är ”den animals”, dvs att de i naturen bor i/sover i lyor. Men det stämmer nog i allmänhet dåligt! Vargen bor inte i lyor, bara rävar. Och det är nog enda gången jag har sett amerikaner göra någon hänvisning till etologi/hundars naturliga beteende.

  Nä, vi ska vara glada att våra svenska hundar kan koppla av utan hjälp av ”burens skydd”.

  Men man får ju ändå använda bur under transport, t ex med bil. Och vid utställning/tävling är ju bur också tillåtet. Där finns två olika tillfällen att vänja en hund som ska flyga vid bur.
  Övrig burförvaring är helt onödig.

  1. I England har det varit likadant. Jag vet inte om det är så fortfarande. När kompisen åkte över dit för att kolla efter eng cockersp hos eng mest välkända kennlar, möttes han av burar överallt. En kennel hade tillsammans med andra kennlar ett hus eller likt ett industri omr, cockrar överallt. Dem satt i burar staplade på varandra. Hemskaste var att alla hundar bodde här ensamma, dem lämnade dem ensamma på nätterna. Detta var ingen någon från Sverige var vana vid 🙁
   Jag har tagit hem hundar från Skottland och dem bodde inne hos sin familj. Det verkar vara vanligast att sätta mindre raser i bur utomlands.
   Min kusin köpte en dobermannvalp på Kanarieöarna, han satt i en glasbur. Hemskt, hon köpte valpen nästan av medlidande. Han hade aldrig gått på en gräsmatta. Hon jobbade på Kanarieöarna, när hon flyttade hem tog hon givetvis med sig hunden hem till Sverige. Han satt aldrig någonsin i en bur igen.

 13. Och nu är vi tillbaka i Sverige och lillhunden är med och mår ypperligt bra.
  Resan från Bangkok till Sverige gick jättebra. Mötte en glad liten vovve vid special bagage utnämningen i sin bur.
  det enda som var tråkigt var att hans vattenflaska som hängde på galler dörren var borta.

  Släppte ut honom vid tullen som inte var några problem eftersom vi hade alla papper i ordning. Har nu en Schäfer och en dvärgpinscher som har full fart här hemma.

Kommentarer inaktiverade.