Jag pratar emot mig själv, men inget är hugget i sten.

bati

Äntligen är båten i sjön.

Började dagen med en härlig promenad i skogen med jyckarna, sen nu på eftermiddagen la jag i båten.
Så nu ligger den där och bara väntar in det härliga vädret 🙂

 

Motion och konkurrens är bra!

Efter min Valpskola på TV4 i torsdags har jag fått en mängd frågor om hundar som inte vill äta.
Ett par följdfrågor på detta tema har varit varför det är så farligt att muta hunden med något extra gott i maten?

Och jag tänkte jag skulle börja där.
Då det handlar om att blanda i något i maten för att hunden ska äta bättre så är det först och främst viktigt att man blandar i något som inte är farligt för hunden.

Man ska oxå ha klart för sig att denna ”muta” sannolikt kommer att göra hunden än mer kräsen i framtiden. Vilket kan innebära att man till slut får börja ”muta” med olika saker eftersom den vanliga ”mutan” inte duger.

Med den normala hunden brukar det räcka med rutiner, med konsekvens, men oxå med ökad mängd motion och framförallt konkurrens.

Då det lever flera hundar tillsammans brukar sällan detta bekymmer komma. Detta eftersom de andra hundarna genast tar hundens mat om den inte äter.
Den här konkurrensen kan man fixa.
Dels kan man under en period se till så att kompisens hund äter samtidigt och bredvid min hund.
Man kan oxå låta den andra hunden få sno maten några gånger, så att hunden lär sig att den blir av med maten. Gör man detta måste man dock vara med och framförallt vara säker på att hundarna inte börjar slåss.

Ett annat bra trix kan vara att man skapar denna konkurrens själv. Ge hunden en mycket liten mängd mat (men fler gånger) och när hunden ätit en stund så tar man bort resten av maten. Hunden hinner alltså inte äta färdigt.

Man kan oxå, fast jag egentligen pratar emot mig själv (men inget är hugget i sten) ”muta” en period så att hunden verkligen äter. Men samtidigt lär man hunden detta med konkurrens.
Det kan ju annars vara svårt att ”sno” maten från någon som inte ens vill ha maten.

Under denna period med ”muta” så kommer hunden att börja äta, och hunden kommer in i dessa rutiner. Detta tillsammans med konkurrens kan göra att hunden efter en period hugger i sig allt som kommer ner i en skål.

Nu ska jag på födelsedagsfest 🙂
Ha en härlig lördagskväll!

16 svar på ”Jag pratar emot mig själv, men inget är hugget i sten.”

 1. Prova färskfoder då kommer hunden äta igen, sällan en hund ratar färskfoder.
  Själv har jag kört i flera år med Nordic, har provat andra märken också men alltid återgått till Nordic för det är bäst helt enkelt.

  1. Ät man sponsrad av något – kan man verkligen få ett helt ärligt svar då?
   Jag håller med dig helt och hållet, och jag tycker det är något som borde tipsas om oftare, att ge det som ett alternativ till så kallade ”kräsna” hundar.

   Vi hade hand om en ”kräsen” hund i några månader då hussen var på sjukhus. Hunden var väldigt spinkig under all tjock päls. Den mat vi fick med åt han några kulor av och var sen inte alls intresserad av att äta mer, trots att konkurrensen fanns mellan två andra hundar i familjen och mycket bus, lek och motion gavs. När det torrfodret tog slut gav vi honom vårt färskfoder istället, och åt som om han aldrig sett mat förut. Han gick snabbt upp i vikt och blev mycket piggare både fysiskt och psykiskt. När husse kom ut ur sjukhuset igen var han superglad att vovven äntligen hade lagt på sig vikt.

   Vissa hundar vill verkligen inte äta torrfoder trots att de aldrig ätit annat, jag vet flera såna hundar, så varför inte ha med färskfoder som tips till ”kräsna” hundar? 🙂

 2. Du pratar även emot dig själv när det gäller att ta maten ifrån hunden. Du,och många här,menar att ’gett är gett’,och därför ’ska man inte’ ta något man gett. Mat,ben osv

  Jag menar inte att du har fel här,tvärtom. Men ’gett är gett’?

  Om en hund inte äter är det aktivitet som gäller. Både fysisk och psykisk. Matvägran några dagar är inte livshotande,men om hunden inte äter på lång period,kanske ett veterinärbesök skulle behövas.

 3. Thea – nä, det håller jag inte med om.
  Hundträning handlar om att vara flexibel. En hund som är orolig för att du tar maten, en hund som inte bryr sig om maten……
  Individanpassning, resultat av träning…. Det är INTE att prata emot sig själv. Sorry

  1. ’När hunden ätit en stund tar man bort maten’ = gett är gett?

   En hund som äter=en hund som inte bryr sig om maten (?)

   Varför krångla till det,som du brukar säga. En aktiverad hund äter.
   Har man en kräsen/dålig på att äta hund,så får man hitta lösning. Ex färskfoder.

   1. en aktiverad hund äter??
    nä Thea det stämmer inte alls. finns de hundar som är aktiverade 24/7 men ändå är kräsna i sin mat där ägare har stora bekymmer att få dem att äta.

    1. Är hunden ”aktiverad” 24/7 så låter det inte som rätt metod för att få den att bli hungrig utan mera som du menar att den är stressad?

     Mortion och aktivering ska göra hunden trött så den vilar efteråt, inte stressad så den har svårt att koppla av.

     1. Hur menar du med stressad?
      Jag menar iaf att en hund som inte rör sig,som ligger inne hela dagen och endast för gå runt hörnet och kissa,får inte upp nån hunger.
      En hund som ex får långa promenader,blir hungrig och kan ’lättare’ få att äta.

      Har haft en hund som matvägrade mellan varven. Jag ’krusade’ inte,eller gav smaskigare mat. Åt hon inte,så tog jag undan skålen. Hon var liten i maten,men var helt frisk och levde ett långt liv.

     2. En hund som rör på sej blir hungrig. Men mina hundar och säkert dina oxå är inte aktiverade hela dagarna som Hanna skrev. Dom jobbar och sedan slappar dom.
      Är hunden aktiverad hela dagarna och inte har någon slappartid öht så låter det för mej som hunden är stressad och kanske inte äter av den anledningen.

      Jag håller alltså med dej Thea, många hundar som äter dåligt behöver röra på sej mer och bli aktiverade så dom jobbar för maten. Mao, bli trötta i kroppen och knoppen för att sedan koppla av och bli hungriga.
      Samma sak med oss. Får vi jobba oss trötta så mår vi bra, sover gott och blir hungriga. Är vi stressade hela dagarna så mår vi inte bra och sover och äter dåligt eftersom vi inte kan koppla av.

    1. ’Ex’ färskfoder.
     Jag menar inte att FS har fel i allt detta med mat. Jag haka bara upp mig på ’gett är gett’

 4. får ofta hem hundar som marvägrar just för att de haft maten ståendes framme hela tiden och fått styra sin egna matordning. på ett par dagar försvinner matvägran hos mig.
  det som erbjuds erbjuds äter ej hunden tas skålen bort. hunden lär sig konsekvens av handling.
  plus att min flock äter upp de annars vilket de även hade gjort i de vilda ingen sparar på en kanin i flera dagar då kommer ngn annan och tar den. så är även den liknande signalen då skålen försvinner.
  ät eller gå hungrig. ditt val.
  ingen frisk hund svälter sig själv till döds.
  mitt råd:
  sluta krusa hundarna och sluta ha maten framme hela tiden.

  1. Det Hanna skrev funderade jag på att skriva själv. Vad bra, då slipper jag det!

   Det som händer inlärningstekniskt är att ägaren har gett uppmärksamhet åt beteendet ”att matvägra”. Och kanske till och med börjat handmata eller lägga dit läckrare mat.

   Samma fenomen inträffar om man uppmärksammar att hunden inte följer med utan ”gå-vägrar”.

   När hunden gör rätt, dvs äter eller följer med, så får den lämplig belöning.

   Det handlar ”bara” om fel inlärning. Men det är en ganska allvarlig felinlärning, för ett rovdjur ska äta när det bjuds – särskilt om det är hungrigt! Och ett flockdjur ska följa med flocken när den går på vandring.

 5. Sen ska man komma ihåg att aptiten skiljer sig mycket mellan hund och hund också.
  Vissa hundar har en lägre aptit utan att det är nåt fel.
  Är hunden frisk så svälter den inte ihjäl.
  Plocka bort maten bara om hunden inte äter inom en viss tid och ge istället vid nästa mål då. Hålla på och fjanta med hundar med låg aptit skapar bara mer bekymmer.

Kommentarer inaktiverade.