Lär din hund – ”Sitt, stanna kvar!”

agko

Skaffa detta ”bra och ha kort”/Visa-kort kan du göra på agria.se   🙂

 

Jag tänkte att jag då och då ska gå igenom kortfattat en del lydnadsmoment du kan lära din hund.
Du kan lära alla hundar detta, allt från mops till grand danois, och allt där i mellan och mindre till större.
Du kan med fördel lära den yngsta valp, eller den äldsta senior.

I dag tänkte jag börja med momentet ”sitt, stanna kvar”. Det vill säga att du kan placera din hund sittandes på kommando och säga – stanna kvar – för att sedan lämna hunden en sträcka.

Jag utgår ifrån att du redan lärt din hund sitt.

-Sätt ner din hund, men istället för att ge belöningen direkt, så avvaktar du en kort stund, sen ger belöningen.

– Du väntar mer och längre för varje gång, men inte för länge. Hela tiden ska hunden få belöningen då den sitter.
Om hunden skulle ställa sig upp, då börjar du bara om övningen från början och belönar tidigare.

– När hunden förstått att den ska sitta ner en stund och bara vänta på din belöning så kan du ta ett litet steg i sidan, framåt , eller bakåt. Men jag tycker det är bra att precis innan du flyttar på dig säger ett nytt kommando – ”stanna kvar”, sen flytta på dig. Det blir enklare för hunden och övningen kommer att lyckas lättare.
Sedan ge belöningen.
Det här är för att hunden ska lära sig att även om du rör på dig så ska den sitta still för att få belöningen.

– När detta fungerar bra kan du ta något mer steg innan du ger belöningen.

– Sedan kan du sätta din hund ner, säg – Stanna kvar- och röra dig runt hunden. Att gå runt hunden brukar skapa att hunden vill följa med runt, men ta det en liten bit i taget och öka successivt på sträckan du rör dig innan du belönar.

– När du kan sätta din hund, och gå ett varv runt hunden utan att hunden flyttar eller ställer på sig, då är det dags att flytta dig ifrån hunden.

– Säg ”sitt” till hunden och vänta någon sekund. Säg sedan – ”stanna kvar” och flytta dig ett par meter från hunden. Bakåt, i sidled, eller framåt. Variera gärna dessa.
Gå sedan tillbaka till hunden och belöna.

Här ifrån är det bara att utveckla med hjälp av din fantasi och variation.

Viktigt –

Tänk på att alltid säga -Stanna kvar(eller annat kommando)- innan du rör på dig. Dels för inlärning, men också för att hunden inte ska bli överraskad över att det händer något.

Om hunden gör fel enligt din plan, så får du aldrig bli sur på hunden. Glöm inte bort att du då lärt den fel, att den helt enkelt inte förstår.

Träna ofta och korta perioder, och skynda långsamt. Tänk dig 10 cm förflyttning varje pass. Tio pass då är du uppe på en meter.

Glöm inte bort att det endast är belöning och positiv förstärkning som kommer att lära din hund, inget annat.

 

Vanliga fel hundägaren gör –

Ger inte hunden de pauser hunden måste få efter varje kommando innan hundägaren ex vis flyttar på sig.
Ex – ”Stanna kvar”………. (vänta 2 sek)….. sen flyttar du benen.
Säger du ”stanna kvar” och flyttar på dig direkt är risken stor att hunden kommer att göra fel.

Tränar med en omotiverad hund.
Hunden kanske är trött, hunden kanske inte är glad i belöningen eller annat.
Strunta i och träna i så fall.
En hunds ”batterier” måste vara fulla vid träning. Det är hundens motivation att träna som är hundens batterier.

Att du tar för stora steg i träningen. Du går för fort framåt. Då kommer hunden inte att förstå, då kommer hunden att göra fel.
En lyckad träning, där ligger man alltid på den nivå så att hunden klarar det man vill.

 

Kom gärna med egna tips och synpunkter om denna inlärning, helst utan att kritisera varandra.
Många vägar bär till Rom…….

God morgon!

 

 

 

 

 

23 svar på ”Lär din hund – ”Sitt, stanna kvar!””

 1. Har inte så mycket tips och åsikter, men däremot en fråga som jag gärna skulle vilja ha hjälp med…

  Min hund är två år och kan sitt kvar sedan länge, MEN… Han tycker det är obehagligt när man går runt/bakom honom, det går väl lite bättre nu än förr men han flyger gärna upp och snurrar runt så han kan se en. De gånger han sitter kvar ser man på hela honom hur jobbigt han tycker det är (spelar ingen jättestor roll om man går nära eller en bit ifrån honom), han vet vad han förväntas göra men till slut klarar han inte av det. Någon enstaka gång går det jättebra utan minsta bekymmer.
  Rent generellt tycker han att det är jobbigt om man tar i honom under träning (han är världens gosegris i andra sammanhang och älskar att ligga på en eller närkontaktsmys i alla former). Han hoppar ofta undan två meter om han kan så snart man närmar sig på ett sätt som han bara misstänker kan medföra beröring, även om jag egentligen inte tänkt röra honom. Han har ALDRIG varit med om att någon varit det minsta hård eller tillrättavisande fysiskt mot honom, han har visat detta beteende sedan han var liten. Han är känslig för tecken på att jag inte är nöjd med det han gör, vilket kan vara jobbigt i sig.

  Vad betyder detta och hur kan jag träna???

  1. Jag tror han sa det i bloggen. Ta små steg även när du går runt. Ta två steg i sidled första gångerna. Sitter hunden kvar gå fram och belöna. Utöka till fyra steg när hunden sitter lungt och tryggt kvar vid två steg. Sen ökar du stegen runt hunden suggestivt. Men öka inte innan hunden är alldeles lugn vid den biten du går på. Till slut kommer du att gå ett helt varv. Men låt det ta den tid hunden behöver.

   1. Vi har gjort så och det funkar, men sen plötsligt efter att det funkat bra ett tag så är vi tillbaka på ruta om inte ett så åtminstone ruta tre… Helt plötsligt ”bestämmer han sig för” att han inte klarar att man går bakom honom igen. Jag kan själv inte se någon yttre orsak till när han går tillbaka till detta beteende men kanske skulle någon annan se det, jag vet inte.

    1. Jag kanske ska förtydliga att det egentligen inte är så att han vill gå efter mig, utan han vill se mig. När han väl gör det så dimper han ner på rumpan igen.

     1. Ytterligare tillägg… Jag kan gå ifrån honom så att han inte ser mig åt alla andra riktningar (framåt och åt sidorna) och gömma mig bakom hörn och buskar och hitta på saker, han sitter kvar oavsett.

     2. Där är jag inte kunnig nog. Jag skulle själv ha gått ett eller två steg tillbaka och traggla det igen tills det sitter. Jag hoppas att nån annan kanske kan hjälpa dig.

     3. Tack för svar i alla fall!
      Ja att backa i träningen brukar ju vara ett bra tips när man kör fast!
      Men jag tror att det bottnar i att han inte vet vad som händer/vill ha koll på att jag inte tänker smyga på och röra honom bakifrån kanske (har aldrig gjort såklart). Han är rädd om sin svans och rumpa, lite som vissa hundar kan vara rädda om sina tassar. Han tycker det är obehagligt när någon kommer åt svansen även om man bara råkar komma mot den när man går förbi honom. Han har dock inga problem att man borstar eller håller på med svansen om vi leker eller gosar.

     4. Anna, testa detta: När du närmar dig hans ”baksida” så går du undan flera meter extra, bort från hans svans. Med ökat avstånd ser han dig även när du passerar bakom honom och han klarar att sitta kvar. Sedan minskar du sakta avståndet i en takt han klarar.

     5. Att han inte vill bli klappad under träning tror jag är att han är så fokuserad på just träningen o arbetsuppg. han har. Skit i det, va glad istället att han är fokus 😀 Kela kan ni göra hemma. Har en sådan själv, belöningen för honom är att få göra ett moment till 😀

     6. Vad händer om du har en medhjälpare som står bakom hunden? Till en börja långt ifrån honom och blixtstilla för att sedan öka svårigheterna till hon kan stå ganska nära och röra på sej. Viktigt förstås, den personen får inte röra hunden eller tala med den.
      Samtidigt som medhjälparen bara finns bakom er så jobbar du som vanligt med stanna kvar. Backa rejält i kraven från början så hunden får lätt att lösa uppgiften med dej och blir belönad.
      Som du beskriver det så är problemet att han tycker det är läskigt med nån bakom sej. Gör du så här kan du stötta honom och belöna plus att han vänjer sej och får kvitto på att folk bakom ryggen inte ska trampa honom.
      Lycka till!

     7. Tack för ännu mer feedback!

      Annica – jag klappar inte under träning. Bara när vi avslutat/tar längre pauser och han kommer fram och gosar in sig.

      Anna – ja, han tycker det är läskigt med någon bakom sig. Lustigt (?) nog går det bättre om det är liv och rörelse, ett annat ekipage som tränar bakom honom t.ex. det bryr han sig inte om. Men jobbigt om någon är stilla…

      Kom precis in, kunde inte låta bli att prova lite sitt kvar… 😉 Och idag gick det faktiskt helt ok, jag kunde gå runt honom men jag höll en vid radie. Så bara att beskriva problemet för er kanske hjälpte lite på traven 😉

     8. Det är nog inte konstigt. En person som är upptagen med annat bakom honom är ofarlig. En person som står still och kollar bakom honom kanske gör sej redo att attackera.
      Jag skulle oxå ha svårt för att låta bli att vända mej om om jag vore hund, bara simpel nyfikenhet skulle göra det jättesvårt att ” inte titta”..
      Ett annat tips är att du lägger en spännande leksak framför honom och gör en grej av att han snart får springa och ta den för en lekstund. När han är fixerad med blicken på leksaken och redo på ett kommando från dej så passar du på att gå runt bakom honom.

      Med list, humor och envishet kommer du lösa det här!

  2. Kom på en grej ang att hunden inte vill bli rörd annat än vid mys och sånt. Varför klappa hunden när ni tränar? När hunden visar att den inte vill det så låt bli under träning. Till slut lär den sig att den slipprer bli klappad. Och självförtroendet höjs lite på hunden.

   1. Jag klappar inte när vi tränar, bara i pauser när han själv kommer fram och gosar och det gillar han.

  3. Min hund tyckte det va mer spännande att sitta kvar när jag gick bakom om han fick följa med med huvudet/blicken och bli belönad för det, så han lärde sig titta över axeln på vardera sida liksom till en början så han kunde få stöd av och se omvänt lockande. Angående svansen så kanske ni kan hypa det separat? Beröring av svansen under stadga = fest 🙂 eller så lär du in kanske världens gulligaste trick ”fäll in svansen” https://m.youtube.com/watch?v=X8HyenaLbPY :). Lycka till, känns ju som att ni är i stort sett i hamn, men alltid kul att nörda med lite detaljer 🙂

  4. Tack för era svar och svanstricket var ju hur gulligt som helst 🙂

   Får nöta vidare och prova mig fram med era tips!

   1. Ja det kommer bli super! Det roliga med att identifiera en ”svårighet” är ju att det ofta i slutändan gör att hunden blir mästarnas mästare på just den grejen sen, för att man lagt lite extra tid och hittat kreativa lösningar 🙂 Sakerna som funkar hyfsat kan man ju ibland bli lite lat med hehe, iallafall jag själv 😉

    1. Lat för att det bara funkar??!? Jag förstår inte alls hur du menar nu 😉 😉

     Saken är den att jag är superbortskämd, har en hund till som helt säkert kan läsa tankar. Han lär sig allt, och oftast på precis det sättet som man tänkt sig (!) eller läst om och bara provar ”för skojs skull”. Kan ju verka tråkigt (för även jag gillar utmaningar) men han är raka motsatsen till tråkig, har sällan träffat på en så påhittig och kul hund!

Kommentarer inaktiverade.