Jag är rädd för att detta avslöjar vilken okunskap om hund det finns inom politiken.

Kom precis hem från Tv4 och ska göra mig i ordning för att ta oss ner (hela familjen) till Falsterbo där jag arbetar med Agria i morgon.

På TV4 gick det väl så där 🙂
Majvor spydde i direktsändning, kort tid i sändning, och jag hade velat fokuserat på annat lite mer. Bland annat vikten om att försäkra sitt djur.

Men så är det ibland, man kan inte lyckas jämt. 🙂

Till er som mejlar mig, sms mig, och på andra sätt kontaktar mig angående att jag ska prata hund längre stund då jag ändå är i TV – Jag kan inte påverka det, tyvärr.
Jag tror du påverkar bättre och mer genom att sända ett mejl till TV4 angående detta 🙂

 

I går läste jag igenom tidningen hundsport och fastnade på frågor tidningen har skrivit angående hund till de olika politiska partierna.
Dt var väl i huvudsak politiskt positivt på så sätt att man inte säger så mycket utan mer svävar på ett sätt som bara politiker kan.

Men en sak fastnade hos mig. Det var en sak FI (feministiskt initiativ) sa angående militär och polishundar  – ””……. en hund som är tränad att attackera människor kan inte vara speciellt harmonisk……..””

Detta är alltså ett av de politiska partierna som kan komma att styra Sverige efter valet i höst.
Och jag är rädd för att samma okunskap även finns i andra partier oavsett höger eller vänsterkant.

För det första så är polishundens arbetsuppgifter mångt mycket mer än att bita människor. Det finns till och med polishundar som arbetat hela livet men som aldrig ens bitit en människa.
Hundarnas användningsområde är betydligt bredare än så.  Skandalöst okunnigt av ett politiskt parti.

För det andra, det finns sannolikt inte en mer harmonisk hund än en polishund. Den ska bekämpa ner en våldsam person ena timmen, samt finna ett bortsprunget barn nästa timme. Alla polishundar i Sverige lever då de är lediga som familjehundar precis som din och min hund.

Skrämmande okunnigt, och jag både skäms och blir förbannad!

Och ni ska ha klart för er att sannolikt är kunskapen säkerligen lika stor även i andra hundfrågor.

Nu packar vi bilen, vi hörs sen!

 

11 svar på ”Jag är rädd för att detta avslöjar vilken okunskap om hund det finns inom politiken.”

 1. Tror det handlar mer om FI’s syn på militära verksamheter. De vill ju lägga ner försvaret och sjunga cumbaja med alla ev. illasinnade aktörer. Nobel tanke kanske men tyvärr verkar det bara vara politiker (och möjligtvis journalister) som kan unna sig lyxen att leva i ”borde”-världen…

  Mvh,
  Johan

  1. fast allvarligt … vad ska vi med en militär till, som ändå INTE klarar av att ”stoppa ett angrepp”, kanske fördröja ett övertagande av Sverige, men troligen inte så mycket mer …

   Ja ja … lite ”kasta pengarna i sjön”, tycker jag det ”militära” ändå är 😛

   1. Det var väl länge sen syftet var att kunna stoppa ryssen. Att däremot kunna göra det (för) dyrt och kostsamt att försöka erövra Sverige har ju länge varit syftet som jag förstått det.

    Dessutom om vi ska förlita oss på hjälp från andra om det krisar kanske vi måste vara beredd att bidra med något själva oxå. 😉

    Sen är ju frågan vad priset hade varit/kommer bli utan egen militär. Är det ett pris vi är villiga att betala…?!

    Mvh,
    Johan

  2. Och i det militära så är ordet ”FI” en förkortning för ”Fienden” 😉
   Det kanske är den koppling som stör dom ?! 😉

 2. Hos mej bor nu en pensionerad polishund. Vi har känt varandra hela hans liv och jag lovar och svär att han är så nära den perfekta hunden man kan komma. Han är lika tillgiven och social som vilken soffhund som helst. Så pålitlig med andra hundar som en hund någonsin kan bli. Men jag känner mej ändå extra trygg och säker med honom vid min sida 🙂

 3. Hej Fredrik,
  såg dig igen på TV4 där du ger råd om hund- och valpuppfostran. Och oftast är det du säger och skriver här bra och helt rätt.

  Det som inte är bra är att det alltid är så luddigt och utdraget.. efter att ha hört/sett dig så kan man en kvart efter undra; vad sa han egentligen? Hur var det där tipset, vad var det man skulle göra i en specifik situation med sin hund?

  Det enda jag minns är att din valp förlorat ena ögat. Allt annat är som bortblåst. Allt annat jidder tar liksom över varje gång. Och det är ju oerhört synd med tanke på all kunskap du besitter.

  Har du sett Barbro Börjessons filmsnuttar med faktiska lösningar på hundproblem? De sitter kvar som en smäck där bak i huvet nästan allihop.. år efteråt.. hands-on tips på hur man agerar i praktiken. Enkla kortfattade väl dokumenterade tips för ovana/nya hundägare att kopiera.

  Du kan snacka och skriva hur mycket hund du vill men jag befarar att inte mycket fastnar i huvet på gemene man. Tyvärr.

  Kan du inte göra små filmsnuttar att ta med till TV4? Hundmöten, korrigeringar, positiv inlärning, tips & trix som visar ENKLA SAKER som folk kan ta till sig lättare?

  Större delen av alla hundägare idag klarar inte av att hantera sina hundar och det är ju framförallt som valp och unghund man kan prägla den och få en hund att göra de val som lönar sig – men de rätta valen, få hundägare att bättre klara att kommunicera med sina valpar redan från start. Alltför många hundar får leva hela sina liv i samma begränsande halsband och koppel och får aldrig en ärlig chans att bli förstådda.

  Snälla du, titta själv på dina TV-avsnitt och läs det du skriver och se att du kan göra detta mera kortfattat och tydligt, och framförallt visa hands-on och på bästa sätt det du vill ha sagt.

  Mvh Samantha

  1. Men, då måste FS få lite spons för att kunna göra små filmklipp, det har han sagt tidigare, för att kunna ”anlita proffs”.

   Själv tycker jag att det räcker med att någon filmar med sin ”smartphone”, det räcker, behöver inte vara proffsigare gjort, vi vill ju bara se HUR man kan göra 😀

 4. Eller hur Patrik,
  det behöver inte vara kostsamt och jätteproffsigt, men om varje moment sker l å n g s a m t så är det bra, det går alldeles för fort både när Fredrik och andra instruktörer snackar.

  Det finns en del gamla filmer med bl.a Fredrik på TV4 men man måste köpa Premium för att kunna se dem. Skitkasst alltså, alltför många ser dem därför inte.

  Allt fler incidenter sker med hundar som attackerar och skadar/har ihjäl barn eller andra hundar och djur. Det är därför väldigt viktigt att coacher som skall lära ut hur man gör RÄTT i olika hundituationer också är TYDLIGA.

  Fredrik babblar på så mycket och ibland säger han emot sig själv. Att t ex jämföra en 8-12 veckors valp med en baby är ju helt galet – en baby springer ju inte runt och upptäcker omgivningarna.. Ett 2-3 årigt barn är kanske ett bättre ordval.
  Att ta med en liten valp precis till alla stökiga miljöer eller att lämna bort den till vänner hur som helst den första tiden är heller inte att rekommendera – särskilt inte ”för att trötta ut den så sover den hela natten sedan..”
  Miljöträning är bra, men han får folk att utsätta sina hundar för mer än de klarar – att det sedan slår slint i huvet på en del hundar kan faktiskt Fredrik själv ha bidragit till själv.

  Fredrik slänger ur sig alldeles för mycket ursäkter och svammel och onödigt mellan allt BRA han faktiskt vill ha sagt.
  I mina öron rör han till det istället för förtydligar hundhavande för folk.

  Mvh Samantha

 5. Tänkte på detta inlägg när jag satte mig och läste igenom senaste numret av Hundsport ordentligt. Särskilt läste jag artikeln ”VAR finns målbilden för avelsarbetet?”
  Där står det bl a ”Vidare var det ett oväntat resultat att framgång på L-testen var korrelerad till beteenden som vanligtvis är associerade till beteendeproblem”. Och som exempel ges ”hyperaktivitet”, ”rastlöshet” och ”jagar skuggor eller ljusprickar”.

  Jag kan förstå att folk har gjort kopplingen tjänstehund = jobbig hund/mår inte bra.

  Men så här SKA det ju inte vara. Idealet är ju att tjänstehunden är bättre mentalt än andra hundar. Jag hoppas verkligen att Försvarsmakten och SKK kommer överens om vilka testresultat man vill ha hos tjänstehundsämnena…

Kommentarer inaktiverade.