Många hundar lär sig detta även om du inte med flit och omtanke lärt hunden detta.

seska

Ännu ett dygn ute i skärgården.
Vi är kvar i Stockholms södra skärgård, men idag går vi norrut. Vi har siktet ställt på Sandhamn men vi får se var vi hamnar.

Väldigt avkopplande och härligt är det i alla fall 🙂

”Jag säger nej, jag säger fy, och en andra massa negativa ord – Min hund bryr sig inte!”

Många av de som skriver mig brev berättar just detta. Att hunden inte lyssnar eller bryr sig då ägaren säger nej eller fy, utan bara fortsätter med det den gör.
I breven framgår oxå att att dessa ord i princip är den problemlösning man gör.

Låt mig först börja med att berätta att vi utan problem kan använda ordet Nej som en belöning, likaså använda ordet Fy som en belöning.
Vi kan lära våra hundar att ”Gurka” betyder att vi ska åka bil, eller att ordet ”Oljebaljetåg” betyder att hunden ska gå fint vid sidan.

Även om vissa menar på att hundar har ordförståelse, vilket jag menar att dom egentligen inte har, så måste man lära hunden dess betydelse.

Min son kan komma hem från en kompis och fråga mig – Pappa, vad betyder ordet atmosfär?
En sådan fråga kommer min hund aldrig att ställa mig.

Om jag lär min son att ordet banan betyder en pinne som är klädd med fryst grädde och ägg som är smaksatt med vanilj (alltså glass) så kommer min son förr eller senare att rätta mig.
Det skulle aldrig en hund göra.

När man som hundägare säger Nej eller Fy till sin hund vill man uppnå något. Ofta handlar det om att man vill att hunden ska avbryta det den gör.
Men för att detta ska fungera måste man ju lära hunden dessa ord.

Vissa hundägare lär sina hundar att ordet nej betyder – sluta så får du en godis!
Andra hundägare lär sina hundar att ordet Nej betyder – sluta, annars blir jag arg!

Detta kan inte hunden, det måste du lära hunden!

Det handlar alltså om inlärning precis som om du ska lära hunden att sitta eller ligga på kommando.
Självklart kan inte den lilla valpen detta om du inte lärt den, inte heller den vuxna hunden om du inte lärt den.

Många hundar lär sig dock detta med tiden även om du inte med flit och omtanke lärt hunden detta.
Att hunden lär sig detta själv under tid är inte så konstigt eftersom du ofta säger Nej i samband med att du faktiskt är arg eller irriterad.
När hunden tar din smörgås, du säger nej, du blir sur – Inlärning.
När hunden hoppar upp i soffan fast den inte får, du säger Nej, du blir irriterad – Inlärning.

När du då säger Nej, och blir irriterad, hur uppfattar då hunden dig?
Förmodligen märker hunden att din sinnesstämning blir annorlunda, ditt kroppsspråk blir annolunda, din blick blir annorlunda, din mimik blir annorlunda, och när du rör vid hunden så rör du hunden annorlunda mot när du vill kramas med hunden.

Din ”ärliga” irritation” blir alltså väldigt tydlig för hunden och det förstår hunden utan inlärning.

För att lära in kommandot – Nej – krävs konsekvens.
Alltså, varje gång du säger – nej – måste något ske. Antingen om du lär hunden nej=godis, eller om nej=”jag är irriterad”.

 

Jag avslutar denna härliga morgon md en fråga jag fått i mängder sista dagarna, och jag väljer en av alla frågor även om alla är samma frågeställning.

Fråga –
Hej Fredrik.
Jag läser din blogg varje dag och lär mig otroligt mycket. Utan tvekan är du den hundprofil i Sverige som är bäst och har mest kunskap.
Men de senare dagarna har jag förstått att du är ute med båten i skärgården och om jag förstått allt rätt så är du där med din familj utan hundar.
Det gör mig besviken och undrande.
En hundälskare som du, varför får dina lurviga och pälsklädda familjemedlemmar inte följa med ut på semester?
Vänligen X

Svar-
Hej.
Jag skulle må dåligt och tycka synd om mina hundar om de hade varit med en vecka ute med båten.
Dels så åker vi ibland i den yttre skärgården där vi kan få sjögång upp mot ett par meter (igår gick vi utanför Landsort och där hade vi sjögång på minst två meter).
Att vara på en båt i denna sjögång skulle mina hundar inte gilla.
Dessutom har jag svårt att se till att mina hundar kommer undan värmen. Under långa perioder är det rejält varmt ombord, det vill jag inte utsätta mina hundar för.
Men den största anledningen är mina barn och vårt sällskaps alla barn.
När vi lägger till för dagen är det mer eller mindre kaosartat på båten. Ungarna leker och är mer vilda än tama, detta vill jag inte heller utsätta mina hundar för.

Dessutom, vilket jag skrivit om på bloggen många gånger förut, anser jag det är bra för både hundar och mig själv med lite semester från varandra.
Där mina hundar är nu får dom all fokus, där mina hundar är nu är dagen sannolikt inte som en dag är med mig, där mina hundar är nu skulle jag vilja säga är den bästa hundsemester en hund kan ha.

Detta är orsaken till att hundarna inte är med.
Andra båtmänniskor som har med sina hundar har jag dock all respekt för. Kanske har de en större båt, kanske har de inte jobbiga och stökiga barn, kanske har de en annan hundtyp, kanske har dessa hundägare en annan inställning till hund mot vad jag har.

/ Fredrik Steen

 

Idag ska jag sätta mig på ett fint ställe helt ensam. Under några minuter ska jag sätta mig ner och tänka ännu mer på min goda vän som för en tid sedan gick bort alldeles för tidigt.
Jag är helt säker på att han skulle göra ungefär likadant om jag gått bort före honom.

 

God morgon, snart kastar vi loss!     🙂

7 svar på ”Många hundar lär sig detta även om du inte med flit och omtanke lärt hunden detta.”

  1. God morgon Fredde!
    Välkommen till Sandhamn!
    Skickar ett meddelande via fb med lite matnyttig info..
    Fair winds and GMY

  2. Håller med dig, Fredrik. Det är ett alldeles utmärkt bra beslut att inte ta med hundarna på båten en hel vecka. Varför utsätta hundarna för all turbulens det innebär. Ibland kan man se familjer där man tycker att de borde skonat barnen också från familjeutflykterna. Inte sällan flödar alkoholen ymnigt under semestertider.

    När kompisar skulle ha en stor födelsedagsfest i trädgården för en massa år sedan betalade de en natt på hundpensionat för att våra hundar skulle slippa allt partajande. Jag tyckte det var en strålande lösning. Men barnen fick stå ut med att hela huset var uppochnervänt under en natt och att vuxna drattade omkring i buskarna och var högröstade. Som det blev så beskyddades hundarna men inte barnen. Idag hade jag gjort ett annat val också för barnen och ordnat barnvakt, t.ex hemma hos deras mormor.

  3. Jag är ju en av dem som hävdar att hundar har samma typ av ordförståelse som barn. Varför? Jo:

    ”Om jag lär min son att ordet banan betyder en pinne som är klädd med fryst grädde och ägg som är smaksatt med vanilj (alltså glass) så kommer min son förr eller senare att rätta mig. Det skulle aldrig en hund göra.”

    Och varför skulle din son göra det? Jo, för att andra lär honom att det du lärt honom är fel. Om min hund gick på hunddagis och lärde sig att ”sitt” betyder ”skäll så får du godis” så skulle min hund garanterat förr eller senare skälla när jag säger åt honom att sitta (även om många hundar säkert skulle utföra olika handlingar beroende på vem som ger kommandot). Hade han kunnat prata så hade han säkerligen kommenterat hur dum jag är.

    Så jag ser faktiskt inte skillnaden på barns (människors) och hundars ordförståelse. Barn lär sig språk genom att prova sig fram och se vad som lönar sig mest, precis som hundar.

    Tänk ett barn på mataffären:
    2 år: ”Om jag skriker högre så kanske jag får som jag vill?”
    4 år: ”Om jag förklarar för pappa att jag tycker han är dum om han inte gör som jag vill så kanske jag får som jag vill?”
    6 år: ”Om jag erbjuder något i utbyte (kanske hjälp med något) kanske jag får som jag vill?”

    Skillnaden ligger i hur de ger feedback, inte hur de förstår. Självklart utvecklas människor på ett helt annat sätt och långt bortom vad hundar någonsin kommer att kunna, till stor del beroende på att det är vårt eget sätt att kommunicera och vi behärskar tvåvägskommunikation via tal, vilket hundar såklart inte gör.

    Jag förväntar mig heller inte att min hund någonsin lär sig grammatik.. 🙂

    Fortsatt trevlig semester!

    1. Jonas
      Handlar det om förståelse eller förknippning hos hunden.?
      Bebisar och små barn associerar sen passerar det lilla barnet detta primitiva stadium ganska fort. Barnet börjar skapa sig en förmåga att förstå sin omvärld på ett högre plan. Det gör den genom att förmågan till abstraktion utvecklas.
      Menar du att hunden utvecklas likadant?

      1. Jag menar att det grundläggande fungerar likadant. Människors hjärnor fungerar såklart annorlunda och framförallt har vi en (själv)medvetenhet som hundar inte har. Dock tar det ganska många år innan barn utvecklar avancerade saker som konsekvenstänk, ansvar, empati och impulskontroll.

        Barns överlägsna språkförståelse och mentala utveckling märks tydligt när de börjar resonera själva och förstå sammanhang. Jag minns när vår grabb skämtade medvetet för första gången. Då hade han kunnat prata ganska länge, nästan två år om jag inte minns fel. Efter det tog det lång tid innan han provade nya skämt.

        Jag minns även av mina hundar som gillade att skrämmas. Ligga på lur bakom ett hörn och skälla till när man minst anade det.

        Ett barn som lär sig att skämta och en hund som lärt sig att skrämmas ser jag ingen större skillnad på. Båda handlar om att roa (stimulera) sig själv genom att framkalla en reaktion hos andra. Jag vete sjutton om inte den jycken hade börjat dra bellmanvitsar om hon hade kunnat prata. 😉

        Skämt åsido – du har en poäng. Det jag menar är nog inte att hundar förstår på samma sätt som barn utan att barn förstår på samma sätt som hundar. Det handlar med andra ord om förknippning både för barn och hundar, precis som du säger. Dock vet jag inte om barn egentligen tar sig förbi det stadiet så snabbt som man tror. Man kommer rätt långt med associationer.

        Men är inte det en typ av förståelse? Jag tror att de flesta av oss dagligen löser problem med hjälp av associationer.

    2. Jag reagerade oxå på bananexemplet och tänkte precis samma sak som du. 🙂

      Jag tror oxå att man inte ska blanda ihop ordförståelse med våra övriga kognitiva förmågor. Det baserar jag på att oavsett språk, dvs. vilka ord/ljud vi använder, så har ju vi människor ändå samma kognitiva förmåga. Orden i sig betyder ju inget förrän jag associerat det med något, dvs. innan jag lärt mig vad det betyder. Hade det varit tvärtom hade vi ju bara haft ett gemensamt språk som alla i princip skulle kunna automatiskt från födseln…vilket vi iof kanske har. 🙂

      Mvh,
      Johan

Kommentarer inaktiverade.