Dagens reflektioner

Skärmavbild 2014-07-26 kl. 18.01.30

Tvångsgos med Majvors bror Monster på Schäfer SM i Västerås.

Idag startade vi dagen med att göra ”mod och kampdriftsprovet”.
Lilla Ice skötte sig som vanligt exemplariskt ( i husses ögon)

Sedan har det varit enskilda bedömningar hela dagen.
Först i morgon går konkurrenserna.

Jag gillar dock inte värmen, jag märker att Ice (å en mängd andra) har blivit påverkad av den här under dessa dagar.

Mina reflektioner för dagen handlar om just ”mod och kampdriftsprovet” här på SSM.
Jag är inte glad över hur detta ser ut.
Först och främst måste man bestämma sig över vilket värde ett sådant prov ska ha.
De flesta hundar gjorde provet med godkänt resultat, vilket är skoj för alla.
Men är det verkligen ett modprov?
De hundar som är åt de svagare hållet, ska dessa skjutas över kanten och få ett godkännande.
Har jag själv den hunden, alltså kantbollen, då vill jag givetvis det. Men är det bra för aveln och för schäferrasen?

Figuranterna denna gång var helt utmärkta och skickliga, men de måste göra som domaren beskriver att dom ska göra.
Frågan jag ställer mig då jag ser detta är om någon hunds mod verkligen ens ställs på prov?

Jag fick känslan idag, även om jag kan ha fel, att det mer blir ett prov utan värde.
Ville man använda detta enormt fina ”verktyg” till att förändra och förbättra, då måste man nog se över hur figuranterna ska få arbeta, samt se över hur domare bland annat bedömmer släppande och efterbevakningar.
En efterbevakning i skyddsarbete ska enligt mig inte vara ”att sitta i förväntan efter en boll”.

Men jag vill understryka att jag inte på något sätt vill ta glädjen av de hundförare som idag gick in och gjorde ett prov med godkänt resultat.

Nu snabbdusch, sen middag!  🙂

6 svar på ”Dagens reflektioner”

 1. Av vad jag såg idag så skulle jag nog inte kalla det ett ”modprov” kanske värmen påverkar, vad vet jag.
  Kul att träffa dig och Emma mfl idag! Hälsningar Helena

 2. Är inte grundproblemet att dessa tester och utställningar i realiteten egentligen inte är till för att främja aveln och hundarna utan istället en tävling och en kul grej för de mänskliga deltagarna…!?

  Mvh,
  Johan

  1. Möjligen att det tenderat att bli så, men det var inte syftet med utställning eller ”modprovstestet”.

   Det var för att bevara en homogen ras och testa dess ”förmåga”, men jag håller med Fredde, ”modprovet” på schäferutställningarna klarar ”vilket stolpskott” som helst, och det var nog ”inte syftet”, utan syftet var att ”sålla agnarna från vetet” 😀

   1. Jag hoppas att det var det ursprungliga syftet, men av resultaten att döma tycks det inte vara syftet idag…

    Jag är inte insatt i just detta prov, men jag litar på Fredriks och din bedömning. Mitt syfte vara bara att försöka provocera lite och föreslå en alternativ synvinkel.

    Detta då jag upplever att, trots att mycket tycks peka starkt på motsatsen, så fortsätts det att hävda, så även av Fredrik, att dessa tillställningar är till för att främja aveln och för våra hundars bästa…och så länge man tror att det är så desto mindre benägen till att ändra på det blir man…”det är ju trots allt till för våra hundars bästa…”

    Mvh,
    Johan

 3. Tittar man på resultatlistan så tycker jag att dommaren rakt över höll sej i underkant i sin bedömning fast det fanns hundar som gjorde bättre än vad siffrorna visade sej. Än en gång så ser man ju att alla bedömningar blir efter just dennes personliga tycke.

Kommentarer inaktiverade.