Lägg dig i så lite som möjligt.

Jag får många frågor i detta ämne via brev men även via Facebook.

Jag tror att många gör en tankevurpa då det gäller detta bekymmer och därför skapar större problem än nödvändigt.

Det handlar om den lilla valpen som är elak, dominant, busig, med mera, mot den äldre hunden.
Vad ska man göra åt detta?

Det handlar om att valpen kör bort den äldre hunden från sovplatsen, att valpen tar den äldre hundens mat, att valpen alltid ska dricka vatten då den äldre dricker, att valpen alltid biter och sliter i den äldre hunden, att valpen morrar åt den äldre hunden och så vidare…. men den äldre hunden bryr sig helt enkelt inte och låter sig ”hunsas”.

Här tänker några att valpen håller på att ”ta över”, att valpen vill vara ledare, att den äldre hunden är lägre i rang, att den äldre hunden inte kan freda sig med mera.

Jag tror att mycket över dessa funderingar är helt fel och att man framförallt ska bry sig så lite som möjligt.

I de allra flesta fall tror jag det handlar om något helt annat än just det jag beskrivit ovan.
Min övertygelse är, i normalfallet, att den vuxna hunden helt enkelt inte bryr sig på ett likadant sätt som jag själv inte bryr mig då min treåriga son gör liknande saker mot mig.

När min treåriga son slår mig, blir arg på mig, eller något annat babyaktigt så avleder jag ju bara, eller bryr mig inte.
Skulle en vuxen man göra samma sak som min son gör mot mig, då skulle jag bli förbannad. Och konstigare än så tror jag inte det är.

Det valpen gör handlar om lek, om att hunden och valpen lär känna varandra, drar gränser med mera.
Det är därför viktigt anser jag att i allra möjligaste mån låta valp och hund sköta detta själv. I princip hela mitt liv har jag haft valpar med vuxna hundar och ser detta dagligen. Ju mindre jag lägger mig i, desto mindre blir problemet.

Och det beror på anser jag, just det att det inte handlar om dominans eller rang, bara om att lära sig livet.

Den äldre hunden kommer inom tid att vara tydlig med gränssättning, eller helt enkelt ”köpa ner sig”. Oavsett vad den äldre hunden gör så är det deras val och inget du ska påverka.

I de fall jag sett för mycket inblandning angående detta från ägarens sida har det snarare skapat problem. Hund och valp får inte ”göra upp” (inte så allvarligt som det kan låta), inte lära känna varandra och göra upp tydliga gränser med mera. Detta kan skapa problem då valpen helt plötsligt växt upp och inget av detta är klart.

Det jag brukar göra är att skapa ett utrymme dit den äldre hunden kan gå och på så sätt slippa valpen. Kanske en hög liggplats eller annan lösning.

Jag vil verkligen råda dig till att inte göra så stor sak av detta och låt hundarna i allra möjligaste mån sköta detta själv.

4 svar på ”Lägg dig i så lite som möjligt.”

  1. DET BÂSTA JAG LÂST!..Men min whippetvalp på 5 månader biter den äldre whippen på 7 år i öronen så hon blöder. Hon har aldrig tagit igen, så då avbryter jag, eller avleder valpen. Sen kan dom sova tillsammans i en hög i soffan.

  2. Vår 1-åring gör så mot vår 7-åring och har alltid gjort det, bara det att 7-åringen gnäller och skäller på han att sluta men det gör han inte. Då lägger jag mig i och tar bort han helt enkelt. Är det rätt metod? Jag vill ju att den äldsta ska känna att jag hjälper honom svårigheter oavsett vad det är för problem..

  3. Min hund som också är 1 gör samma sak, han ger sig verkligen inte om det så har gått 1-2 timmar… Han gör bara så med vissa hundar, lyssnar bättre på tikar av någon anledning. När han är på det humöret hjälper det inte att den andra hunden säger ifrån (inte ens om hunden säger ifrån ordentligt). Senast när detta hände så tänkte jag först att dom får lösa det själva, jag lägger mig inte i. Men när det har gått över en timme och den andra hunden börjar bli riktigt frustrerad och vi övriga vill ha lite lugn och ro så gick jag i mellan. Vet inte heller om det var rätt… Så fort den andra hunden så mycket som tittade på min hund drog det igång igen.

Kommentarer inaktiverade.