Fredrik Steen talar ut – Därför bet min hund mig!

handbett

Av någon anledning har jag förstått att man diskuterar en del över det faktum att jag blev biten i handen i helgen. Och att jag dessutom blev biten av min egen hund – Ziegerkamp Ice
Jag har fått meddelanden över FB om detta och en mängd brev, där man ”bara vill berätta att man pratar…”, där man vill ifrågasätta min kunskap om hund, och att en del ifrågasätter Ice mentalitet.

Tro mig, då jag la ut bilden på Instagram så var jag övertygad om just detta. Därför ska jag nu berätta hela sanningen, bara sanningen, och inget annat än sanningen 🙂  🙂

Ice och jag gjorde mod och kampdriftsprovet på lördag morgon på Schäfer SM.
Först gjorde vi ”överfallet” och förflyttade oss bort till positionen för ”modprovet”.
Efter angreppet, släppandet och bevakningen, fick jag klartecken av domaren att gå och hämta min hund.
Väl framme hos hunden sa domaren sitt betyg… men det översattes fel!
(översättaren som är den bästa på att översätta, sa fel på ett ord som han omedelbart korrigerade. Jag hyser ingen som helst aggression mot denna översättare. Tvärtom faktiskt eftersom han inte bara är en sorts mentor för mig, utan oxå en god vän)
🙂
Eftersom jag hörde domaren på tyska och hörde att översättningen på ett ord först blev fel, så började jag prata med funktionärer istället för att ta hand om min hund. (orutinerat)

När jag gjorde detta var Ice på väg att bita om i ärmen och jag tog då ett blixtsnabbt beslut – Jag sätter in min hand i Ice mun… för ett ombett vill jag inte ha!
Min hand kom in i Ice mun samtidigt som han försökte bita skyddsarmen och jag fick därför en bitskada i min hand.

Jag gjorde alltså inget misstag i ”att läsa hund”, min hund försökte inte bita mig, jag förstod (tro mig) då jag gjorde detta att det skulle göra lite ont och att skada förmodligen skulle uppstå.
Och, eftersom husse, dvs – jag – tog detta beslut snabbt och i samma ögonblick som Ice skulle bita i skyddsärmen så kan jag inte på något sätt belasta min hunds mentalitet på grund av detta. 🙂

That is the truth, and nothing but the truth, So help me god!!    🙂 🙂
Själv ser jag mer detta som ett litet mysig kärleksbett från Ice sida  🙂

 

Fråga – 

Hej.
För ett tag sedan skrev du att man kunde lära en hund att söka efter sterila kompresser och på så sätt få till ett bra sökbeteende och sedan ”smitta” kompresserna med den lukt jag vill att hunden ska hitta.
Min hund hittar nu dessa små bitar av sterila kompresser som jag gömmer i skogen lite här och där, och han gör det blixtsnabbt och bra.
Nu vill jag ”smitta” dom med kantarellukt och lära han söka kantareller, hur gör jag nu?
Väldigt tacksam för svar och ideer, hälsn X

Svar –

Hej, vad kul.
Bra jobbat!
Jag utgår ifrån i din träning att du lärt din hund att markera dessa kompresser utan att hunden kan se (använda ögonen) kompresserna. Har du inte gjort det, då är det första steget. (kanske dold under en rot, eller under mossa)

Då skulle jag nu plocka några kantareller med en tång (så att inte din doft kommer på kantarellen. Sedan skulle jag gnida kantarellen på den sterila kompressen (fortfarande med tång) och så neutralt (doftmässigt som möjligt).
Sedan låta hunden finna dessa ”smittade” kompresser.
När det går bra så skulle jag (lite bökigt eftersom din doft inte får komma på kompressen, och inte heller på tången som nuddar kantarellerna) göra dessa kompresser väldigt små.
När det fungerar har du förmodligen en hund som kommer att markera kantareller.

Du kan oxå ”börja om” på så sätt att du struntar i kompresser nu, och helt enkelt börjar direkt med kantareller på samma sätt som du började med kompresser. Din hund kan ju söka efter det du vill nu, han har ju sökbeteendet.

Det största problemet i sökträning är just att hantera ”sakerna” hunden ska söka utan att ”smitta” med annan doft än vad som är tänkt.

Det vore fantastiskt kul om du kunde filma lite och lägga ut på youtube eller nåt.
Stort tack för ditt mejl / Fredrik Steen

17 svar på ”Fredrik Steen talar ut – Därför bet min hund mig!”

 1. Ha-ha ja herregud folk har för lite att göra samt att genast så passar folk på att komentera och döma enbart på din instagrambild. ”Baksidan med att vara kändis karnske” Skönt att du inte är så känslig

 2. Åh hjälp jag kanske skall passa mig för den bild jag la ut när min ”lilla söta springertik ”gjorde ett blåmärke på min tutte 😉 När vi kampade. Hon är nog aggressiv och ville hugga mig. Att matte var korkad nog att vilja få hunden att verkligen hålla fast och lyfte upp hunden i kamptrasan samtidigt som matte böjde sig ner förtäljde inte historien. Att folk orkar.

 3. Sorry, bjussar på en öl nån gång. Men det är en del av mina träningsmetoder, learning by the hard way you know 🙂

 4. Ett märkt minne för livet helt enkelt! 🙂 Precis som jag igenom överläppen under lek!

 5. hahahhaaa ja så det kan bli, men inte alls ovanligt , tror o tycka blir sanningar….:-) Ja sjävl fick jag fara o ta stelkramp då min äldre schäferhane bet mej i tån. Hade fått ett bar billiga ful foppa, inga hål i….kom på den fina iden med en kärnurtagare gjorde några hål, badar hundarna sjöblöt,,,blöta fötter o skor o bänglar till det då jag ska sparka bollen o smack….o givetvis genom ett hål som jag gjort !!! 🙂 Aj å inte f*n var det hundens fel…. Å Ice är ingen dålig hund…..var nog våra egna fel 🙂 🙂 🙂 men samtidigt du har väl bjudit några som inte haft nåt att göra lite ”underhållning” 🙂 🙂

 6. Vill bara att du ska veta att jag tycker du är kanon duktig ! Har några av böckerna. dina men mer av böckerna ska det bli när jag får tag i dom 🙂

 7. Ha ha. Det drabbar oss alla, du .Välkommen i gänget. Själv gjorde jag misstaget att kampa med för liten skinnbit. Den glada ungtiken tog ett stadigt tag, klantiga matte hade fingrarna i vägen. Rejält blodvite uppstår, så jag kliver in i en klubbstuga och vid frågan: Vad har hänt? svarar jag :”Min hund bet mig” Försökte ju vara lite rolig. men det föll väl inte helt i god jord om man säger. Fick höra på omvägar senare att den där hunden var nog inte alls så trevlig och bra som kaxiga Karin gick och påstod, den hade ju t o m bitit mig. Tiken var världens mest godmodiga och positiva hund. Ja ja, man skall hålla sin stora käft.

 8. Haha så hade jag aldrig gjort, satt in handen frivilligt. Aj aj vad ont det gör och illa kan det gå i värstafall. Handen är absolut det farligaste att bli biten i, tro mig. På handen har människor oerhört mkt bakterier. I hundens mun har dem mkt bakterier.
  Nu när det är s.k rötmånad och så varmt, frodas bakterierna.
  Så nästa ggn Fredde, välj ngt annat sätt att stoppa vovvens ombett 🙂
  Hoppas du inte fick nggn infektion.
  Själv gick jag mellan mina hundar när dem slogs och fick in en huggtand i fingret.
  Ja ja det klarar jag själv, fast jag hade vårdcentralen 75 m bort. Spolade rent och band om. Detta var en fredag. Lördag började det svullna ordentligt, söndag började det lukta illa. Måndag morgon gick jag till vårdcentralen som sade att jag genast måste till akuten, de ville ringa taxi eller ambulanstransport kl 8 på morgonen. Nej tack sa jag jag måste ut med hundarna först 🙂 sedan körde jag ner själv, tur man hade automat. Det gjorde rätt rejält ont vid det här laget. Fingret och halva handen hadeblivit infekterat, även handflatan. Det blev akut operation, där dem sköljde och skrapade bort var och annat. 2 op blev det. Fick reda på att handen är väldigt känslig för sår och dyl pga att det är så mkt bakterier på den. Det är händerna vi använder mest att gräva i allt. Bakterier i sår på händer som blir inflamerade äter upp köttet. Det sprids väldigt lätt på händer, fingrar. Så nonchalera aldrig sår på fingrar/handen. Numera är det inte händerna jag stoppar fram först till djuren 🙂 Går det illa blir det riktigt illa. Ingen vill amputera fingarveller dyl
  Krya på dig och hoppas att det inte gick så illa.
  P.s vårdcentralen vill att man besöker dem vid djurbett, små som stora så dem kan sätta In antibiotika i god tid. Inget man skall ta lätt på !
  Tjing

 9. Hur många gånger har inte ens hund tagit fel när man latjat med boll,
  Eller bit kudde inget fel på vovve eller förare har man gett sej in i leken.
  Så får man leken tåla så enkelt är det.

 10. Förstagångshundägare till en fransk bulldog här, eller kanske snarare till en ”fransk bulldog” eftersom vi bor i Kina och man får utgå ifrån att det man köper är fejk 😀 I alla fall så läser jag många hundbloggar numera, för att få flera vinklar på hur man kan göra med hund, och har slagits över hur laddat det är att bli biten av sin egen hund. Det är som att ett bett är ett kvitto på att man är en usel hundägare?

  Jag har fortfarande en blånagel som påminnelse om att min fralla i _n_t_e uppskattar att jag försöker smygkolla tänder när han sover ;)… vilket i efterhand kändes som att hunden var smart och jag korkad och nästa gång gör jag annorlunda.

  Behöver det vara så mycket mer värderingar än så inblandade i ett bett när människan betett sig klantigt och inte pratat begripligt hundspråk? Moral, tillgivenhet, känslor – jag har aldrig tänkt att det har med saken att göra förrän jag läst många kommentarer om liknande fall som slår fast att ett bett betyder att ägaren är inkompetent, hunden labil och relationen inte vatten värd? Jag tänkte helt enkelt att min hund pratade med mig. Och jag fattade. 😉

 11. Förstår inte problemet! En hund kan av misstag ”bita” sin husse eller matte.
  Fast det är inte avsiktligt bita enligt mig. Kan tro att många ”lystna” fått vatten på sin kvarn!!!!!
  Tror inte för en sekund att Ice bet dig sk avsiktligt, dålig timing från din sida.

 12. Inget ovanligt att man blir oavsiktligt ”biten”.. Förstår inte problemet!
  Men givet finns det många ”lystna” som får vatten på sina kvarnar. Det kallas för avundsjuka. Dessutom bet han inte avsiktligt husse, dålig timing av husse. Så enkelt är jag helt säker på att det var. Det man lär sig av detta är att vara fullständigt fokuserad på sin hund i sammanhang som detta.

Kommentarer inaktiverade.