Ibland kan det vara bättre med tillfälliga lösningar istället för att försöka träna bort problemet.

Just nu åskar det ordentligt över Stockholm. Det dallrar i marken där man står.

Om jag förstått det hela rätt så har det under någon vecka varit liknande väder runt om i Sverige och jag får därför stora mängder mejl från oroliga hundägare vars hundar är livrädda för åskan.

Frågorna är många med den röda tråden är – Hur tränar jag bort detta?
En annan röd tråd är också att man försökt en mängd olika tekniker, utan framgång.

Då det gäller all rädsla så är det lätt att den träning man försöker sig på mer blir ett djurplågeri. I den träning där man försöker lära hunden att något är ofarligt upplever hunden varje träningstillfälle som plågsamt.

I hundträning och rehabilitering gäller det alltid att värdera för eller emot.

Om en hund är rädd för främmande människor, vilket är då bäst för just min hund?
En daglig träning där jag skrämmer hunden dagligen i kontakt med människor?
Eller att jag istället lär hunden att den aldrig behöver utsättas för människor den inte känner?

Då det gäller åska vågar jag nästan påstå att varje metod som finns är mindre bra och ger sällan någon framgång.
En hund som för övrigt mår bra, men som tycker åskoväder är otäcka kan jag tycka att det är bättre att helt enkelt låta vara och istället försöka lindra detta medan det pågår.

Ställ dig frågan, det finns personer som är rädd för åskan också. Hur mycket påverkar just detta dessa personers övriga livskvalitet?

Hörs sen igen!

7 svar på ”Ibland kan det vara bättre med tillfälliga lösningar istället för att försöka träna bort problemet.”

 1. Lilla Ziegerkamp Monster har upplevt två rejäla åskväder men är helt oberörd ok han är bara 4 månader så vi får väl se. ..

 2. Det bästa man kan göra när hunden blir rädd vare sig det går åska eller raketer/smällare på nyårsafton är att ignorera hunden, att helt enkelt inte visa hunden att man är rädd själv eller försöka trösta hunden/gulla med den, då gör man bara hunden ännu mer rädd och nervös.

  Sätter man sig och läser en bok eller nått annat i lugn å ro så visar man hunden att jag blir inte rädd för åskan/raketer och då blir det inte värre för hunden heller, men om man är nervös och går runt i huset/lägenheten, sitter å försöker trösta hunden, man kanske går runt och bär hunden och kramar den medans den skakar av rädsla, då visar man ju bara hunden att vi måste ta skydd för detta är farligt!

  Så man får helt enkelt låta hunden vara rädd, att den ligger och skakar under vardagsrumsbordet kan vi tyvärr inte göra så mycket åt, vädrets makter som åska kan vi inte styra och bestämma över, åskar det så åskar det, bara vänta tills det blir tyst å lugnt igen 🙂

  Som Fredrik Steen skrev en gång om nyårsafton här på bloggen… ”Vi kan får tänka att det är ju faktiskt bara nyårsafton en gång per år och det får hundarna stå ut med”… nått i den stilen minns jag Fredrik skrev 🙂 Samma gäller när åskan går, det är ju inte så himla ofta det åskar som tur är 🙂

 3. Vi är ett gäng som har tänkt ”skottträna” våra hundar. Vi har tider för när jägarna kommer skjuta på skjutbanan och hade tänkt mötas upp några km därifrån för att sedan promenera närmre. Hur ska vi göra för att detta blir en så bra träning som möjligt någon?:)

 4. En 6v. valp vid nyår och han var ute, hann inte ta in honom innan det började, alla fyrverkerier, bomber det var hemskt. Han la sig i dörröppningen och tittade på mig och jag tänkte Shit ,vad gör jag, men satte mig bredvid honom och var lugn, sa inget, efter ett tag gick han in och jag stängde dörren efter honom och fortsatte med min TV. underhållning. Jag har aldrig haft en hund som har varit rädd för ljud men när min mamma tog över en äldre hund ifrån mig så reagerade hunden för både åska och fyrverkerier. Tror att vi överför våra rädslor till hunden och hundar är extremt bra att läsa oss.

 5. Tror igentligen att det handlar om förtroende, om inte hunden har en öroninflammation, för då gör det riktigt ont för hunden.

 6. Har två hundar som sover sig igenom åskväder och har alltid gjort och en hund som stressar sig igenom åskväder och har alltid gjort. De har alltid bott här, är släkt med varandra och två är födda här och har alltid blivit behandlade lika. Tror det är väldigt individuellt och högst personligt hur de reagerar, handlar mycket om personligheten på hunden. Själv reagerar jag inte negativt på åskan så jag har inte haft någon påverkan på detta. Har genom åren haft hundar som reagerat olika på åska och oftast verkar det sammanfalla med viss annan ljudkänslighet men inte ens det stämmer på alla, vissa har fixat åskan som yngre, sen börjat reagera och för att sedan inte reagera när de blivit äldre. Inga medicinska problem på någon.
  Åska får de genomlida hur de än reagerar, inget jag tränar på, det är ju ett naturfenomen och inget jag kan påverka ändå.

 7. Har haft en hund som var paniskt rädd för åska och smällare. Vid ett sådant tillfälle visade jag henne toaletten som låg mitt i huset och inte hade några fönster. Efter det så vill hon alltid vara där när det var åska. Funkade jättebra men min kusin blev lite konfunderad när hon var hundvakt en gång och hunden absolut skulle in på wc. Hade glömt berätta detta för henne 🙂

Kommentarer inaktiverade.