Hunden är det farligaste djuret.

Detta kunde man läsa om i Dagens Nyheter idag.

Hunden är den vanligaste ”djurskadan” till att folk söker läkarvård enligt DN.

Och jag är faktiskt inte så förvånad.
Som jag varit inne på en hel del tidigare så menar jag på att vi romantiserar omkring våra hundar. Dessvärre tycker jag det verkar så att de allra flesta gör detta.

Jag kan ta ett exempel jag reagerat på.
Då jag är ute med mina barn i skärgården eller på stan, eller gör något annat, och möter hundar så brukar min äldste son fråga om han får hälsa på hunden. Jag kan inte påminna mig en enda gång där svaret från hundägaren blivit – nej!

Som ni vet är jag kritisk till att hundar ska hälsa på alla och allt och det är av flera orsaker. Dels så ökar risken varje gång min hund får hälsa. För varje konfrontation jag utsätter min hund för ökar risken. Det är enkel matematik.

För det andra så anser jag verkligen att vi sätter våra hundar i för hunden märkliga situationer då vi gör så.
Hunden är ett flockdjur/familj och hunden har inte heller detta enorma behov av att umgås med andra familjer/flockar.

När vi ”suddar” ut dessa naturliga instinkter hunden har så är vi oxå inne och stör hundens naturliga och sunda sätt för hunden att vara.

Tre tips till dig som träffar en hund –

-Ta inte någon som helst kontakt med hunden. Inte titta, inte röra.
– Om hunden tar kontakt med dig, låtsas då som om du inte märker det.
– Då det finns en hund nära dig, uppträd som den inte finns.

Tre tips till dig som har hund –

– Ha alltid kontroll på din hund, även om den är snäll och aldrig gjort något.
– Din hund har inte behov för att hälsa även fast personer vill det.
– Lita på att din hund inte är att lita på.

18 svar på ”Hunden är det farligaste djuret.”

 1. Ingrid Lingmark om DN kultur,

  -Dagens rubrik första sidan DN:Kultur ”Hunden människans farligaste vän”. Kulturfråga?
  Men DN manipulerar information om hundar. Det är journalistiskt helt förkastligt. Det är farligt och det är maktmissbruk.

  Vad är syftet med artikeln?

  ”Farligaste djuret är hunden”. Jämfört med vad? Människan? Antal kontakttimmar per dygn?
  Antal djur jämfört med antal skador? Hur skadan uppstod? Varför det hände? Osv.
  Noll saklig statistisk förankring, finns inte tillräckligt med underlag för att sammanställa saklig statistik.

  http://ingridlingmark.wordpress.com/2014/07/31/dn-bedriver-propaganda-mot-hundar/

  Olyckor med häst
  Under 2012 uppsökte nästan 12900 människor en akutmottagning efter att har skadats i ridolyckor eller annan hästhantering. ga. Totalt ledde dessa skador till nästan 6000 vårddygn under 2012. http://ida.msb.se/dokument/infoblad/Hast.pdf

  Personskador till följd av olika aktiviteter.
  http://ida.msb.se/ida2#page=a0089

   1. Håller med. Det finns många statistiska mått man måste ta hänsyn till innan man kan få en någorlunda bra bild av verkligheten.
    Ensamma beskriver de sällan verkligheten på ett tillfredsställande sätt. 🙂

    Mvh,
    Johan

 2. Jag tycker att man ska skilja lite på osäkra och säkra hundar, på sociala hundar och inte sociala hundar. Råden ovan stämmer perfekt på min polska gathund, särskilt vad gäller folk kommer in på reviret, som t ex tomten vid sommarstället. Dem skäller hon på, men blir trygg om de står stilla och struntar i henne. Men det är väldigt lätt även för hundägare att sätta sig på knä och säga något i stil med att de inte är farliga. (Sedan blir hon också trygg om jag säger att hon ska vara hos mig och strunta i personen)
  Om det dyker upp en liten hund av vissa raser, särskilt hannar, så kan dock denna gathund bli väldigt förtjust och flirta vilt. Jag antar att jag måste upplysa henne fler gånger om att hon ska hålla sig till sin egen flock.

  Min trygga svenskfödda sociala isländska fårhund är väldigt säker med människor av alla åldrar, liksom min första islänning var. Om fem förskolebarn skulle komma springandes för att krama henne skulle hon ändå känna sig trygg och på gott humör, medan jag dock pedagogiskt skulle stoppa det hela och berätta för barnen hur man hälsar på en hund.
  Däremot kan hon ibland vara något mer spänd om vi möter en annan hund (om hon inte visar undergivenhet).

  Hundar är faktiskt olika i social förmåga och vilja att skaffa nya bekanta. Våra hundar är inte längre vargar. Och olika raser har vi avlat för att klara samvaro med antingen andra hundar eller andra människor olika bra. Det är helt enkelt inte riktigt att säga att alla hundar mår bäst av att inte träffa eller umgås med nya människor eller hundar (eller ev andra djur).

  Däremot är jag mycket inne på vad Cesar Millan förespråkar, att man alltid ska ”presentera sig” med calm-assertive energi, och där ingår ”no touch, no talk, no eye contact”. Hundar blir trygga av att inte genast bli universums medelpunkt. Att ignorera en hund som kommer fram är alltid ett bra första steg. Men ändå viktigast för den osäkra hunden, som går fram främst för att skaffa lite information, inte för att hälsa. (Efter en stund kanske den vill hälsa, men inte förrän den känner dig lite bättre)

  Ibland kommer det barn (eller vuxna) och frågar om de får hälsa på mina hundar. Jag brukar då alltid säga att det går bra, men de ska stanna där de är och först låta mina hundar gå fram och nosa ifred. Hundarna avgör om det blir någon mer kontakt. Börjar de efter nosandet att ta kontakt och vifta på svansen och visa en tydlig vänlighet, så får människan besvara kontakten.

  Är du Fredde även emot t ex servicehundar på ålderdomshem? Där kommer det ju in nya människor då och då som hundarna förväntas bekanta sig med och vara vänliga mot. Stressande? För många hundar – ja. Men återigen så finns det ju många hundar som klarar detta.

  Hundar är olika. Och hundar har ofta en god social kapacitet. (Uppväxten påverkar detta mycket) Men alla människor borde lära sig att först av allt bara ignorera hunden och förstå att ignorering inte är oartigt utan tvärtom gör hunden trygg.

  När jag gick i lekis på 60-talet så lekte vi ”Björnen sover” och redan då funderade jag på orden i visan. ”Inte farlig bara man är varlig”. Det stämmer på björnar och det stämmer på hundar. Hundkunskap borde finnas på skolschemat. Det kan du väl jobba för?

  Det var lite tankar från mig…

 3. Detta är precis vad jag alltid lobbat för i hela mitt hundliv! Det räcker med den egna flocken, jag vill verkligen bara att mina hundar ska få vara hundar….

 4. Mina hundar får ingen klappa. Inte barn. Och inga obekanta. Jag säger alltid nej. Varför ska dom göra det? ADom får inte hälsa på andra hundar.Dom har varann. Samt vänners hundar att umgås med

 5. Då skulle du träffa oss;)
  Svaret är definitivt NEJ!
  både vad gäller vuxna och barn på promenaden!
  Även i hemmet är regel nummer ett då man kliver in,
  Titta ej prata ej ropa gärna på dem men först då de är lugn och har nosat av dig inte innan.
  Ganska enkelt egentligen!..
  men många tror att hundar gärna vill hälsa så som människor vill hälsa.
  :p

  1. Plus att jag alltid säger att om mina hundar väljer att inte komma när gäster ropar på dem, så respekterar man det och låter dem vara man gå aldrig rätt upp till dem.
   Ingen inkräktar på ett personligt spejs hur som helst varken i djurvärlden eller i en människovärld. Dock har mycket av den respekten försvunnit idag, om det skulle bli respekt för ett personligt spejs så kan jag lova dig att bit orsaker som händer skulle minska med en stor procent, in fact, de flesta bilolyckor sker i hemmen.
   Så mycket just för att de inte råder en sund respekt mellan ägare och hund varken genom ett personligt spejs och genom att man genom tekniker skapar mera konflikter än sammarbete och förståelse.
   Så jag håller med dig Fredrik från början till slut i detta. 🙂

 6. Min hund vill ofta hälsa på andra, både hundar och människor, vilket jag rätt ofta oxå tillåter.
  Jag är oxå barnsligt förtjust i djur och vill oftast rent spontant hälsa på alla djur jag träffar…eller hälsa å hälsa, jag vill snarare oftast mysa och busa med dem så mycket det bara går. Där får jag dock lägga band på mig ibland… 😀

  Men jag håller ändå klart med de tips Fredrik skriver och tror att det är helt rätt utgångsläge!

  Mvh,
  Johan

 7. Jag måste skriva ett inlägg till, för jag har en allvarligt menad fråga till Fredrik:

  Du har ju haft denna blogg i flera år och det är många inlägg som har prytts av en bild där du håller i och gosar med någon annans hund. Ofta med text av typen ”Denna goding hittade jag i dag”.

  Jag har ofta undrat – varför ska han ”kladda” på andras hundar hela tiden??
  Känns inte så professionellt.
  Och ditt beteende är ju raka motsatsen till vad du rekommenderar andra.
  Hundar klarar sig ju bra med sin egen familj, eller hur var det?
  Lev som du lär!

  1. ha ha ha Gunilla – Du vet väl inte vilken relation jag till dessa hundar. Dessutom, jag har aldrig, skulle aldrig upprätta en anmälan om hunden bits för att jag varit framfusig.
   Dessutom, du har ingen aning om hur jag lever med mina egna hundar.
   Den var dålig Gunilla, även om jag börjar bli van med detta från din sida 😉

   1. Men frågan gällde väl inte alls hur du lever med dina egna hundar?

    Om du är ärlig så skulle du medge för dig själv att jag har en poäng! Du älskar ju att få fysisk kontakt med gulliga hundar som du träffar på i olika sammanhang, inte sant? Din bild-byline (om det heter så) är bara ett av säkert 50 exempel från din blogg. Och du fick kritik för detta redan när ”Hundcoachen” sändes på TV. Cesar Millan ignorerar. DU hälsar och kanske rentav börjar busa upp hunden…

    Du bryr dig inte om att få ett bett här och där, det vet jag sedan länge. Men varför är du framfusig mot hundar som du inte känner sedan tidigare? Med ditt resonemang så stressar du ju hunden när du kräver att den ska umgås med en helt ny människa? Du antyder i inlägget att du vill att folk ska säga nej när din son frågar. Vill du att de säger nej till dig också? (Och varför låter du din son hälsa på okända hundar?)

    Du resonerar säkert att du själv främst tar kontakt med hundar som du kommer att träffa igen. Men hur ska hunden veta det? Alla möten börjar med en första träff. Därför tycker jag att det kan vara lika ok att man låter sin hund träffa andra hundar på promenaden om de bor i grannskapet. De kommer ju träffas igen då och då!

    Jag unnar verkligen dig och alla andra att gosa med hundar! Är det inte främst därför vi har dem? Det jag säger är att du inte själv följer dina ”tre tips”.

    Och lär folk vad man ska tänka på i mötet med en ny hund. Ignoreringen är ju bara det första steget. Lär folk hur de ska göra för att ”gosa säkert” med en hund. Du behöver kanske komma ihåg att de flesta inte vill ta ett bett eller ens ett nafs.

    Så säg inte ”Det gör inget om de biter mig, jag är van”. Och medge också att massor av oss människor älskar att gosa med hundar – egna och andras. Lär ut hur man gosar säkert! Där skulle du göra stor nytta och kunna bidra till att minska antalet hundbett.

    Fundera gärna lite på om inte det ligger något i den idén.

    1. tror åxå kunskapen o erfarenheten att ”läsa hund” har en stor betydelse. Finns de som har haft många hundar men aldrig lär sej läsa, eller vad de har i kopplet. Så det är skillnaden 🙂

 8. Min hund Dixon, har från början fått lära sig att inte springa fram till andra människor och hälsa på alla. Det är stilla som gäller, däremot så kan jag låta honom hälsa om jag tycker att det är ok. Socialt självsäker men inte ett dugg obalanserad. Detsamma gäller hundar.
  Han verkar inte det minsta ledsen eller olycklig, utan finner sig i detta. Barn får han aldrig hälsa på om vi inte känner dom och kommer att träffas vid fler tillfällen. Hälsa på alla och en var är inget som hundar har någon glädje av. Att få bli klappad av främmande människor då och då är ok! Visar ingen som helst aggression eller upphetsning. Leker endast med enstaka hundar som vi känner och aldrig på appelplan. Promenerar gärna med andra hundar och bryr sig inte!

 9. Om hundar inte ska kunna träffa okända människor – hur ska vi då kunna ha rasmontrar på Stora Stockholm och My dog?

Kommentarer inaktiverade.