Jag är ledsen, men det räcker faktiskt inte.

Skärmavbild 2014-08-25 kl. 21.43.46

Kom precis hem från en riktigt jobbig motionsrunda, i alla fall tyckte jag det.

Men under löprundan på stigar i mörkret och regn kom jag och tänka på att det här måste jag blogga om innan jag glömmer det.

Vi måste aktivera våra hundar så att hundarna känner sig stimulerade och mår bra.
Detta är helt klart!

Varje hund måste ha fysisk träning och motion för att må bra, detta oavsett ras och/eller storlek på hund.

Men detta med långa promenader eller motionsrundor, det räcker faktiskt inte. Din hund behöver mer än så.
I vissa fall tror jag till och med att fokus på motion är alldeles för stor i förhållande till annan stimulans.

Efter kvällens runda var jag dödstrött, jag hade verkligen tagit ut mig i 6,5 km. Hundarna var knappt påverkade. Inte ens lilla Majvor som sprang med löst vid sidan.

Inom motion och hälsa för människor pratar man ofta om vardagsmotion. Att ta trapporna istället för hissen, att gå av en hållplats tidigare för att gå sista biten osv.
Jag vill också slå ett slag för vardagen, men då handlar det inte om motion utan om mental stimulans.
Att stimulera sin hund mentalt behöver inte ta timmar på en brukshundsklubb, det kan ta minuter och du kan göra det i vardagen.

På en promenad kan du göra korta sökövningar på någon minut, på en promenad kan du helt plötsligt lära hunden att den måste gå före dig ett visst avstånd, eller bakom dig ett visst avstånd.
I bostaden kan du göra korta sökövningar medan maten i ugnen håller på att bli klar, eller i reklampausen på tv då kan du passa på att träna cirkuskonster med din hund.

Dessa små extra träningstillfällen gör verkligen underverk för dig och din hund.

G’natt!

7 svar på ”Jag är ledsen, men det räcker faktiskt inte.”

  1. Hej! Så himla viktigt med små uppgifter i vardagen! Familjens labrador bär in matlådor från hallen till köket när man kommer hem. Hon bär också ned tomma pet-flaskor, kartonger, plastpåsar osv till återvinningspåsar i källaren. Hon får bära det mesta som hon får och kan! Labbar älskar att bära så det blir en rolig grej att göra av vardagens halvtråkiga uppgifter.
    Tack för en hunderbar blogg!
    //Ida

  2. att träna en hund till att bli kantarellhund eller liknande är det bara vissa raser som är bra på det eller kan vilken hundras som helst bli bra på detta om man tar sig tid och har tålamod?

  3. Hej Fredrik!

    Jag har en fråga som du säkert fått och svarat på triljoner gånger, men en gång till skadar väl inte? 😉

    En ny familjemedlem flyttade hem till mig och min son för drygt en månad sen, en härlig bulldogg blandning på 1,5 år! Snäll och trevlig grabb, älskar min son, använda hjärnan, slappa på soffan men också att spendera timmar i skog och natur med mig!

    Nu har han ju inte bott med oss så länge så vi har inte lämnat honom ensam någonting, men tidsnog måste han ju lära sig. Nu till frågan, han har aldrig blivit lätd/tränad att vara ensam. Hur tycker du att jag ska göra för att träna honom? Så att det ska bli så positivt och bra som möjligt för oss båda?

  4. Absolut, det bästa inlägget, det här enkla tipsen talade vi alltid om på Skk,s kurs i Stureby, alltid på valp och vardagslydnad, hur den mentala biten är så viktig för hundens utveckling som valp och hur den blir som vuxen!

  5. Håller absolut med. Kör hellre kortare promenader med mycket lek, hopp på stubbar och stenar, godissök, spår och liknande. Hon känner sig verkligen motiverad under dessa promenader.

  6. Jag gör som också som Ulla men undrar, räknas det som mental stimulans att åka exempelvis buss eller T-bana, om det bara sker då och då?

Kommentarer inaktiverade.