Det retar och provocerar mig!

” Hej.
Mitt namn är X och jag vill verkligen ställa dig några frågor.
I mitt tycke raljerar du en del över personer som har problem med sina hundar. Du får brev från desperata människor som har problem med sina hundar och funderar över avlivning.
Du svarar då att du i princip föraktar detta samt att du nonchalerar deras problem. Som du dessutom menar alltid är så lätta att lösa.
I många utav breven du får har dessa personer trots allt sökt hjälp hos experter utan framgång.
Menar du att alla andra experter är värdelösa utom du?
Menar du att de problem personer har inte är något problem?

Tacksam för svar direkt eller över din blogg / X”

 

Hej.
Tack för ditt brev.
Jag anser att man har fel inställning till hund i stort om man funderar på att avliva sin hund bara för att den inte gillar barn, bara för att den morrar då den har ett tuggben, eller för att den är besvärlig vid hundmöten.
I princip till 100% är det något hundägaren själv ställt till med.
När man då inte har större respekt för sin hund än så, och därför till och med funderar på avlivning pga av detta, då blir jag arg.
Vad hade man förväntat sig då?
Förstår man inte att en hund är en individ som har egna känslor och viljor, då kanske man inte ska ha hund. Och det kanske man borde ha tänkt på innan man skaffade hund.

Jag har dock aldrig raljerat över ett problem någon hundägare kan tyckas ha. Jag hjälper alla personer med problem och jag säger ofta över min blogg och då jag träffar dessa personer – Att det är du som vet om du har ett problem eller ej, inte jag eller någon annan – och sedan försöker vi finna en lösning.

Då det gäller andra instruktörer så vet jag med stor säkerhet att det finns enormt duktiga sådana i Sverige.
Kanske till och med de bästa i världen, det har jag aldrig sagt något annat om.

Men det finns också instruktörer helt utan praktisk erfarenhet, mer än ett par hundar med små problem, som utger sig för att kunna allt. Och tar dessutom betalt för det – Det retar och provocerar mig!

Jag själv kan inte allt, men då säger jag också det.
Senast nu i helgen på Solvalla då jag träffade hundratals hundar och ägare. Vid ett eller två tillfällen sa jag – ”Jag har ingen bra ide om hur jag ska hjälpa dig, tyvärr. Men det är klart att det går att lösa på något sätt” – och så sänder jag dessa personer vidare till personer jag har förtroende för.
Det är en stor skillnad mot att säga att hunden är störd och att inget finns att göra.

Jag vågar påstå att jag träffat och arbetat med fler ”problemhundar” än de allra flesta. Allt ifrån vardagliga problem till enorma problem som dessutom är allvarligt farliga.
Jag kan minnas att jag under mina 42 år i livet har öppnat upp för ett alternativ som avlivning vid endast två tillfällen. Och kanske var även dessa två gånger fel, vad vet jag.

En instruktörsutbildning är i huvudsak en teoretisk utbildning. Kanske arbetar dessa instruktörer med ett tiotal hundar under utbildningen, men vad är det?

Instruktörsutbildningar är i huvudsak bra, men det är bara starten. Det är i praktiken, efter man hanterat hundratals och åter hundratals hundar i praktik man faktiskt börjar lära sig något.
Dessutom är det så att i många instruktörsutbildningar lär man sig inget om problemlösning.

Som kuriosa kan jag också säga att just hundmöten, där har jag med de hundar jag tränat med en 100% framgång. Jag har aldrig varit med om att inte lyckas kommunicera med hunden så att den upphör med detta beteende.
Det kanske kommer, men hittills är jag 100%.
Klart jag blir upprörd om man då funderar att ta livet av sin hund pga detta.

Hoppas detta var någorlunda svar på dina funderingar // Fredrik Steen

 

17 svar på ”Det retar och provocerar mig!”

 1. Jag önskar att många läser detta! Blir ledsen och arg över att så många väljer avlivning då det inte går som dem tänkt!!!
  Kram till dig!

 2. För att få det till att du är nonchalant och raljerande mot frågeställarna så måste man på förhand bestämt sig för att inte gilla det du skriver tror jag. Själv tycker jag att du oftast är både tydlig och pedagogisk i dina svar.

 3. Har inte följt med Fredrik någon längre tid, men måste ändå säga att jag verkligen inte har uppfattat honom som raljerande eller föraktfull på något vis.

 4. Det du skriver om instruktörs utbildningarna håller jag med dig. Avslutade en allmämlydnadskurs i våras och insämmer att det är alldeles för lite problem lösning med praktiskt arbete.
  Det var an allmänlydnadskurs inte problem lösnings kurs fick man förklarat för sig. Men det är i den åldern problemen kan börja komma om man inte gjort något. Å har man problem hamnar man i en allmänlydnads kurs.

  1. Hejsan. Förstår din frustration. Dra inte alla över en kant. Våra BK har kurser för instruktörerna där vi har problemlösar dagar, vi samlar ihop hundar med diverse problem och har bjudit in någon kunnig i detta ämne. Sisst var det en polis hundägare inriktning problem hund som kom och hade föreläsning där vi fick se o h lösa problemen. När vi har allmänlydnads så tar vi de problem som dyker upp och löser det. Nu har vi en kurs som heter allmänlydnad inriktning problem.

  2. Vad tråkigt att det var så för dig 🙁
   När jag gick min valp och vardagslydnads instruktörs utbildning kunde jag inte mkt alls, visst knappt hur jag skulle lära min unghund att sluta äta upp mina fingrar när jag gav han belöning men dagarna i enda var det problem lösning vi fick arbeta med, både i teori och praktik och man lärde sig så mkt!

   Inte träning praktiskt med aggressiva hundar men vill man ha det får man gå hundpsykolog’s utbildning (Om man nu inte vill bli självlärd)

   Sen håller jag med att man är inte klar för man gått en utbildning, det är efter man lär sig när man börjar jobba med hundarna, men tycker inte man ska se ner på folk som inte har över 10 års av erfarenhet, man ska ge dem en chans!
   Sen får man själv ta på sig ansvar och göra lite gratis jobb för att få erfarenheten.
   Har själv fått frågan om att hjälpa folk med deras hundar som gör ordentliga utfall, har hittills tackat nej och skickat dem vidare pga brist på kunskap enligt mig själv, eller ibland erbjudit mig att kunna försöka men understryker starkt att jag inte kan lova att jag kan hjälpa dem.
   Dock har det hittills gått bra med dem jag har tagit på mig, men inget jag skulle ta betalt för då jag inte litar tillräckligt på mig själv att jag lyckas ;P

 5. Jag tycker du är grym. Saklig, oerhört duktig på att kommunicera dina kunskaper och framförallt passionerad och trovärdig. Tack för att du tar dig tid att driva bloggen.

 6. Skönt att höra att det finns andra som har insett att hundcoachen Fredrik Steen är en raljerande djävel som nonchalerar allvarliga hundproblem ….moahahahaha ….

  Klart jag skojar. Han är faktiskt helt ok, tycker jag 😉

 7. Oerhört svårt att enbart via text kunna förmedla exakt vad man menar då skriven text alltid kan tolkas på hur många sätt som helst. Finns ju inga nyanser toner i det på det viset utan en del uppfattar en text lätt och andra tycker den är luddig medans den tredje inte får ut ett jota av den

 8. Jag får väl sticka ut hakan och säga att jag faktiskt kan förstå vad frågeställaren menar. Inte för att jag anser att du på något sätt är raljerande eller nonchalant vad gäller folks problem, men du vet lika väl som jag Fredde att du kan har lite svårt att uttrycka dig emellanåt. Precis som alla andra när det gäller tal i text. Det är f-n inte lätt alla gånger. Jag som varit med från start i stort sett kommer på mig själv med att undra vad sjutton du menar ibland, men då läser jag om och fattar eller så ifrågasätter jag helt enkelt. En och annan tankevurpa är tillåten. 😉 Men om man redan kanske har lite förutfattade meningar vad gäller dig, ja då blir det inte svårt att räkna ut vilket håll det drar åt. Inte sant?

  Sen är det ju såhär att om man har instruerat hundratals hundar och hundägare då är det inte så svårt som många kanske tror eller fått höra av ”experter”. Har man sin första hund eller stöter på ett problem för första gången, då är det inte så lätt som du säger. Eller det kanske det är med rätt verktyg, men det känns nödvändigtvis inte så och rätt känsla är viktigt. Tror man att något är svårt, då blir det svårt. Tror man att det går att fixa, då gör det oftast det.

  Jag ska avsluta med att säga att jag håller helt med om att man inte ens ska tänka tanken att avliva sin hund för att man har ett problem som verkar olösligt. Då letar man vidare efter hjälp. Punkt.

 9. Praktik ger mer/bättre erfarenhet än teori. Ändå kritiseras CM för han (endast?) lärt sig praktiskt.

  Där ser man 😉

 10. Du har inte funderat på att starta en kurs i problemlösning (och kanske i förlängningen en instruktörsutbildning alt skola)? Går säkert att hålla online, dvs på distans, med filmer, föreläsninngar osv och på så sätt ha ännu fler deltagare (kanske tom åhörare). Ta in konsulter som hjälper dig producera sajt, filmer, utbildningsupplägg osv, så har du en garanterad vinnare. Både för hundsverige och för din plånbok, om du tar rätt betalt förstås 😉

 11. Väl talat! Den ödmjukhet man borde känna inför varje ekipage, har ibland svårt att infinna sig när man gång på gång råkar ut för ”problemhundar” som blir klassade för deras anlag. Min undran till detta är varför folk inte är mer insatta i en hunds egenskaper, då hade vi sluppit temat problemhundar. Precis som du nämner så råder många till avlivning, istället för att säkra hunden i samhället! Alla hundar är ju inte skapta att passa alla i alla miljöer!? Bra Fredde, Keep up the god work!❤️

 12. Att komunicera med hundar så att de förstår och att allt blir rätt är inte lätt. Jag skulle vilja säga att kanske 50% av de som har hundar idag inte skulle ha någon hund alls. Krutet borde läggas på att ha kurser innan man skaffar hund o valpkurser i vanlig fostran.

  När allt redan har gått snett är det ännu svårare för den oerfaren hundägare att rätta till problemet, faktiskt kanske helt omöjligt, även om man får hjälp av någon duktig hundmänniska. Tränaren kanske skulle kunna fixa problemet med hunden, men hur ska ägaren i sin relation med hunden kunna fixa det.

  Är det då ett såpass allvarligt problem där hunden nu är farlig för andra hundar eller människor måste man ju göra något. Då tror jag att man för hundens skull ( och andra hundar o människors) behöver göra något drastiskt som att omplacera hunden ( till någon riktigt duktig) eller avliva den.

  Dom riktigt duktiga ( som Fredrik) kan ju inte ta hand om alla dessa hundar. Då blir det ju kanske som Ceasar M har det. Jag tänker att Fredik inte har lust att fylla sitt hus med hundar som bits. Ibland finns det inget bättre alternativ för varken hundägare eller hund än avlivning.

  Krutet bör läggas på att lära folk hundkomunikation innan dom skaffar hund. Det kanske kan få en del att välja rätt ras eller kanske inse att dom inte ska ha någon hund alls.

Kommentarer inaktiverade.