Taxen Riffe.

Skärmavbild 2014-08-28 kl. 16.50.00

Min nya bok är klar och har kommit hem till mig i brevlådan 🙂

Om vi för en kort stund glömmer den text jag skrivit (eftersom jag är jäv) och fokuserar på alla fina bilder och på de två kapitel Agria och näringsexperten Bo Edoff har skrivit, så kan jag bara säga – Vilken jävla fin och bra bok!!!!    🙂

Här är innehållsförteckningen –
Skärmavbild 2014-08-28 kl. 16.50.15

 

Boken är för övrigt tillägnad taxen Riffe som var den första hund som bet mig rejält, två gånger…..
Jag inleder mitt förord med berättelsen om grannens hund Riffe   🙂
Funderar på att söka upp min gamla granne och ge henne en bok….

 

”Hej Fredrik.
Jag har en japansk spets som är som alla andra hundar – helt underbar!
Hon är 3 år alldeles snart.
Men jag har ett problem.
När hon leker med andra hundar så går det jätte bra några minuter, sen ska hon alltid sura till och det blir bråk.
Varför sker detta varenda gång, och vad kan jag göra åt det?
Tack för att du finns, och jag tycker du är bättre än alla andra hundprofiler tillsammans. Hälsningar A”

Hej A, stort tack för din fråga och för dina fina ord.
Jag vill börja med att säga att det problem du tar upp verkligen endast är ditt problem. Det vill säga, din hund ser det sannolikt inte alls som något problem.

Anledningen till att detta sker är sannolikt för att den första ”leklusten” är över och ”nu gäller det att få lite ordning på flocken” (din hunds tankar, förmänskligade av mig)  🙂

Hundar strävar efter harmoni då de är i grupp. Och precis som hos oss människor så finns det pajaser, och ordningspersoner.
(Tänk dig själv på en fest eller på din arbetsplats)

Sannolikt har din hund en vilja att få ordning på oredan och på så sätt kanske man kan säga att hon tillhör motsatsen till hundar som är pajaser och inte så ledar-inriktade.
Detta skiljer sig enormt mellan olika hundar, där vissa är ”följare” och andra mer ”ledare”. Återigen precis som hos oss människor.

Som jag ser det finns tre bra lösningar/tankar på ”DITT” problem –
1  – Du säger att det kommer efter några minuter, bryt leken innan det sker, gör en kort paus och prova att låta dom leka igen.
2 – Gör som du gör nu. Låt hundarna leka men bryt detta när det börjar bli irriterat.
3 – Gör som du gör nu, men om du vågar och har en känsla för att det inte blir något stort bråk där hundarna gör sig illa – prova och låt dom ”göra upp”.
OBS – att göra upp handlar inte om regelrätta slagsmål vilket man alltid ska undvika och förbjuda. Utan mer avvakta och ser om det går över då de förstått vilka regler som gäller. (alltså normalt i en flock)

Nu är det visserligen svårt för mig att exakt veta hur detta ser ut, eftersom jag bara läser ditt brev, men normalt sätt är det vi människor som tar mer illa upp än vad hundarna faktiskt gör vid lite gruff. Det är normalt sett deras sätt att diskutera.

Hoppas du fått lite tips och hjälp på vägen / Fredrik Steen

 

 

 

7 svar på ”Taxen Riffe.”

 1. Åå! Vad spännande! Den skulle vi ha stor nytta av.
  När kan man köpa den? Eller har den redan kommit ut i bokhandeln?

  Mvh
  Emilia

 2. Hej!
  Jag vet inte om detta är rätt ställe att ställa denna fråga men jag försöker.
  Jag har haft min val i 6 dagar nu, imorgon blir han 9 veckor. Det är en dvärgpudel.

  När jag skall duscha, vi har badkar, så har jag gjort som så att jag lägger hans filt som han fick med från sin uppfödare utanför badkaret och så duschar jag. Han kan se mig hela tiden. Men han börjar gnälla och sen kommer det gälla skallet som aldrig tar slut. Jag vet inte vad jag skall göra, då jag bor i lägenhet och det är rätt lyhört. Till sist när han var tyst i en sek så tog jag upp honom i badkaret och så fick han sin första dusch. Efter fick han fönas och klorna blev klippta.

  Men det där skallet, gnället och ja. Hur skall jag gå tillväga? Det verkar som att han är orolig? Men är inte säker på hur jag skall träna in att det är bara bra om matte tar en dusch? 😛

  Med vänlig hälsning,
  Matilda

 3. Hej. Kul, min hund är med i den boken:) Jag har en fråga som jag hoppas att du kan svara på. Min Schnauzerhane 2,5 år morrar! Han morrar i ALLA lägen, när vi myser, när vi leker, när han leker med andra hundar, när man lyfter och när vi träffar nya hundar och människor. Han morrar MYCKET!!! Men mest vid gos och vid hundmöten. Inga hundar reagerar då han är väldigt snäll och har aldrig gjort någon nåt. Tro mig han är en mjukis egentligen men alla hundägare reagerar och jag måste alltid förklara att det bara låter. Jättetråkigt att folk missförstår honom. Jag har givetvis försökt det mesta och korrigering gör det bara värre, det märks direkt. Vad ska jag göra??? Kram !

 4. Hej! En fråga bara;jag har tax och det är vår första hund. Hon är jätte snäll. Men många som träffar oss berättar hur de blivit bitna av taxar när de var yngre. Är taxar generellt mera bit benägna än andra hundar? Vad är din erfarenhet? Tänkte att du jobbat länge med hundar och själv blivit biten av en.. Mvh mary

 5. Hej Fredrik!
  Jag har en sju månaders welsh springer spaniel kille som jag har lite funderingar om angående aktivering, både mental och fysisk.
  Hur mycket bör vi vara ute? Hur mycket bör vi leka? Hur mycket mycket mental träning behöver han?
  Överallt hör man vikten av den mentala träningen, men jag vet inte hur mycket som är lagom/ rimligt?
  Svara gärna mig eller skriv ett inlägg på din blogg om en exempel dag för din valp majvor, när går hon upp, hur mycket går ni, hur mycket sover hon, leker hon och hur lång tid varje dag tränar ni?
  Tack på förhand!
  Hälsningar Julia

 6. Hej!
  Är det någon som vet om det finns eller är på gång någon kull valpar av korsningen Labrador och Flat? Gärna i Västsverige.

Kommentarer inaktiverade.