Så kallade problemhundar, och duktiga arbetshundar har kanske en släng av detta…..

Skärmavbild 2014-09-25 kl. 09.17.15

http://www.expressen.se/tv/nyheter/utrikes/hunden-som-har-tva-nosar/

Kan det handla om en harmynt hund? (Vad vet jag, väldigt söt är den i alla fall)   🙂

 

Kan en hund ha Ad/Hd eller andra bokstavskombinationer?

Jag är ingen veterinär, och inte heller humanpsykolog, så jag har svårt att uttala mig om det. Men jag tror att dessa bokstavskombinationer hos människor mer är en beskrivning av en persons personlighet än ex vis ett handikapp.
Väldigt många framgångsrika personer som har lyckas bra i livet har dessa bokstavskombinationer, även om en del med dessa kombinationer misslyckas. Om jag har förstått detta rätt så har det då det gäller oss människor också med att göra med begåvning rent allmänt.

Jag tror inte man har dessa bokstavskombinationer som benämning inom hund, inte vad jag känner till i alla fall (förutom någon avlägsen expert nånstans kanske) men jag är övertygad om att det kan finnas likheter.

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att en hel del duktiga tjänstehundar, men också problemhundar har en släng av detta.

Man kan göra och gör mentaltester på hundar och där kan man se en enorm skillnad mellan hundar i reaktioner och beteenden. Precis lika stora skillnader som man kanske kan se om man skulle jämföra fd president Bush i USA, med exempelvis Mona Sahlin (S) Sverige.

Så jag tror i sak att det finns hundar med något som liknar Ad/Hd eller annat, men jag tror inte man ska grotta ner sig så mycket i det , utan istället försöka anpassa hundägande och träning efter den individ man har framför sig.

Men visst…. tanken och funderingar omkring detta kan vara lite intressanta ….. 🙂

6 svar på ”Så kallade problemhundar, och duktiga arbetshundar har kanske en släng av detta…..”

  1. Hmm, ja jag jobbar med människor som har dessa problem och jag känner rent spontant att min hund har adhd och asperger

  2. Fredrik. Jag håller med om att man skall anpassa sig till den individ man har framför sig – hund eller barn/vuxen. Men för att kunna göra det på riktigt så måste man åtminstone ha ett hum om var beteendet kommer ifrån. Så länge du inte har bakgrundsinformation eller förståelse för ett visst beteendet så kan du omöjligt hantera det på det rätt sätt.

    Själv tycker jag att det är ”lätt” att förstå olika beteende hos människor – speciellt barn. Dels för att jag är människa själv och kan relatera till saker och ting som andra människor säger och gör och dels för att jag har läst och håller på att läsa om ledarskap. Däremot är jag ”rökt” när det kommer till hundarna beteende. Jag kan se de olika beteende, men jag har DJÄVLIGT svårt att första vad det beror på – och jag VILL förstå vad det beror på.

  3. Haha nej jag tror inte på diagnoser på hundar. Dock skulle min hund passa utmärkt i beskrivningen är han glad är han jätteglad ,är han upprörd är han jätteupprörd, är han trött sover han etc. Han har väldigt starka känslor helt enkelt och han skulle lätt få en diagnos om någon skulle ge honom det. Men han är också terrier, terrier ska betee sig sådär ;).
    Det är seriöst världens härligaste hund har aldrig tränat en så rolig men ändå fantastisk hund som är med på noterna tränar med glädje och går in 100% när vi tränar och presterar ännu bättre på kurs:). Personer som har mindre motiverade hundar tror jag känner lite avundsjuka heheh;)
    Jag tror det handlar främst om uppfostran på hunden ger man en glad hund som är lite mer positivt stressad för mycket frihet visst kan du se ADHD i de:). Men det är min tanke , jag kan ha fel men jag står fast vid vad jag tror på:)

  4. Angående din kommentar om att dessa s k ”bokstavskombinationer” mer är ett personligt drag än ett handikapp. Jag är psykolog och forskar på KI om vuxna med ADHD. ADHD är inte ett personlighetsdrag, det är ett reellt handikapp för de som har diagnosen. Jag utreder vuxna som inte blivit utredda som barn och är väl insatt i problematiken. ADHD är till 80% ärftligt och kan även drabba foster i livmodern på grund av omständigheter som t ex att modern röker, missbrukar, tar viss medicinering etc. Det kan även bero på graviditets- och förlossningskomplikationer. En ogynnsam miljö kan också bidra till symtomutvecklingen. Att tala om olika ”bokstavskombinationer” är också missvisande eftersom de enda som finns är ADHD/ADD.

Kommentarer inaktiverade.