Ett misslyckande är inget misslyckande!

Skärmavbild 2014-09-11 kl. 10.59.24

Nästa vecka, på torsdag, besöker jag och Majvor TV4 igen.
Denna gång ska vi prata inkallning och hur man gör då man ska släppa hunden lös.

Och dessa två saker – inkallning/ha hunden lös  – hänger givetvis ihop i allra högsta grad.

För att våga släppa sin hund lös, då måste man kunna kalla in den, det är viktigt.
För att kunna träna in en bra inkallning, då måste man våga ha hunden lös.

Den viktigaste grunderna för inkallning är att hunden ser dig som en resurs, ser dig som viktig samt att hunden har förtroende för dig. Förtroende för att det ”roliga” inte tar slut hos dig är oerhört viktigt.

Många gör felet att inmalning är kopplat till något negativt, utan att man tänker på det.
Exempelvis då man ska ta in hunden från tomten och ropar på hunden. Bara efter ett par gånger inser hunden – ”Nä, jag kommer inte. Då går vi väl in.”
Exempelvis då hunden leker med annan hund då man ropar på hunden – ”Nä, då får jag ju inte leka mer.”
Och i dessa lägen, samt i en mängd andra lägen, är det inte alls säkert att exempelvis en godisbit som man ger hunden gör hunden mer villig att komma för det.
Att vara på tomten eller att leka med annan hund kan vara ännu mer värd.

Därför är det också viktigt att tänka på när man kallar in sin hund, att man väljer sina tillfällen.
Samt framför allt, exempelvis vid dörren då hunden är på tomten – 9 av 10 gånger du ropar på hunden, så får den sin belöning och får springa ut på tomten igen.

Inkallning är i ständig träning och blir ALDRIG klart. Dag ut och dag in, även om din hund kan inkallning bra, så är det viktigt att du överraskar hunden varje gång den kommer.
Den ska veta att det blir en belöning då den kommer, men vad belöning består av ska vara en överraskning.

Ena gången kan det vara en godis, nästa gång kan det vara att du springer ifrån hunden, nästa gång kan vara att du klappar om hunden, att du brottas med hunden, att du slänger en boll, att du lägger dig ner, att du hoppar groda, att du gör i princip vad som helst………

Varje år tycker barn att julafton är kul, men varje år får de också en julklapp. Om denna julklapp var samma sak varje år… hur spännande skulle det då vara?

Om någon belöning skulle misslyckas, på så sätt att hunden inte tycker det är så kul – Skitsamma – det är ju en överraskning i sig. Prova dig fram, ett misslyckande är inget misslyckande 🙂

Mycket av detta ska vi prata om nästa torsdag 🙂

 

2 svar på ”Ett misslyckande är inget misslyckande!”

  1. Jag använde långlina mycket för just inkallningsträningen mycket för jag hade problematik med att alla joggare övertriumfade mej big time och för att undvika självbelöningen i att hon pep i väg. Funkade för oss

  2. precis så tänker jag med, inkallningen ska bara ibland leda till koppel etc. Sen tar jag det steget längre oxå, vi kan vara i skogen och jag kallar in, sätter på koppel, går fem meter och kopplar loss igen och ger mitt varsågod!
    Jag tänker att inte heller kopplingen behöver vara ett avslut på det roliga. Fungerar fint än så länge, både femåringen och min 6 månaders kommer lyckliga o sticker självmant in huvudet i halsbanden =)

Kommentarer inaktiverade.