Låt hunden dra i kopplet om hunden vill dra i kopplet…….

Hej Fredrik!

Jag har en staffe som är 1,5 år, han har en väääldigt hög energi, har många vänner med staffar och jag ser stor skillnad på deras energinivåer.

Vi har kommit långt i vår utbildning av varandra och nu har jag ett par frågor.

1. När vi går i koppel är han fantastisk på att ta ögonkontakt och får då belöning i form av en godis. Så fort han fått godisen ökar han tempo och går långt före mig igen, saktar ner, hämtar sin godis, och så fram igen. Och så håller vi på. Jag vill ju att han ska hålla samma tempo som jag på promenaden. Har försökt att låta det gå längre tid innan jag belönar men då tröttnar han och ökar tempot. Har provat metoden att stanna tills han backar tillbaka till mig (han gör det varenda gång) men är lika snabbt framför mig igen. Några nya tips att ge som får honom att stanna kvar vid min sida?
2. När vi är och tränar och det blir till att vänta på föregående ekipage, eller om vi möter ngn på stan så att vi blir stående en stund så tröttnar han snabbt.
Han börjar med att skälla och sedan hoppar han upp och biter tag i mina kläder. Hela vår valpkurs gick åt till att gå vid sidan av alla de andra för dem kunde inte höra kursledaren för hans skall..
Detta har lugnat sig otroligt mkt de senaste månaderna men ibland kan detta beteende dyka upp vid tillfälle.
I början blev jag tillslut arg och ledsen, vilket bara gjorde allt värre. Nu har jag lärt mig att inte reagera med känslor alls, men har han gått för högt upp i varv är det mkt svårt att få ner honom igen. Jag har testat att kasta godis på marken för att distrahera, har provat att ge kommando, ignorera totalt men inget har hittills fungerat när han väl nått för högt. Tips?

 

Hej. Tack för bra frågor.
Jag tror jag kan ge dig lite hjälp att kunna lyckas lite bättre.

Då det gäller promenaden, där du ger hunden godis för att hunden inte ska dra, där är det viktigt att du ger hunden godis/belöning när hunden gör rätt.
Om din hund gillar godis/mat så skulle jag göra så att du ger hunden all mat under promenader.
Fyll fickorna!

Gå sedan ut och gå, helt utan att säga nåt, göra nåt. Vill hunden dra i kopplet så låter du hunden göra det. Men… när hunden av någon anledning gör rätt – Då belönar du!
Observera följande – Du ska inte göra nåt för att hunden ska gå rätt, utan bara vänta tills hunden gör rätt och då belöna med röst och mat.

Till en början kommer det garanterat gå lite si och så, men bara på ett par promenader kommer din hund att komma på att –  du är ”tråkig” om jag går där, men jag blir belönad om jag går här .
Om du själv påkallar hundens uppmärksamhet, eller om du själv gör saker för att hunden inte ska dra i kopplet, så får du inte samma effekt.

På din andra fråga gäller det att förekomma.
Alltså, du beskriver själv att ”inget fungerar” då hunden är uppe i varv. Och så är det med säkerhet, därför ska hunden aldrig upp i varv i dessa situationer.
Du kanske vet att hunden klarar 30 sek, då förekommer du när det gått 25 sek. Förekommer genom att ge hunden en uppgift, eller att slänga godis på marken.
Att försöka få bort detta beteende genom att vänta tills det sker varje gång är inte ett bra sätt.
Förekom, hjälp hunden hamna rätt!

Hoppas att jag hjälpt dig med något i alla fall // Fredrik Steen

5 svar på ”Låt hunden dra i kopplet om hunden vill dra i kopplet…….”

  1. Jättebra tips på nr1! Det problemet har jag också med min 1,5-åring! Har funderat mycket på hur det skulle lösas, nu fick jag veta!

  2. Fredrik, gör en ADHD-koll.
    Inte normalt att orka ditt hund-intresse,svara på mejl,och samtidigt hålla på med alla dina andra projekt.

    Hur ORKAR du??

  3. Låter som ett bra sätt att lösa situation 1 på, d v s att belöna vid rätt beteende. Vad sägs om att spruta lite vatten precis framför hunden då den drar iväg före ägaren? har någon prövat detta?

  4. NU har jag ett sätt jag ska testa ett tag framöver (koppeldragande). Tyvärr drar hon ju iväg med mig så det kommer att se vansinnigt lattjo ut … eller inte. 168 cm kvinna farande som en hottentott bakom en LITEN sprallig schäfertik som är mer än lovligt stark. *suck* Men, vad är väl en utskämd och långarmad kvinna att bry sig om nere i diket – hunden kanske lär sig något (och matte).

    Jag skämtar här ovan, men jag ska faktiskt prova detta. Det låter som om det skulle kunna fungera. Tack.

Kommentarer inaktiverade.