Lägg din hand över nosryggen på hunden, vad händer då?

Jag pratar mycket om fysisk kontakt, att man ska ta i hunden, putta på hunden, pussa på hunden, borttas med hunden, med mera.

Men vad händer om du går fram till din hund och lägger din hand över nosryggen på din hund?

Trycker din hund emot och blir fysisk tillbaka, ryggar din hund undan, visar din hund osäkerhet….?

Jag säger ofta då det gäller belöningar och även tillrättavisanden, att dessa saker måste hunden ”svara på”, annars är det ingen belöning eller tillrättavisning.
Om du smeker din hund, men hunden inte svarar på detta, då är det ju ingen belöning för hunden.
Om du puttar till din hund i syfte att tillrättavisa, men hunden svarar inte, då är det ju ingen tillrättavisning.
Du kan inte avgöra vad som är en belöning eller en tillrättavisning, det kan bara din hund göra.

Om du ska belöna din hund och smeker hunden, utan att hunden ”svarar”, då måste du byta belöningsteknik.
Kanske kommer en boll fram, eller en godisbit, för det tycker hunden om……..
Är det inte väldigt tragiskt egentligen?
En individ du vill ha en nära och fin relation med uppskattar en boll mer, än att gosa med dig?

Jag vet att många hundägare skulle svara på min fråga som jag inledde med – lägg handen på hundens nos – att det inte uppskattas av hunden, och därför väljer godis elle leksak i belöningssyfte.

Det är okej, och det kan visst vara bra ibland, men jag tycker ändå att man ska fundera en stund över detta.

Nu vet jag att någon tänker – ”Vad knäpp han är Fredrik Steen, nosryggen är ett känsligt område för hunden och det är inte många hundar som tycker om det….”

Men då tolkar ni mig fel, eller också har jag inte förklarat tillräckligt bra.
Jag menar inte att hunden behöver ”mysa” när du gör detta. Hunden kan till och med dra undan nosen – Men hur upplever hunden detta?
Tar hunden detta som en lekinvit, blir hunden glad av din beröring?

Det är det som är viktigt och intressant, inte något annat.

Även mot en god vän, eller mot en person man är nykär i, den kittlar man ibland, ”bråkar” (på skoj) med ibland………. Det uppskattas även om det man gör inte uppskattas i sig.
Så bör det vara för dig och din hund också!

Synpunkter och tankar på detta inlägg, tack 🙂

23 svar på ”Lägg din hand över nosryggen på hunden, vad händer då?”

  1. Min gör varken det ena eller andra om jag bara utan anledning lägger handen på nosryggen. Gjorde nu precis för jag blev nyfiken.

  2. Ha ha ha, var tvungen att genast kolla vad min hund gjorde.
    Jag la handen över nosryggen och förväntade mig att han skulle gå därifrån.
    Obama stod dock kvar och tittade undrades upp och tyckte väl att jag var tokig.

  3. Min blir tyngre i huvudet, om han har lagt det i mitt knä, och jag lägger handen på hans nosrygg. Ibland ”kastar” han upp med huvudet, så min ger en smekning över hans huvud. Han backar aldrig undan av obehag, tvärtom – Ju mer jag tar i honom, ju bättre är det i hans värld 🙂

  4. haha, vår glad JRtjej på elva månader tyckte inte ens att det var anledning nog för att byta liggställning. Hon tyckte nog att matte får också ha lite kul då och då

  5. Lägger jag handen på min hunds nos så trycker han upp min hand, vifta på svansen o bli glad för kontakten 🙂

  6. Min hund tar handen. För honom är det en solklar inbjudan till lek. Förvisso anser han att för det mesta att spontan fysisk kontakt är en inbjudan till lek.

  7. Detta använder jag som belöning åt min hund när hon varit extra duktig. Hon blir helt tokig när jag gör detta,hon trycker emot och man ser på hela henne att hon tycker hon är den coolaste tiken i världen.

  8. Min hund tar det som en invitasjon til mer kos 😀 Det er slik hun inviterer til kos. Hun kommer bort og dytter nesa og neseryggen inn i hånden min…

  9. Jag lägger handen/tar handen över nosryggen ofta,som ett slags flörtande som uppskattas. Har alltid gjort så med mina hundar. En klapp på rumpan,en hand på nosen,en ’knuff’ med knäet. 🙂

  10. När jag lägger handen över nosryggen med tummen på ena sidan om nosryggen och de andra på den andra sidan upplever mina hundar det som att jag dominerar dem. Samma sak gör en varg med sitt gap på sina beta i gruppen. Men lägger jag bara handflatan över nosryggen händer ingenting. De bara tittar på mig som om jag är ett miffo.

  11. Toppeninlägg!! Tänk om detta matande hela tiden kunde få ett slut och kontakten med hunden blir viktigare! Då blir inkallningen också bättre! Valet förare,köttbulle,kanin, ja min Gero väljer alltid mig och den kontakten är uppbyggt från första dagen med all kärlek och sunt förnuft(som till barn)och regler!! Så för mig var detta ljuv musik att läsa! Kram

  12. Min Sessan flyttade huvudet direkt! För hon kan ju inte se något, Hon är ju boxer och dom har ju inte mycket till nosrygg, hahaha!
    Mozart likaså.
    Men jag ”bråkar” väldigt mycket med mina hundar så det räcker med en liten tryckning eller låtsas-slag för att dom ska gå igång. Inte svårstartade!
    klappar jag dom så trycker dom bredsidan mot mig.
    Boxrar är väldigt fysiska/hårdhänta, jag har en hel del blåmärken efter deras snabba ”tassjabbar”! Men jag bara älskar att leka med dom. <3

Kommentarer inaktiverade.