… det är bara bra om det skiljer lite i ”regelverket” mellan det tillfälliga hemmet och vår bostad.

Skärmavbild 2014-10-26 kl. 13.29.07

Ännu en fin läsarbild 🙂

Hur gör du med Majvor, hur ska man göra med vuxen hund och en valp?

Frågeställningen gäller – Hur mycket egentid får Majvor, ska en valp ha?

Om man har en valp med en vuxen hund så ska man veta att valpen till stor del tar efter den vuxna hunden.
När man ropar på den vuxna hunden så kommer valpen också, när den vuxna hunden hopar in i bilen, hopar valpen också in, när den vuxna hunden finner en fläck att lukta på så luktar valpen där också, om den vuxna hunden jagar efter vilt så kommer valpen snart lära sig det också…..

Valpar tar efter andra hundar, även om jag inte exakt kan säga hur mycket de tar efter, så tar de efter.

Detta är verkligen något att tänka på, och något man ska vara vaksam på.
Speciellt om den vuxna hunden exempelvis är rädd för saker, då kommer med stor sannolikhet även valpen bli rädd för samma saker.

I mitt fall med Ice och Majvor så får gärna Majvor ta efter Ice i det mesta. Ice är som du vet en av de bästa schäfrarna som jag träffat eller haft.

Men Majvor får en hel del egentid också.
Skogspromenader gör jag med hundarna oftast tillsammans, men jag tar små turer med Majvor helt själv i annan miljö. I stan, på vägarna där jag bor, med mera.
Varje kväll så får också Majvor egentid med övriga familjen i vår bostad.

Dessutom lånar jag mer än gärna ut Majvor några dagar till den som vill låna (den jag har förtroende för). Detta är oerhört bra anser jag för Majvors erfarenhet i livet.

De enda budskap jag ger hundvakten är – Var snäll mot henne, och gosa mycket med henne!
För mig anser jag det bara positivt för Majvor om det skulle skilja lite i ”regelverket” mellan de tillfälliga hemmet och min egen bostad.
Detta ger Majvor bara mer positiv erfarenhet.

Ju mer kommunikation, och erfarenhet, Majvor lär sig eller får, är bara bra!

Så, även om valpen lär sig av den andra hunden så anser jag det är viktigt för valpen att ”stå på egna ben” ibland.

4 svar på ”… det är bara bra om det skiljer lite i ”regelverket” mellan det tillfälliga hemmet och vår bostad.”

  1. Har själv haft valp + vuxen hund ett par gånger, och jag ger då alltid valpen egen tid, med egna promenader, trick- och förberedande tävlings- träning etc. just för att jag vill att valpen ska söka sig till mig MER än den andra hunden, för låter man dem ”vara tillsammans” hela tiden, göra alla promenader tillsammans, träning samtidigt etc. så tyr sig valpen mer till vuxna hunde, och som du säger, tar efter den vuxna hunden i både bra och dåliga beteenden.

    Detta är ju helt klart mer viktigt OM man ska tävla använda hunden i tjänst, än om det ”bara ska vara en familjehund” 😛

  2. Gäller det inte om man sätter i hop 3 äldre hundar tillsammans? Att de tar efter varann? Det känns så för mig i alla fall… Både på gott och ont

  3. Här hemma är vi noga med att de får egna promenader osv. Jag har dessutom fördelen med att ha med dem på jobbet men jag har med en åt gången och byter hund så att säga vid lunchtid. De är verkligen med och ligger inte bara i bilen då de är med.
    En vuxen hund är ett fint stöd för en valp i många avseenden såvida inte det är som Fredrik skriver att den äldre hunden är rädd osv.

Kommentarer inaktiverade.