Det kan du bara belöna/förstärka genom större konflikter…

Skärmavbild 2014-10-27 kl. 11.53.30

Ännu en fin läsarbild, tack.

 

Hunden vaktar och försvara sin tillgång!

Jag får många frågor om hunden som vaktar sin mat, eller vaktar ett tuggben, eller annat som hunden finner.
När ägaren ska ta bort maten, tuggbenet, eller annat så försvarar hunden detta.
Vad ska man göra åt det?

Mitt svar –  är så lite som möjligt!

Jag hör talas om att man ska ”sätta hunden på plats” när detta sker, å andra mindre genomtänkta lösningar.

Att hunden försvarar sin tillgång har inte med ”ledarskap” att göra och är absolut inte kopplat till rangordning eller annat.
I alla fall inte på det sättet att hunden vill vara ”ledaren”. Detta är mer kopplat till hundens naturliga instinkter att försvara något som är värdefullt, och/eller kopplat med osäkerhet.

För det första bör man verkligen tänka över varför man ska gå in i den här konflikten överhuvudtaget. Om hunden fått sin mat, så är det väl hundens mat – Låt den vara! Likaså med tuggben eller annat.
Men visst, det kan hända saker som gör att man måste ta saker ifrån hunden. Men å andra sidan gör det då inget om hunden morrar åt dig vid dessa tillfällen.

Det finns visserligen en del hundar som bits vid dessa tillfällen, men då ska man också ha klart för sig att man sannolikt trappat upp hundens försvar från morr till angrepp genom olika dåliga träningstekniker.

Alldeles för många hundägare tar detta personligt vilket det inte alls är, och gör därför ett större bekymmer av detta än vad det egentligen är.

När detta sker för första gången, hur hanterar du detta då?

Genom att inte bry sig om hundens morr, genom att ta bort matskålen trots hundens protester, genom att kanske ge hunden en godisbit samtidigt du tar bort skålen, så avdramatiserar du dessa känslor hos hunden.

Det handlar om hundens vilja att försvara sin tillgång, det handlar om en form av aggressivitet – Det kan du bara förstärka genom mer konflikter, vilket all typ av bråk i denna situation är. Därför ska du bara nonchalera detta vid matskålen eller tuggbenet och träna detta på annat sätt och ställe.

En hund gör bara det den får fördel i att göra….. får den inte fördel i, får den ingen reaktion på det den gör….. varför ska hunden då göra om det igen?

Detta handlar väldigt mycket om relation mellan dig och hund. Ju bättre relation ni har, desto mindre osäkerhet kommer hunden att känna. Dessutom kommer du ha större förståelse för hunden då detta sker och därmed agera med mindre personliga känslor.

 

 

 

Ett svar på ”Det kan du bara belöna/förstärka genom större konflikter…”

Kommentarer inaktiverade.