Jaga då inte hunden!

Skärmavbild 2014-10-28 kl. 08.59.44

Följande drama kunde mina instagram-kompisar följa igår kväll.
Dessutom fick jag så dåligt samvete efter att jag kastat lampan i skogen så jag var tvungen att hitta lampan igen för att inte skräpa ner.
Det var faktiskt lilla fina Ice som hittade lampan. Jag kröp omkring på alla fyra rätt så länge och letade då jag plötsligt insåg att Ice och Majvor hade dragkamp med den.

Det var verkligen jättemörkt och jag hade bara 6% kvar av batteriet på min Iphone.
Jag hann precis hem i tid för att se det 4e avsnittet av Homeland på Svt #jagärhomelandoholic

 

Hundar som springer bort!

Det händer då och då att man kan se detta bland annat på FB. Hundar som av olika anledningar försvinner från husse eller matte och helt enkelt är borta.
Hur ska man tänka, vad ska man göra?
Detta har jag bland annat skrivit om i min nyaste bok – Sällskapshunden.

I de allra flesta fall ska man bara ta det lugnt och vara kvar på platsen. Oftast kommer hunden tillbaka.
Men börjar det dröja upp mot en timme eller två, bör man kanske agera på olika sätt. Kontakta polis, använda sig av FB och andra sociala medier. Sprida budskapet så mycket som det bara går till omgivningen.

Sedan kanske man bör börja leta.
Jag tror att det är bra att röra sig i skogen där hunden försvann, men tänka på att försöka röra sig på ungefär samma ställe.
På så sätt lämnar man ett spår till hunden, även om man rör sig långt, som hunden kan uppfatta då hunden förhoppningsvis passerar över spåret, även efter lång tid.

Springer man omkring i hela skogen, huller om buller, då finns din vittring/doft, överallt i skogen och chansen är mindre att du och din hund ska träffa på varandra igen.

Givetvis ska man ropa och göra ljud, men det kan faktiskt vara rätt så jobbigt efter en tid. Det är bra om man kan ta med andra snälla hundar som dels kan röra sig större sträckor i skogen, men också på kommando kan göra ifrån sig skallande ljud.

Har hunden varit borta länge, flera dagar, så är det inte ovanligt att hunden blir märkligt skygg, även för dig.
Det kan innebära att din hund kommer nära dig, men att du inte får tag i hunden trots det – Jaga då inte hunden!!
Om detta sker, ha is i magen, prata med hunden och rör dig så att hunden följer efter. Försök att få det likna en vanlig promenad.
Snart kommer hunden komma närmre och närmre.

Som sagt, jag har skrivit mer om detta i en av mina böcker.

Ha en fin dag så hörs vi senare igen.

Instagram – @hundcoachen

 

5 svar på ”Jaga då inte hunden!”

 1. Ett gammalt jägarknep är annars att lägga ut sin jacka där man senast skildes åt från hunden och åka tillbaka dit morgonen efter. Oftast ligger hunden där och väntar då.

  Mvh,
  Johan

  1. Håller med Johan! Är hunden borta ett längre tag, lägg ut en jacka som luktar hundens ägare. Kom tillbaka och kolla platsen ofta. Hunden kan gå i bakspår tillbaka till den plats där husse var sist.
   En del jägare ställer bilen med öppen dörr. (fjällmarker o ödsliga ställen). Hundar känner igen sin ägares doft o kan hoppa in o lägga sig där. Detta har jag dock inte varit med om själv MEN jacka, hundbädd osv har jag upplevt

 2. Fick ett litet äventyr jag också, när jag var ut i skogen idag. Zita,som annars brukar vara rätt duktig att komma på inkallning, fick annat för sig. Hon hittade en pinne, som hon inte ville släppa ifrån sig, trots att jag försökte avleda henne med godis. Denna släpade hon med sig en bit och sedan la hon sig ner för att gnaga på den. Jag fortsatte en bit och försökte kalla in henne, men icke sa Nicke. Slutade med att jag fick gå tillbaka och hämta henne. Pinnen släppte hon fortfarande inte. När jag tittade närmare på den upptäckte jag först blodfläckar och sedan päls. Det var benet från ett rådjur som hon hittat. Fick bända upp käkarna på henne för att få henne att släppa. Kan det varit vargen som driver omkring här i skogarna som varit framme?

  1. Varg, lo, räv eller människa är väl de huvudmisstänkta skulle jag gissa. Människan brukar dock inte lämna kvar benen i skogen. Även lösspringande hundar tar ju rådjur ibland….

   Mvh,
   Johan

Kommentarer inaktiverade.