När blir det som känns bra för dig dåligt för hunden?

Skärmavbild 2014-11-12 kl. 16.43.01

En härlig läsarbild jag fått sänt till mig.  🙂
(Bilden har inget att göra med inläggets ämne)

 

 

När blir det som känns bra för dig dåligt för hunden?

En understimulerad hund kan göra dumma saker, en icke välskött hund kan bli en fara för samhället och dess invånare, uppfostrar man inte hunden rätt blir det en besvärlig hund……

Och så vidare, det finns en mängd påståenden i samma ämne.

Men det är långt ifrån sant att en understimulerad hund alltid gör dumma saker, det är inte alltid så att en dåligt skött hund blir en fara för samhället, och bristande uppfostran behöver inte alls innebära att hunden blir besvärlig.

Ok, vad vill du och jag inte att hunden ska göra?

Den ska inte vara arg på andra hundar.
Den ska inte stjäla min mat.
Den ska komma då jag ropar, sitta då jag säger sitt.
Den ska skydda mig om jag blir överfallen, men den får inte bita folk annars.
Den får inte vara i soffan om den är skitig.
Den ska vänta på att ta sin mat innan jag säger att den får.
Den får inte jaga vilt, den kanske ska jaga vilt.
Den får inte dra i kopplet.
Den får inte vara i vägen då jag är stressad.

Och så vidare i all oändlighet vill jag påstå.

Jag lägger ingen som helst ”bra eller dålig – värdering” i reglerna ovan, men du har aldrig funderat över vad hunden vill och mår bra av?

En hund är en hund, och inte en människa säger jag och flera med mig.
Visst, det är sant – Men vad innebär det?

Innebär det att hunden inte får ha en fri vilja, innebär det att hunden aldrig tillåts göra nåt som jag inte vill att den ska göra, innebär det att den ska sova på ett hårt underlag om den är skitig, och så vidare?

Det är relativt enkelt att göra en hund passiv, sannolikt är det relativt enkelt att göra även en människa passiv.
En hund kan du i alla fall göra passiv genom att alltid kommendera den till saker den ska göra. Gör hunden saker själv, då fyra vi hunden.
Vi kan också göra så att vi ”talar om” för hunden att den aldrig får uttrycka känslor. Att den aldrig får bli arg, aldrig glad.
Det är ett bra sätt att göra en hund passiv.
Uppe på det kan vi vara lite inkonsekventa. På så sätt sätter vi lite osäkerhet i hunden också, då blir den riktigt passiv med tiden.

En passiv hund ställer ju aldrig till besvär, och dessutom kan vi säga att den bara är väluppfostrad.
Vem ska säga motsatsen?

Utan att ”name-droppa” någon så kan jag tyvärr se att en del ”hundexperter” arbetar på detta sätt – De gör hunden passiv!
Ofta förklarar man det med rangordning/hierki eller annat.

Hur ser du skillnad på en hund som gett upp och är passiv, mot en hund som är lugn och harmonisk?

Inte vet jag, i alla fall inte om jag ser den en kort stund. Skillnad vore om jag levde med hunden då visade det sig relativt snart.

Problemet är att en hund som exempelvis drar i kopplet på en promenad, den kan man göra passiv.
Då drar den inte!
Det innebär att ”hundexperten” har lyckats och att ägaren är nöjd – Men hur nöjd är hunden?

Struntar vi i hur hunden mår, bara jag är nöjd, eller hur ska man tänka?

Ytterligare ett problem är att en hund inte kan klaga. Den kan inte skriva ett brev till berörda myndigheter eller kennelklubben. Den kan inte prata med dig, eller gå till facket.

När mår då min hund bra?

Enligt somliga – Om den inte ställer till med problem!
Men det är inte sant, inte ett dugg sant alls………….

 

 

 

18 svar på ”När blir det som känns bra för dig dåligt för hunden?”

 1. Hej Fredrik!
  Har en fråga här vi tittade på ditt tv 4 program nu 9 nov. om att hunden inte ska dra i kopplet….
  Vi har en storpudelvalp 5 månader 13 nov. nu och han är vår femte storpudel……
  Vi har en storp. till 12 år och en dvärg 16 år hemma här nu också valpen ”Gene” är vår sjuttonde pudel.
  Det fungerar bra med inlärning hittills förutom på koppel promenader då det är så mycket löv nu på hösten och här ute i Kungshamn – Smögen blåser det nästan jämt och alla dessa löv vill han jaga som far runt?
  Min man som tränar och går promenaderna med honom vet inte hur han ska göra för att få honom att sluta jaga dessa???
  Innan dessa löv låg på backen så gick han så fint i koppel……
  Har du något tips?
  Med vänlig hälsning Britt-Louise och Lasse Samuelsson i Kungshamn och pudelpojkarna
  http://www.pudelpojkarna.se

 2. Ett mål jag har med min hundträning både i vardagen och för tävling är att hunden ska våga göra fel men vilja göra rätt.

 3. OJ Detta ställde till lite huvudbry, mycket intressant.
  Själv har jag haft en massa krav och förväntningar på mina hundar och mig själv. Alla kurser jag har gått ska man visa upp vad hunden kan och hur bra jag är som hundförare. Tittat på alla andra och sett vilka fantastiskt lydiga hundar alla har utom jag förstås.
  Vi kanske glömmer bort att allt är inte vitt eller svart och det som vi tror att vi ser inte är samma sak som det egentligen är. Börjar efter tre hundar att fundera inom detta. Min nya vovve Gordon Setter har satt mycket på sin spets, han håller på att träna mig i att bli avslappnad sänka förväntningarna och lära mig ha humor. Ja detta är inte så lätt att träna mattar men han kämpar på den lilla busfröet. Hur tänker jag då undrar kanske ni, jo alla dessa ”hundträningsmetoder” som växer upp som svampar ur jorden en regnig natt får oss kanske inte att bli bättre hundägare alla gånger kanske det tom kan bli tvärtom. Vi bör kanske se hundar som hundar och inga maskiner som man ska lära sig köra. Nu är jag ute på mycket hal is förstår jag men jag spekulerar bara lite. Jag arbetar med människor som har stora funktionsnedsättningar som God Man /Förvaltare och det viktigaste i jobbet är att etablera en bra relation till mina huvudmän. När relationen är etablerad kan man gå vidare och fatta gemensamma beslut eller träna huvudmännen till att bli mer självständiga. Vad har detta med hundar att göra? Jo att bygga en relation med hunden är grunden till allt annat anser jag. Genom relationen som då handlar om trygghet för hunden ger ju den utrymme för sin självständighet. Jag tror att en hund som vågar vara självständig inom vissa gränser förstås inte blir passiv. Att ha en hund som är självständig är ju inte det enklaste kan jag lova men jösses så givande om man tar fram humorn och lär sig ha en avslappnad attityd. Det är mycket enklare att göra hunden passiv och osjälvständig och vi får det enklare också men hur mår hunden, bra fråga tänker jag. Ja vi får väl se hur Eskil lyckas fostra mig till en bra matte som man lyder för att han vill och ser upp till. Nej jag måste fundera vidare i detta. Tankarna har bara börjat

  1. Har en fin labbe som används praktiskt vid sök och jakt han har blivit helt självgående i skogen när jag slutade lyssna på alla råd jag fick om hur man tränar…gick kurser så klart då detta var min första hund i vuxen ålder. Arbetar med autistiska personer med att göra deras dag tydlig med en passande struktur på deras arbete med uppgifter som har en klar början och slut och framförallt ska de lyckas med sina uppgifter dvs förstå instruktionen det kan ju se helt olika ut för dessa 6 personer! Och de måste ju även kunna ha tillit till mig..så jag arbetar med min hund på samma sätt och det fungerar fint..

 4. Hm….tänkvärt. Men en hund som går fint i kopplet behöver absolut inte vara en passiv hund. Passivitet på positivt sätt. En hund som drar är helt klart aktiv….men på vilket sätt….positivt? Mår den bra så? Nä…inget är svart eller vitt. Att ge råd si eller så måste anpassas till varje individ. En hund måste få ha en egen vilja…positiv så klart och har den inte är det upp till oss att skapa det så mycket det är möjligt.

 5. Sen är det väl relativt. Vad som är okej för mig kan vara pest för en annan.

  Tänker osökt på alla de små hundar som lever i lägenheter med pensionärer och som beter sig rabiat och gläfsande utomhus. Nä. Allt är relativt.

 6. En hund som vill jobba och har förväntan , en motor ser kanske vi som kör bruks och andra moment som ngt bra. Är dessutom hunden stor och ljudlig med lite skärpa så är det egenskaper många vill ha. Samma hund i kopplet hos fel person kan bli ödestigert, omplacering och rent av farligt.

  Samma egenskaper hos de de små raser är inte en jävel som bryr sig om. De lyfts bara upp.

 7. Väldigt intressant, och väldigt sant. Jag tycker också att det är väldigt tråkigt när hundar görs passiva, och när man ser ägare som använder endast kommandon eller ”nej” ca 80% av tiden de spenderar med hunden. Jag ser det relativt ofta måste jag säga. Jag tror på att en hund som har listat ut vad som gör matte/husse glad är en glad hund, men då måste det också vara så att hunden VILL vara till lags och förstår vad som förväntas av den. Jag måste nog erkänna att jag aldrig har haft några större krav på min egen hund, förutom att jag vill att hon ska vara välfungerande med andra djur, barn och människor. Det har för mig varit min högsta prioritet, men det har vi jobbat på genom att hon fått leka med barn och mängder av hundar från det att hon var liten. Så enkelt var det. Det enda vi har haft problem med är att hon hoppade mycket som liten samt att hon drog som en apa, men vi tog det ganska lugnt och tillslut upptäckte hon att hon fick mer kärlek av besökande om hon INTE hoppade, samt att det var roligare att promenera om hon inte drog. Hundar är verkligen betydligt smartare än vad många tycks tro, och jag tror inte att det utgör en lycklig hund om den hålls i för strama tyglar, så att säga. Det ska vara roligt att vara ”väluppfostrad” och någonting som hunden blir glad av, inte någonting som den känner sig tvingad till och kuvad av. Väldigt bra blogginlägg.

 8. Bengt Rödseths bok ”Shadow – att skapa en skugga”. Hrmm. Jo, det låter verkligen som den relationen man vill ha med sin hund…
  Tror alldeles för många hundar går omkring hela sina liv och tittar rakt fram och låter bli att ta några som helst initiativ – för säkerhets skull, efter att gång på gång blivit nertryckta när de gjort något som inte passade människan. Beklämmande.

 9. hur sjutton bär man sig åt för att mejla in bilder och frågor haha? Hittar ingen mejl eller så? Tacksam för svar!

 10. Riktigt bra Fredrik! En tiopoängare! Det finns många fler stora och svåra frågor kring att leva med hund som skulle behöva behandlas i de offentliga rummen. Att ni som är har störst utrymme offentligt vågar lyfta de svåra ämnena och prioritera kunskap om hunden som biologisk art framför metoder för att prestera med hund har många med mig saknat länge.

 11. Naw, det här gjorde mig lite ledsen. Tyvärr har jag en hund som är passiv tillsammans med mig 🙁 Det märks tydligt när hon umgås med andra att det är med mig hon är passiv, eftersom hon är en helt annan hund (som en unghund igen) när hon är med andra. Det har tyvärr blivit så på grund av att hon som hund är väldigt flamsig och även självständig, inte särskilt naturligt följsam, jag har känt mig tvungen att få henne att lyssna och då tagit i (inte våld – utan ”knep” såsom ”skrammel” o dyl., som visat sig vara för kraftiga) och effekten har blivit passiv hund. 🙁 🙁 🙁

  Tragiskt.

 12. Tänkte också på Shadow – att skapa en skugga. Kan det verkligen vara ”normalt” för en fungerande flock att släppa in andra hundar utan någon reaktion? Särskilt inte stressade/nervösa/problemhundar – här borde det väl handla om att hålla ihop och försvara sina resurser: valpar, tikar (= möjligheter till att sprida sina gener), maten. Kommer en varg in på en annan flocks revir, dör den. Men hundar är inte vargar… Tänker på alla vildhundar som finns i många av de länder dit vi åker på semester. Där ser man tydligt att det finns gränszoner, som inte passeras, att hundarna inte tittar på varandra etc och att det därför sällan verkar bli bråk.

Kommentarer inaktiverade.