Påverka mitt ”Hundcoachen” på TV4 nästa söndag!

Skärmavbild 2014-11-13 kl. 18.44.24

En härlig läsarbild!

Har du en bild du vill att jag ska publicera på bloggen, mejla då mig på info@fredriksteen.se och bifoga bilden.
Det måste framgå klart och tydligt att jag får publicera bilden på min blogg.

 

En labbe på 17 månader. Glad i folk, snäll på alla sätt.
Vid hundmöten låser han på den mötande hunden på cirka 50 meter avstånd, blir stel och uppmärksam. Närmre den mötande hunden lägger han sig först ner och stirrar, sen helt plötsligt gör han ett utfall…..

Detta handlar om TV4 hunden Moltas, och jag ska spela in med honom i nästa vecka. Och då ska vi lösa detta problem.
Hur vill du att jag ska göra, vad vill du att jag ska vara extra noga med att försöka få fram i tv?

Skriv vad du tänker och tycker, vilken lösning du tycker jag ska prova……….

23 svar på ”Påverka mitt ”Hundcoachen” på TV4 nästa söndag!”

 1. Detta ska jag inte missa, så gör min hund vid hundmöten…..tvärstannar, det går inte o rubba honom, har försökt det mesta, fast han lägger sig inte ner el gör utfall, utan bara väntar tills mötet är över så går han som inget har hänt…..

 2. Träffar ofta hundägare med detta problem. Hur kan jag som mötande med hund hjälpa till ?. Även om dessa hundar jag träffat på inte visar tecken på aggressivitet så vill jag inte ta risken så min hund kan bli påflugen om ägaren inte orkar hålla vid dessa utfall

  1. Om alla hundar skulle gå bra i koppel bredvid sin matte skulle inte utfall finnas:) ibland märker jag att hundar som stirrar och har hög svans men som inte låter kan sätta igång min hund. Jag tror man ofta skiter i detta för att man har en tyst hund men missar många andra signaler. Vi måste helt enkelt hjälpa varandra 🙂

 3. Det ska bli intressant att se! Jag har haft precis detta problem. Har löst det ganska bra men är nyfiken på att se hur du gör.

 4. Förklara och visa tydligt. Tala även om att det kan ta tid att få detta att fungera. Även att man får kanske jobba med detta på många promenader framöver. Att det inte är gjort i en handvändning som oftast. Jag kände mig så misslyckad i början då vi jobbade med detta men sen rätt var det är så blir det lite bättre.
  Att det finns olika tipps och sätt att göra detta på.
  Man skall ju tala om att denna hund intresserar inte oss utan det är du å jag. Visa tydligt där hur du menar å gör. Inte så lätt alla gånger. Kanske även visa att man kan misslyckas hur det kan se ut för dig.
  Är det skillnad på valp å vuxen hund vid hundmöten?

  Även om en löshund kommer framspringande till oss som tränar,el Moltas i detta fall hur skall man agera då? Det kan vara en snäll liten en som bara vill hälsa som inte matte/ husse har koll på för sådana finns det gott om.

  Ett hundmöte i skogen kanske man kan ta upp. Hundarna är lösa som ex och låt oss säga att mötande hundens inkallning inte fungerar? el sin egen. Går man åt annat håll med förhoppning om att sin hund vänder om efter mig?

  Jag jobbar med mina Bichon friser. Ena på 2.5 år som har blitt bättre och går som oftast bra men helt avslappnad är hon inte. Hur får man till det som exempel.
  Sen en valp på 6 månader som nu börjar morra å reagera på hundmöten.
  Jag läser mkt i dina böcker å jobbar med detta. Men inte helt lätt alla gånger.
  Sen är det ju jobbigt då man bestämt sig att inte hälsa på andra hundar men många har dem lösa å dem springer fram till oss. För oss är det då bättre att jag släpper mina oxå i stället för att ha dem kopplade då brukar den äldre svara med försvar. Kanske vaktar hon mig och valpen.
  Nej de är inte hennes uppgift.

  Vill tala om att dina böcker och program i tv å radio hjälper 🙂 iallafall mig.
  Roligt att följa.

  1. Precis vad jag försökte få fram Sandra!!! Tycker det som är absolut jobbigast är lösa hundar som inte lyssnar på matte/husse som kommer fram till oss. Min kille blir rasande och jag tycker dessa situationer är riktigt obehagliga.
   //Catherine

 5. Hej Fredrik,
  Visa/berätta gärna hur du gör/skulle göra vid olika scenarios som kan inträffa:
  – mötande hund som inte är engagerad i din hund och som är engagerad
  -lös hund som kommer fram men inte är aggressiv
  – lös framspringande hund som är aggressiv/för på.
  Jag har själv problem med detta och berättar för alla mötande m hund att han kan bli arg (förebyggande) och ber dem m lösa hundar, vänligt, att koppla sin hund (med blandade resultat) Mestadels positivt då man slipper elaka kommentarer och direkta påhopp….
  Förtydliga och visa hur ”du talar om” för hunden att vi struntar i andra hundar. Hoppas att du förstår vad jag menar☺️
  Ser fram emot söndagens program
  Trevlig kväll
  Catherine

 6. Hej!
  Mitt tips är (nu är det ju lite försent med Moltas men) när jag är ute och går med valpen och den blir lite tveksam (helt naturligt)vid ett hundmöte. Lyfter jag bara upp den som om inget har hänt och passerar den andra hunden med valpen under armen, släpper ner den när vi passerat och kommit på tryggt avstånd. Den dag då vi möter en hund och valpen inte längre tvekar att passera, går vi bara vidare med lite lagom avstånd till den andra hunden. Om hunden vi möter har attityd tar jag upp min valp för säkerhets skull i alla fall. Mina hundar som nu är vuxna har aldrig haft problem med att möta andra hundar. Till och med om jag ligger lite före mina hundar gör dom en fin båge förbi den andra hunden.( om inte hunden vi möter är en god vän till mina hundar, då hälsar dom innan dom hänger på mej igen.
  Moltas tar man ju kanske inte så lätt under armen. Så med honom får man nog bara passera med en lagom båge. Nu vet ju inte jag om han lägger sig för att han helst inte vill vara nära den andra hunden eller om han gör det för att han vill komma nära den andra hunden men oavsett är det nog bara att gå. Men att se till att om han inte vill gå nära gör en ordentlig båge så att han kan känna sig säker.

 7. Få Moltas att fokusera på dig. Gör dig ’intressant’ som du brukar säga. Mat i fickan (rasen brukar vara matglad), leksak i handen.
  Eller nåt som avdramatiserar mötet.
  Visa även,med kroppspråk,att det inte är okej att reagera så på mötande hund.

  Att mötet inte (från början iallafall) sker öga mot öga. Håll avstånd ,gå en båge.

  Allt det här vet du ju. Är en barnlek för dig. Inga problem 😉

 8. Ta gärna upp något om man bör hantera hundmöten olika beroende på vilken typ av hund man själv har. Gör man någon skillnad på träningen om det rör sig om en osäker hund, en aggressiv hund, eller en översocial hund som vill ”bli bästa vän med, och lära känna alla i hela världen”.

 9. Jag har inget förslag på vilken lösning du ska prova egentligen. Jag skulle vilja att du visar praktiskt det du beskrivit i bloggen många gånger. Sen är ett annat önskemål att ni använder ett antal olika hundar i mötena, eftersom Moltas lär vänja sig vid en och samma hund om du förstår vad jag menar.

 10. Tajmningen och hur många tecken hunden visar innan som i detta fallet lägga sej ner.. Alltså redan när hunden får syn på mötet. Plötsligt gör hunden utfall är ju inte alls plötsligt utan den har oftast laddat långt långt innan.

 11. Om hunden stannar få hunden att fortsätta gå och vara bestämd, ”nu går vi” ta hunden på den sidan där den kommer ifrån och inte behöver gå så nära hunden. Drar hunden mot den andra säg ” NEJ” ett tydligt nej och ta tillbaka hunden så den går åt samma sida fortsätt gå. Så här får man nog göra fram och tillbaka på en hund innan den förstår, när man sedan är ganska nära och hunden börjar dra igen sett ner hunden utan kommando sätt ner rumpan. Skäller den när den sitter ner och försöker dra mot hunden vänd den om så den inte ser ( kan lugna hunden) låt den sitta kvar där fast den andra hunden har gått tills hunden har lugnat ner sig. Säg sedan bra med en mjukröst men ändå lugn ge smek och eventuellt en godisbit för att förstärka. Fortsätt sedan med att hunden ska gå bredvid lugnt innan den får ett varsegod att kissa och lukta på gräset 🙂

 12. Vid hundar som spinger lösa och kommer emot en rekomenderar jag att man har din hund sittande bredvid sig och stampar och ett tydligt ”NEJ”. Har funkat alla gånger för mig 🙂

 13. Hej!
  Jag hade samma problem med min Schäfer för ett tag sedan. Han är nu 16 månader gammal och är mycket bättre på hundmöten!
  Innan jag visste hur jag skulle träna bort hans osäkerhet så blev det ela tiden värre och värre vid hundmöten.
  Jag fick ett tips från en kursinstruktör att när man ser en annan hund och ens egen hund verkar osäker, så kan man göra en loob på cirka 20 meter. Man har då sin egen hund bort ifrån den andra hunden (hundar ska aldrig mötas hund mot hund sa hon). Vi går då till och från i fot och jag pratar mycket med min hund så att han tittar och lyssnar på mig och inte på den andra hunden.
  När vi väl håller på att passera den andra hunden (som i mitt fall alltid skäller) så ser jag till att jag vrider min kropp och min hunds kropp så att jag då visar att jag inte är intresserad av att hälsa på hunden.
  Denna metod har fungerat jättebra för mig och min hund och har tillochmed börjat påverka de andra hundarna som vi möter (de skäller inte lika mycket när vi möts).
  Så denna metod rekommenderar jag starkt till andra hundägare som har liknande problem.

 14. Om den man möter inte ”samarbetar” och kommer närmare och närmare innan man fått det gensvar man önskar från sin hund. Hur gör man då?
  Och när ska man vara nöjd? Om min hund inte tittar på den andra hunden (som i mitt fall oftast inte är en hund man möter, utan hund/hundar i hundgård som vi ska passera), ska jag bara ignorera att han piper, gnäller och kanske skäller? Hunden/hundarna i hundgården skäller intensivt, jag har inte samvete att stå kvar och vänta ut min hund helt och hållet när klockan är 6 på morgonen och människorna i grannhusen ligger och sover…

 15. Min familjs 7-åriga hund har gjort utfall i stort sett alltid, men först nu när jag är lite äldre (20) har jag börjat förstå honom lite bättre. På honom fungerar det inte att säga till så som du förklarar. Det gör honom bara mer osäker och jag tror att han känner att jag inte är en trygghet. Istället försökte jag bli just en lugn och trygg matte som försökte förklara att detta inte är någon fara med. Häromdagen gick vi förbi en speciell boxer som han har bråkat med och alltid gjort utfall mot men blivit bättre och bättre med, denna gången gick min hund till min andra sida så jag var emellan honom och den andra hunden och fortsatte lugnt förbi. Blev jäkligt glad!

  1. Nu skrev jag ingen summa kardemumma men att säga till dom och ta ett litet tag i nacken fungerar inte på alla utan triggar istället, iaf min.

 16. Det skulle vara intressant och spännande när du tolkar när hundar leker lösa. Kroppspråk, turtagning , möten osv. Tror att det både skulle vara tv-mässigt och folkbildande.

 17. Kan du inte prata lite om hur folk, med eller utan hund, bäst hjälper en hundägare med en ”problemhund”?
  Att man inte ska påkalla hundens uppmärksamhet utan ignorera, inte ska gå fram och hälsa och klappa på en hund som står och studsar mot folk osv.
  Samma sak om man har en lugn hund med sej( eller en som inte uppför sej men man ser inte det som ett problem) och man möter en hund som ägaren jobbar med. hur gör man bäst för att den hundägaren ska lyckas få kontroll på sin hund?

  Lite tips alltså hur man passerar en hund som är bråkig på bästa sätt och lite tips på vad man kan göra eller erbjuda sej att göra om man har tid och lust.

  1. Ett bra tips om man möter en hund som är rädd. Låt hunden få stå vid sidan av ägaren utan att ge den uppmärksamhet. Hunden blir inte mindre rädd för att främmande personer klappar den eller bjussar på godis, snarare tvärtom.

Kommentarer inaktiverade.