Det finns hundar som inte gillar andra hundar!

På klippet – En tjänstehund som gör sitt jobb!
Jag är däremot skeptisk till om detta är ”skarpt” eller om det bara är en övning.
Nån som vet?

 

God morgon, idag är jag lite trött igen.
Fram till 01 00 i natt hade jag besök av polishundförare Leif Hedberg. När Leif och jag träffas har det en tendens att bli lite sent.
Vi sitter där och diskuterar hund och timmarna bara far iväg.
Diskussionerna handlar givetvis om tjänstehundar, men också mycket om problemlösning i vardagen.
Det är alltid intressanta diskussioner och även om vi inte alltid är överens i allting så kommer vi fram till bra saker.
Givande natt, men trött idag 🙂

 

Det finns individer som inte trivs med andra hundar!

Detta är något som man ofta inte tänker på, eller i alla fall inte löser på rätt sätt.
Det finns faktiskt hundar som mår rent utav dåligt att vara med andra hundar. Det finns hundar som visar ett starkt obehag då de tvingas att vara med andra hundar.
De drar sig undan, de visar med hela sitt kroppsspråk att detta inte är något de gillar.

Frågorna är då – Vad ska man göra åt det, och varför är det så, är det ett sunt och naturligt beteende hos ett flockdjur?

Jag personligen menar på att man kan avvakta en tid för att se hur hunden anpassar sig. Men samtidigt vara väldigt vaksam på om den anpassar sig eller ej. Eller om hunden bara drar sig tillbaka mer och mer och mår sämre med tiden.
Är detta fallet så anser jag att man som ägare måste ta sitt ansvar och låta hunden slippa detta.
En hund kan inte ”berätta” hur den mår på annat sätt än att dra sig undan, visa med sitt kroppsspråk, alternativt konstant ställa till med bråk (detta beroende på vilken typ av mentalitet hunden har).
Om detta är ett sunt och normalt beteende hos en hund, som faktiskt är ett flockdjur, tycker jag är en tanke och diskussion som är helt onödig.
Hundens välmående, individens välmående, är det som är viktigt – Inte om det är ett naturligt beteende eller ej.

Dessutom är jag inte helt säker på att detta är ett onormalt eller osunt beteende.
Att byta flock titt som tätt, att slängas in i en ny flock där man omedelbart ska anpassa sig, är nog mer onormalt och osunt än något annat.

Vad jag vet finns inget djur, apor, elefanter, vargar etc, som bara helt plötsligt anpassar sig eller ens accepteras i en ny flock.

En hund är ett flockdjur – Ja!
Men innan man börjar utsätta sin hund för allt detta bör man nog fundera en stund över vilka individer din hund ser som sin flock. I många fall anser jag att våra hundar ser sin familj (husse/matte/barn/ytterligare en hund/katt) som sin flock.

Kanske något att fundera över, hur tänker du?

9 svar på ”Det finns hundar som inte gillar andra hundar!”

 1. Klippet är bara en övning.
  ”**This video is a training video of a deputy faced with a scenario and how he reacts under tremendous stress along with his K9 partner..

 2. Känns som min hund du pratar om, hon ser oss i familjen som sin flock älskar att leka med oss. Hon vill inte umgås med andra hundar bara nosa sen går man åt varsitt håll och är den andra påflugen säger hon i från. Ska man gå på hundpromis med andra så får man ha gott godis att locka med hon annars vänder hon hem.

 3. Häftig video!

  Min ena hund tycker inte om andra hundar medan den andra älskar andra hundar. Låter aldrig någon annan hund komma fram till den första och det är han nöjd med!

 4. Min hund är långt ifrån förtjust i andra hundar. Inte ens de han känner vill han ligga nära. Men han älskar att vara nära människor istället. För honom funkar tex inte dagis men väl dagmatte som kan ha några hundar till bara han får vara med människan. Ute hälsar han sällan på andra hundar men ibland händer det att han vill och jag blir lika förvånad varje gång.

 5. Gillar inte bara att man sätter in titan tänder på hundarna.
  Jag för står syftet men ändå gillar jag det inte.
  Det är tydligen en träningsvideo där dom stressas till max.

 6. Hunden är ju ett flockdjur o då är det väl i första hand i den egna flocken hunden ska vara social. Varför kan man inte bar acceptera hundindividen i sig ? Hunden i sig har så förbaskat höga krav på sig att vara social gentemot andra hundar OCH människor utanför den egna flocken, varför ? o i vilket syfte ? Bättre hundfolk/instruktörer börjar lära sig att respektera/acceptera varje hundindivid som den är !!!

 7. Håller fullständigt med. Är så förbannad på folk som går med sina hundar i flexi koppel 6-10 meter full lina ut och försvarar sig med, Han är jättesnäll och HAN/HON gillar andra hundar *suck* Men den andra hunden kanske INTE gillar andra hundar eller just DEN hunden. Sen finns det människor som faktiskt är rädda för hundar av en eller annan orsak och dessa människor ger nog blanka f** i om din hund är den snällaste hund i hela världen, för rädslan sitter ändå där. Tycker dessa hundägare är så Respektlösa när de inte kan hala in sina hundar om dom nu måste ha ett flexikoppel till den.

  Har mött hundar i flexi koppel när det är mörkt och jag är ute med mina. Ser bara en hund komma fram bakom typ buskar och matte/husse kommer 6-10 meter efter hållandes i ett flexikoppel. Jag har okastrerade hanhundar och de reagerar direkt med att visa vem som bestämmer innan de ser att den andra hunden är kopplad. Näe Hundägare om ni inte kan hantera era hundar i ett flexikoppel, så ANVÄND INTE ett sådant. Jag använder flexi koppel, men mina hundar får inte full koppel innan vi är i skogen utan risk för att möta andra hundar eller människor.

  Tack för ordet!

 8. Jag ser det nog som så att hade många vovvar fått rätt förutsättningar från start så tror jag absolut de hade funkat med andra vovvar och trivts med det.. Dock har jag sett äldre hundar som kommit in här som tyckt de varit jobbigt att anpassa sig till en stor flock. Och det tror jag är för att de left ensamma under alla år utan att bli socialiserade med andra hundar på ett bra sätt. De hundarna får man helt enkelt ta för vad de är då de är uppe i en äldre ålder så de omplaceringarna brukar jag placera i ett hem utan massa vovvar. Dock tror jag att människor tyvärr skapar mera än att hundar tänker ”nä andra hundar gillar jag ej”
  Mvh

 9. Mina hundar är vana vid andra hundar, men jag tror att det är som med oss människor att ”kemin” stämmer inte alltid även när det gäller hundar. Mina hundar är upplärda med att ”vi hälsar” inte på varje hund vi möter och vi hälsar när matte säger att det är OK. Mina hundar tycker om andra hundar, men i löptider kan det bli irriterat när de möter andra okastrerade hanhundar, för självklart tror de ju att alla löptikar är deras hihi. Jag har två okastrerade han hundar (Siberian husky) och en tik (Siberian husky) samt en liten terrier/Lhasa apso och det fungerar hur bra som helst vid möte med andra hundar, stora som små. Men det kan tända till om tex min tik är i löp eller det luktar löp i området.

  Ett bra sätt att lära sin hund/hundar att umgås med andra hundar är att redan vid valpstadiet kanske uppsöka brukshundklubben och ta en valpkurs, genom detta får dom träffa en massa hundar och umgås med 😉

  Många hundägare, till spec. små hundar för ofta över sin egna rädsla till sin hund när dom stöter på en större hund. I byn där jag bor har ett rykte spridits ut gällande Siberian husky, att dom skulle se små hundar som byte och käka upp dom om dom fick chansen. Det råder sådan okunskap om Siberian husky här så man kan gråta. Deras små hundar kan lika gärna bli attackerad och ”uppäten” av deras grannes schäfer. Synd att dom överför denna rädslan till sina hundar. Träffar både tax, mops, frallor mm när jag är ute med mina och ingen av dessa små vovvarna har blivit varken attackerad eller uppkäkad av mina hundar 😉

Kommentarer inaktiverade.