Ett inlägg om – Ledarskap

Skärmavbild 2014-11-16 kl. 09.01.51

Ice och Majvor, på marken en boll…..

Leken där Ice äger tennisbollen och Majvor försöker ta den, kan pågå i timmar hemma på tomten.
När man studerar denna lek kan man fråga sig ett par saker.

Hur orkar Majvor, hon får ju aldrig bollen?
Vad i denna lek är det hundarna tycker är så kul?

Skulle Majvor ändå vara nära att ta bollen, då blir Ice sur och ”äger” bollen i alla fall.

Om jag distraherar Ice så att Majvor kan ta bollen, då skulle aldrig Ice jaga Majvor. Helt plötsligt har bollen inget värde och Ice hittar något annat som gäller istället.

Jag har aldrig sett Ice ”ta tillbaka” bollen av Majvor, Ice skulle sannolikt aldrig ”sjunka så lågt” så att han ens försökte.

Det man tydligt lägger märke till är också Ice ”styrka” att äga bollen. Han lägger den framför Majvor, men Majvor fjäskar bara runt utan att ta bollen.
De få gånger Majvor ändå struntar i att Ice äger bollen, och Ice är okoncentrerad så att Majvor hinner ta bollen – Då ”straffar” aldrig Ice Majvor utan låter henne ha bollen.

Jag tycker mig se att Ice är stenhård i att ”äga”, men då det misslyckas så är det ok ändå.

När Ice och Majvor brottas och leker utan boll, då hör jag ibland Ice morra till då Majvor är för hårdhänt.
Ibland hör jag Majvor pipa till av samma anledning.
Aldrig har jag hört Majvor morra i dessa lägen, eller att Ice piper till.

Då Ice och Majvor står i hundgården tillsammans så är Ice tydlig med att den viloplats Ice har är hans. Han äger sin viloplats på den mjuka sängen.
Även fast Majvor försöker på olika sätt att få ta del av viloplatsen så är Ice tydlig och hård inför detta.
Han ”äger” platsen.

Men om Ice lämnar platsen för en stund, då tar Majvor den och det skulle aldrig falla Ice in att ”köra bort” Majvor.

Ice kan få Majvor att lägga sig ner på rygg genom att bara titta på henne, detta missbrukas aldrig.
Det sker bara, och endast, då Majvor är ett ”pain in the ass” en stund mot Ice.

Då jag studerar Ice och Majvor dag in och dag ut, på tomten, i bostaden, på promenader, så kan jag tydligt se att Ice är ledaren.
Luktar Ice på en fläck, då ska Majvor lukta på samma fläck. Luktar Majvor på en fläck, så struntar väl Ice i detta.

Viker Ice av åt något håll för att utforska något, då följer Majvor efter. Gör Majvor detsamma, så struntar väl Ice i det.

Det man tydligt kan se i denna härliga relation är att det inte finns någon som helst stolthet i ledarskapet. Stolthet verkar inte finnas.
Det man kan se är att ledarskapet aldrig missbrukas, inte heller att det handlar om småsaker.
Ice ”straffar” heller aldrig Majvor, däremot är han mer än tydlig innan så att fel inte uppstår.

Att en form av hierki och ledarskap finns i flockar och mellan hundar, det är för mig solklart och lika säkert som att det finns mellan oss människor, men det handlar inte om att trycka ner. Det handlar om att leda med ansvar och helt utan stolthet.

Det finns heller ingen konsekvens i vad Majvor för göra eller inte göra, förutom att då Ice höjer sin svans – Då lyssnar man!
Det verkar finnas väldigt få regler, egentligen ingen alls, förutom en – Då Ice höjer svansen då lyssnar man!

Här tror vi har mycket att lära.
Jag kan ta några exempel i vår vardag där vi tror att vi förbättrar vår ledarskap, men i själva verket försämrar den.

En smörgås ligger på bordet. Jag är ouppmärksam och min hund tar smörgåsen. Jag blir arg och skäller på min hund och tar loss smörgåsen ur hundens mun.
– Här skulle jag ha förekommit, och ägt smörgåsen innan. Det jag gör efter att hunden tagit smörgåsen har inget med ledarskap att göra.

Jag sitter i soffan och går ut i köket för att hämta en kopp kaffe. När jag kommer tillbaka ligger min hund på platsen.
Jag tar ner min hund därifrån och sätter mig själv på platsen.
– Här skulle jag ha förekommit och tagit med hunden ut i köket, eller helt enkelt satt mig på en annan plats. Om hunden försökt sig tränga sig upp på min plats då jag satt där, då kunde jag visat tydligt att platsen var min, men inte efteråt.

Jag och min hund står i hallen för att gå ut. Jag öppnar dörren och min hund springer ut. Jag blir sur på denna bristande respekt för mig och ropar in hunden.
– Här skulle jag förekommit och visat att jag går ut först, om jag inte förekommit och visat det, då har detta inget med ledarskap att göra.

 

Lite morgontankar om ledarskap…….

 

18 svar på ”Ett inlägg om – Ledarskap”

 1. Intressant att läsa precis så här gör min dotters vovve med ,han är tokig i bollar och apportsaker ..Men när det kommer till att leka med andra så tar han inget utan låter det vara eller så sätter han bollen i munnen så en stor del hänger ut så att lekkamraten får chans till att ta den. Har aldrig sett han bli arg eller skälla utan bara älskar att jag mig leka. Det är kul att studera hur djur leker och vad dom tilllåter .Vi har mycket att lära och inte alltid tro att det finns dominans och ilska när leken kommer. Lita på våra hundar . Alltid kul att läsa dina goda råd .

 2. Jo det är intressant att kolla hundars ”samtal”. Terrier som jag har är inte lika ”tysta” i sin kommunikation. Är nåt fel sägs det till på skarpen, ljudligt och ibland kännbart för den som gått för långt. Som terrier ägare ligger ett stort ansvar att verkligen kunna förekomma…de är snabba intensiva och smarta. En rolig ras som är en utmaning och det gillar jag. Att förekomma har blivit en vana nu mer..det kräver träning tills det blir en rutin. Här lyfter jag på svansen då det behövs….inte ofta men händer. 🙂

 3. Jag har sött på hundar som fortsätter att bråka fast den andra har pipit och gett upp. Det måste vara fel på den hunden, min hund gick också på samma hund fast mer likt ice och min hund sade ifrån ordentligt till denna hunden som inte gav upp när han gav sig på min hund. De hamnade iofs aldrig i något stort bråk och min hund blev heller aldrig biten.

  Men någonstans undrar jag om det var fel på denna hund? Eller om det är vanligt att jämnåriga okastrerade hanar hamnar såhär eftersom han aldrig bet min några år äldre okastreade hane?

  För vi säger ju att det bara är tikar som hamnar i döds slagsmål och inte hanar? Vet inte helt vad jag ska tro på i ledarskap och hund. Denna hund var ju tillräckligt smart att vika sig för min tydliga hane, men inte de andra..

  1. Men Malin du kan ju inte tro att din hund ska ha ledarskap över världens alla hundar ??
   Det som beskrivs i texten är ledarskap i flock inte med hundar du träffar på ute!!
   Det behöver absolut inte vara något fel på hunden!

   1. Nej alltså denna hund jag beskrev är en hund vi träffade väldigt ofta då detta var min kompis hund. Jag skulle snarare beskriva att min hund hade ett väldigt bra ledarskap mot denna hunden.

    Vi trodde det var fel på hunden eftersom den kom i bråk med andra hundar men just inte min. Det är det jag vill tillägga att det är viktigt med sunda relationer och kanske var det just därför det gick så bra med våra hundar eftersom de hade en bra lekrelation också 🙂

 4. Håller faktiskt med, det om regler, att de allra flesta har på tok för många regler, regler som emellanåt inte ”hinns med att efterleva”, så det blir bara pannkaka av det hela.

  Jag har också bara en regel. När jag säger något, lystra och agera direkt …

  Livet med hund blir då sååååå mycket enklare, än att hela tiden behöva vara på sin vakt, komma i konflikter som skadar relationen …

  Nä, här gäller: Less is More 🙂

 5. Bra skrivet. Man kan lära sig mycket av att iakta hundar när dom leker och umgås.
  Men då kan man fråga sig,varför håller vi på med lydnad? Att gå fot är eg ’onaturligt’ för en hund. Eller ser du Majvor gå tätt fot med Ice,och han berömmer henne med klappar och godis?

  Lydnad är/eller bör vara iallafall/en kul grej. Cirkuskonster. Inget fel med det.
  Synd bara att många,inte minst instrutörer på klubbarna,fokuserar mer på lydnad,än direkt socialisering. Tror man skulle vinna mycket,för både hund och ägare,om hundarna fick leka så där,och instruktören förklarar som du gör.

  1. Jag håller inte med dig, jag går kurser med min hund. Även om vi tränar diverse så är det mest allmänlydnaden och passivitet vi tränar. Sedan är det såklart folk som är där för att skaffa hundkompisar etc men det får stå för de ;). Socialisering för mig betyder inte lek med alla hundar utan klara av denna maximala störning och fokusera på mig:)

   1. Malin,socialisering betyder inte lek för mig heller. Att hundar ska kunna umgås (och leka) på rätt sätt är socialisering. Att hunden ska fungera i olika miljöer är socialisering.
    På en valpkurs är det viktigare att valpen lär sig ’sitt’,än att umgås. Att en valp/hund klarar lydnadsmoment under störning har eg inget med socialisering att göra. Det är just-lydnad.

    På bruks är det ofta förbjudet att leka (och umgås) för hundarna,bruksplanen betyder lydnad. Konstigt nog.

    1. Thea ja du har nog rätt men jag tror det beror på vem som leder. Jag hade valpkurs och allmännlydnads kurs med min förra hund där var de mer insatta i problemen som sker i den ung åldern. Men samtidigt gick min kompis för en annan instruktör på samma klubb och där var det inlärning av lydnadsmoment. Så du har kanske rätt men jag gick en bra kurs 🙂

  2. Håller helt med dig!! Många skulle behöva studera och istället lära sig se hur hundar kommunicerar i flock. Helt enig i din text bra skrivet!
   Lydnad är just vad de heter.. Lydnad.

 6. Finns alltid roller och en bra beslutsfattare inte en hundflock 🙂
  Hoppas du då är över Ice i sin roll 😉

Kommentarer inaktiverade.