”Få fördel i” och belöningar.

Skärmavbild 2014-11-17 kl. 18.03.49

Två av mina hjärtan – Ziegerkamp Ice och Ziegerkamp Majvor.

 

Nu börjar det trappas upp på allvar.
Dels närmar sig Sweden Internationell Horse Show, där jag bland annat ska ”coacha” hundar och hundägare ”live”, men där jag också är kommentator för ”kändisagilityn” som blir väldigt häftigt i år.
Sedan, någon helg efteråt är det stora Stockholms utställningen på Älvsjömässan där jag ska vara konferencier båda dagarna.
Det blir lite möten och annat i veckan då det gäller detta.

Tiden går så himla kvickt hela tiden…….

 

Att lära en hund saker som inte är naturligt för en hund att göra, det kräver viss list men också belöningar hunden vill arbeta för.
Att ”gå fot”, att sätta sig på kommando, att hoppa på kommando, att krypa på kommando, att apportera på kommando, och så vidare….. det måste vi lära hundarna och ge hunden fördel i att göra.
Känner inte hunden att det är ”lönt” att göra något, då kommer den heller inte att göra det.

För någon hund kan den bästa belöningen vara en boll, för en annan hund kan den bästa belöningen vara en godis.
När du ska lära din hund något är det därför viktigt att finna rätt belöning. Att variera belöningarna så att det blir en överraskning varje gång tycker jag också är riktigt bra. På så sätt blir belöningen en belöning i sig eftersom hunden blir nyfiken på vad som kommer.

Belöning i hundträning är egentligen en handling som förstärker ett beteende. Det vill säga – hunden gör något, blir belönad, och vill därför göra det igen.
I den här träningen tycker jag det är kittlande att tänka på att det egentligen blir hunden som styr dig.
Hunden sätter sig inte på kommando ”sitt” för att göra dig till lags, den sätter sig och kräver en belöning av dig.
Att lära sin hund olika saker med hjälp av belöningar är en bra grej för det jag kallar ledarskap. Men inte för att du bestämmer över hunden, utan just tvärtom.
Du ger hunden förtroende att ”leda” dig och att ”ställa krav på dig”, vilket är ett sätt för dig som ägare att solidariskt dela upp ”ledarskap” mellan dig och hunden.
Uppe på det så kommer du och hunden att lära er att kommunicera bättre, förstå varandra bättre, vilket också är enormt viktigt i begreppet ledarskap.

Sedan lite längre in i träningen, kan du ”bolla tillbaka” och när hunden ställer krav på dig att få en belöning, då kan du svara med att kräva lite extra tillbaka – Det ger en ännu finare och mer stabil relation.

Ex – hunden sätter sig på ditt kommando och förväntar sig en belöning. Då väntar du någon sekund extra innan hunden får sin belöning och på så sätt ställer du ett krav tillbaka innan belöningen kommer.
Det kravet kanske kan översättas – ”Bra att du satte dig, men nu måste du sitta kvar en stund innan du får en belöning”

Tyvärr (på många sätt, dock inte alltid) så är det så att hunden i vardagen lär sig vad som kan ge utdelning och vad hunden kan få fördel i att göra, även om du inte är delaktig i träningen.
Exempelvis hunden som springer lös på tomten bakom ett staket. När det passerar en person kan hunden lära sig fort – ”om jag skäller på dig, så jagar jag bort dig”.
Dessa belöningar hunden kan finna i vardagen kan då skapa bekymmer.

Men det är verkligen viktigt i hundägandet att alltid tänka på att – Hunden gör bara det den får fördel i att göra – oavsett om du ska lära den något, eller om den lär sig något själv.

2 svar på ””Få fördel i” och belöningar.”

  1. Hej !
    Jag har en underbar 6 mån valp som nu går på valpkurs, mycket duktigt allt fungerar förutom fot ,när vi ska gå fot så blir allt kaos eftersom min valp älskar mat ! tycker mycket bra om ditt inlägg <3

Kommentarer inaktiverade.