Motivation, höja eller sänka?

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 12.32.38

En mysig läsarbild.

 

Hej, jag har en 9 månader gammal flatkille som jag försöker lära att gå ”fot”. Men så fort han vet att jag har en belöning på mig så skuttar han bara vid min sida. Min instruktör menar att jag ska arbeta utan belöning, men då vill han ju inte vara vid min sida alls. Kan du ge mig nåt tips?
Mvh X

Hej.
Jag tycker absolut du ska ha kvar belöningen, för hur ska du annars belöna då hunden gör rätt. Dessutom är det via ”belöningen” du ska få din hund att göra rätt.
Jag hade använt mig av belöningen och belöna direkt då han har tassarna i marken och har en för övrigt korrekt position.
Arbeta med hög motivation, men belöna endast då han gör rätt.
Tycker att det låter som ni har ett perfekt utgångsläge, och jag har aldrig förstått mig på att i dessa lägen ta bort belöningen / Fredrik Steen

 

Hej Fredrik.
Min hund spårar med hög motivation och kommer alltid till slutet av spåret. Men hans motivation av att spåra förstör hans noggrannhet i spåret, vinklar med mera.
Min kompis menade därför på att jag ska sänka hundens motivation för spår en period och på så sätt göra honom mer spårsäker.
Vad anser du om det, och har du något annat tips?
/ X

Hej, jag anser att motivationen aldrig kan bli för hög i ett spårarbete.
Däremot låter det som att din hund inte alls har så hög motivation för spåret, utan mer den belöning den får då den kommer till slutet.
Detta är en stor och väsentlig skillnad.
På olika sätt ska du därför höja hundens motivation att utforska spåret bättre.
Det gör du bland annat genom att göra spåret svårare, genom att ge hunden överraskningar i spåret lite här och där. Kanske en godisbit, kanske en lätt gömd leksak, kanske en nergrävd belöning.
Du måste helt enkelt finna ett sätt som höjer hundens motivation för själva spåret, inte bara slutet. / Fredrik Steen

 

Jag hoppas att du som läser bloggen också kan ge lite tips och idéer på dessa ovanstående frågor.
Allt är rätt, inget är fel, om det fungerar!

9 svar på ”Motivation, höja eller sänka?”

 1. Jag har för inte så längesedan fått hem en 8v whippetvalp, tik. Hon är väldigt gnällig och vill absolut inte vara själv en sekund. Om jag är i sängen försöker hon ta sig upp och gnyr men jag vill redan nu lära henne att kunna slappna av i sin korg brevid. Det har varit otroligt dåligt väder ute så har inte kunnat aktivera henne så mycket ute, det gör henne till ett monster inne. Har fällt otroligt många tårar och det är jätte påfrestande att inte kunna gå på toalätten utan att hon börjar gråta. Idag har hon fått springa av sig en stund i hungården och sedan busade jag med henne på trädgården. Det gjorde henne trött och hon somnade första gången i korgen i köket och andra gången i korgen på mitt rum. Men jag vill inte aktivera henne allt för mycket fysiskt. Men hon är lite trög i att äta den maten vi fick med, man får i stort sätt handmata henne… Så vågar inte träna med godis, och om man leker för intensivt med henne med hennes leksaker så kan hon bli överstimulerad och då är det jätte svårt att få henne att lugna sig. Hur ska jag lägga upp min ”träning”/stimulering samt matchens för att få en så harmonisk valp som möjligt?

  Tacksam för svar // Linnea Jönsson

 2. Ang.spåret är jag av samma åsikt som Fredde. Ha ingen belöning i slutet av spåret utan belöna ”från fickan”..
  Låt inte heller hunden framskrida i spåret om inte nosen är i marken.

 3. Linnea, är det inte ett jättebra sätt att få i henne maten om du använder den som belöning eller lägger den i en aktiveringsleksak. Om du fortsätter att handmata kommer du aldrig kunna sluta för det är roligare att äta tillsammans än ensam tror jag.
  Vad gäller fodret så är jag nyfiken på varför hon äter lamm och ris. Det är för hundar med känsliga magar. Byt till något annat valpfoder om det är godare. Men blanda maten i början så valpmagen inte får en chock.
  En sak till. Valpar är sådana. Dom laddar batterierna fort och blir till bredden fylld med energi som måste ut nu nu nu! För att efter en liten stund bli övertrött så man inte får kontakt med den som ett gnälligt barn efter dagis som vill allt men orkar inte.
  Det är vad jag tror. Jag kan ha fel men det har funkat på mina, men glöm inte att alla är individer som funkar olika 🙂

 4. Jag vill bara säga en enda sak utan att ha läst ett enda ord av blogginlägget och det är: NJUT AV VARJE SEKUND DU HAR TILLSAMMANS MED DIN HUND! Jag förlorade min djupt älskade luffe idag och den sorgen som jag sitter här med är helt och fullt bottenlös.

 5. Tror aldrig man ska sänka en hundsmotivation till att spåra, min hund älskade att spåra och hade en fantastisk teknik. Dock markerade han aldrig föremålen på personspår då spåret i sig var så motiverande. Fick tips då om att att göra markeringsföremålena lite roligare genom att göra att de åker iväg, hitta roligare föremål etc. Men aldrig sänka motivationen, vi försökte men orkade inte helt jobba med detta, man visste någonstans att han var en elitspårare då han tog ett elitspår utan problem ( testade då ett ekipage inte kom på elit tävling), fast inte pinnarna.

  Det inser att det är ganska sällsynt med sånna där bra spårare:) han kände verkligen allt som nya leksaker viltspår nosade hem oss när vi var vilse i skogen you name it.
  Fan vad jag skryter men jag blir sådär varm av hans talang han börjar bli gammal nu så minnena gör en lycklig, hoppas det är ok ?
  Hoppas jag gav tips också;)

 6. Svar på frågan med valp!
  Din valp är otroligt ung och du har precis fått hem den. Inte konstigt alls att den inte äter, det är helt normalt för valpar i början. Erbjud mat på fasta tider och ta sedan bort maten och försök lite senare 🙂 valpen har preci tagits ifrån sina syskon och sin mamma så ibland kan de ha svårt för att äta 🙂 och det andra beteenden betyder bara att du har en frisk valp 🙂 vi har en 4-månaders kille här hemma och vi hade det riktigt jobbigt i alla fall 4 veckor innan han började förstå sig på lite regler 🙂 han är fortfarande full av bus och blir ibland så övertrött att vi får sitta med honom och massera honom för att han ska komma ner i varv. 🙂 en bra sak att göra är att gömma godis i hemmet eller ute, som valpen får leta efter, eller en leksak. Detta brukar trötta ut dem 🙂 men som sagt, efter en tupplur så är det fullt ös igen! 🙂

Kommentarer inaktiverade.