Hund och barnfilm….. Vad tycker jag?

Skärmavbild 2014-11-20 kl. 09.30.09

https://www.facebook.com/video.php?v=10152356033976130

På länken ovan kan du se en film/klipp på någon minut där hundar av speciell typ och ras umgås med barn.
Jag har blivit ombedd av flera att kommentera filmen/klippet.

Om man har som utgångspunkt att allt filmat material är filmat av ansvarsfulla hundägare och bra föräldrar, så tycker jag generellt att det är en fin film.
Det är en mängd klipp där barn på olika sätt umgås med hundar.
I de allra flesta fall så har jag ingenting alls att invända emot, men i några sekvenser får jag lite ont i magen.

Då hund och barn umgås på samma ”nivå” är det mer än okej, jag blir lite oroad dock när barnen är uppe på hundarna och då man kan se på hundens blick, stelhet och sväljande, att hunden inte tycker detta är okej.

Någon har också haft synpunkter på att många av hundarna slickar barnen i ansiktet, och menar på att detta slickande är en form av dominanshandling.

Den uppfattningen delar jag dock inte!

Jag har vid flera tillfällen stött på dessa påståenden, att en hund som är uppe i ansiktet och slickar skulle försöka vara dominanta.
Jag hävdar den raka motsatsen, och anser att jag har stöd för min uppfattning.

Slickandet i ansiktet är ett sätt för hunden att vara snäll, att visa sig snäll, att visa sig undergiven, och även i vissa fall för att slicka i sig något gott personen har runt munnen (i det sistnämnda alltså ingen som helst orsak förutom att det är gott).

Det här är från början ett valpbeteende där valpen slickar sin mamma i mungiporna för att mamman ska kräkas upp föda till valpen/valparna.
Det är alltså ett beteende som sedan tusentals år funnits kvar hos hundar och har mer med underkastelse och vädjan att göra än motsatsen.

Jag vill dock understryka vikten av att ha respekt även för den ”snälla” hunden då det gäller barn och hund.
Och om jag endast ser filmen/klippet ifrån den vinkeln, då gillar jag inte filmen alls.

Hundar är INTE barnens leksak, de kan dock bli bästa lekkamrater.

15 svar på ”Hund och barnfilm….. Vad tycker jag?”

 1. Jag måste erkänna att kombinationen riktigt små barn och hundar gör mig nervös. Det behövs så lite för att det ska bli något tillbud eller t.o.m ett missförstånd som får oerhörda konsekvenser.

  Barnet har en tennisboll i handen som hunden tar ifrån den samtidigt som barnet upplever att hunden nafsade eller t.o.m bet. Potentiell avlivning eller livslång hundrädsla.

  Babyn (som absolut inte kan förväntas ha full koll på sina rörelser) råkar ta tag i hundens öra eller sticka fingret i ögat eller ngt liknande och hunden nafsar för att freda sig.

  Barnet som ”kramar” eller ska lyfta hunden upp i famnen, och hunden inte alls vill det…

  En rolig lek som succesivt blir livligare….

  Nä usch! När min mans barnbarn ”modell mindre” kommer på besök då är hundarna definitivt ute i hundgården. Jag vill inte riskera någonting. Däremot när 11 åringen kommer då får han umgås med hundarna i mitt sällskap och med tydliga regler om hur det ska gå till.

 2. När vi har haft syskonbarn på besök förklarar jag tydligt för både syskon och barnen att de inte får leka med min hund eller att mina syskon ska trigga upp min hund till bus genom att använda busrösten. Jag är alltid med och kollar honom och han får oftast vara nära mig hur snäll han ändå bevisat sig vara mot människor och barn:).
  Egentligen tycker jag alltid att det är bäst att hundar låter barn vara jag vill inte att han ska lekjaga barn om de börjar busa, men samtidigt ska hundar vara bekväma vid att barn leker med varandra. Genom tydliga gränser så mår både hunden och barnen bäst och när han hälsar på barnen viftar han på svansen och pussar och lägger sig bredvid de i soffan som han gör när även när vuxna är här:)

 3. Jag har en tvåårig kille hemma och en fyraårig hund. När min son var i ett år och började krypa fick jag lära min hund att gå där ifrån när bebisen kom krypande. Min hund tyckte nämligen bebisen var en otäck typ (bebisar är ju oförutsägbara och kan ha hårda nypor). Eftersom det är svårt att tala om för en ettåring att han skall akta sig för hunden var det hunden som fick lära sig att gå undan. Detta har funkat jättebra och funkar även nu när min son är två och mer accepterad av min hund. Vill hunden vara ifred eller tycker han uppmärksamheten blir för mycket går han därifrån och gömmer sig på någon trygg plats eller kommer till mig så att jag kan styra upp det. Nu börjar min son bli så pass gammal att man kan lära honom hundvett och hur lek med en hund skall gå till men jag vet att om det börjar bli för mycket kommer min hund att gå därifrån.

   1. Preemption laws have been passed in 18 states in the US.
    Learn more in the 8 minute video: http://youtu.be/8yIkstRpCno

    The American Veterinary Society of Animal Behavior (AVSAB)
    Position statement on Breed-specific Legislation
    http://avsabonline.org/uploads/position_statements/Breed-Specific_Legislation-download-1.pdf

    Expert Opposition to Breed Discriminatory Laws
    Humane Society of the United States (HSUS)
    The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA)
    Best Friends Animal Society
    American Humane Association
    American Veterinary Medical Association (AVMA)
    National Animal Control Association (NACA)
    National Association of Dog Obedience Instructors
    International Association of Animal Behavior Consultants
    Association of Pet Dog Trainers
    International Association of Canine Professionals
    American Kennel Club (AKC)
    National Animal Interest Alliance

    -Government
    Center for Disease Control (CDC)

    -The White House – President Obama
    We don’t support breed-specific legislation — research shows that bans on certain types of dogs are largely ineffective and often a waste of public resources.

    -Lawyers
    American Bar Association

    Only 2.6% of the total (22,498) juristictions have breed-specific laws.

    More than 97% of law-making juristictions out there have not decided to single out breeds.

  1. Cecilia,

   Din strategi är den i särklass bästa jag hört när det gäller relation mellan hund och barn,

   ”Eftersom det är svårt att tala om för en ettåring att han skall akta sig för hunden var det hunden som fick lära sig att gå undan”,

   Allt för ofta fokuseras det på att barnen ska lära sig respektera hunden, detta är en inlärningsprocess som tar sin tid och som är avhängig barnets kognitiva förmåga och utvecklingsnivå.

 4. Fredrik, du skriver: ” I de allra flesta fall så har jag ingenting alls att invända emot, men i några sekvenser får jag lite ont i magen”

  Jag vill nog påstå att den person som har kunskap om dessa hundar lär ha oerhörda magsmärtor hela filmen igenom från början till slut, och en hel del invändningar:

  http://bit.ly/1oVRnCw

 5. Liknande BSL i Sverige vore det bästa för alla Pitbullägare och deras hundar: The truth about What is Bsl – Breed Specific laws and why they are a good thing . Bsl is a set of laws for certain breeds of dog mainly pit bulls which are the most violent breed . These laws usually require owners to take out liability insurance on
  their dogs , muzzle the dogs in public, keep the animals confined in
  kennels, mandatory spay/neuter, among other things. All this is done to keep children safe and should be endorsed by pit bull https://www.youtube.com/watch?v=pg-zdBI6Knc

 6. USA – ca 80.000.000 miljoner hundar.

  -Only 2.6% of the total (22,498) juristictions have breed-specific laws.

  -More than 97% of law-making juristictions out there have not decided to single out breeds.

  USA TODAY November 18, 2014
  U.S. communities increasingly ditching pit bull bans
  Over the past two years, more than 100 municipalities across the USA have overturned bans and other restrictions that target dogs in the pit bull family, the generic term commonly used to describe the American pit bull terrier, Staffordshire bull terrier and many mixed-breed dogs with square-shaped heads and bulky builds.

  More communities could soon follow suit.
  http://www.usatoday.com/story/news/nation/2014/11/17/pit-bulls-breed-specific-legislation-bans/19048719/

  The Kansas City Star 11/09/2014
  In a quiet trend, pit bull bans are disappearing
  Unified Government commissioners this month will take up a comprehensive animal-control ordinance that repeals the ban on pit bulls.

  Instead, the proposed policy would impose new rules and restrictions aimed at preventing dog attacks without regard to breed by focusing on the behavior of animal owners and their pets.

  http://www.kansascity.com/news/government-politics/article3681525.html

  Pity the pit bull: More towns realize they’ve given the dog a bad rap

  Pittsburgh post-gazette November 24, 2014
  Lately, though, there have been welcome signs that the hysteria is waning. In the last two years, more than 100 municipalities across the country have overturned bans and other restrictions on pit bull ownership. Dozens more are contemplating similar action. Still, there remains plenty of prejudice and resistance to the dogs. Fortunately, Pittsburgh isn’t one of those communities where pit bull prejudice is enshrined in a misguided statute.

  http://www.post-gazette.com/opinion/editorials/2014/11/24/Pity-the-pit-bull-More-towns-realize-they-ve-given-the-dog-a-bad-rap/stories/201411300026

Kommentarer inaktiverade.