Nej, det här är inte bra eller ens okej – ”Härliga Hund”

Skärmavbild 2014-11-21 kl. 15.53.47

http://harligahund.se/2014/11/17/hundsnack-om-losa-hundar/

På länken ovan kan ni se filmklippet där tidningen ”Härliga Hund” egen ”hundcoach” rekommenderar ALLA hundägare att ha sina hundar lösa så mycket som det bara går.
Man ska hunden lös på promenader, i skogen, i bostadsområdet där man bor, på grönytor med mera………

Min gissning är att syftet med denna film, och ”Härliga Hunds hundcoach” syfte är att göra hundlivet trevligare för hunden. Det är sannolikt också så att denna ”hundcoach” menar att hunden naturligt får lära sig att följa sin ägare på ett mer fritt och roligare sätt.

Jag har sett filmen flera gånger.
Första gången tänkte jag – ”ja ja…. en hundexpert som tycker nåt och det är väl bra”
Men sedan kollade jag på klippet igen och blir faktiskt lite upprörd.

Och innan jag bestämde mig för att göra ett blogginlägg om detta och faktiskt kritisera Härliga Hund och deras ”hundcoach”, så övervägde jag länge att strunta i det.

Mina tankar var ungefär så här – Det är väl bra att vi har olika åsikter, jag tycker annat, och om jag kritiserar detta så kommer jag bara själv få skit för att jag kritiserar någon ”hundcoach” som konkurrerar med det jag gör. Och så hamnar diskussionen om detta istället.

Men nu har jag bestämt mig, det skiter jag i.
Jag struntar i om jag får kritik för att jag kritiserar.
Det viktigaste för mig är hur hundar mår, hur hundar tas emot av samhället, samt att hundar få vara en stor del av det totala samhället.

Det här klippet är bland det dummaste klipp jag sett.
Det är inte bara fullt av fel, fullt av osanna påståenden om hur ALLA hundar fungerar eller gör, det är också direkt fientligt mot hundverksamheten i Sverige där vi måste uppmuntra hundägare att ta ansvar, att uppmuntra och ställa krav på hundägare att visa hänsyn.

Bästa Härliga Hunds ”Hundcoach” – Hur kan du påstå, eller mena att alla hundägare, vare sig de är oroliga eller ej för kontrollen på deras hund, ska släppa hundarna lösa?
Du påstår att alla hundar helst av allt vill vara med sin ägare, du menar att hunden vill vara och följa sin ägare mer än någonting annat, samt att de älskar sin ägare och skulle aldrig lämna ägaren för att göra något oacceptabelt…. Detta för att ägaren har klappat på hunden, och gett hunden mat hela livet…… Hur kan du, med din kunskap du förmodligen ändå har säga något dylikt?

Jag, till skillnad från dig, uppmanar alla hundägare att så fort det finns risk eller möjlighet för hunden att störa någon, skrämma någon, eller på annat sätt göra dålig PR för ”HUND”, att hålla hunden i koppel.
Jag menar också, att om alla hundägare tog detta ansvar så skulle vi inte mer eller mindre varje vecka behöva försvara hundar eller specifika rasers existensberättigande i Sverige över huvudtaget.

Den lilla, mycket lilla poäng du har i ditt filmklipp, även om du knappt ens nämner det (om du gör det överhuvudtaget) att det kan vara bra att ha hunden lös för att bygga en följsamhet med mera. Detta kan man göra likväl i andra situationer, i koppel eller lina, eller i en miljö där jag absolut inte kan störa någon annan individ, djur eller människa.

Till Härliga hund och till denne ”Hundcoach” – Detta tycker jag inte var bra, eller ens okej!

42 svar på ”Nej, det här är inte bra eller ens okej – ”Härliga Hund””

 1. Härliga hunds sk hundcoach, kan omöjligt träffat på sådana hundar som min. Jag älskar min hund till månen och tillbaka, men – han har alltid varit av typen ”kan själv…& kommer snart” Det för mig innebär (och då även för min hund förståss…) att det är lina som gäller. Jag har arbetat mig gråhårig, men – ”kommer snart – ska bara…. ” har alltid varit hans melodi.

  Att leva med en sådan hund, innebär att man måste tänka sig för lite extra. Jag vill att min omgivning inte ska behöva vara rädd för honom, och hundrädda tycker inte det är skoj då en hund kommer fram till dem, vare sig hunden är snäll eller ej. Det är hänsynslöst att leva efter ”Min hund ska alltid gå lös”

  1. Samma här med en av våra, han ’ska bara’…har hämtat honom hos grannarna på andra sidan länsvägen, tungt trafikerad, fått honom hemkörd och det går inte. Lina och koppel är det enda som gäller för annars är det en omloppsbana runt bygden.

 2. Bra rutet Fredrik!!!!
  Slutar aldrig att förvånas, otroligt dumt uttalande från en sk hundcoach- hade förväntat det motsatta. Börjar bli för koppeltvång året runt!
  Jag så trött på hundägare med lösa hundar som inte har någon som helst koll, där inkallning inte fungerar och hunden är sååå snäll.
  Trevlig helg
  Catherine

 3. Hare Jösses..ursäkta men vilket pucko !! Han ”ljuger” i filmen, först hojtar han på sina hundar o sen säger han ”se, de kommer utan att jag behöver kalla på dem”…suck. Detta är SÅ respektlöst mot hundrädda, hundägare med hundar som inte tycker om andra hundar, ja, mot alla ! Kunde vara kul o se hans referens lista …:p

 4. Oproffsigt att inte tala om riskerna som finns när man har hunden lös..som hundägare vill jag hela tiden lära mig nytt som hjälper mig att bli bättre och mer ansvarsfull hundägare, jag får ingen förtroende för Peter efter sett filmen, varningsklockorna ringer som bara den..

 5. Härliga Hunds hundcoach måste ju ha bott under en sten de senaste åren. Har han missat de stora diskussionerna runt vissa raser och problemet massa människor upplever med lösspringande och ”angripande” hundar? Hur förklarar han det om det nu är så att alla hundar bara vill följa sin ägare?

  Jakthundar glömmer han också bort, trots att han har två själv (den ena mer utpräglad självständig jakthund än den andra). Men det kan du också göra ibland Fredrik, glömma att för en jakthund som faktiskt fått jaga, är det oerhört svårt – om inte omöjligt – att vara mer intressant än viltet. Därmed inte sagt att man inte kan jobba upp ett samarbete kring jakten och vara den som bestämmer när, var, hur det ska ske. Men för en jakthund kommer alltid viltet vara det bästa som finns. Oh well… vilket pucko, den där ”HH-hundcoachen”. Rent ut sagt.

  1. Nej, du har fel när det gäller jakthundar, tycker iallafall jag, efter mina erfarenheter. Bodde förut tillsammans med tre jakthundar, som fick jaga mycket. När det inte var jakt så jagade de inte. Kunde ha dem lösa t.om. i skogen, och de kom ALLTID tillbaka första gången man ropade på dem. Vi la ner fruktansvärt mycket jobb på dem och de fick vara med hela tiden (inga hundgårdshundar) men de var alltid lösa på gården och ofta (när det var lite folk omkring) även lösa på promenader.

  2. Mimmi En duktig jakthund SKA kunna skilja på jakt å icke jakt Jag har en working spaniel som jag jagar med hon VET när det är jakt å INTE jakt

   1. alfahonan. Du måste skilja på jakthundar och jakthundar. Spaniels som jobbar i så tätt samarbete med sin förare är mycket enkla att hantera utanför jakten. Särskilt om de är vältränade jaktmässigt. Jämför utmaningen med en stövare, drever eller älghund så är du på en helt annan planet.

    1. Vi har en östsibirisk laika, som är en skarp rovviltshund. I jakten behöver hon kunna ta egna beslut och inte alltid vänta på att jägaren ska visa henne. Det gör att hon har ett ”kan själv” – tänk som gör att jag aldrig skulle ha henne okopplad. Jag kan aldrig vara säker på att kunna bryta henne, och jag skulle säga att det är väldigt oansvarigt som ägare att ha henne lös och ”se vad som händer”…

 6. Ja. Synd bara att alla dom miljarders hundar jag har mött lösa i både skog och samhälle inte sett denna filmen. För dom har då fasiken inte fattat att deras människa varit roligare än mig och mina hundar… Än är inte den sista idioten född

 7. Kunde inte hålla med dig mer….. När man själv försöker träna ens hund i att inte kasta sig fram till andra hundar vid hundmöten så har andra människor sina hundar lösa helt okontrollerat och inte lyssnar dom på matte eller husse utan fram kommer dom springandes och där står jag och försöker uppfostra min unghund och inte låta henne hälsa på alla jämnt…… Inte alla som kan ha sina hundar lösa och att uppmuntra att ALLA ska ha det är ju minst sagt ett konstigt råd…

 8. OM det vore så att det räckte att mata och klia hunden på magen så kommer den alltid älska, respektera mig och följa mig behövdes det varken hundcoacher eller valpkurser.

 9. Oj ja de där vart ju inget bra råd 🙁
  Han hade ju en bra inkallning på sina och då är det klart de följer honom.
  Tyvärr är det ju många som inte har hundar som lyssnar då de ropar och vissa hundar har också ett bagage så att de kan reagera kraftigt på andra flockar etc.
  Nee han börja i fel ände.
  Men det är han ju inte den ända coach som gör idag
  idag.
  Så att tycka till honom behövs ju inte finns ju massor av tränare som idag brister i kunskap.

  1. Sen håller jag med dig i det du skriver fredrik.
   Men som vanligt blir den du lägger ut puckot och du glorifieras som att du skrivit ngt bra.
   Det tycker jag är under all kritik.

   1. Hallå, hur menar du nu ? Det Fredrik skrivit är vi väl många som håller med om, eller ? O att få ha en åsikt är väl var o ens rättighet, även för dig ? UTAN att man ska glorifieras !

    1. Ja hur menar jag 🙂
     Du får fundera på de lite 🙂
     Om du klarar av att läsa konstruktivt.
     Så kanske du läste att jag håller med. Plus att jag även ser det ur en synvinkel till 🙂

     1. Jag förstår faktiskt inte heller riktigt här…
      Att du håller med om vad Fredrik skriver framgår ju, det jag menar att jag inte förstår är det sista om att Fredrik glorifieras och att det är under all kritik? Det är ju hans åsikter (och våra) och det måste han väl kunna få skriva om på sin egen blogg? Tycker inte att han ”slog sig för bröstet” och påpekade hur bra han själv är i detta inlägg, menar du i så fall att de som lämnat kommentarer glorifierat Fredrik bara för att de håller med honom? Att det skulle vara under all kritik blir ju bara konstigt… Antar att du kanske menade att han höjde sig själv på någon annans bekostnad, men så upplevde inte jag inlägget.

     2. Eller så kanske du menade att den enskilde coachen inte ska behöva stå ensam till svars för fel som både han och många andra hundinstruktörer gör/står för. Men om man uttrycker en åsikt offentligt så borde man väl vara beredd på att få kritik, oavsett om man har 300 andra bakom sig eller om man står själv i en fråga?

 10. Men det är ju Härliga Hund för guds skull! Hundtidningarnas motsvarighet till Hänt Extra i form av vettiga saker som står däri.

 11. Alla hundar tycker inte att ägaren är det roligaste som finns HELA tiden och då funkar det ju inte. Tycker det är så onödigt att folk har hundar lösa på ställen där hunden ändå inte ska längre än en koppellängd bort utan de har hunden lösa bara för att de ska va så jäkla duktiga. Finns ingen anledning att ha på den där säkerheten då. Men sen är det mycket prat om att man ska träna att gå i koppel när hunden är valp men jag tycker det är ännu viktigare att träna hunden på att vara lös så den kan vara det på platser där det är ok!

 12. Har man haft blodhund vet man att även om hunden älskar dig har den ett eget huvud eller ja nos som den ännu hellre följer. När blodhunden är klar spårar den upp sin ägare. Går ju inte ha en sådan lös i samhället. Inte för att de gör något har inte tid eftersom de spårar, men de kan följa ett spår rakt ut i vägen och bli påkörd. Dessutom kan det ta tid innan de spårat klart det de spårar och jag har kanske inte tid att vänta. Nu har jag Cane Corso de är lätta att ha lösa och följer mig dit jag går. Funkar utmärkt i skogen eftersom de knappt bryr sig om vilt. Men i samhället skulle det inte funka de är vassa och kan ge sig på andra hundar som de inte tycker uppför sig som man ska.

 13. Vilken idiot!!
  Jag har en 60 kilos rottis hanne som jag har kontroll på, men om det kommer en lös hund springande fram till oss då kan jag inte garantera den hundens säkerhet. Vad händer då om min hund gör något? Jo vi får skit för det. Håll reda på din hund och låt oss vara ifred!
  Tack för ditt inlägg Fredrik och skit i alla idioter som bara är ute efter att kritisera dig. Du har en sund inställning till hur hunden ska må bra som hund, inte en människa på fyra ben. Fortsätt med din blogg och var glad för oss som gillar dig.

 14. Ursäkta mig, men vilket stolpskott!! Ska bli kul att se om man kommer möta en massa lösa hundar ute med hussar o mattar utan någon kontroll alls!
  Min får nästan aldrig gå lös ute i skogen, utan får ha spårlinan. Bara för att Utifall att man möter ngn som är hundrädd eller om det dyker upp annat skoj som kan vara kul att springa efter typ en hare eller rådjur….o det är ju inte alltid inkallningen fungerar på en slyngel 😉
  go kväll alla.

   1. Nej,såklart ingen hemlighet. Tänkte att hans namn skulle skivas i inläggen,så det tydligt framgår att denne ”coach” Peter Ekeström,är ute och cyklar.

    (inte alla som ids kolla länk)

 15. Hej Fredrik! Jag läste ditt inlägg med intresse. Jag tycker du gör rätt som uttrycker din åsikt när du anser att något är fel. Det jag däremot inte förstår att så gott som ingen annan som kommenterat inlägget klarar av att delta i debatten på ett vuxet sätt utan förolämpningar. Det hjälper ingen hund i världen.

 16. Vet inte ens vem snubben är men jobbar han för ”Vänt i häcken” så kan det kvitta för han verkar inte veta vad han pratar om! Om man som han säger att ”tjejerna” vill följa honom så undrar jag varför han ropar på dem!? Hoppas att gemene man inte följer han råd för det kan bli jobbigt för ägarna! Inte ofta jag gör det men nu håller jag med dig Fredrik 😉

 17. Bra Fredrik! Nån som faktiskt har ett känt ansikte utåt som tar ställning. Jag kommenterade den filmen på HH:s sida, var så arg när jag såg den! En viktig del som han också ”glömmer” att nämna är att trots att det inte är koppeltvång så får du inte släppa din hund hur som helst. Den får ALDRIG jaga vilt, om du inte faktiskt har en jakthund som du är på jakt med. Dessutom finns det faktiskt städer som har koppeltvång året runt, det skiljer sig från kommun till kommun.
  Jag är själv tvungen att VARJE dag arbeta aktivt med mina hundar vid hundmöten då vi blivit påflugna X antal gånger av hundar vars ägare inte har koll. Oftast får man inte ens en ursäkt.
  Denna video är ett skämt!
  Så återigen, tack!! För att du lyfter fram problemen detta kan orsaka!

 18. Det är inte bara för att man inte ska skrämma el skada någon som man ska ha hund kopplad. Det finns så mycket hunden kan råka ut för om man inte har koll. Folk som lägger ut förgiftat godis, rävskabb i skogen (som knappast finns på stig om kopplad hund), skräp överhuvudtaget som kan skada. Var försiktiga med era fyrbenta vänner…..

 19. Anledningen till att jag valde att inte skriva coachens namn är för att jag INTE ville kritisera honom i stort och personligt.
  Jag tycker klippet är dåligt, innehållet ger fel budskap.
  Hur han är som person, om han är duktigt för övrigt – Det kan jag eller för den delen, vill jag inte ens kommentera eller diskutera.
  Jag känner inte denna man.

 20. Vem vet han kanske förutsätter att man har sett tidigare inslag på deras sida ?
  För denna låg före.
  http://harligahund.se/2014/11/10/hundskolan-langlina/

  I övrigt anser jag att man inte ska släppa sin hund ”vind för våg” i tron att den kommer till mig, här skall man veta.

  Sedan detta med coacher, experter osv. börjar bli väääldigt uttjatat.
  Ta 5 experter och diskutera ett ämne, jag lovar att dom inte kommer vara överens men ändå är dom experter ?

 21. Inte första gången Härliga Hund trampar i klaveret, För ett par år sen propagerade de för burförvaring. Då jag påpekade att detta inte var förenligt med svensk djurskyddslag hade de inte en susning.

 22. Galet!
  Vi har haft brukshundar i många år och för några år sedan hade vi en belgisk vallhund som inte kunde vara lös hur som helst. Anledningen var att vi faktiskt inte kunde garantera andra människors säkerhet då. Har man hund, så har man även 100 procent ansvar gentemot andra människor och djur i samhället.
  Vi bor på söder i Stockholm och här släpps hundar lösa hur som helst. Jag hade belgaren kopplad, förstås, men jag kan ju lätt erkänna att det var väldigt ”irriterande” att ständigt vara tvungen att mota bort framspringande hundar till vår hund. Dessvärre är det få ägare här som faktiskt har 100 procent koll på hunden.

  Ett annat exempel från hundlivet på söder:
  Vitabergsparken. Morgon, när alla går till jobb och skola. Ett gäng kvinnor går och pratar i grupp, hundarna springer lösa, vind för våg. Ja, det är snälla hundar, men det visste inte den 10-årige pojke som fick ett ångestanfall av rädsla på grund av hundarna som glatt sprang emot honom. Kvinnornas kommentarer till pojken: men det är snälla hundar!

  En lös hund kan även orsaka allvarliga skador om den springer vind för våg. Jag blir så trött på romantiserandet av hundägandet som Härliga Hund ofta sysslar med.

 23. Jag har en chihuahua sin går lös nästan hela tiden. Hon lyder 99% av alla gånger. Jag känner igen hennes mönster i vilka situationer hon inte lyder. Tex när hon ser fåglar i grupp eller hon ser en annan liten hund. När vi närmas såna situationer måste jag ha jätte fokus på henne alt lyfta upp. Jag låter henne aldrig gå fram till andra hundar om vi inte setts förr.
  Visst är det en risk att ha lös hund men om jag som hundförare har koll på omgivning o hundens mönster. Jag fostrar henne precis som jag gjorde med mina tidigare hundar schäfer o drever. Ingen skillnad på ras mer individbaserat.
  Jag kommer fortsätta att ha henne utan band under ansvar.

 24. Ja vi får väl hoppas att folk inte följer hans råd. Och visst det är mysigt att låta hundarna springa i skogen. Men hundrädda människor uppskattar att man har sin hund kopplad. Hur skulle det se ut om man som jag har två stora Leonberger hanar varav den ena älskar att jaga katter, rådjur och tycker han är guds gåva till mänskligheten och vill gärna bli klappad av alla vid möter. Han är 82 cm i mankhöjd alltså en stor gosse. Dessutom råder koppeltvång i sthlm. Jag som hundägare skulle gärna se större ansvar och respekt gentemot varandra som hundägare och kanske inte bara närma sig utan att kolla läget först. Dessutom behöver hundar inte alls hälsa när dom går i koppel. Helt onödigt.

 25. Jag tycker det är så tragiskt att inställningen mot hundar är som den är i Sverige. Åk till sydeuropa och se hur alla hundar går lösa. Här skulle du inte kunna gå ut med en hund som inte ”tål” andra hundar, eftersom hundarna hälsar på varandra när de möts. Är din hund i koppel får du finna dig i att det kommer hundar fram och hälsar men ingen ser det som ett problem. Här existerar det inga ”problem vid hundmöten” för din hund möter och hälsar på tiotals hundar varje promenad sedan den är valp. Allt handlar ju om socialisering och det får hundarna naturligt här. Stackars svenska hundar som aldrig får springa fritt och röra på sig ordentligt utan koppel och umgås med artfränder.(Naturligtvis får en hund som jagar vilt inte vara lös i skogen!) Hälsningar från Tyskland.

  1. Det där tror jag inte ett skvattens på. Tror icke de hundförare som har HH eller Malle o tränar div. sporter som IPO, Mondioring, Ring sport släpper sina vind för våg o låter ALLT hälsa på dem ! Att de släpper dem lösa – ja, men under kontrollerade former o det är DET vi villha här i vårt land ! Sen undrar jag…vågar ni ha era hundar lös springandes i era skogar med tanke på dvärgbandmasken som även smittar människor ?

Kommentarer inaktiverade.