Var inte makttokig, övertolka inte saker….

Skärmavbild 2014-11-21 kl. 08.36.43

En härlig läsarbild, en ung schäfer…..  🙂

 

Jag hade igår kväll några samtal. Dels med hundkunniga människor jag respekterar stort, men också med ett par hundägare.
Dessa samtal handlade om aggressivitet och vilken acceptans man som hundägare ska ha om ens hund visar aggressivitet mot ägaren.

Detta gör mig lite beklämd, och det gör ont i hela kroppen när jg tänker på hur en del stackars hundar har det.

”Hunden är aggressiv och när vi klipper klorna tvingas vi hålla i den. Då bits hunden vilket man inte ska acceptera”

”När jag är tvungen att lägga ner hunden på rygg, så slutar det med att hunden biter mig vilket är helt oacceptabelt”

”Hunden morrar åt mig vid matskålen, när jag då verkligen talar om för hunden att detta inte är okej, då biter han efter mig…”

”Jag är instruktör och min uppfattning är att man aldrig ska acceptera aggressivitet mot ägaren”

 

Först och främst, vad är aggressivitet?
Det är hundens förmåga att försvara sig själv eller en tillgång, samt hundens förmåga eller möjlighet att bli arg.
Aggressivitet är nästan alltid kopplat till osäkerhet av någon grad.

Dit jag vill komma är – Att en hund försvarar sig under kloklippning eftersom man håller i hunden är fullkomligt naturligt och normalt. Väljer man den tekniken så kan man ju inte belasta hunden negativt för att den försvarar sig.

Dit jag vill komma är – Om du väljer att lägga ner en hund på rygg i en situation som är negativt för hunden, då kan man ju inte belasta hunden negativt för att den biter dig!

Dit jag vill komma är – Om hunden talar om för dig att den vill äta ifred, men det är något du av olika anledningar inte kan acceptera, då kan du inte belasta hunden negativt för att den ”trappar upp”.

Dit jag vill komma är – Om jag är instruktör och menar att hunden aldrig får visa aggressivitet mot sin förare, helt oavsett vad föraren/ägaren utsätter hunden för, då bör man sluta med instruktörsuppgiften.

Vad är det här för inställning? Var kommer detta otyg ifrån?

En hund, en annan människa, en annan individ… denna individ har precis lika stor rätt som du eventuellt har att protestera mot orättvis behandling eller försvara sig mot orättvis behandling.

Handen på hjärtat… om jag gör något mot någon av mina hundar (orättvist) och någon av mina hundar protesterar mot detta med morr, eller med nafs….. Så skulle jag aldrig, aldrig, aldrig, ge mig på min hund. Jag skulle rannsaka mig själv och eventuellt ändra på mitt sätt att hantera hunden på. Alternativt helt enkelt acceptera att min hund hade en annan uppfattning.

Hunden är en egen individ, övertolka inte saker till höger och vänster!!!

 

8 svar på ”Var inte makttokig, övertolka inte saker….”

  1. Fredrik, jag måste bara berätta om min ändrade inställning sedan jag började läsa dina åsikter i denna fråga. Jag har alltid haft problem med att torka min hunds tassar efter promenad. Han har morrat och när jag satt till honom att detta inte är okej blir vi ovänner och han kan nafsa och bete sig. På brukshundsklubben sa de att jag inte skulle acceptera detta utan sätta hårt mot hårt och ta i ännu mer men det har inte blivit bättre. efter att ha läst dina inlägg i denna fråga har jag slutat bry mig. Om han morrar när jag torkar ignorerar jag det och ger ingen tillsägelser. Jag torkar vidare och låtsas som ingenting. Jag ser det inte längre som en styrkemätning om vem som bestämmer. Min ignorans av hans sk dåliga beteende har gett att han nästan helt slutat morra och uppföra sig dåligt när jag torkar tassarna. Det är inte längre en kamp mellan oss två utan endast ett onödigt ont. Visst kan han ibland fortfarande visa att han inte gillar det med en morrprotest men de blir mer och mer sällan. Vill väl bara med detta säga att jag är tacksam för dina råd. TACK

  2. Oh så bra skrivet, av en person som det snackas så mycket om att du är så hård mot hundar.. har jag aldrig köpt eller sett! Vår unge colliegrabb Dustin morrar till ibland när jag borstar honom, trots bra borste får han ju tovor, drar jag till för hårt, gör det ju ont, klart han morrar… jag bara säger ”sorry” så fortsätter jag…försiktigare!
    Du tänker sunt och med stor kärlek till de fyrbenta… bravo!

  3. Det beror väl på lite hur man ser detta med oacceptabelt beteende. Jag tycker personligen att om hunden biter en för man gör något som hunden tycker är orättvist låt säga kloklippning. Jag skulle iaf försöka hitta rätt sätt där hunden accepterar kloklippningen för man måste kunna klippa klorna på sin hund, sedan vill jag själv inte behöva bli bliten av min hund. Nu har jag aldrig haft en hund som bitit mig men jag skulle aldrig sluta klippa klorna på min hund för att den skulle bita mig. Sedan skulle jag inte trigga upp bråket men det är en annan sak.

    Sedan kan man ju fråga sig varför hunden biter i hanteringen? Jag tror den är ovan hantring helt enekelt och här bör man jobba lugnt och sansat och fortsätta som ingenting har hänt redan när de är små. Då uppstår inte bit problem, samma gäller när de biter i stress ( exempelvis hvid hundmöten) det gäller verkligen att förekomma. Förekommer man och iinte gör så stor sak av saker och ting det är för mig lite detsamma som att man ändå tyck det är ett oacceptablet beteende ” du biter mig men men jag bryr mig inte , jag ska på något sätt nå det mål jag vill åstakomma. Om det inte funkar ändrar vi ”metod” men målet ska alltid vara att lyckas”. Då accepterar man det ju inte men man går inte in i själva bråket.

Kommentarer inaktiverade.