Så här arbetade vi med problemen.

Skärmavbild 2014-12-01 kl. 08.23.57

En fin läsarbild jag fått mig sänd 🙂

På Friends Arena arbetade jag/vi med 4 olika hundar, och med 4 olika problem.

Dels hade vi en ung hund som inte kom på inkallning.
Vi hade en hund som hoppade och gjorde ”glada utfall” mot mötande personer.
En hund som var aggressiv och kunde bitas.
Samt en hund som hoppade på besök och alla ägaren stannade och prata med.

Det som jag kan tycka var intressant, som oftast då man arbetar med så kallade problemhundar, är det att hundarna inte alls behöver ”rehabiliteras”. Utan att det istället i huvudsak handlar om att lära ägarna hur man kommunicerar och framförallt när man ska kommunicera.
Ett exempel på det sistnämnda kan vara – ”Det är ingen ide att säga åt hunden då den redan bitit, säg till hunden innan den biter….”

Under vår gemensamma tid då vi tränade så fick vi med nästan – löjligt enkel – teknik/kommunikation hundarna att inte göra så som hundägarna beskriver att deras hundar gör jämnt och ständigt.

Valpen kom på inkallning när ägaren ropade trots stora störningar, den hoppande och glada hunden vid möten av personer gjorde inget alls trots inlånade statister, den ”aggressiva” hunden bet ingen, den hoppande hunden slutade att hoppa……..

Då måste man ju ställa sig frågan eller frågorna – Gjorde vi en Quick Fix, Rehabiliterade vi hundarna så fort, fuskade vi, eller vad hände egentligen?

Inget av ovanstående – Vi kommunicerade och hjälpte hunden att göra rätt. Göra rätt efter våra mänskliga värderingar och det lyckades vi blixtsnabbt med tack vare rätt kommunikation.

Om någon nu undrar om vi använde oss av mjuka eller hårda metoder, så har i alla fall inte jag kunskap om att svara på det. Jag kan inte avgöra det.

Vi använde oss av fysisk kontakt, kroppsspråk, och godis. Den fysiska kontakten och kroppsspråket i både tillrättavisning och belöning. Godiset mest för ägarnas skull.

Ytterligare en fråga/frågor man kan ställa sig är om problemen nu är borta? Eller om de kommer tillbaka när jag lämnat hundägare och hund?

Det är egentligen mycket dumma frågor. Eftersom svaret på dessa endast beror på om ägaren även i framtiden vill berätta för sin hund vad den ska göra, eller om man vill strunta i det för att sedan skälla på hunden då den gör något den inte på något sätt kan förstå själv att den inte får göra.

God morgon!

 

 

2 svar på ”Så här arbetade vi med problemen.”

  1. du kan få hjälpa mej.. går valpkurs men det vi lär oss funkar inte på min rottis
    han hoppar mot alla han bits han är 5 månader

  2. Hej!
    Det skulle vara intressant om du skrev ut hur du gjorde med de olika hundarna. Min 4-månaders valp kommer inte alltid på inkallning och hoppar gärna på folk när vi står still och jag pratar med dem. Försöker verkligen vara tydlig innan för att undvika detta, men det tycks inte fungera. Så hur gjorde ni egentligen för att få det att fungera på en gång? 🙂

Kommentarer inaktiverade.