Hur har du gjort?

Skärmavbild 2014-12-05 kl. 18.12.13

En härlig läsarbild………

 

Igår mådde jag inte bra. Vaknade vid 05 30 med hög feber, tog mig till mitt arbete och tänkte – Jag blir inte friskare bara för att jag är hemma.
Men väl på arbetsplatsen kände jag mig verkligen skit.
Vid 08 30 la jag mig en stund på en av våra arbetsplatser… och somnade omedelbart. Jag vaknade vid 10 tiden av att man ringde och sökte mig.
Jag gav där upp och tog mig hem. Kändes faktiskt som en utmaning att bara ta mig hem.

Väl hemma tog jag en varm dusch i säkert en timme och gick sedan och la mig. Feberfrossa, svett, hysterisk kyla……. men så vaknade jag upp i morse och mår bättre igen. Jag har fortfarande lite feber, men jag mår i alla fall bättre 🙂

 

Hund som är åksjuk!

Precis som med oss människor så har hundar olika lätt eller svårt att bli åksjuka. Det varierar kraftigt från individ till individ.
Det finns några varianter som man kan prova och tänka på.
Dels är det givetvis att försöka göra bilåkandet till något positivt. Korta sträckor där man åker till något hunden tycker är kul.
Man kan prova att täcka för bilburen så att hunden inte ser ut då man åker, det kan underlätta för en del hundar.
Har man en annan hund som gillar att åka bil, då kan det vara bra att ha den åksjuka hunden tillsammans med den under färden.
En annan bra sak kan vara att låta bilen stå still men ändå ha hunden i bilburen under kortare stunder. Kanske ge hunden sin mat i bilburen även om bilen står still, för att sedan ta ut hunden då maten är uppäten.

Sedan handlar det också om tillvänjning. Alltså att hunden lär sig att åka bil. Många valpar är till en början åksjuka, men lär sig helt enkelt med tiden att detta är något positivt.

Hur gör du med dina hundar och bilåkande, hur har du gjort för att hjälpa hunden?

 

 

9 svar på ”Hur har du gjort?”

 1. Hej Fredrik.Hoppas du kryar på dig snart. Bilåkandet har gått galant sedan vi hämtade Monster. Har inte haft några problem. Hämtades med husbil, sedan bur i bil.Inget illamående allt har bara gått så bra. Vi har inte gjort något bara satt in honom och det har funkat kanon. Krya…

 2. Min hund har som valp fått följa med överallt. Vi har haft den korta stunder i bilen för att han ska tycka om bilen. Idag 1 år senare älskar han åka bil eller bara sova där. Säger jag åka bil så springer han till dörren.

 3. Bästa sättet är väl ditt förslag Fredrik. Jag har även provat den( pedagogiska) metoden……
  Lasta junioren och väskan för att sedan dra till Holland. Hunden garanterat fri från åksjuka efter den trippen.
  Har även provat din metod med den icke åksjuka hunden och den osäkra valpen. Inte så bra då det var utställning på gång. Det blev bad av både hundar och bil vid ankomst, plus att jag fick köra med nedvevade rutor ex antal mil….

 4. Min hund var livrädd för bilen och både skällde/gnydde och kräktes och bajsade ner bilen under färd. Tränade korta stunder och försökte vänja henne men det kändes rätt hopplöst. Men så fick jag tipset hos veterinären att använda en spray som ska vara lugnande. Trodde knappast det skulle funka men redan på vägen hem från veterinären la hon sig ner och sov (!), vi i familjen var chockade.
  Sen fortsatte vi med träningen i korta turer och så fast med sprayen och det var en snabb skillnad. Efter bara nån vecka var det inget problem alls och nu älskar hon att åka bil.

 5. Jag har börjat och ha mina valpar fram i bilen, i början ofta på golvet i passagerarsätet, när det funkar där flyttar jag hunden bakåt, målet är bilburen. Vid stillastående får dom sitta i buren, tex vid träningspass. Har funkat väldigt på alla mina, jag skulle inte utsätta en åksjuk hund att packas in i buren och sen åka långt..

 6. Min hund är 8 mån och gillar inte att åka bil. Han blir åksjuk, fast bara när han sitter i bilburen i bakluckan. I baksätet går det bra. Vidare funkar det utmärkt att åka med krängande bussar och att åka tåg. Därför har jag börjat fundera om min hund verkligen är åksjuk på riktigt. Det kanske istället handlar om någon stressreaktion. Han visar nämligen tecken på åksjuka innan vi ens tagit in honom i bilen. Han börjar då föra tungan ut och in ur munnen vilket leder till att han får fradga runt munnen. När vi åker bil kräks han ibland, men det är inte ofta. Jag försöker få honom att förstå att biläkning leder till roliga saker genom att ge honom hans mat i buren, ge honom godis i buren, låta motorn vara på utan att vi åker och ser till att göra mycket roligt när vi åkt bil. Jag har även köpt en spray med lugnande feromoner (Adaptil) som jag sprayar med i buren innan vi åker. Tyvärr har jag inte märkt att den har någon effekt på min hund. Det är verkligen jobbigt när hunden inte vill åka bil. Man vill ju att hunden ska bli glad och förväntansfull när det nalkas bilåkning.

 7. Hej!

  Kan hunden bli åksjuk när den är 9 månader? Han är van vid att åka bil och har gjort sen ha kom hem vid 8 veckors ålder. Men nu har han inte åkt så mycket den sista månaden och nu har han kräkts varje gång vi åt sista veckorna.. Han gillar bilen och hoppar glatt in, har sällskap av gammel vovven och vi har bara åkt korta sträckor. Han har inte kräkts nått utanför bilen.

 8. Hejsan Fredrik !
  Jag har två hundar & skulle gärna behöva lite tips m,m om det finns en möjlighet till det. med vänliga hälsningar Lotta

 9. min numera borttagna Border Collie var åksjuk de första åren och när vi skulle åka långt alltså åtminstone 1 timme i bil eller med så gav vi henne lite mindre än en halvtablett Postafen.
  Hon blev både lugnare i bilen och åksjukandet gick så småningom över. Efter några år så fick hon det bara när vi verkligen skulle åka långt eller när vi skulle åka båt över till Gotland.

Kommentarer inaktiverade.